Skocz do zawartości

Bolenie 2011

Tomek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynałem o 19 ale moich miejscówkach była cisza więc przeniosłem się w inne miejsce, pierwszy bolek wyciągnięty około 22 , ten który się spiął około 23 i jeszcze 3 solidne kopnięcia w tym 1 też kilka sec na kiju po 23. Około pierwszej się zwinąłem bo zaczynało się zimno robić a nie ubrałem się za dobrze ;p

Czołem.

Rozpoczecie sezonu zaplanowalismy gdzies nad Narwia.

Pogoda sympatyczna, choc zdecydowanie sie ochłodziło.

Do tego zimny wiaterek. Mimo wszystko bylismy bardzo zaskoczenie, gdzy po wyjsciu z auta na atak bolenia czekalismy kilka sekund. Prawie w kazdym odkosie czaiła sie rapa. Miejsc nie brakowało przy takim stanie rzeki. Ryby były bardzo aktywne i nie grymasiły. Bolenie szybko sie zdradzały polujac na uklejki - wprost czekały na jakis szybki kasek. W wielu miejscach jednak były bardzo ostrozne i po podaniu wabika czmychały...

W kilka godzin złowilismy 7 boleni w granicach 30-60cm. Flaszeczke jednak stawia moj brat za ,, rodzynka ,, 70cm z burtowego odkosu.

Gratuluje wszystkim łowcom pięknych boleni na otwarciu sezonu.Ja wczoraj na uklejke Jaz 7cm z niebieskim grzbietem zaliczylem takiego ok 60cm,rybka złowiona na Bugu.Walnąl w pierwszym rzucie jak wobek schodził z warkocza w zalane trawki,fotki niebawem :D

To, że mam teraz neta to jakiś cud chyba bo mam z nim tragedię ale mówię spróbuję wejść na j.pl :D ciekawe ile wytrzyma:D

Ja dziś też byłem nad wodą, jedyne co udało mi się złowić to leszcza :mellow: za to mój ojciec na 1 przeciągnięciu miał 2 potężne brania rapiszona jednak oba spadły niestety, wszystko na RH12 na wodzie około 40cm. Całe popołudnie nic się nie działo dopiero szarówka na chwilę dosłownie uaktywniła rybki pokazały że są i tyle :D Niestety presja wędkarska była dziś szczególnie duża i bolki wolały siedzieć na tyłkach.

Kolejne gratulacje dla łowców :D

Pora wczesna ale marecki oraz ja już jesteśmy po dzisiejszym wypadzie (taka specyfika lowiska o tej porze mozna juz tylko kielbaski smazyc ew maluchy ganiac wobkami :D )

U mnie dość kiepsko - za duzo kombinowania ze sprzetem, ale prawo żółtodzioba podziałało. Marecki pierwszy raz na boleniach. PO 30 minutach łowienia zapina pierwszego w życiu - taki 25+. pare minut póżniej trafia drugiego i dla tej ryby to już nawet aparat wytarmosiłem z plecaka :D

o okoolicznościach mam nadzieje - napiszę marecki - ja przyjemności mu odbierał nie będe :D

https://lh5.googleusercontent.com/_2jBhPc8w92A/Tb-ogmxLHjI/AAAAAAAACMw/PGnMa9HWKAw/s720/DSC_5857.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/_2jBhPc8w92A/Tb-ozyQ5HjI/AAAAAAAACM4/8bb2zyVDowE/s720/DSC_5862.JPG

https://lh6.googleusercontent.com/_2jBhPc8w92A/Tb-pFAz6VPI/AAAAAAAACNE/WXXkMtZEo6M/s1024/DSC_5869.JPG

https://lh4.googleusercontent.com/_2jBhPc8w92A/Tb-pPtWiArI/AAAAAAAACNM/rmbzCTJsqyc/s576/DSC_5876.JPG

rybka pierwotnie przymierzona do kija - pozniej domiar z metrówki wskazał 80+ :D

Ja miałem tylko przyjemność za podbierakowego robić :D

@Kamil

Jak byś może miał plan wrzucić filmik na YT(a jak nie masz to proszę przemyśl sprawę :D ), to wstaw proszę linka. Taki film - to skarb, istny film instruktażowy i to nie z byle kim, bo z doświadczonym (79cm!!!) profeso-rapą :D

Z miłą chęcią bym coś takiego nie raz obejrzał :D

Dzięki wszystkim za naprawdę duże zainteresowanie tematem :D

Film wymagał sporo nakładu pracy, sporo ważył, dźwięki też momentami były niezadowalającej jakości itd...Wszystko wymagało poświęcenia sporej ilości czasu, podłożenia muzyki, a i kilka innych materiałów z całego dnia do doklejenia też mieliśmy

Wszystkim w pełni profesjonalnie zajął się Tomek, za co serdeczne dzięki!! Również upload wziął na siebie, bo przy moim mobilnym necie trwało by to spokojnie do sezonu sandaczowego

Tak więc dla wszystkich chętnych- pierwsze dwa dni maja na podwrocławskiej Oderce:

Pozdrawiam

Kamil

• Like 1

Mi też udało się przechytrzyć dwa bolki. Pierwszy 68cm, drugi 66cm.

.

Oba pokusiły się na bezsterowego Tapsa, prowadzonego w poprzek nurtu. Kijek Daiwa Infinity q 300cm, 3-18g, kołowrotek Okuma Flame, plecionka micro dyneema tex 0,1mm (cokolwiek to jest :unsure: )

Przed nimi był jeszcze jeden, ale po zacięciu luz. Trafił tylko jeden grot i rozgiął się przy ataku bolka.

P.S. Kamil gratuluję życiówki (tylko teraz to dosyć trudno będzie poprawić).

post-2516-1348915464,3605_thumb.jpg

post-2516-1348915464,6285_thumb.jpg

2 maja około 14-stej kładziemy z Danielem łódeczkę na wodę Warty trzydzieści kilka kilometrów poniżej Konina . Pogoda dosyć przyjemna chociaż wietrzna . Mamy dobre humory i nadzieję na udane popołudnie . Pływamy to tu to tam , obrzucamy miejscówki Brzulami zarówno nowymi jak i tej starszej produkcji . Po niedługim czasie pojawiają się uśmiechy na twarzach łowiących , nadzieja nie zawiodła . Około 20-sttej spływamy z wody , pakujemy sprzęt i w drogę powrotną do domu na nocne pogaduchy o rybkach przy sałatce warzywnej i herbatce . :mellow:

A tu fotki zrobione nad wodą .

.

post-1250-1348915464,7354_thumb.jpg

post-1250-1348915464,8421_thumb.jpg

@Kamil

Jak byś może miał plan wrzucić filmik na YT(a jak nie masz to proszę przemyśl sprawę :D ), to wstaw proszę linka. Taki film - to skarb, istny film instruktażowy i to nie z byle kim, bo z doświadczonym (79cm!!!) profeso-rapą :D

Z miłą chęcią bym coś takiego nie raz obejrzał :D

Dzięki wszystkim za naprawdę duże zainteresowanie tematem :D

Film wymagał sporo nakładu pracy, sporo ważył, dźwięki też momentami były niezadowalającej jakości itd...Wszystko wymagało poświęcenia sporej ilości czasu, podłożenia muzyki, a i kilka innych materiałów z całego dnia do doklejenia też mieliśmy

Wszystkim w pełni profesjonalnie zajął się Tomek, za co serdeczne dzięki!! Również upload wziął na siebie, bo przy moim mobilnym necie trwało by to spokojnie do sezonu sandaczowego

Tak więc dla wszystkich chętnych- pierwsze dwa dni maja na podwrocławskiej Oderce:

Pozdrawiam

Kamil

Świetny materiał ! Wielkie gratulacje dla Ciebie i pozostałych. Przede mną dłuuga droga do takich sukcesów, bo dopiero zaczynam przygodę z tą niezwykła rybą. Niby zdradza się na łowisku imponującymi atakami, ale jakoś nie potrafię jej przechytrzyć, skusić do ataku. Póki co nie zniechęcam się i walczę dalej :D

Gratulacje dla łowców.

U mnie ponownie RH12 w akcji .

W 1-szym przypadku prowadzona nad odrzańską rafą, w 2-gim nad zalaną łachą między ostrogami.

Sprzęt - 8`6 Avid 1oz, TP 4000Mg, streen 14lb.

http://img33.imageshack.us/img33/926/kabanek2.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img156.imageshack.us/img156/9721/rh12ro.png

Uploaded with ImageShack.us