Skocz do zawartości

Bolenie 2011

Tomek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję ładnych boleni. Ja niestety mam taką przypadłość, że gdzie bym nie pojechał ładne bolenie biją pod przciwległym brzegiem. Zawsze. Sprawdza się na Odrze, Narwi, Bugu, nie wiem tylko jak z Wisłą, bo tam drugiego brzegu nie widzę :lol: Czy tylko ja tak mam?

Ostatnie dwa prawie całe dni zwiedzałem Odrę od Brzegu Dolnego po Lubiąż, ale z marnymi efektami, jedynie dwa maluchy pierwszego dnia. Za to wrażenia estetyczne super, w niektórych miejscach miałem wrażenie, że byłem pierwszym człowiekiem nad nad rzeką w tym roku. Wszędzie tylko ślady zwierząt.

Tez tak czasem mam, ale może to być przyczyna tego, że rapy widzą wędkarzy pomimo skradania się i robią sobie czasem przerwę w żerowaniu :D

Marcel, fajna rapa...

Dzięki, chłopaki. Tylko 71-72cm.

Co do syndromu drugiego brzegu to mam tak tylko w przypadku polowania na szczupaki (idę jednym brzegiem, a drugi wydaje mi się ładniejszy wędkarsko). Z bolkami jest inaczej. W moich łowiskach, gdy bolki biją pod drugim brzegiem to po prostu tam rzucam B).

Dzisiaj z kolegami pojechaliśmy na 3h sprawdzić nowe miejscówki, koledzy dopiero zaczynają przygodę ze spinem więc chciałem ich trochę podszkolić Jakież było ich zdziwienie jak pierwszym rzucie wyholowałem 60cm bolenia, po zmianie miejscówki uderzyła jeszcze fajniejsza rapka, miara pokazała równe 70cm. Po krótkiej przerwie znowu trochę porzucałem i zapiąłem trzecią rapę ale niestety po kilku sekundach spięła się. Tylko trzy godzinki ale bardzo udane :D Kij-Team Dragon 2.90 10-25g,plus Daiwa Exceler,żyłka 0.22,przynęta łomżyński bezsterowiec prowadzony w szybkim tempie,miejsce to zalane główki.

70cm

http://images45.fotosik.pl/860/d9814b194344a563med.jpg

A tutaj filmik jak bolek wraca do wody :D

Dzisiaj o 4:00 rano wypadzik nad Wisłę,po kilku rzutach miałem już rapę na kiju ale spadła, duża w sumie nie była :D Po zmianie miejscówki, zacząłem obrzucać główkę i po około 30 minutach gwałtowne branie,hol trwał kilka minut i przyniósł wiele emocji, na brzegu zameldowała się moja życiówka- wypasiona rapa 81cm :D Niestety kolega bardzo się ode mnie oddalił i musiałem sam robić fotkę. Po przerwie na papierosa,znowu obławiałem tą główkę i wyjąłem jeszcze jednego 65cm. Także dzień na Wiśle bardzo udany choć się jeszcze nie zakończył i po południu jedziemy robić powtórkę z rozrywki :D Miejsce-zalana główka,przynęta-(życiówka połakomiła się na łomżyna a mniejszy na moją boleniówkę) kij i reszta osprzętu taka sama jak zawsze :D

Życiówka 81cm

http://images50.fotosik.pl/860/54a29ed10fafea94med.jpg

A tutaj filmik jak wraca do wody,sorry za jakość niestety nakręcone telefonem ;/

I 65cm:

http://images40.fotosik.pl/841/82ca6846fe56540emed.jpg

Gratulacje! u mnie tak samo w tym roku łomżyniak numer jeden.. staram się łowić po równo na większość przynęt ale łomżyniak pomaga w każdej sytuacji i każdej pogodzie.. na szczęscie nie można ich już tak łatwo dostać <_<

To zależy - teraz to na szczęście, ale jak go stracisz, to napiszesz niestety :unsure:.

Również gratulacje dla wszystkich, aż miło popatrzeć na tyle zdjęć pięknych boleni.

Ja dzisiaj ustanowiłem życiówkę bo złowiłem pierwszego w życiu na boleniową przynetę (wobler bezsterowy) takiego z 65 cm, i niestety jedno jedyne branie w ciągu 4 godzin - a próbowałem kilka sprawdzonych przynęt boleniowych.

A to już trzecia podejście w tym roku, dwie poprzednie na pusto z boleniami i przestawiałem się na klenie które nieźle gryzły.

Fajna ryba, fajnie walnęła, fajnie walczyła i fajnie odpłynęła.

Zdjęcia brak - jak złowię większego to zrobię.

Pozdrawiam

Ostatnimi czasy pogoda rozpieszczała, to trzeba było szukać rybek...

Wypad z @Pablito, tym razem bez życiówek, ale za to bardzo dobrze ilościowo.. no i jak zawsze w świetnej atmosferze, a jeszcze pogoda dopisała, więc czego chcieć więcej?

A nowe kolorki Spirita REAL (kurde jakby nie mogło być BARCA :mellow: ) baaaaardzo boleniom posmakowały

http://img546.imageshack.us/img546/6582/spirittesty.jpg

Photo dzięki Pawłowi vel. Pablito :D

Pozdrawiam

Kamil