Skocz do zawartości

Bolenie 2011

Tomek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Fotka raczej kiepska, ale wstawię, co by po próżnicy nie pisać w wątku:

@wujek, to ty masz jeszcze jakichś kolegów, którzy cię lubią i nie pękają z zazdrości? :lol: :mellow: Gratuluję Wam! :D

A u mnie: ryby były aktywne w charakterystycznych warunkach i wtedy sądzę, że wzięłaby na cokolwiek.

Mimo to, ogólnie rybki podjadły, obejrzały od maja co nieco i już nie takie skore do współpracy. To było jedyne branie, a tamten dzień był niezły na wypad.

Niechże mój aparat wróci do życia, bo nawet samowyzwalaczem lepsze fotki wychodzą, niż komuś kiepskim telefonem. Embarassed

Ryba wzięła w warkoczu na znany wobler dużego producenta w kolorze naturalnym, linka 15lb i standardowo na bolka w tym roku: pinnacle 3/4oz 15lb i abu C3.

(klik)

http://images40.fotosik.pl/886/498ec69a6f6b4782m.jpg

Pozdrawiam

Grzesiek

Również dołączam się do gratulacji dla Wujka z małżonką, widać że ponton zwodowaliście to od razu i ryby są na zdjęciach.

Przy okazji mam pytanie do łowiących w Warszawie i okolicach. Czy u Was rzeka też sprawia wrażenie boleniowo martwej? Wczoraj łowiłem w rejonie Zawad od ok 19 do 21:40, przeszedłem brzegiem blisko kilometr i nie widziałem, ani nie słyszałem dosłownie żadnego ataku bolenia. Po cichu zapiął się tylko jeden niewymiarek. Taka cisza dziwi mnie o tej porze roku. A może po prostu wybrałem sobie kiepski odcinek? Dodam, że łowiłem też w zeszłą niedzielę i było podobnie. Jakiś mały bolek pokazał się tylko na krótką chwilę.

Ja mam podobnie

Od 1 maja złowiłem 2 ryby :( Próbowałem różnych miejsc. Siekierki, Zwady, ujście Jeziorki, Tarchomin, Kępa Nadbrzeska, Jabłonna itp itd.

W tym roku ewidentnie ryb nie udało mi się znaleźć, w ogóle nie udało mi się zlokalizować zgromadzeń drobnicy a to podstawa sukcesu w maju :(

Dlatego na przyszły rok nie ma bata kupuję ponton i spalinówkę bo bez tego życie boleniomaniaka jest mega trudne <_<

Już od 2 dni zauważyłem syndrom lata u bolków. Żerują o świcie przez godzinę i 45 min przed zapadnięciem całkowitych ciemności.

Panowie to nic nowego. Nie wiem czy sledzicie watki z przed kilku lat. To juz sie powtarza. Przez całe dnie niema nawet spławu, a jedyna szansa na bolka to poł godziny przed zachodem. A i tak trzeba sie dobrze ustawic.

Ryby (te brzegowe ) sa pokłute, zbombardowane tonami przynet, a woda zmieszana pychowkami, pontonami. Nierzadko kamieniami i butelkami :lol:

Były czasy wlatach 90 ze latem w upale 35st rybska nierobiły sobie nic z wedkarza stojacego jak prawdziwek i godzinami waliły jak opetane - takich baletow juz nie spotykam w dzien.

Również dołączam się do gratulacji dla Wujka z małżonką, widać że ponton zwodowaliście to od razu i ryby są na zdjęciach.

Przy okazji mam pytanie do łowiących w Warszawie i okolicach. Czy u Was rzeka też sprawia wrażenie boleniowo martwej? Wczoraj łowiłem w rejonie Zawad od ok 19 do 21:40, przeszedłem brzegiem blisko kilometr i nie widziałem, ani nie słyszałem dosłownie żadnego ataku bolenia. Po cichu zapiął się tylko jeden niewymiarek. Taka cisza dziwi mnie o tej porze roku. A może po prostu wybrałem sobie kiepski odcinek? Dodam, że łowiłem też w zeszłą niedzielę i było podobnie. Jakiś mały bolek pokazał się tylko na krótką chwilę.

Ja mam podobnie

Od 1 maja złowiłem 2 ryby :( Próbowałem różnych miejsc. Siekierki, Zwady, ujście Jeziorki, Tarchomin, Kępa Nadbrzeska, Jabłonna itp itd.

W tym roku ewidentnie ryb nie udało mi się znaleźć, w ogóle nie udało mi się zlokalizować zgromadzeń drobnicy a to podstawa sukcesu w maju :(

Dlatego na przyszły rok nie ma bata kupuję ponton i spalinówkę bo bez tego życie boleniomaniaka jest mega trudne <_<

Już od 2 dni zauważyłem syndrom lata u bolków. Żerują o świcie przez godzinę i 45 min przed zapadnięciem całkowitych ciemności.

To nie kwestia łowienia z brzegu tylko tego co napisał Marcel. Znam kilka osób, które w tym roku łowią tylko z brzegu i jak na razie średnia oscyluje im w granicach 3-4 bolków z każdego popołudniowego łowienia. Ryb nie widać kompletnie na powierzchni.

@czoperxp dzieki, mieszkam nad Wisłą i znam dobrze swoją wodę, mam oklepane już różne miejscówki i chyba to cały sukces :D

Dokładnie tak jak mówisz...jak masz taką wodę pod nosem można ja sprawdzac nawet kilka razy dziennie o różnych porach dnia a nawet nocy...wtedy wyniki są...najgorzej z doskoku, tym bardziej na mało znanych odcinkach...dlatego ja już mam inną koncepcję..przekonał mnie do tego kolega...- lepiej wyskoczyć na cały dzien na ponton, obmacać kilka, kilanaście miejscówek..poświecić na to cały dzień, niż po 2-3 godz latać brzegiem nawet te 3 razy w tyg i nie łowiąc nic konkretnego...a że mam kawałek drogi do Wisełki taka opcja pontonu bardziej mi odpowiada i daje duze możliwości...dlatego stoi już skarbona :mellow:

Troche tez zalezy ile kto czasu poswieca na lowienie. Obawiam sie, ze skonczyly sie czasy, kiedy wyskakiwalo sie na pare godzin w weekend z duza szansa na zlowienie ryby...

Nie do konca prawda, ze sie nie pokazuja <_< ...pokazuja sie..

Jakos tez mi sie nie zgadza z tymi motorowkami...lowilem w miejscach permanentnie odwiedzanych i calkiem bez ludzi. Fakt jest taki, ze cos sie zmienia z tymi rapami i obawiam sie, ze niestety jest to scisle zwiazane z liczebnoscia...

A z brzegu..? No jest czas i z brzegu, i jest czas z wody..chyba ze... :unsure:

Gumo

Próbowałem z dna wczoraj. Nawet dotknięcia

Ale dopiero się uczę więc może coś jest nie tak z prezentacją przynęty. Ryby na pewno tam są po zmroku woda się gotowała wyszły z rynny i żerowały intensywnie w warkoczu.

Zero reakcji na RH, gumy woblery. Szybko, wolno z opadu itp itd.

Ciąg dalszy prób nastąpi :D

A w rezerwie sandacze które już ostro żerują na opasce po zmroku.

W tym tygodniu dobiorę im się do skóry (oczywiście nie w dosłownym tego słowa znaczeniu) B)

Fakt faktem ponton bardzo ułatwia zlokalizowanie ryb, wystarczą 2-3 spływy przed 1 maja. No i można dobrać się do przykos które zazwyczaj z brzegu są nieosiągalne :D

Ja łowię tylko i wyłącznie z brzegu, mam miejsca gdzie są przykosy nie które bardzo duże gdzie łomżyńskim dorzucam bez problemu. Wiadomo że z łódki byłoby o wiele łatwiej ale no cóż taki urok tego sportu :D Grunt to znaleźć stanowiska uklei a już eldoradem jest miejsce gdzie ukleja ma tarło wtedy bolki walą nawet z pod samych nóg B) Po południu może wyskoczę na chwilkę, zobaczę czy faktycznie bolki teraz są do złowienia tylko o świecie lub zmroku :D

Chodzi o ostatniego bolenia z czerwca. Ale nie ma to nie ma. Na kamieniach był tylko z tego względu bo tak szybciej i krócej ryba się stresuje. Kłaść rybę szukać aparatu brać ją na ręce ... zdjęcie nie wyszło ... i tak kilka razy widziałem amatorów zdjęć pozowanych. Podbieraka nigdy nie noszę a na ryby chodzę sam bo jak tu teraz komu ufać ... więc zdjęć robić nie ma kto.

Pozdrawiam

...a pozniej jest fajny moment jak ryba po pstryknieciu zdjecia wali pyskiem, płetwami i grzbietem po kambulach i trawie. Umazana i z ubytkami łusek wraca do wody. No ale na zdjeciu jest rzeczywiscie bezstresowa.

Oczywiscie to tylko czarny przykład, bo moze grzecznie czekac i dac sie znow ,, utopic ,, :D

Spoko teraz będę nosił ze sobą mate karpiową ;)Lecz mimo to fajnie wiedzieć że mamy stróża praw i obowiązków Pana @Jerzy6 który zawsze czujnie będzie przeglądał forum posiadając na swym koncie aż 12 postów i aktywnie uczestniczył w nim pod kurtyną prawie agentury.

...a pozniej jest fajny moment jak ryba po pstryknieciu zdjecia wali pyskiem, płetwami i grzbietem po kambulach i trawie. Umazana i z ubytkami łusek wraca do wody. No ale na zdjeciu jest rzeczywiscie bezstresowa.

Oczywiscie to tylko czarny przykład, bo moze grzecznie czekac i dac sie znow ,, utopic ,, :D

Potrzymany dłużej przy końcówce holu w wodzie jest w większości przypadków grzeczny.

Ale nie róbmy z tego jakiejś afery każdy ma swe zdanie jak jest lepiej dla ryby. Sierota i na gąbce bolenia pokiereszuje. Lepiej zajmijmy się łowieniem bo zaraz powstanie z tego osobny wątek.

Pozdrawiam

Odrzanski bolen.

Taki pod 70 cm. Ale granica nie zostala przekroczona.

Dzieki @patu za pierwszorzedny namiar na miejscowke :D

Lokalizacja to wyrazny rant, gdzie glebokosc z 60 cm zmienia sie na przeszlo 2 metry. Taka jakby przykosa, ale tylko jakby, bo to ujscie kanalu itd. Jeszcze raz slowa uznania dla Patryka :D

Ryba wziela pod wieczor, na w miare szybko prowadzonego wobka.

Zestaw 15 lb.

.

To byl dzien, gdy NIC nie bralo, pierwsze branie po 10 godzinach plywania - bylo juz dobrze po 20tej...

post-16-1348915563,27_thumb.jpg