Czoper Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 To i ja rzeka Wisła, Kapitan W. , kijek CD 3,05 30g, tp4000H,wobek Raptorek by @Tomy . Podziękowania za wypasione łowienia i fotki dla Wujka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czoper Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 A to ja coś z wczoraj wrzucę a co mi tam Warszawska Wisła, branie jakoś ok. 22/23, przynęta spiryt , Wedka Team dragon 2,7 10-35g, plećka 0,16 Stren.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Nocne bolki Na drugiej fotce wyglada jak listopadowa noc z padajacym sniegiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 wiaterek z deszczem ładnie zamiatał tej nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 10 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Wygodniejsze w transporcie, nie przeszkadzają na pokładzie, ale hol na krótszym kijku nie może się równać z holem ryby na dlugim kiju, teraz sam używam na łódce kija min 2,60, no chyba, że do jerkowania cięższymi przynętami lub cięższego opadu zdecydowanie lepiej spisują się kije krótkie i sztywneEsencja wedkowania jest na delikatnym dłuższym kiju Dobre, naprawde dobre Az bym chetnie poznal jakies argumenty ukryte w tej esencji. Jesli mozna... Jeżeli bolek siądzie i nie odbije się na plecionce na kiju krótszym i mocniejszym to można holować go jak szmatę z minimalnym popuszczeniem...inaczej sprawa się ma jak używamy kija dłuższego, np. delikatniejszego, wyposażonego w żyłeczkę - to sprawia mi przyjemność przy łowieniu boleni - to nazwałem esencją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Na plecionce boleń walczy bardzo dynamicznie i nigdy nie zauważyłem że ciągnie się go jak szmatę, dlatego zrezygnowałem z plecionki bo jest bardzo urazowa dla boleni. Spokojniej zachowuje się boleń na żyłce szczególnie na początku holu, przeważnie zaczyna szaleć na krótkiej lince. Długość kija nie ma żadnego wpływu na zachowanie ryby, jest tylko udogodnieniem dla nas, mamy nad rybą większą kontrolę i pomaga nam ją sprawniej podebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Holować jak szmatę można 50cm gluty. Chyba, że ma się 3m miękką parabolkę i żyłeczkę 18 nastkę. Wtedy każda ryba staje się wyzwaniem. Jak bolek ma te swoje 70 dych to na każdym kiju hol jest fajny. Ja cały zeszły sezon łowiłem bardzo lekko. Głównie właśnie gluty. I mnie to bawiło. W tym roku mam dużo cięższy zestaw a gluty jak są to się staram odhaczać o ile to możliwe w wodzie. A z tą długością to też zależy. Jak Wujek pokazuje foty to rzuty i hole są na stojąco. Wtedy długi kij nie przeszkadza. Ja łowię większość czasu siedząc i obecne 2,4m jest super. W zeszłym roku łowiłem kijem 2,53 i też było ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 To czy siedzę, czy stoję przy rzutach to zależy od miejsca, chyba cześciej rzucam siedząc i wtedy rzeczywiście krótszy kij jest bardziej manewrowy. Hol na stojąco bo mam lepszą kontrolę.wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Dużo zależy też od jednostki jaką się pływa. Na 8m pychówce kij 3 metrowy to nie problem. U mnie byłby długości łódki więc odpada. Żeby daleko rzucać z kija 2,4m musi być odpowiednia moc która daje wędkarzowi komfort psychiczny. Rzut to petarda na maks możliwości i wiem, że kij się nie złamie. Co najwyżej mogę odstrzelić przynętę ale to już moja wina bo zestaw był źle zmontowany. Ja osobiście stosuję plecionkę i co najmniej metr fluocarbonu o podobnej wytrzymałości co linka. Poza tym na jeziorze boleń ma zdecydowanie mniej do powiedzenia. Jego główny atut czyli uciąg odpada więc hol jest ze strony wędkarza spokojniejszy co wpływa na zachowanie ryby. Choć mam mało wspólnego z rzecznym łowieniem to wyciągnąłem kilka konkretnych ryb właśnie z rzeki na delikatnym zestawie. Zarówno dla wędkarza jak i dla ryby jest to męczące przeżycie. A łowiąc z brzegu trzeba się liczyć z długim spacerem o ile to oczywiście możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepol Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Witam. Postanowiłem wrzucić swoje trzy grosze do dyskusji o długościach wędek. Ja dla odmiany łowię bolenie wyłącznie z brzegu. Czwarty sezon używam kija długości 230cm. Do kijka podpięty jest Curado 201, plecionka 10lb. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Chyba najlepiej mieć 2 kije, 2.90-3m na brzeg, szczególnie jeśli ktoś łowi w zakrzaczonych miejscówkach i jakiegoś króciaka w okolicy 2- 2.5m na łódź. Na efekty łowienia to nie wpłynie, ale na wygodę na pewno tak.wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Pepol cast na korbę to się chyba do końca nie przekłada. Nie mam pojecia o zestawach castingowych i nie wiem, czy to długi czy krótki. W ogóle straszny off top się robi. Pasowałoby wydzielić jakiś wątek typu kije boleniowe gdzie każdy może pokazać i opisać. A gdzie takie coś wsadzić to już nie moja w tym głowa. Ale może być to ciekawe bo w ten sposób poznamy różne podejścia do łowienia. Ja bym tam z chęcią pokazał mój zestaw łącznie z instrukcją jak zawiązać FC do plecionki żeby gładko przez przelotki szło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepol Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Pepol cast na korbę to się chyba do końca nie przekłada. Nie mam pojecia o zestawach castingowych i nie wiem, czy to długi czy krótki. W ogóle straszny off top się robi. W castingu jest dokładnie tak samo jak w spinie. Długość kija to indywidualna sprawa. Jedni lubią takie po 180cm a mam również znajomych, którzy np. trocie łowią na casta kijami ponad 3 metrowymi. ... a żeby nie robić off top'a dorzucam do dyskusji kolejna fotkę. Pozdrawiam. Sprzęt bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bajzi Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Ja bym tam z chęcią pokazał mój zestaw łącznie z instrukcją jak zawiązać FC do plecionki żeby gładko przez przelotki szło. Tak i wtedy nie musiał byś mi pokazywać co roku na początku sezonu jak to się wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maicke82 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Dzis na zawodach GPx w Grudziądzu padł boleń 97 cm, zważony nie został,ale był chudy, na oko koło 6-7 kg.Pływa dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Dzis na zawodach GPx w Grudziądzu padł boleń 97 cm, zważony nie został,ale był chudy, na oko koło 6-7 kg.Pływa dalej.Pomyślał ktoś i zrobił fotkę tej torpedzie? Chętnie bym zobaczył. Co do długości kijów Panowie - sprawa indywidualna,nie ma co o tym dyskutować. ps. Również chętnie zobaczyłbym ten węzeł,obecnie wiążę fluo do plecionki węzłem do przyponu strzałowego i sprawdza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Dzis na zawodach GPx w Grudziądzu padł boleń 97 cm, zważony nie został,ale był chudy, na oko koło 6-7 kg.Pływa dalej. RYBSKO! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz K Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Może nie 97cm, ale też troszkę cieszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Dzis na zawodach GPx w Grudziądzu padł boleń 97 cm, zważony nie został,ale był chudy, na oko koło 6-7 kg.Pływa dalej. marzę o takim Gratulacje dla łowcy tego okazu i super, ze rapa dalej gania za ukleją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Dzisiejszy poranny wypad zaowocował nowym PB,80cm Złowiony na rafce na 7cm thrilla.Fotki nie wstawiam bo nie spełnia pewnych norm J.pl a niechce wzbudzać nie potrzebnych emocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Dzisiejszy poranny wypad zaowocował nowym PB,ok 80cm Złowiony na rafce na 7cm thrilla.Fotki nie wstawiam bo nie spełnia pewnych norm J.pl a niechce wzbudzać nie potrzebnych emocji Gratulacje! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Wczoraj wieczorem straciłem życiówke bolenia, pokazał się, w pierwszym rzucie wziął, tak szarpał wędką na plecionce że złapałem ją obiema rękami a hamulec w shimaniaku nic zaciął się , mogłem tylko czekać co pęknie plecionka czy wędka, na szczęście złamały się dwie kotwice - najlepsze Ownery ! Stałem tak jeszcze z 5 minut na brzegu z trzęsącymi się nogami by potem cisnąć wędką w ziemie, siąść i załamany złapać się za głowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Wczoraj wieczorem straciłem życiówke bolenia, pokazał się, w pierwszym rzucie wziął, tak szarpał wędką na plecionce że złapałem ją obiema rękami a hamulec w shimaniaku nic zaciął się , mogłem tylko czekać co pęknie plecionka czy wędka, na szczęście złamały się dwie kotwice - najlepsze Ownery ! Stałem tak jeszcze z 5 minut na brzegu z trzęsącymi się nogami by potem cisnąć wędką w ziemie, siąść i załamany złapać się za głowe zmien kolowrotek, szkoda ryb i emocji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Pierwszy raz tak miałem ale oczywiscie kolowrotkowi nie podaruje, na szczęscie pekly kotwice, dobrze że nie poszedł z woblerem w pysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi