Skocz do zawartości

Bolenie 2011

Tomek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj wieczorem straciłem życiówke bolenia, pokazał się, w pierwszym rzucie wziął, tak szarpał wędką na plecionce że złapałem ją obiema rękami a hamulec w shimaniaku nic zaciął się :angry: , mogłem tylko czekać co pęknie plecionka czy wędka, na szczęście złamały się dwie kotwice - najlepsze Ownery ! Stałem tak jeszcze z 5 minut na brzegu z trzęsącymi się nogami by potem cisnąć wędką w ziemie, siąść i załamany złapać się za głowe :(

I tutaj pojawia się odpowiedź na pytanie czy warto zainwestować w dobry kolowrotek, czy też kupić raz na rok lub dwa lata coś taniego :D

Oczywiście nie chodzi tutaj o twoja osobe konkretnie. Ale spotykałem się z takimi opiniami i to jest dobry przykład, że warto. Bo ten bardzo dobry kręcioł nie zawiódłby w takiej sytuacji :D

Ja łowiłem i nieraz łowię shimano mam 2 modele exage i aliwio i po 3 latach użytkowania stwierdzam że hamulec nieraz się zastaje tzn jeśli się po łowieniu go nie rozkręca to potrafi się przyblokować wystarczy go ruszyć i jest ok a żeby tak się nie robiło wystarczy dbać o hamulec rozkręcać po łowieniu i przed łowieniem na nowo ustawiać co do modeli moich to exage 3 razy padła sprężyna kabłąka za to aliwio po kilku latach ciężkiej orki ciężkimi główkami za sandaczem dalej chodzi jak nowy w tej firmie to chyba tak jest im droższy tym bardziej awaryjny wczoraj wyholowałem na exage 70 cm brzanę i śmiga jak nowy więc to tylko kwestia zadbania , co do kręciołka polecam daiwe ale to wyższa półka cenowa .

Dziękuję @Guzu; ryby złowione w wodzie stojącej, po raz kolejny okazało się że przynęta nie jest najważniejsza, miałem kilkanaście brań, wyjść na większość przynęt które mam w pudełku boleniowym.

Jednak łowienie już nie jest łatwe, trzeba znaleźć aktywne ryby i precyzyjnie podać przynętę, łowiłem cały dzień (od świtu do późnego wieczora) i dzisiaj już nie miałem siły jechać :D Ostatnia ryba dnia na niezawodnego Hermesa

:D

.

post-3340-1348915582,4289_thumb.jpg

ten rok jest jak narazie świetny, dostarcza mnóstwo wrażeń i doświadczeń.

Poniżej 68cm - przynęta jak widać <_< , plecionka power pro Vermilion Red (miałem co do koloru małe obawy ale jak narazie bolki reagują na nią całkiem dobrze), millenium heavy duty super fast 2,7m (5-25) w tym roku dostaje po garach ale jest super. Miejscówka taka, w której bolki biorą na ostatnich metrach rzutu, wiec tylko to cudo i łomżyniaki dają radę dolecieć.

.

post-2381-1348915585,609_thumb.jpg

Wczoraj wieczorem straciłem życiówke bolenia, pokazał się, w pierwszym rzucie wziął, tak szarpał wędką na plecionce że złapałem ją obiema rękami a hamulec w shimaniaku nic zaciął się :angry: , mogłem tylko czekać co pęknie plecionka czy wędka, na szczęście złamały się dwie kotwice - najlepsze Ownery ! Stałem tak jeszcze z 5 minut na brzegu z trzęsącymi się nogami by potem cisnąć wędką w ziemie, siąść i załamany złapać się za głowe :(

Konkluzja na przyszość - sprawdź zestaw przed łowieniem <_<

Wieść niesie że na Spinningowym Grand Prix Polski na Wiśle koło miejscowości Nowe złowiono bolenia 97 cm. Czekam na potwierdzenie tej informacji i może jakieś zdjęcie...

Ryba miała 97,5cm... :huh: Potwór!!!

Doszła do mnie ta informacja w trakcie łowienia odrzańskich, weekendowych boleni. Jakoś wszystkie ryby zdawały się być małe :huh:

U mnie wczoraj 3 sztuki poniżej jerkbaitowego minimum. Cieszę się jednak niezmiernie, bo to ryby z Bugu. Od czasu przyduchy w 2009 jeździłem nad tą piękną rzekę raczej z sentymentu niż z wiary w sukces, a tu proszę, ryby wróciły. No i tym razem łowiłem na właściwym brzegu ;)

Na poczatku Gratuluje wszystkim Lowca Torped.

Dla mnie ten rok nie jest laskawy. Od lutego na Menie byla gorsza nizowka jak w lato. Od kilku dni pokropilo troche i woda lekko drgnela. Ze 3 tygodnie temu na jaziowo-Kleniowego wobka walnal Bolek i rozgial mi ownerki. Dzis po nocce postanowilem podenerwowac okonki a wyszlo jak wyszlo. Wlasnie chcialem wyjac gume z wody a tu prosto z pod nog wystrzelil Bolus i pozarl Gume. Troche sie z nim pomeczylem bo bylem na lekko. Musze przyznac ze to byl najlepszy Hol w tym roku. Gdy Bolus se juz polynal w sina dal w kolejnym rzucie siadl jeszcze sredni okonek, potem juz nic sie dzialo.

SPRZET:

Tailwalk Trinis 631ML do 3/8Oz

Daiwa Steez 103HL

Power Pro 10Lb + 1,5m FC sterna 6LB

Guma to 10cm berkley realistix minnow na 10gr glowce.

.

P.s fota jest czarno biala bo cos mi aparat zaswirowal i lekko przeswietlil fotke.

post-2664-1348915585,9867_thumb.jpg

Wieść niesie że na Spinningowym Grand Prix Polski na Wiśle koło miejscowości Nowe złowiono bolenia 97 cm. Czekam na potwierdzenie tej informacji i może jakieś zdjęcie...

Ryba miała 97,5cm... :huh: Potwór!!!

Rybka widzę rośnie...

Łowcą jest Wojtek Krzyszczyk i fotki raczej nie bedzie, bo nikt jej nie zrobił. Chyba, że sam łowca komórką... Jest co prawda kilku świadków, ale i tak to jeden z największych boleni w ostatnich latach i szkoda, że nie udało się zrobić foty...