Skocz do zawartości

Bolenie 2011

Tomek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam parcia nawet na metrówkę i nie jestem numeromaniakiem <_<. Łowię te ryby bo nieźle podnoszą poziom adrenaliny i są na tyle inteligentne, że można traktować je jako godnego przeciwnika :D ( w przeciwieństwie do niektórych gatunków).

@Artech - dzięki za miły koment :D .

Pozdrawiam odrzańsko :mellow:

Fajne zdjęcie z tym boleniem w locie koszącym, @Patu :mellow: Na tym zdjęciu z rozdziawionym pyskiem, widać czerwony ślad w paszczy, a wobek w szczęce. Mógł być holowany przez Was wcześniej? B)

Pozdrawiam

Grzesiek

@Maynard - myślę, że to efekt przesunięcia się woba w pysku rapy po atomowym braniu i odjeździe...

Nie znakuję rap i nie nadaję im imion :lol: , choć co któraś odpasiona, jesienna samiczka nazywana jest pieszczotliwie Mariolką :lol:

Patryk,tasiek gratulacje ładnie dajecie popalić bolkom w tym sezonie no i te zdjęcia...super. Ja musze siedzieć w domu niestety bo deszcz za oknem :angry:

Dzięki Tomek :D

Może po ostatnich fotach tego nie widać ale kilka frontów się nad nami przetoczyło i do tego chyba z 8 razy padało :huh:

Patryk,tasiek gratulacje ładnie dajecie popalić bolkom w tym sezonie no i te zdjęcia...super. Ja musze siedzieć w domu niestety bo deszcz za oknem :angry:

Dzięki Tomek :D

Może po ostatnich fotach tego nie widać ale kilka frontów się nad nami przetoczyło i do tego chyba z 8 razy padało :huh:

U suma na fotce widac niezle niebo :D

Gratuluję Tomy.

Poniżej dwa frontowe, odrzańskie miśki.

Pogoda była do bani, nad głowami co kilkadziesiąt minut przewalał się front.... ale nasz Team się nie poddał <_<.

Obydwa złowione na wobler ( X i Thrill 7), jeden głębiej z napływu, drugi płycej z zapływu ;) odrzańskiej ostrogi...

http://img864.imageshack.us/img864/9343/rapapng.png

Uploaded with ImageShack.us

http://img196.imageshack.us/img196/2839/rapa2png.png

Uploaded with ImageShack.us

Ja dzisiaj na niskiej wodzie na Wisełce miałem tylko 1 bolenia i gdy miałem już wracac do domu na opasce na zestawie boleniowym miałem suma przez 30 min. gdy już miałem go wyciągac, po dotknięciu ręką dostał amoku i pozostał mi tylko wobler ogolony z kotwiczek i steru-jakieś felerne kółka łącznikowe, a żyłka 0,22 postrzępiona wytrzymała i ja też wytrzymałem. Tylko ryba odpłynęła z kotwiczkami w paszczy :(

Dziękuję Slavobeer za taką ocenę moich zdjęć. Dopiero się uczę nastaw aparatu i fotografii, wiec takie oceny cieszą :D. Dodaje więc zdjęcie jednego z wyżej przedstawionych boleni podczas walki w wodzie, a inne zdjęcia znajdują się w tematach i wątkach Tomy Hand Made oraz Sandacze 2011. Co do wątku kolegi wojciiecha z Torunia to nie jestem specjalistą od boleni, gdyż sam się jeszcze uczę. Z moich obserwacji wynika jednak , że na żerowanie boleni duży wpływ ma poziom wody. Można kontrolować skoki poziomu wody na stronie którą zamieszczam poniżej:

http://www.armator.com.pl/stan_wod/Wisla/Torun/15

Jeśli jest wysoki poziom Wisły, na poziomie 230-250 cm. to dobre są przelewy i rafy oraz główki za którymi tworzą się prądy wsteczne. Jeśli poziom wody jest niższy to należy obławiać okolice największych , najdłuższych główek które odbijają od siebie główny nurt. Duża presja wędkarska powoduje także, że najlepszą porą będą godziny wieczorne, nocne, oraz świt chyba że dysponuje się łodzią to można łowić cały dzień omijając miejsca dużej koncentracji braci wędkarskiej, obławiając fragmenty przykos.

.

Pozdrawiam i połamania kija.

post-4679-1348915630,6787_thumb.jpg