Skocz do zawartości

Bolenie 2011

Tomek1988

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogło być inaczej w tym przypadku. Łowienie Boleni jest tak ekscytujące , że te pisane przez duże B - Bolenie nie dają się łowić zawsze, wszędzie i każdemu. Łowienie jednak ryb tego gatunku na niemal każdym wyjeździe powoduje, że jesteśmy na właściwej drodze do poznania gatunku, osiągania perfekcji w metodzie połowu i zostania Boleniarzami. :D

Mi się fotka też podoba, boleń z tych sportowych, ale ładnie zaprezentowany, fotka ostra i z większą przyjemnością patrzę na taką fotografię niż na większego bolenia sfoconego byle jak, byle czym i byle gdzie. Tu doceniam wysiłek żeby stworzyć coś lepszego.

pozdrawiam

wujek

Mi się fotka też podoba, boleń z tych sportowych, ale ładnie zaprezentowany, fotka ostra i z większą przyjemnością patrzę na taką fotografię niż na większego bolenia sfoconego byle jak, byle czym i byle gdzie. Tu doceniam wysiłek żeby stworzyć coś lepszego.

pozdrawiam

wujek

Dokładnie.

Po prostu boleń na ładnej , dobrej technicznie fotografii z klimatem.

Dzisiaj parka sportowych Rapek przy testach i ustawianiu wobków i to zdjęcie na pewno nie nadaje się do kalendarza no ale już dość ciemnawo było :lol: .Darek fotka fajna ma klimat rybka też.A dyskusja na temat rozmiaru ryby typu czy to Boleń,boluś czy sroluś tudzież tła jest mocno porywająca.

.

post-1204-1348915681,3352_thumb.jpg

Filary mostów, warkocze i łachy w ich okolicy to znakomite miejsca na rapy. Mi ta fotka podoba się, wpada w oko. Nie jest mega-wybitna ale nie jest też zła. Świato mioznabyło wykorzystać ciut lepiej, zapewne po prawej stronie hitogramu zostało jeszcze ciut do wyciagnięcia a i kadr bym lekko uporzadkował..tyle z technikalii ;)

P.S. Robercie, wiesz, ze o gustach się nie dyskutuje :mellow: . Jeden woli blondynki, inny rude.. a jeszcze inny maserakoibisia :lol: :lol: :huh:

Ja porównywałem to zdjęcie do większości fotografii gdzie ryba jest zrobiona komórką, utytłana w piachu lub błocie, zdjęcie jest niedoświetlone lub prześwietlone i do tego nieostre. Na tym tle zdjęcie jest dobre i przyjemnie się na nie patrzy, a filary mi nie przeszkadzają, wnoszą coś nowego i interesującego w tło.

wujek

Tomy, to po co jest regulamin umieszczania zdjęć na forum?

Cyt. Zdjęcia ładne artystycznie ryb mniejszych od wymiaru minimalnego prosimy przesyłać bezpośrednio do administratora lub moderatora w celu umieszczenia w galerii.

... a skąd wiesz, że ryba nie ma ów wymiaru. Od oceny, dochodzeń itp są moderatorzy i admin - chyba, że aspirujesz na straznika texasu :lol:

Patu, na nikogo nie aspiruję, ale myślę, że doskonale potrafisz ocenić wielkość bolenia i nie tylko, bo przerzucasz mnóstwo tych ryb (no chyba, że nigdy ich nie mierzysz). Po prostu nie raz pojawia się jakaś fota i od razu znika bo to, bo śmo, a innym razem te same odstępstwa od regulaminu nie mają skutku. Jak prześledzisz wątek pstrągowy, to znajdziesz ryby nieco powyżej 30cm, niezbyt ciekawie sfotografowane, a mimo to wiszą.

P.S. Mnie akurat fotki kol. siwypike'a się podobają.

Dziękuję wszystkim którym zdjęcia się podobają. Co do klimatów to obławiałem filary i taka rapka się trafiła. Jak większość kolegów stosuje zasadę C&R, więc przestawianie pontonu dla lepszego ujęcia nie wchodzi w grę. Pływam sam , więc nastawy aparatu to jedno a zdjęcie z samowyzwalacza to drugie. Znam swój aparat ale każdy kto pływał i robił zdjęcia wie , że czasem trudno jest zrobić dobrą fotkę w pojedynkę, tym bardziej na wodzie. Każdy ma prawo do swojego zdania, lecz pamiętajmy, że pasja jaką jest wędkarstwo powinna łączyć a nie dzielić. Osobiście bardzo lubię zdjęcia kolegi patu ( gratki za rybki i dla fotografa ) gdzie podoba mi się sposób prezentacji ryby i efektu rozmycia tła. Nie oznacza to jednak, że bedę robił wywody na temat aparatu , szkła, ekspozycji, warunków itp., itd., oraz tym samym zwracał uwagę innym co jest nie tak. Nie jestem fotografem i popełniam błędy, ale w tym wątku najważniejszą, pierwszoplanową postacią powinien być boleń i tego się trzymam. Życzę wszystkim zawsze udanych połowów, dużych Boleni i pięknych zdjęć. Pozdrawiam. :D

P.S. Tomy moje gratulacje, fajny boluś.