rognis_oko Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2006 Z soboty na niedzielę, wraz z bratem, urządziliśmy sobie 24 godzinny spływ Narwią.Spływ obejmował odcinek od Ostrołęki, a kończył się w okolicach Różana. Nie starczyło nam czasu aby obłowić porządnie miejscówki i spłynąć jeszcze niżej. Głównym zadaniem spływu było znalezienie nowych miejsc na nocnego sumka oraz polowanie na wszelkie gatunki ryb, które uda nam się spotkać spływając w dół rzeki. Liczyliśmy na bolenie oraz brzany.Niestety te ryby zawiodły nas całkowicie ponieważ odmówiły współpracy. Brzan nie widzieliśmy, a bolki atakowały tylko w miejscach, w których i tak nie było szans ich złowić. Nawet znane przez nas miejsca, które zazwyczaj obdarzają rybą, tym razem były puste. Rzeka ogólnie bardzo niska i powiem szczerze, że chyba z 10 lat nie widziałem takiej niżówki na Narwi.Większość miejsc zbyt płytka i bezrybna. Szukaliśmy głównie głębszych rynien z twardym dnem oraz obławialiśmy okolice największych dołków. Oczywiście, jak to na spływach bywa, niektóre te miejscówki porządnie przetrollowaliśmy.Mimo ogromnego skwaru udało nam się złowić kilka kleników, kilka szczupaczków, okoni i pana sumka. Szczupaczki wszystkie niestety niewymiarowe.Noc spędziliśmy na dzikim brzegu z ogniskiem, kiełbaskami i odgłosami dzikiego świata. Miejsce na nocleg wybraliśmy nie byle jakie bo mieliśmy nadzieję na spotkanie z większym sumem, jednak zmęczenie po całym upalnym dniu łowienia nie dawało nam szans. Wytrzymaliśmy tylko kilka godzin i schowaliśmy się w swoje śpiworki... Nasza jednostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 10 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2006 Udało mi się złowić śliczniutkiego ale niedużego sumiego i tym samym uważam sezon sumowy za otwarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2006 Patrząc na ten środek waszego transportu po narwi zastanawiam się gdzie śię dla was miejsce znalazlo tyle tam sprzętu.Fajne te klimaty mieliście,nie rozpraszaly? .Ladny sumcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2006 A ja patrząc na ponton proprosiłbym o kilka zdan opinii na jego temat (trwałość?). Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGOR Opublikowano 10 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2006 ... i komfortu tak długiej podrózy bez ławeczek i z dmuchanym dnem, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Seba, czy ja widze poćciwego Sevylora? Hy hy, to nieźle musiało Was łupać w krzyzu po całym dniu <_< poprosze zooma na laseczki w kąpieli pozatem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 11 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 @Trout, mimo tak dużej ilości sprzętu i innych bambetli jest jeszcze miejsce na dwie osoby. @Mgor, ponton mamy już 5 sezon i nadal jest w bardzo dobrym stanie. Mieliśmy z nim problemy na samym początku ale wynikły one ze złego przetrzymywania go w zimie. Zrobiło się kilka dziurek, które zostały załatane. Od tego czasu, przed złożeniem go na zimę jest cały talkowany. Składamy go bardzo dokładnie i przez zimę leży w domowej temperaturze. Ponton jest całkiem duży i mieści wystarczająco dużo rzeczy, przydatnych nawet na kilkudniowy spływ. Gorzej z jedzeniem, które w takie upały ciężko przechować w dobrym stanie dłużej niż dobę.Jako siedzisko ponton jest bardzo wygodny. Można siedzieć na burcie, na rufie, dziobie oraz na miękkich poduszeczkach na dnie pontonu. Ponadto można wygodnie się położyć. Stojąc łowi się dość wygodnie ale nie na dłuższą metę. Wygodniej łowić siedząc na burcie. Jak macie jeszcze jakieś pytania, chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gromit Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Sebek sumek z tego dołka? :)Ognisko na drugim brzegu?Rybka fajna,gratulacje. Pozdrawiam Gromit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 11 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 @Friko, ten pontonik ma prawie 4 metry. Jest wystarczająco miejsca aby siedzieć w różnych pozycjach, a nawet można się oprzeć plecami o burty siedząc na poduchach położonych na dnie.Uważam, że na spływ ponton jest wygodniejszy niż standardowa łódź wędkarska. Z łodzią jest o tyle łatwiej, że nie trzeba jej pompować. Ale plecy bolą mnie bardziej jak wracam z wędkowania na łodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 11 Lipca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 @Mgor, dodam jeszcze tylko, że ponton jest 5cio komorowy.Na samym początku jak go kupiliśmy, wybraliśmy się na krótki spływ i w pierwszej godzinie napłynęliśmy na podwodny korzeń, który całkowicie rozerwał jedną z głównych komór. Pływaliśmy jeszcze cały dzień i nawet wielka dziura nie wpłynęła na pływalność pontonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 11 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2006 Seba, ale ja mam identyczny wiec wiem jak jest, zreszta tez robilem na nim splywy, tylko mniejszymi rzeczkami.Masz racje ze plytkie zanurzenie potrafi byc ogromnym plusem w czasie nizowki. Minus jest moim zdaniem taki ze trzeba uwazac jak sie plynie przy brzegu, zeby nie nadziac sie na jakis kołek. Natomiast stacjonarne łowienie z pontonu zapamietalem jako istna mordege. No, ale mamy troche inne gabaryty hy hy :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi