Skocz do zawartości

Z wedka w Tajlandii...

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Mi to przypomina takiego klenio-jazio-brzana :) Nie widac tego dobrze na fotach ale jego mordka rozciaga sie w dol troche jak brzani ryjek. Do tego duze luski. Bardziej jak klen chyba niz jaz chcoc z drugiej strony ta pletwa. Zwroccie uwage jeszcze na charakterystyczny "prazek" ktore te ryby maja pod pletwa grzbietowa. Najlepiej to chyba widac jak ryba plywa w wodzie. Zeby bylo jeszcze smieszniej to wspomne, ze ten gatunek z charakteru najbardziej przypominaja mi okonie. Poluja stadami, sa lapczywe oraz czasem odprowadzaja pod sam brzeg holowana sztuke. Jak taki jeden kloc podplyna mi pod nogi to zrozumialem z jakimi okazami mam do czynienia choc rzeczka nie byla przeciez wielka.

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 2

Raczej prawie jak jazie, zwróć uwagę na wklęsłą płetwę odbytową. :)

Z pletwą zgoda,jaziowa.Ja skojarzylem jednak bardziej luski i ksztalt ciala z kleniem.Widzialem kilka filmow z tymi rybciami,silne skurczybyki.Nawet stosunkowo nieduze egzemplarze super walczą,widać zresztą po pokazanych przez Kolegę kotwicach☺.

• 8 miesięcy temu...

Jutro wylatuje do Tajlandii, mam zamiar trochę polowic, podpowie ktoś jak wyglada sprawa zezwoleń, na łowiska niekomercyjne? Interesują mnie rzeki i jeziora.

Nie ma takich zezwolen. Lowimy za darmo :) Jezeli cos takiego w wogole Tajlandii istnieje  :lol:

Ps Tylko nie low w Parkach Narodowych lub na terenach przylegajacych do swiatyn. 

Hej jeśli to pomoże podaje nr do przewodnika ze mną dwa wyjazdy chłopak z dużą wiedzą i co najważniejsze miejscowy na pewno dowiesz się wszystkiego co będzie przydatne +66 85 298 0944 jak coś pytaj ja z braku czasu spędzałem czas na komercji w miarę możliwości pomogę

@ pawelWPR jest zupelnie odwrotnie. Tylko wez pod uwage ze jak bedziesz lowil dziko to napotkasz konkurencje w postaci klusownikow. We mnie to zawsze wywolywalo mieszane uczucia...

@ lukgor jakie ryby lowiliscie z tym przewodnikiem? Ile ten pan sobie zyczy za swoje uslugi? Dodam, ze interesuja mnie tylko tylko dzikie odcinki wody. 

• 3 lata później...

Cześć, czy miał ktoś okazję ciskać przynętą na północy, Chiang Mai i okolice? Od groma tam górskich cieków, stawów hodowlanych dziesiątki (niektóre bardzo tanie, typu 200 bahtów za dzień, z ładnymi rybami), aczkolwiek mnie wyjątkowo ciekawią te pierwsze bo teren nie jest wybitnie zaludniony, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę zrobienie słynnej pętli wokół Mae Hong Son, więc może konkurencja mniejsza.

W każdym razie, styczeń spędzam w Wietnamie i Tajlandii, będę próbował szczęście w obydwu krajach, ale akurat u Komunistów wiem, że słabo, także się nie nastawiam. Zresztą, w Tajlandii też się nie nastawiam. Wezmę Rona Thompsona do 25g, trochę wahadeł, obrotówek, kilka woblerów i tyle :). Jeśli coś się trafi poza stawem, to się pochwalę :P.

• Like 1

Cześć, czy miał ktoś okazję ciskać przynętą na północy, Chiang Mai i okolice? Od groma tam górskich cieków, stawów hodowlanych dziesiątki (niektóre bardzo tanie, typu 200 bahtów za dzień, z ładnymi rybami), aczkolwiek mnie wyjątkowo ciekawią te pierwsze bo teren nie jest wybitnie zaludniony, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę zrobienie słynnej pętli wokół Mae Hong Son, więc może konkurencja mniejsza.

W każdym razie, styczeń spędzam w Wietnamie i Tajlandii, będę próbował szczęście w obydwu krajach, ale akurat u Komunistów wiem, że słabo, także się nie nastawiam. Zresztą, w Tajlandii też się nie nastawiam. Wezmę Rona Thompsona do 25g, trochę wahadeł, obrotówek, kilka woblerów i tyle :). Jeśli coś się trafi poza stawem, to się pochwalę :P.

Rzuc okiem na post #58 Wez ze soba ze dwa poppery. Jungle perch dobrze na nie reaguja. No i pamietaj o pojedynczych lub bardzo mocnych kotwach bo bedziesz plakal tak jak ja.

• Like 1