Fly^Fishing Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Napiszcie symbole kolorów, które sprawdzają się w Waszych wodach.Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Boczny trok nie jest generalnie mile widzianą metodą w kręgach C&R i tym samym na tym forum, które to m.in. propaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fly^Fishing Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Więc może skupmy się na kolorach gumek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Więc może skupmy się na kolorach gumek? Zasadne jest więc przejść beznamiętnie na porządku dziennym obok zasad jakie tu panują? Zmienić postępowanie na praworządne można zmieniając tytuł tematu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 A czemu boczny trok jest nie mile widziany? Czy tylko opad na wszystkie gatunki jest jedyną metodą połowu? Może trolling też wrzućmy do jednego worka z BT. W te lato kilkukrotnie udowodniłem paru "opadingowcom" że jest okoń w zbiorniku właśnie metodą BT. Pyszczki nie ucierpiały z racji miękkiego kija i wszystkie wróciły do wody. Co w tym było z mięsiarza? 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Używam tych kolorów, ale na boczny trok nie łowię ,bo nie lubię PS,WARF,EV,PSCH 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grin88 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 EV 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Pamiętam jak byłem na pewnych zawodach na niewielkim bajorku. Podszedłem do dwóch zawodników i powiedziałem że tu to pewnie będzie dobry oczny trok, a oni wielce oburzeni, że jak śmiem w ogóle wspomnieć o tej metodzie, bo to jest przecież metoda dla głupich i początkujących. Po zakończeniu zawodów niezłe mieli miny jak ich gość z bocznym trokiem rozwalił wygrywając zawody hehe. Dodałbym jeszcze odcienie fioletu i seledynu/żółtego. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Może nie jest to lubiana metoda ale skuteczna.Sam nie przepadam za nią, parę osób jednak udowodniło mi, że jest bardzo skuteczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Boczny trok nie jest generalnie mile widzianą metodą w kręgach C&R i tym samym na tym forum, które to m.in. propaguje.A niby dlaczego? Sam czasami łowię na BT i w niczym mi to nie przeszkadza aby ryby wracały całe i zdrowe do wody. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Bo tak ???? A tak serio - przyjmuje sie, ze na boczny trok lowi sie z zasady okonie male i bardzo male, poniewaz przynety nie sa selektywne, a ryby mniejsze sa bardziej lakome i mniej strachliwe. Samo wiec zalozenie jest sprzeczne z wedkarstwem wspolczesnym, poniewaz dopuszcza sie zabawe z rybami niewymiarowymi. Jerkbait promuje wyzszy standard, zacheca do rozsadnego traktowania przyrody, w ktora ingerujemy. Powinnismy szanowac takze siebie, a coz to za wyzwanie, lawice niewymiarkow? To oczywiscie uproszczenie, ale mniej wiecej o to chodzi. Nie tyle metoda jest zla, co zbyt wielkie jej pole razenia. Ponadto jej popularnosc pokazuje, jak zle z naszymi wodami...przecietny wedkarz musi siegac po mikre przynety, zeby lowic mikre ryby. Smutne, prawda? Nie chcesz byc przecietnym wedkarzem, stawiaj sobie wyzwania. Moze zlowisz mniej ryb, beda jednak wieksze, beda bardziej cieszyc, bedziesz w koncu wiedzial, ze sukces nie jest dzielem przypadku ???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmiedzianyy Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Na boczny nie łowię już z 3 lata ale nadal uważam, że jest to bardzo skuteczna metoda.Wbrew pozorom, często tępe ściąganie przynęty nie wystarczy aby rybę skusić do brania i potrzeba się napocić, namachać nadgarstkiem aby w końcu coś skusić do brania, nie mniej niż przy jigowaniu lub opadzie. Ogromną przewagą tej metody jest łatwość utrzymywania stałej odległości przynęty od dna, co jest ciężkie w osiągnięciu np 1g główką na 2-3 metrowej wodzie. Powiedzcie szczerze, w której metodzie można posłać 2,5 cm twisterka na 30 metrów? W dodatku osiągnąć bez problemowe prowokowanie ryby do brania?Poza tym, obserwowanie wyłącznie szczytówki jako jedynej sygnalizacji brania jest wg mnie.. dziwne. To nie feeder. WARF, RFMO, PS, GNFMO, GOSH, EV, B. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 A dlaczego juz nie lowisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deywed12 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Boczny trok nie jest generalnie mile widzianą metodą w kręgach C&R i tym samym na tym forum, które to m.in. propaguje.Osobiście nie łowię na Boczny bo nie sprawia mi to frajdy ale co ma C&R do bocznego troka? Nikt przecież nie mówi,że wędkarz stosujący tą metodę musi brać wszystkie ryby. Metoda bardzo leniwa ale bardzo skuteczna,dodatkowo nie okalecza w żaden sposób złowionej ryby by ta musiała być zabrana do domu a więc jak dla mnie Twoja wypowiedź jest bez sensu. Co do koloru gum w tym sezonie najwięcej okonia złowiłem na "Denaturat" niestety zauważyłem,że im robiło się zimniej ryba totalnie go olewała. W tym momencie na moich zbiornikach działają gumy z pieprzem, patrząc na zestawienie gum Mann's spróbowałbym GRGB,EV Edytowane 15 Listopada 2016 przez deywed12 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmiedzianyy Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 @coloumbZa dużo ewentualnego wiązania, gdy się poplącze lub zerwie.. albo co gorsza nastąpi obcinka.Dodatkowo więcej frajdy mam z łapania na klasyczny zestaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Witam OR,EG - z dużą ilością brokatu.Bo to nie był firmowy Manns Boczny trok to "zakazana" metoda???? Bzdury.Metoda jak każda inna.To właśnie na bt złowiłem swojego największego okonia - 38 cm,Wiem,że to nie żaden wyczyn dla ludzi którzy takie łowią codziennie - no może codziennie.I znów przytoczę przypadek z zawodów.Kolega na ds ja na bt - porównywalne wielkości ryb - takie po 25 - 28 cm.I żadnych małych.Były duże i takie w tym miejscu i czasie brały. Obcinki - wystarczy mikro przypon z wolframu.Jak w każdej innej metodzie - jaki problem?? Nudna????? chyba jak w każdej innej metodzie można stosować różne sposoby prowadzenia,stosować różne przynęty(mikro woblerki czy mikro blaszki).Co niby przeszkadza, żeby z lekkim ciężarkiem łowić w toni???Itp itd... Pozdrawiam - Romek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 proagowanie tresci ze na bt lowi sie tylko korduple powinno byc "karalne". czasami ta metoda jest jedyna i sluszna aby jakies wyniki byly. zagorzali przeciwnicy Sprobojcie oblowic z brzegu gorke polozna okolo 80-90m przynetami gumowymi 5cm czy 7cm. w latach 2010-14 na bt zlowilem setki okoni od 30-42cm. od dwoch lat nie lowie na bt , jednak nie ze wzgledu ze jest be , tylko udostepnili zbiornik do plywania i moge na malych glowkach podac te same przynety. jak ktos pakuje wszystko do wora to co za roznica jaka metoda? jesli chodzi o selektywnosc ryb, to moze i tak ,chodz nie jest to zadna regula. sam osobiscie zlapalem sumka 1m na obrotowke nr 2 , znajomy amura 12kg na paprocha, sandacza 80+. takze te wyody wszytskie sa.... a kolor jak najbardzie WH 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 fiolety sa mega skuteczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) Bo tak A tak serio - przyjmuje sie, ze na boczny trok lowi sie z zasady okonie male i bardzo male, poniewaz przynety nie sa selektywne, a ryby mniejsze sa bardziej lakome i mniej strachliwe. Samo wiec zalozenie jest sprzeczne z wedkarstwem wspolczesnym, poniewaz dopuszcza sie zabawe z rybami niewymiarowymi. Jerkbait promuje wyzszy standard, zacheca do rozsadnego traktowania przyrody, w ktora ingerujemy. Powinnismy szanowac takze siebie, a coz to za wyzwanie, lawice niewymiarkow? To oczywiscie uproszczenie, ale mniej wiecej o to chodzi. Nie tyle metoda jest zla, co zbyt wielkie jej pole razenia. Ponadto jej popularnosc pokazuje, jak zle z naszymi wodami...przecietny wedkarz musi siegac po mikre przynety, zeby lowic mikre ryby. Smutne, prawda? Nie chcesz byc przecietnym wedkarzem, stawiaj sobie wyzwania. Moze zlowisz mniej ryb, beda jednak wieksze, beda bardziej cieszyc, bedziesz w koncu wiedzial, ze sukces nie jest dzielem przypadkuSorry ale nie trafia do mnie Twoja argumentacja.Założenie że na BT łowi się z zasady małe i bardzo małe okonki też jest śmieszne.Jasne że czasami trafiają się maluchy-tak jak w każdej innej metodzie.Nie metoda połowu jest ważna tylko to żeby jak najwięcej złowionych ryb trafiało z powrotem do wody. Edytowane 15 Listopada 2016 przez stone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 na boczny trok mazna równiez załozyc duzego streamera lub gume a ciezki ciezarek pozwoli nam daleko rzucic jesli mamy tylko możliwośc wedkowac z brzegu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maroni26 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 U mnie najbardziej skuteczne są:WARF,PR,RFMO,EG,CHP,BLI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 mansiki są i będą dobre na okonie .Mój nr jeden to SA ,OR,EG.Dziś SA na bocznym troku ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Nudna????? chyba jak w każdej innej metodzie można stosować różne sposoby prowadzenia,stosować różne przynęty(mikro woblerki czy mikro blaszki).Co niby przeszkadza, żeby z lekkim ciężarkiem łowić w toni???Itp itd... Kolega właśnie ma bardzo dobre efekty przy połowie kleni na mikro woblerki na bocznym troku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David72 Opublikowano 15 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Bo tak A tak serio - przyjmuje sie, ze na boczny trok lowi sie z zasady okonie male i bardzo male, poniewaz przynety nie sa selektywne, a ryby mniejsze sa bardziej lakome i mniej strachliwe. Samo wiec zalozenie jest sprzeczne z wedkarstwem wspolczesnym, poniewaz dopuszcza sie zabawe z rybami niewymiarowymi. Jerkbait promuje wyzszy standard, zacheca do rozsadnego traktowania przyrody, w ktora ingerujemy. Powinnismy szanowac takze siebie, a coz to za wyzwanie, lawice niewymiarkow? Proponuję, aby w nowym RAPR znalazł się zapis, że sztuczna przynęta nie może mieć mniej niż 15 cm, oraz zakaz używania wszelkich robaków przez spławikowców, szczególnie białych, bo na nie nawet 3 cm uklejki biorą. I żeby nie było offtopu to kolor czerwony i wszelkie brązy, czasami biały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoF Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Boczny trok jest fe ale gdyby dać ciężarek na głównej lince i nazwać go Carolina Rig to już jest metoda jak ta lala i same pochwały będzie zbierać Metoda jak metoda, trochę wypaczona przez dziadów napychających wiadra palczakami. Są momenty kiedy sprawdza się świetnie, a to że większość używa najmniejszych gum to już osobisty wybór wędkarza, w tym roku dobrze połowiłem w marcu na bt z dość sporymi twisterkami, w czasie kiedy okonie reagowały tylko na bardzo wolno prowadzoną przy dnie przynętę. Najlepiej sprawdzały mi się kolory: W, PU i EG 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi