Skocz do zawartości

Blank sumowy - metoda gruntowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie tak jak w temacie szukam Blanku waga nie ma znaczenia może być ciężki.
Długość kija ponad 3m dwu składowy
Waga nie istotne
Metoda połowu stacjonarna Grunt ewentualnie Boja z brzegu zestaw będzie wywożony łajbą
C.W. 200 - 500 gr
Linka jaką będę używał to średnio 100-150 lb
Jeśli czegoś jeszcze nie na pisałem to proszę o wyrozumiałość.
Do kija będzie przypięty multik Penn 309.
Zna może ktoś te blanki
http://www.harrisonrods.co.uk/catfishrods.htm

Pzdr Krzysiek

Krecac sie kolo pytania to jezeli wchodzi w rachube mniejsza dlugosc (ale za to wieksze mozliwosci w holu z lodki) to spojrzalbym na blanki Lamiglasa z serii heavy jigging/saltwater...sa tam 2 szt 2,6m, do 50 i nowy do 100LB.

Zastrzegam, ze to jest nieco inne LB niz na freshwater... <_<

Jak za krotko to spojrzalbym na np. serie saltwater/ G1000 surf/ bar...jest tam kilka mocnych rzeczy.

Gumo

p.s. Osobiscie mam ten slabszy i jak na razie nie mialem dosc duzego cisnienia, zeby przypakowac adekwatnie aby móc uzywac - przerzucilem sie na blank 2,3m..

Byłem dzisiaj w FC na wawelskiej pomacałem trochę blanków i najbardziej mi pod pasował batson SWB70M do 25lb Forecast SWB E-glass Saltwater ale się z nim szarpaliśmy decyzja jest taka że chyba zrobię z tego blanku kij trochę sobie pogadaliśmy. Jak zestaw będzie wywożony łódką a i większość holu będzie z łódki to ten kij w zupełnie wystarczy ma ogromną siłę nie byłem w stanie wykorzystać nawet połowy jego mocy a trochę ważę ;)

Nie pamietam czy to byly Sportexy...pamietam za to bóle zwiazane z wyjeciem czegos solidnego na cos dluzszego niz 240cm z niewielkiej lodki, gdzie nie ma pewnego oparcia...

Takie dlugie kije to moze i sie stosuje tam gdzie jest silniejszy uciag wody aby zminimalizowac splywanie zestawu natomiast jaki z tego pozytek w Mequinenzie?

Jak cos solidnego bedzie to hol konczy sie odpaleniem lodki...

Natomiast kolo 2m jak dla mnie za krotko z uwagi na manewry lodka...

Wszystko zalezy od warunkow i ryb. No ale kijem do lowienia na ochłapy nie bede sie zajmowal szerzej.. :mellow:

Gumo