Skocz do zawartości

Rzeźnia w Kazuniu ( Narew)

michall

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba nie wiesz co tam się dzialo kilka lat temu pod lodem. Widok i sytuacja powtarza się tam co rok. żyjemy w takim kraju i chociaż być na h,,,, stanał nic z tym nie zrobisz. Protesty , apele zgłaszanie tego na policję itp nic nie da. Ci mięsiarze dobrze wiedzą co i jak robić ,a przede wszystkim jak nie dostać mandatu. Ja widzialem w podobnych miejscach kursowanie auta ,ktore zabieralo zlowione ryby tak,aby w razie kontroli nie mieć limitu w siatce. Smutne to i krew się we mnie gotuję jak czytam takie coś ,ale już wiem to walka z wiatrakami kolego...

W międzyczasie juz sie tego i owego dowiedziałem o tym miejscu. Faktycznie podobno lód bywał czerwony od wyszarpanych ryb.

Ale nie uważam ,że nic sie z tym nie da zrobić.

Coraz więcej wędkarzy jest świadomych i zdeterminowanych żeby walczyć z takimi zjawiskami.

Teren tego portu w Kazuniu powinien być bezwzględnie wyłączony z wędkowania w okresie zimowym i o to trzeba apelować.

Naprawdę myślę ,że Nas normalnych świadomych wędkarzy jest dużo więcej niż tzw. "gumofilców".

• Like 1

No to brawo Gorzów. W OM po roku obowiązywania zniknie obowiązek wypuszczenia ryb z w sumie krótkiego odcinka Kanału Żerańskiego przed ZZ. Widać bardzo przeszkadzał. Należę do koła PZW które o ten zakaz zabierania wnioskowało i teraz o jego utrzymanie. Niestety ileś tam kół złożyło wniosek o jego zniesienie i cóż...

Nie wspominając już o portach nie należących do PZW, a takich jest bardzo dużo. Także niestety rozwiązanie problemu nie jest aż tak bardzo proste. Rozwiązanie musiałoby być ponad PZW. Ustawa?

Słyszałem o zakazie na tym odcinku na KŻ .Podobno można tam było fajnie w związku z tym połowić. Pewnie teraz się to skończy.

A co do portów, to jesli nie należą one do PZW to zapewne taki zakaz może wydac jakiś wojewódzki inspektorat ochrony środowiska albo coś w tym stylu.

Były w tym kierunku petycje .Podpisywwalem osobiście dwie. To było z 6 moze 8lat temu. A moze i wczesniej ...Zmieniło to cos ?? Maja nas Panowie głęboko w d.,..owszem czasem ktoś na Lod przyszedł i kontrolował. PSR policja ...ale co mogli zrobić ...klusole mieli olowianki z regulaminowym rozstawem haków na kotwicach...od tak zwykłą samorobka blaszka pod lodowa...Żyjemy w takim kraju . Polak potrafi. A ja dostałem ostatnio mandat od PSR za to ze nie wwpisalem miejscowosci w której lowilem. Tzn wpisalem ale rzeka przeszedł em do wsi obok...a to juz było wykroczenie za które zostałem ukarany. Tak działa polskie prawo...panowie sie wykazali,złapali prawdziwego klusola ;)Brawo ja! Eeee tzn brawo oni ;)

• Like 3

Nie wiedziałem,że juz były takie petycje.

Dobrze, że nie widziałem tam wyszarpanych jakichś drapieżników - chyba by mnie szlag na miejscu trafił albo bym kogoś pobił ;)

Ale i tak serce się krajało na widok pięknych ponad 30 cm płoci wyciągniętych np.za tylną płetwę.

Jedna musiała mieć ze 40 cm.

Oczywiście wszystko poszło do wora.

W normalnych warunkach to już jest duża rzecz upolować podobną sztukę, trzeba się wykazać nie lada kunsztem wędkarskim.

A tu każdy burak miał po kilka takich wyszarpniętych z wody :(

Jedynym plusem pisania tych liscikow było to ,ze pojawiło sie tam dużo więcej kontroli.Trochę sie bali ...ale wiadomo nie upilnuja wszystkiego i wszystkich. Pamiętam ze bywali tam nawet po dwa,trzy razy dziennie. Nie byłem t juz kilka lat wiec Noe wiem jak jest teraz. Widzę ze nie wiele lepiej niż kiedyś.

To co opisaliście jest po prostu chore! Zmiany nadejdą dopiero jak nauczymy szanować przyrodę kolejne pokolenie. Dzieci są wspaniałe, nigdy jak łowiłem z moim dwom synami ryby i gdy padło pytanie (zadane specjalnie) to co robimy z rybą nie odpowiedzieli zjemy - ZAWSZE WYPUSZCZAMY! Dzieci obserwujące swoich rodziców w przyszłości je naśladują a jeżeli dobre nawyki wyniesione z domu są utrwalone przez szkołę, koła wędkarskie to sukces murowany. Myślę, że w Polsce bardzo mało poświęca się czasu na edukację wędkarska młodych adeptów naszego hobby. Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja młodego pokolenia.
Dla starego mięsiarza gumofilca pomoże jedynie solidna KARA FINASOWA I PRZY RECYDYWIE DOŻYWOTNI ZAKAZ WEDKOWANIA NA WODACH PANSTWOWYCH.
W cywilizowanych krajach miejsca takiej jak tarliska i zimowiska ryb są WYŁACZONE Z AKTYWNOŚCI WEDKARSKIEJ pod groźbą wysokiej grzywny.

Marcin, nie pisz kolejnych postów co 3 minuty, wyedytuj pierwszy i dopisz nową myśl.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

Niestety, nawet w 'sezonie' większość ryb jest zabieranych,  w przypadkowych rozmowach z miejscowymi da się to wyczuć między słowami o ile wprost o tym nie mówią. Jest to dla mnie niezrozumiały atawizm - kilo leszcza w Kerfurze kosztuje 10zł, sam wyjazd nad wodę więcej kosztuje - domyślam się że większość ryb nędznie kończy - jako niezjedzone resztki na śmietniku.

MarCin tak edukacja przede wszystkim tylko iż czasami mam wrażenie iż w PZW też siedzi dużo mięsiarzy i tu powstaje pewien problem ponieważ oni przekazują swoje poglądy młodzieży.Dożywotnie zakazy nic nie dadzą bo będą nie do wyegzekwowania.W tych warunkach tylko dotkliwe kary finansowe może były by w stanie coś załatwić tylko nie wiem czy u wszystkich.Pewni ludzie są niereformowalni.    

To nie jest jedyne takie miejsce na Narwi. Z poszanowania dla ryb nie wymienię miejsca gdzie ciemną nocą się ustawiają wędkarze-mięsiarze po okonie, co weszly w jedno miejsce na zimowisko w całkiem sporym zbiorniku. Ja podziękuję za takie okoniowanie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

To nie jest jedyne takie miejsce na Narwi. Z poszanowania dla ryb nie wymienię miejsca gdzie ciemną nocą się ustawiają wędkarze-mięsiarze po okonie, co weszly w jedno miejsce na zimowisko w całkiem sporym zbiorniku. Ja podziękuję za takie okoniowanie.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Niestety, nawet w 'sezonie' większość ryb jest zabieranych,  w przypadkowych rozmowach z miejscowymi da się to wyczuć między słowami o ile wprost o tym nie mówią. Jest to dla mnie niezrozumiały atawizm - kilo leszcza w Kerfurze kosztuje 10zł, sam wyjazd nad wodę więcej kosztuje - domyślam się że większość ryb nędznie kończy - jako niezjedzone resztki na śmietniku.

Tu pole do popisu ma PZW, które po sygnałach od wędkarzy z danego koła, powinno wprowadzić zakazy wędkowania w takich miejscach w danym okresie. Co więcej Koła Wędkarskie mają prawo i obowiązek dbać o swoje wody i takie zakazy powinny wprowadzać jedynie po poinformowaniu PZW w okręgu. Tarliska i zimowiska ryb są doskonale znane wędkarzom i to oni sami powinni wywierać presję na PZW o wprowadzanie takich zakazów. Wydaje się, że sprawa jest skomplikowana, że się nie da bo jest opór bo nikomu się nie chce bo nie ma podstawy prawnej (w co wątpię). Moim skromnym zdaniem trzeba tylko chcieć. Ja mieszkam i wędkuje w FIN, i tu sprawa jest prosta. Jest obszar, w którym ryba się gromadzi w danym czasie to jest tam BEZWZGLĘDNY zakaz łowienia i używania silników. Przykład takiego zakazu.

post-64480-0-72881400-1479366588_thumb.jpg

Tu też są miłośnicy białka-fileciarze co to za punkt honoru stawiają sobie wypełnienie zamrażarki po wieko w sezonie. Rzygają tym rybami ale zabrać muszą bo przecież jak ja wypuszczę to inny złapie  - ale wciąż skala zupełnie inna porównując z Polską.  

• Like 1

Witam, poniżej wkleiłem artykuł jak  panowie z PZW domagają się   CICHEGO DRACHOWANIA- bo zapłacili 200pln, masakra jakaś :lol:  :lol:  .  Każdy wie iż tam   rybki zbierają się  na ZIMOWISKO.                                                                                                                                                                                                         Wędkarze, którzy zgłosili się do naszej redakcji narzekają, że nie mogą łowić ryb na przystani przy ul. Piwnej. Ośrodek Sportu i Rekreacji odpowiada: zakaz dotyczy tylko basenu portowego.

Ujście Zgłowiączki to jedno z miejsc, gdzie wędkarze z Włocławka mogą oddać się tej formie rekreacji. W zgodnej opinii pasjonatów wędkarstwa, ujścia rzek są wyjątkowo bogate w ryby, co przekłada się na ich popularność.

Część wędkarzy z Włocławka liczyła, że po otwarciu przystani możliwe będzie wędkowanie z jej terenu, przede wszystkim z nowych pomostów. Okazuje się, że nie do końca jest to możliwe.

- Zastanawiam się, kto wydał zakaz łowienia ryb na terenie przystani - mówi Internauta, który w poniedziałek zadzwonił do naszej redakcji. - Nie rozumiem tego. Jest miejsce przy ujściu Zgłowiączki, gdzie zawsze siedzi po kilka osób, ale dalej już jest zakaz. Ludzie płacą za karty wędkarskie około dwustu złotych rocznie, a nie mają dostępu do brzegu.

Wtóruje mu pan Andrzej, który skontaktował się z DDWloclawek drogą e-mailową. - Chciałem wędkować z pomostów, gdzie jest lepszy dostęp do ryb, a okazuje się, że jest zakaz. Czemu nikt z tym nic nie zrobi?

Przedstawicielka Ośrodka Sportu i Rekreacji odpowiada, że zakaz połowu dotyczy wyłącznie basenu portowego. Na terenie przyległym do obiektu wędkarstwo jest dozwolone.

• Like 1

Bajdewej...

Byłeś tam łowić na spinning..

Z tego co jest napisane :

6. W łowisku Stocznia - Kazuń dozwolone jest łowienie metodą spławikową a w okresie zimowym także mormyszką (z lodu). Przez cały rok zabrania się stosowania metod spinningowych, błystek podlodowych itp.

No chyba, że przepis stary a ty miałeś pickera ;)

Aktorzy tego krwawego spektaklu to oczywiście ryby i "wędkarze" - cały przekrój społeczny. Od gumofilców którzy przyjechali na rowerach do całkiem drogo ubranych gości którzy dotarli drogimi terenówkami.

Nie to nie jest prawda !

To kormorany i wydry wyjadajo ryby z polskich rzek !!!!

• Like 3

Co roku o tej porze ,czasami pozniej w okolicach stycznia widzę podobne tematy na  jb. Analizuję ...myślę ....rozkminiam.... Z roku na rok nic się totalnie nie zmienia w ludzkiej ,naszej polskiej mentalności... Jak wspomniał kolega ...cały sezon na zero w styczniu na zimowisku sobie panowie odbijają wędkarskie niepowodzenia. Żal , smutek, rozczarowanie, złość i bezradność ... Ehh szkoda gadać

Podobnie jest na tzw. ciepłych kanałach. Kozienice mam pod nosem, więc wiem co tam się dzieje. PZW powinno zamknąć te odcinki wód w sezonie zimowym. Pewnie na zebraniu sprawozdawczo wyborczym w moim kole będzie ktoś z zarządu okręgu, więc zgłoszę taki postulat. Ciekawe czy dziadki gumiaczki mnie nie zlinczują  :)

Te jełopy po prostu w taki sposób odbijają sobie niepowodzenia,które towarzyszą im przez cały sezon.Zabrać im możliwość "łowienia" w takim miejscu to jak podciąć skrzydła ich umiejętnościom wędkarskim.

Nie doceniasz tych  . . . . Oni po prostu tak zdobywają białko.

"Ich"sezon trwa cały rok. Wiosna - tarliska. Lato - prąd, siata.

i dynamit. Jesień - szarpak. Zima -  niestety również nie śpią.

Im nie potrzebne umiejętności wędkarskie. Najważniejsza jest

skuteczność.

Najprościej ujmując, to inny gatunek ludzi. :huh: