Skocz do zawartości

Plecionka tzw. niewidoczna w wodzie

sumo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję plecionki do połowu okoni w czystych wodach. Przezroczystość wody w łowiskach wynosi ok 2-5m. Do tej pory stosowałem ?źyłki ale chciałbym zmienić na plecionkę. Interesuje mnie plecionka o mocy ok 8-10lb. Podobno są plecionki, kt?łrych nie widać w wodzie np. Invisible Braid II Dragona. Co o niej sądzicie? Mo?źe ktoś ma jakąś sprawdzoną plecionkę niewidzialną i m?łgłby mi polecić. Ewentualnie jakie macie doświadczenia z plecionkami przy połowie okoni i innych ryb w bardzo czystych wodach. Z g?łry dziękuję.

Witam

Poszukuję plecionki do połowu okoni w czystych wodach. Przezroczystość wody w łowiskach wynosi ok 2-5m. Do tej pory stosowałem ?źyłki ale chciałbym zmienić na plecionkę. Interesuje mnie plecionka o mocy ok 8-10lb. Podobno są plecionki, kt?łrych nie widać w wodzie np. Invisible Braid II Dragona. Co o niej sądzicie? Mo?źe ktoś ma jakąś sprawdzoną plecionkę niewidzialną i m?łgłby mi polecić. Ewentualnie jakie macie doświadczenia z plecionkami przy połowie okoni i innych ryb w bardzo czystych wodach. Z g?łry dziękuję.

takie rzeczy to tylko w Erze.... :lol: :mellow:

niewidzialne plecionki to mit, czysty marketing... <_<

pozdrowienia,

S

Do okoni to polecam raczej ?źyłkę, i to bynajmniej nie z tytułu mniejszej widoczności, tylko ze wzgledu na kruchy pysk.

Jeśli jednak ju?ź musisz to polecam dowolną byleby była jak najcieńsza.

Dragonowska dla mnie jest OK - stosuję i sobie chwalę.

PZDR

Zanderix

To ja się podzielę moim patentem na okonie. Stosuję go dopiero od tego roku, ale efekty są. No i łowi się przyjemnie.

Jestem zwolennikiem plecionek, tote?ź na stałoszpulowca nawinąłem dragonowską plecionkę 0,08 w kolorze ?ź?łłtym. Nie jest taka słaba, a i kolor trzyma lepiej (ni?ź np Berkley Fireline Fused :angry:).

Do tego, za pomocą węzła zderzakowego, wią?źę przypon z ?źyłki. Tak troszkę kr?łtszy od kija. Proponuję u?źyć mięciutkiej przypon?łwki (ja u?źywam Trabucco T-Force Competition Pro 0,148mm, 2,8kg).

Do tego malutka agrafka albo bezpośrednio gł?łwka jigowa i voila.

Mo?źna r?łwnie?ź uwiązać trok boczny.

Co nam to daje? Ano, cały zestaw doskonale przekazuje informacje o przynęcie (dzięki plecionce, przypon z ?źyłki nie jest na tyle długi, aby wpływał negatywnie na kontrolę przynęty), dobre zacięcie (twardy, kruchy pysk okonia) oraz amortyzację podczas holu (przypon pełni rolę amortyzatora).

W niewidzialność ?źyłek i plecionek po prostu nie wierzę.

Zobaczcie sobie linki spinningowe i ich kolory - od białych, przezroczystych, zielonych, brązowych, poprzez ?ź?łłte, fluo, r?ł?źowe i niebieskie.

Owszem, pewne kolory mogą być mniej widoczne w wodzie na r?ł?źnych głębokościach. To czytałem gdzieś w temacie o przynętach.

Łowię podobnie jak @pisaq87, przypon ok 1,5 m. Wcześniej u?źywałem ?źyłkę Trabucco XPS Fluorocarbon, w tym sezonie do rzecznego łowienia stosuję z powodzeniem Robinson Supercup, ?źyłka z fluorocarbonem, na okonie 0,147, kleń 0,172, i jestem bardzo zadowolony, czucie znakomite, wytrzymałość OK.

Łączę węzłem pokazanym w tym wątku:

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=125956 &

Węzeł dla mnie trudny do zrobienia w łowisku, wykonuję go w domu.

Przy zaczepach rwałem przypony, węzeł nie odpuszczał. Radzę minimum 2 x 12 oplot?łw plecionki wok?łł przyponu, jak mniej to puszcza. Mo?źna te?ź kropelkę kleju, ale niekoniecznie.

Oczywiście to mity o niewidzialnej plecionce, ale chodzi mi po głowie, ?źe mo?źna wypr?łbować baaardzo niewidzialne linki dedykowane do łowienia podlodowego. Kto wie, mo?źe...? :D

Odnosnie tej slynnej niewidzialnosci w wodzie to kiedys splodzilem na forum cala taka dywagacje...moze uda sie Wam znalezc..

Odnosnie lowienia w bardzo czystej wodzie, zwlaszzca stojacej to najwiekszym problemem moze byc przyneta..bardzo czesto zdarzalo sie, ze ryby nie chcialy uderzac w nic poza stonowanymi kolorystycznie gumami...

Co do tych podawanych na kilku m-cach po przecinku parametrow to mysle, ze to przesada, wystarczy jak beda podawac (i produkowac) w srednicach do 2 m-ca po przecinku.

Zas plecionki w ogole srednicy nie maja i podawanie tego parametru przez producentow a raczej importerow jest ze srednim sensem..

Gumo

Dzięki za odpowiedzi. Ten patent z ?źyłką jest niezły. Spr?łbuję go wdro?źyć. Zastanawia mnie jak będzie zachowywała sie przyneta na ?źyłce zbli?źonej wytrzymałością do plecionki.

Koledzy a jakie plecionki polecacie bo z tego co widze o Dragonie są r?ł?źne zdania. Moje doświadczenie z plecionkami ogranicza sie do ?ź?łłtej PowerPro i Stren ale o wytrzymałości 15-20lb. Czy te plecionki mają r?łwnie dobre parametry przy du?źo ni?źszej średnicy?

...

Podobno są plecionki, kt?łrych nie widać w wodzie np. Invisible Braid II Dragona. Co o niej sądzicie?

...

Invisible braid

Jedyna w swoim rodzaju plecionka wędkarska. Jedyna w swoim rodzaju, bo jest jedyną plecionką na rynku, kt?łrej się nie da wyprodukować tak, jak się ją opisuje marketingowym bełkotem. Produkt posiada ogromny potencjał dla domokrą?źcow i handlarzy relikwiami i/lub dewocjonaljami. (Zobacz te?ź -> Plecionka, Fireline).

sorry, ale na weekend musialo byc :lol: