sumo Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 WitamPoszukuję plecionki do połowu okoni w czystych wodach. Przezroczystość wody w łowiskach wynosi ok 2-5m. Do tej pory stosowałem ?źyłki ale chciałbym zmienić na plecionkę. Interesuje mnie plecionka o mocy ok 8-10lb. Podobno są plecionki, kt?łrych nie widać w wodzie np. Invisible Braid II Dragona. Co o niej sądzicie? Mo?źe ktoś ma jakąś sprawdzoną plecionkę niewidzialną i m?łgłby mi polecić. Ewentualnie jakie macie doświadczenia z plecionkami przy połowie okoni i innych ryb w bardzo czystych wodach. Z g?łry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 WitamPoszukuję plecionki do połowu okoni w czystych wodach. Przezroczystość wody w łowiskach wynosi ok 2-5m. Do tej pory stosowałem ?źyłki ale chciałbym zmienić na plecionkę. Interesuje mnie plecionka o mocy ok 8-10lb. Podobno są plecionki, kt?łrych nie widać w wodzie np. Invisible Braid II Dragona. Co o niej sądzicie? Mo?źe ktoś ma jakąś sprawdzoną plecionkę niewidzialną i m?łgłby mi polecić. Ewentualnie jakie macie doświadczenia z plecionkami przy połowie okoni i innych ryb w bardzo czystych wodach. Z g?łry dziękuję. takie rzeczy to tylko w Erze.... niewidzialne plecionki to mit, czysty marketing... <_< pozdrowienia,S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Invisible Braid sprawdza mi się przy łowieniu okoni. Ale niewidzialna to mo?źe być tylko w brudnej wodzie, bo wtedy przybiera jej barwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Proponuję dowolną plecionkę i przypon z ?źyłki (widzialnej) na końcu, jeśli faktycznie te okonie takie wybredne. Gdzie jest Pitt, ze swoim invisi-blubrami?! PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zanderix Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Do okoni to polecam raczej ?źyłkę, i to bynajmniej nie z tytułu mniejszej widoczności, tylko ze wzgledu na kruchy pysk.Jeśli jednak ju?ź musisz to polecam dowolną byleby była jak najcieńsza. Dragonowska dla mnie jest OK - stosuję i sobie chwalę. PZDRZanderix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 4 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2011 Kurczę mi ten Dragon rwie się prawie w rękach, jest miękki śliski ładnie się nim rzuca, niesamowicie traci kolor tzn brudzi kij na biało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Mo?źe podr?łbka Białe plecionki zacząłem wybierać właśnie dlatego, ?źe nie brudzą, bo nie mają barwnika A, ?źe wytrzymałość jest du?źo ni?źsza ni?ź deklarowana to chyba nie powinno dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 To ja się podzielę moim patentem na okonie. Stosuję go dopiero od tego roku, ale efekty są. No i łowi się przyjemnie.Jestem zwolennikiem plecionek, tote?ź na stałoszpulowca nawinąłem dragonowską plecionkę 0,08 w kolorze ?ź?łłtym. Nie jest taka słaba, a i kolor trzyma lepiej (ni?ź np Berkley Fireline Fused ).Do tego, za pomocą węzła zderzakowego, wią?źę przypon z ?źyłki. Tak troszkę kr?łtszy od kija. Proponuję u?źyć mięciutkiej przypon?łwki (ja u?źywam Trabucco T-Force Competition Pro 0,148mm, 2,8kg).Do tego malutka agrafka albo bezpośrednio gł?łwka jigowa i voila.Mo?źna r?łwnie?ź uwiązać trok boczny.Co nam to daje? Ano, cały zestaw doskonale przekazuje informacje o przynęcie (dzięki plecionce, przypon z ?źyłki nie jest na tyle długi, aby wpływał negatywnie na kontrolę przynęty), dobre zacięcie (twardy, kruchy pysk okonia) oraz amortyzację podczas holu (przypon pełni rolę amortyzatora). W niewidzialność ?źyłek i plecionek po prostu nie wierzę. Zobaczcie sobie linki spinningowe i ich kolory - od białych, przezroczystych, zielonych, brązowych, poprzez ?ź?łłte, fluo, r?ł?źowe i niebieskie. Owszem, pewne kolory mogą być mniej widoczne w wodzie na r?ł?źnych głębokościach. To czytałem gdzieś w temacie o przynętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 ja uzywałem dragona c-thru, te?ź jakaś podobno niewidoczna ale og?łlnie nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edwardo Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Łowię podobnie jak @pisaq87, przypon ok 1,5 m. Wcześniej u?źywałem ?źyłkę Trabucco XPS Fluorocarbon, w tym sezonie do rzecznego łowienia stosuję z powodzeniem Robinson Supercup, ?źyłka z fluorocarbonem, na okonie 0,147, kleń 0,172, i jestem bardzo zadowolony, czucie znakomite, wytrzymałość OK. Łączę węzłem pokazanym w tym wątku: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&goto=125956 & Węzeł dla mnie trudny do zrobienia w łowisku, wykonuję go w domu.Przy zaczepach rwałem przypony, węzeł nie odpuszczał. Radzę minimum 2 x 12 oplot?łw plecionki wok?łł przyponu, jak mniej to puszcza. Mo?źna te?ź kropelkę kleju, ale niekoniecznie. Oczywiście to mity o niewidzialnej plecionce, ale chodzi mi po głowie, ?źe mo?źna wypr?łbować baaardzo niewidzialne linki dedykowane do łowienia podlodowego. Kto wie, mo?źe...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Odnosnie tej slynnej niewidzialnosci w wodzie to kiedys splodzilem na forum cala taka dywagacje...moze uda sie Wam znalezc.. Odnosnie lowienia w bardzo czystej wodzie, zwlaszzca stojacej to najwiekszym problemem moze byc przyneta..bardzo czesto zdarzalo sie, ze ryby nie chcialy uderzac w nic poza stonowanymi kolorystycznie gumami... Co do tych podawanych na kilku m-cach po przecinku parametrow to mysle, ze to przesada, wystarczy jak beda podawac (i produkowac) w srednicach do 2 m-ca po przecinku.Zas plecionki w ogole srednicy nie maja i podawanie tego parametru przez producentow a raczej importerow jest ze srednim sensem.. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sumo Opublikowano 5 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Dzięki za odpowiedzi. Ten patent z ?źyłką jest niezły. Spr?łbuję go wdro?źyć. Zastanawia mnie jak będzie zachowywała sie przyneta na ?źyłce zbli?źonej wytrzymałością do plecionki. Koledzy a jakie plecionki polecacie bo z tego co widze o Dragonie są r?ł?źne zdania. Moje doświadczenie z plecionkami ogranicza sie do ?ź?łłtej PowerPro i Stren ale o wytrzymałości 15-20lb. Czy te plecionki mają r?łwnie dobre parametry przy du?źo ni?źszej średnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 5 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2011 Niedawno kupiłem białego strena o wytrzymałości 8 LB.Mam manię sprawdzania wszystkich nowo zakupionych plecionek i jest to jedyna kt?łrej rzeczywista wytrzymałość liniowa przekracza deklarowaną. Wytrzymuje około 4-5 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 6 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2011 ...Podobno są plecionki, kt?łrych nie widać w wodzie np. Invisible Braid II Dragona. Co o niej sądzicie? ...Invisible braidJedyna w swoim rodzaju plecionka wędkarska. Jedyna w swoim rodzaju, bo jest jedyną plecionką na rynku, kt?łrej się nie da wyprodukować tak, jak się ją opisuje marketingowym bełkotem. Produkt posiada ogromny potencjał dla domokrą?źcow i handlarzy relikwiami i/lub dewocjonaljami. (Zobacz te?ź -> Plecionka, Fireline). sorry, ale na weekend musialo byc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi