Skocz do zawartości
  • 0

Obcokrajowiec łowi na wodach PZW - Jakie pozwolenie?

drago75

Pytanie

Mam kumpla u siebie z USA i chciałbym go wziąść na Odrę na spinningowanie na 1 dzień. Czy potrzebuje jakieś zezwolenie? Według regulaminu PZW obcokrajowiec przebywający czasowo w Polsce nie potrzebuje karty wędkarskiej. Ale czy potrzebuje jakieś inne pozwolenie? Chcę go wziąść na te jak on je nazywa polskie tarpony :lol: czyli bolki :mellow:. Pozdrawiam.

• Like 1

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zajrzałem tak jak napisałem w pierwszej wiadomości i napisałem, ?źe nie potrzeba karty. Nie ma tam natomiast ani słowa o innych składkach, kt?łre musi zapłacić taki obcokrajowiec. I chciałem się dowiedzieć czy musi jakąś inna opłatę uiścić czy nie. Coś o czym napisał Guzu. Zadzwonię dziś do PZW i ich zapytam :unsure:

• 0

Obcokrajowiec płaci tak samo jak niezrzeszony, ale nie musi mieć karty wędkarskiej. Pozwolenia na poł?łw, rejestry połow?łw - to ju?ź zale?źy od okręgu. W jednych musi się stawić osobiście, ?źeby dostać plik papier?łw, a w innych wystarczy tylko przesłanie kasy przekazem/przelewem. Ale to ju?ź tylko papirki, za kt?łre więcej się nie płaci.

• 0

no i jest to strasznie ucią?źliwa operacja,bo trzeba zezwolenie odebrać osobiście lub przyślą Ci je na adres po wcześniejszej opłacie,niema od 1 stycznia czegoś takiego jak wcześniej czyli ,zezwoleniem nie jest dow?łd wpłaty w banku lub na poczcie,moim zdaniem w tym miejscu spieprzyli i jest to niesamowicie niewygodne dla wędkarza,punkty odbioru zezwoleń otwarte po kilka godzin w tygodniu ,lipa po całej linii

• 0

no i jest to strasznie ucią?źliwa operacja,bo trzeba zezwolenie odebrać osobiście lub przyślą Ci je na adres po wcześniejszej opłacie,niema od 1 stycznia czegoś takiego jak wcześniej czyli ,zezwoleniem nie jest dow?łd wpłaty w banku lub na poczcie,moim zdaniem w tym miejscu spieprzyli i jest to niesamowicie niewygodne dla wędkarza,punkty odbioru zezwoleń otwarte po kilka godzin w tygodniu ,lipa po całej linii

A to dobrze wiedziec. Gdyby mi sie trafic mialo wedkowanie na wodach PZW, to bede kombinowal jak uniknac.

Widac, ze zalezy PZW zalezy na wedkarzach. :wacko:

• 0

Nie wszędzie. Np w Kaliszu mo?źna wpłacać na konto tylko chyba trzeba wydrukować sobie rejestr połow?łw.

• 0

Witam,

Po moich doswiadczeniach z Dunajca:

1) Placisz jednodniowa skladke dla nie-zrzeszonych

2) Kolega powinien posiadac jakies dokumenty ze Stanow jak miejscowa karta, pozwolenie na wedkowanie, jakis papier w obcym jezyku

Inaczej dupa:( Ja w pewnym momencie zalowalem, ze gadalem po Polsku bo od razu zostalem zapieczetowany jako klusol bo przeciez nie wiem jak sie lowi ryby :( :( :(

• 0

Odgrzeje kotleta. Jako ze w tym roku plany urlopowe sie trochę skomplikowały i Bassy w Itali nie wypaliły będę zmuszony kilka dni spędzić w Ojczyźnie i zeby sie nie nudzić wziąłbym z chęcią trochę sprzętu bo tak to zajoba dostane. Mam Polska karte wędkarską ale nie opłacaną od lat. Wiem ze mogę sobie wykupić licencje 2 tygodniowa na wody nizinne ale mam parę pytań. Pochodzę z Kędzierzyna - Kozla czyli województwo opolskie. Na mój chłopski rozum "Wody nizinne" to wody PZW całego kraju czy jednak tylko jakiegoś okręgu? Najchętniej połowiłbym na Oderce, Starej odrze, kanale gliwickim, Kłodnicy itp. Jako ze będę mobilny chętnie uderzyllbym tez na jakaś inna wodę trochę dalej ale czy będę mógł czy tylko wody z okręgu opolskiego? Nie chce łowić okazów ale jakieś Okonki, klenie jazie czy bolenie by mnie ucieszyły. Tak przy okazji jak ktoś jest z tych stron i ma ochotę na wspólna wyprawę to bardzo chętnie, zrewanżuje sie napewno  :)

• 0

... jak masz paszport niemiecki to może na ,,obcokrajowca" ;) . Poważniej , posiadając kartę wędkarską wykupujesz pozwolenie jako niezrzeszony... Co do dysponentów wód to wykupujesz zgodnie z przynależnoscią wód do danego okręgu.

• Like 1

• 0

Tak jak koledzy powyżej napisali zezwolenie wykupujesz na jeden dany okręg. Jeżeli zamierzasz wędkować na wodach kilku okręgów to musisz wykupić pozwolenia na te okręgi na których będziesz wędkować i jako niezrzeszony.

Niestety opłata krajowa od ładnych kilku lat przestała funkcjonować i teraz każdy okręg na swoim terenie ustala swoje zasady wędkowania i wysokość opłat. 

• Like 1

• 0

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Najlepsze w tym wszystkim ze moje ulubione starorzecza i czesc odry płynąca przez Miejscowość gdzie mieszkałem kiedyś należy do okręgu katowickiego a reszta to okręg opolski. Na stronie PZW jest możliwość wykupienia pozwolenia dla niezrzeszonych. Wykaz wód już sobie wydrukowałem zeby postudiować i wody od cholery na te kilka dni urlopu. Jako ze za łebka łowiłem tam gdzie mogłem dojechać rowerem lub autobusem nie wiedziałem ze jest tyle pstrągowych rzeczek w okolicy, będzie chyba trzeba na wody górskie tez wykupić  :D 

• Like 1

• 0

Nie wiem jak teraz ale Niektóre okręgi zawierały umowy na zasadzie wzajemności my łowimy u was,wy u nas,czasami to dobra opcja jeśli wyjeżdżamy dalej poza nasze województwo,.. sprawdziłem w niektórych to,działa

Edytowane przez delux64
  • Like 1

• 0

Trzeba pamiętać, że z porozumienia z innymi mogą korzystać tylko członkowie okręgu, z którym ten okręg podpisał porozumienie. Niezrzeszonych to nie dotyczy. Bywało, że okręgi wzajemnie  honorowały składki, a czasami któryś wymagał pewnej dopłaty. 

• Like 1