Skocz do zawartości

Sprawdzanie przebiegu auta przez nr vin

grunwald1980

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz maila do tego serwisu skąd są pieczątki. Powiedz ze kupiłeś auto a poprzedni właściciel ( dane z brifu) zgubił książkę. Zazwyczaj odpowiedź z historią masz na następny dzień.

Jaka marka auta?

Chyba tylko Mazda ma ogólnie dostępną baze , reszta w PL widzi tylko wpisy z akcji serwisowych jeśli takie były.

Nie mam briefu, zaplacilem dzis kaucje za samochod, mam tylko umowe z danymi pojazdu.Auto ogladnalem, wykonalem jazde probna, wszytsko jest niby ok. Zadna okazja, auta z tego roku mozna kapic duzo taniej. Mi zalezalo aby auto bylo od 1wszego wlasciciela, mialo ksiazke serwisowa i maly przebieg. Jutro wybiore sie do bmw celem weryfikacji. W umowie jest klauzula odnosnie stanu oraz przebiegu, jesli sie cos nie bedzie zgadzalo to sprzedajacy zwraca gotowke. Auto jest zadbane, od osoby majetnej , zastanawia mnie tylko przycis start/stop, jest troche wytarty przy przebiegu auta 84000km.

Auto to bmw e90 325i 2006r.

Mój kolega próbował sprawdzić rok temu Bmw 3 320d '10 rok. Zrobił nawet przegląd w serwisie w Łodzi/ Rzgowie i odpowiedź była ze " chyba się zgadza" bo nie mają ogólno europejskiej bazy.

Żeby wyłączyć Start/ stop musisz po każdym odpaleniu auta nacisnąć ten przycisk..być moze poprzedni właściciel nie polubił tego wynalazku :-)

Edytowane przez przemow

Nie mam briefu, zaplacilem dzis kaucje za samochod, mam tylko umowe z danymi pojazdu.Auto ogladnalem, wykonalem jazde probna, wszytsko jest niby ok. Zadna okazja, auta z tego roku mozna kapic duzo taniej. Mi zalezalo aby auto bylo od 1wszego wlasciciela, mialo ksiazke serwisowa i maly przebieg. Jutro wybiore sie do bmw celem weryfikacji. W umowie jest klauzula odnosnie stanu oraz przebiegu, jesli sie cos nie bedzie zgadzalo to sprzedajacy zwraca gotowke. Auto jest zadbane, od osoby majetnej , zastanawia mnie tylko przycis start/stop, jest troche wytarty przy przebiegu auta 84000km.

Auto to bmw e90 325i 2006r.

Nie wierzę w takie przebiegi :) To byłaby perełka.

A jak wyglądają przebiegi w książce serwisowej?  

jeśli przycisk start/stop jest wytarty to świadczy o tym aucie dobrze bo pewnie często był zapalany i gaszony więc może kręcił się po mieście. Natomiast auta z takim przebiegiem w niemczech sa 2 razy droższe jak w polsce wiec bierz to pod uwagę. Kiedyś słyszałem przypadkowo że jeśli auto wygląda jak nowe i ma mały przebieg i ma wszystkie pieczątki w książce serwisowej to MUSI być bite ! nikt za frajer nie sprzeda takiej "perełki" i jeszcze handlarz na tym zarobi. 

• Like 3

Natomiast auta z takim przebiegiem w niemczech sa 2 razy droższe jak w polsce wiec bierz to pod uwagę.

Potwierdzam. Mojemu ojcu na starsze lata zamarzylo sie bmw. Znajomy, ktory jest czesto w Niemczech szukal mu takiego konkretnego modelu, 320 z roku 2006 bodajze, i znalazl w stanie perfekt, 50k przebieg, ale cena ponad 60k. 2x drozej niz u nas.

Nie mam briefu

Nie dostałeś małego i dużego dowodu ? tj.

-karty pojazdu (format A4) o nazwie Zulassungsbescheinigung Teil I

-dowodu Fahrzeugschein z dopiskiem Teil II

Sprowadziłem wiele pojazdów i zawsze to otrzymywałem(obowiązkowo).

No chyba że kupiłeś w Niemczech od rodaka na polskich tablicach.

Hmm bez briefu chyba auta nie zarejestrujesz tak mi sie wydaje ale niech sie wypowiedza koledzy co maja doswiadczenie, chyba ze nie dal ci briefu zebys handlarza nie zrobil a jak on nie ma briefu to moze probowac ciebie przerobic bo pewnie umowa jest na tego niemca a nie na handlarza. Da ci auto bez papierow ty mu kase a jak przyjdzie co do czego to o sie wyprze a ty zostajesz z reka w nocniku. Przypadki znane z tvn Turbo.

Nie wierzę w takie przebiegi :) To byłaby perełka.

A jak wyglądają przebiegi w książce serwisowej?  

jeździłeś po auta do niemiec ? ...bo ja tak ,i można trafić taką brykę, nic nadzwyczajnego.

Niemiec płakał jak sprzedawał? ;)

Oklepane to tak że już nie śmieszne.

jasku10  dobrze prawi ,takie auta są zazwyczaj droższe.Okazje się trafiają czasem naprawdę konkretne.

Najwięcej do powiedzenia mają ci ,co w życiu nie byli w Germanii po auto,ale,wiedzą bo ktoś, coś, gdzieś powiedział.

Jeszcze tylu i takich kombinatorów jak u nas tam nie ma.

Stan techniczny zazwyczaj nie porównywalny aut Polskich i Niemieckich.

.

Nie wiem czy czytacie ze zrozumieniem. Nie kupilem jeszcze auta tylko dalem zaliczke, dlatego briefu nie mam. Brief, ksiazke serwisowa, oraz wszytskie papiery, lacznie z dokumentem z bmw ze auto jest pozbawione wad ma wlasciciel. Pisalem ze auto jest od zamoznej osoby PRYWATNEJ , nie od handlarza. Pisalem rowniez ze to auto nie jest w okazyjnej cenie, auta z tego roku z przebiegiem do 150 000 mozna kupic od 7000 euro, z przebiegami nizszymi za jeszcze mniej. Auto jest wycenione na 10 000 euro . Ktos pisalem ze nie wierzy w przebiegi rzedu xxx km.To nie jest kwestia wiary. Niemiec pracujacy niedaleko miejsca zamieszkania robi ok 6-9000 km rocznie .Nie znam Niemca, ktory ma auto i po 8h pracy wsiada w nie zyby nabijac km po to aby przed sprzedaza cofnac licznik.Ja kupilem moje terazniejsze auto z przebiegiem 70 000km w 2007r teraz ma 222 500 po 9 latach zrobilem 152 000 , biorac pod uwage to ze auto kupilem w Hiszpani bo tam mieszkalem, nastepnie we Francji, pozniej Polsce i aktualnie w Niemczech, to i tak uwazam ze jest to rozsadny przebieg. Roczny przebieg wloczykija jezdzacego po Europie ma sie niejak do osoby pracujacej w miejscu zamieszkania, z tego wnioskuje ze 100 000-120 000 przebiegi w 10 letnich autach nie sa abstrakcja. Fakt utarlo sie , ze auto 10 letnie musi miec przejechane conajmniej 200 000 km. Odpowiedzcie sobie sami ile km PRYWATNIE robicie w ciagu roku i pomnozcie to razy 10, a jak ktos wam zarzuci klamstwo to przytaknijcie mu bo on napewno wie lepiej. Czesto osoby nie mieszkajace za granica wiedza lepiej bo poczytaly troche w necie przemyslen innych ludzi. Wracajac do osoby sprzedajacej, posiada rowniez bmwx3 w pelnym wyposazeniu a oba auta staly pod domem, ktory zostal wybudowany 2 lata a same meble w kuchni byly warte tyle co 2 takie bmw. Nie wydaje mi sie zeby osoba majetna tracila czas i nerwy w cofanie licznika, dajac ksiazke serwisowa oraz wpisujac w umowe przebieg 84000km. Jesli jeszcze ktos chce podyskutowac o realnosci przebiegow aut niemieckich to prosze w innym temacie.Dziekuje.

Jeszcze jedno, rachunek za zakup nowego samochodu przez wlasciciela w kwocie 37 tysi z kawalkiem tez byl przedstawiony.

I zeby bylo jeszcze zabawniej to tym autem jezdzil jego ojciec, czyli starszy facet po 60 :)

Edytowane przez Negra