Such a Jerk... Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Jeśli o mnie chodzi to mieszkając na holenderskim wybrzeżu kupowałem japońskie woblery, tylko pod powierzchniowe bo strach głębiej takiego zapuścić... i fakt sprawdzały mi się na sea bassach o wiele lepiej niż np rapalki czy SG!!Jeśli chodzi o "plastikowe wydmuszki" to tutaj się nie zgodze, Japończycy to taki naród ze we wszystko wkładają serce i ducha "gambare" więc przynęty są przemyślane od początku do konca a co do masowej produkcji w Chinach to mysle, że honor by im na to nie pozwolił 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Oj co niektórzy są łatwowierni..dają się nabrać na propagandowe filmiki... To normalny sposób produkcji formy do wtryskarki.Ten pilniczek to piłował,czy to tylko dekoracja?? A normalność to od 6;35.... Honor nie pozwala?? To skąd kołowrotki Shimano czy Daiwa jak nie z Malezji czy jeszcze innych dalekowschodnich krajów??? Tutaj honor pozwala??? Edytowane 25 Listopada 2016 przez wobo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 25 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 Z wielowątkowego punktu widzenia wobler wart jest relatywnie mało lub jest bezcenny. Tutaj ciekawym aspektem jest samo wędkarstwo ponieważ na przykład dla kolekcjonerów zegarków skala wartości może opierać się o historię tego konkretnego zegarka, niedostępność modelu na rynku (celowo nie określam unikalności) raczej nie związaną bezpośrednio z kolekjonerem. W przypadku wędkarstwa kolekcje mogą mieć wartość zupełnie oderwaną od pieniędzy, emocjonalną.W mojej kolekcji jest jeden wobler Jest ze mną od wielu lat i już prawie nie wygląda jak wobler a kolorystyka w zasadzie już nie istnieje. Wiele razy stawał w obliczu zagrożenia życia, wiele razy był w takich tarapatach, że nie mogłem uwierzyć z jakich sytuacji się uwalniał. Kilka razy wchodziłem po niego do rzeki w średnio przyjemnych warunkach ale jakimś cudem zawsze udawało mi się go odzyskać. Na żyłkach 0,16-0,18 wyrywałem z wody wielkie konary co z innymi przynętami nigdy nie miało miejsca. Na dziesiątki przynęt które gdzieś tam zostawały w rzece ten jeden jakoś chciał być ze mną na rybach. Wobler z wyglądu nic szczególnego natomiast po umieszczeniu w nurcie staje się niezwykły, jest po prostu zepsuty, pracuje totalnie nieprzeidywalnie, inaczej niż zaplanował producent. Miałem kilka takich przynęt ale ten jeden prawie w każdych warunkach działa na ryby jak płachta na byka. Pracuje randomowo, nigdy nie wiadomo co zrobi a jednocześnie trzyma się nurtu. Ma dla mnie wartość emocjonalną, sentymentalną i na końcu użytkową. Wartość w pieniądzach? Myślę że nie ma takiej realnej ceny za którą zdecydowałbym się na sprzedaż, sądzę że będąc w obecnej sytuacji kilka tyś. złotych nie byłoby dobrą kwotą. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 A ile może być wart wobler z autografem twórcy ?Dodam że podpisywane były bardzo rzadko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxtip Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 A ile może być wart wobler z autografem twórcy ?Dodam że podpisywane były bardzo rzadko ... a ile dla ciebie jest wart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Swoje zdanie znam ,pytam innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Allegro to może zweryfikować. Zależy czy trafisz na maniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 A ile może być wart wobler z autografem twórcy ?(...)Odpowiem parafrazując mojego przyjaciela:"Z autografem? Niedużo taniej niż bez". 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WontMiss Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Wobki Rapali produkcji Fińskiej. Na 100% oryginały nie używane. Ile mogą być warte?https://ibb.co/806Pff2https://ibb.co/PD2tkDThttps://ibb.co/gmSWZ0G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Wobki Rapali produkcji Fińskiej. Na 100% oryginały nie używane. Ile mogą być warte?https://ibb.co/806Pff2https://ibb.co/PD2tkDThttps://ibb.co/gmSWZ0G30-35zł sztuka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 30-35zł sztukaA napisała to osoba co sprzedaje flatrapa za 100 zł [emoji23] Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theslut Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 A napisała to osoba co sprzedaje flatrapa za 100 zł [emoji23]Bo ten flatrap dodatkowo miał wartość sentymentalną, przez co trudno sprzedającemu było się z nim rozstać. Ale jak wiadomo "ccc". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 A napisała to osoba co sprzedaje flatrapa za 100 zł [emoji23] Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka Grzesiu - akurat Flat rap w rozmiarze 16 cm "wypadł" jakiś czas temu z rynku polskiego i jest trudno dostępny (może nawet nieosiągalny, stąd ta cena) Natomiast przykładowy husky jerk 10 cm, kupisz w wielu miejscach za mniej niż trzydzieści zł. Fakt - te ze zdjęcia to Finlandia, jednak nowe mają lepsze kotwice i lepsze kółka. Można wybierać. Do łowienia lepsze ze sklepu za 28.50, Do kolekcji to od kolegi Patryka cena wyższa, zależna np. od koloru ( MN pewnie z dychę więcej). Inna sprawa, te fińskie z balsy są moim zdaniem zdecydowanie lepsze od "współczesnych". Cena sklepowa + 20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Grzesiu - akurat Flat rap w rozmiarze 16 cm "wypadł" jakiś czas temu z rynku polskiego i jest trudno dostępny (może nawet nieosiągalny, stąd ta cena) Natomiast przykładowy husky jerk 10 cm, kupisz w wielu miejscach za mniej niż trzydzieści zł. Fakt - te ze zdjęcia to Finlandia, jednak nowe mają lepsze kotwice i lepsze kółka. Można wybierać. Do łowienia lepsze ze sklepu za 28.50, Do kolekcji to od kolegi Patryka cena wyższa, zależna np. od koloru ( MN pewnie z dychę więcej). Inna sprawa, te fińskie z balsy są moim zdaniem zdecydowanie lepsze od "współczesnych". Cena sklepowa + 20%. HJ chyba nie są z balsy Niezależnie gdzie produkowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 HJ chyba nie są z balsy Niezależnie gdzie produkowane.No to już są 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 HJ chyba nie są z balsy Niezależnie gdzie produkowane. No to już są Husky Jerk - o które pyta kolega od zawsze były wydmuszkami. Finowie produkowali jednak wcześniej model Husky (H-13,bez Jerk). Ten model był wykonany w całości z balsy i występował tylko w długości 13cm, ważył 11g. Moja uwaga dotyczyła pozostałych zamieszczonych na zdjęciu ( Oryginal, i Jointed). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Jeżeli chodzi o cenę to droższych jak Romana nie widziałem: https://www.ebay.com/itm/224312741348?hash=item343a14cde4:g:c0QAAOSw8Ehf~GEV https://www.ebay.com/b/Roman-Made-Swimbait-Fishing-Baits-Lures/7300/bn_77050854?rt=nc&_sop=16 A tu poniżej sam Pan Roman w akcji Edytowane 10 Marca 2022 przez fox mulder 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Husky Jerk - o które pyta kolega od zawsze były wydmuszkami. Finowie produkowali jednak wcześniej model Husky (H-13,bez Jerk). Ten model był wykonany w całości z balsy i występował tylko w długości 13cm, ważył 11g. Moja uwaga dotyczyła pozostałych zamieszczonych na zdjęciu ( Oryginal, i Jointed). Original zawsze był z balsy robiony, nie tylko fiński:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Original zawsze był z balsy robiony, nie tylko fiński:) Oczywista oczywistość Panie Wojtku B.Jednak balsa balsie nie równa. Finowie selekcjonowali staranniej. Irlandczycy, Estończycy, Łotysze i cała reszta często lekceważyli temat. Najwyraźniej to "czuć " w najmniejszych modelach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelHERP Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Z całym szacunkiem ale zaraz będzie dyskusja o szczepach balsy.Wysiadam [emoji28] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek_C Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Jeżeli chodzi o cenę to droższych jak Romana nie widziałemSprawdź Manifold Deniro Yugo 550 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) Sprawdź Manifold Deniro Yugo 550 Jak na 55cm ''woblerzyska'' to i tak niedrogo w porównaniu do woblerów Romana,które są co najmniej połowę mniejsze,krótsze. 1087 $ vs. 1147 $ to w zasadzie żadna różnica,mimo tego,że Manifold pokryty jest ręcznie zszywaną końską skórą p.s. Myślę,że przy długości 55cm Pan Roman zaśpiewał by sobie min.1500 $ za wobka Edytowane 11 Marca 2022 przez fox mulder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) Według mnie klasyczne szukanie jelenia z grubym portfelem, który chce błysnąć w otoczeniu, albo podreperować swoje pokiereszowane ego. Cena wysoka na tyle, by przynęta zwróciła na siebie uwagę. Marketing, umiejętnie obleczony w magię hand made, będącego w wysoko rozwiniętych krajach czymś nadzwyczajnym, budzącym powszechny podziw. Wykonanie przynęty w zasięgu przeciętnego dłubacza. Trochę cierpliwości,wyobraźni i plastycznych zdolności w zupełności wystarczy. Tylko taki wobler zrobiony gdzieś w Bangladeszu, czy wietnamskiej wiosce, nie skusiłby do wyjęcia z kiszeni dziesięciu dolców. Zresztą, kto by się dowiedział o jego istnieniu? Marling Baits uczy bawiąc: Edytowane 11 Marca 2022 przez Maciej W. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 To równie dobrze można w małego woblerka wkleić kilka drogich kamieni, boczki okleić folią ze złota i już można mówić, że 'najdroższy wobler świata', a przy tym jaki praktyczny by był 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość WontMiss Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 To jeszcze jedno pytanko. Inne wobki. Tym razem Yo-Zuri. Wszystkie wyprodukowane w Japonii na 100%. 3 różne rodzaje Swing Minnow, Crystal Minnow i Mag Minnow.https://ibb.co/r5r5mTThttps://ibb.co/w4PwjFzhttps://ibb.co/PtnWpX0https://ibb.co/x2gcnjKProszę znawców o wycene:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi