Skocz do zawartości

Shimano Stella FE - opinie

pablotor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie czy ktoś posiada, u?źywa, widział u kogoś lub w sklepie nową Stelle FE. Przymierzam się do kupna tego kołowrotka w rozmiarze 4000 i interesuje mnie opinia innych u?źytkownik?łw.

Młynek u?źywany będzie przewa?źnie na Wiśle... sporadycznie jeziorko jakieś.

Kręciłem tym młynkiem w wersji JDM jedynie na sucho i c?ł?ź tu mo?źna powiedzieć... pracuje b.płynnie i jest leciutki (260g, przeło?źenie 5,2:1). Znajomy, kt?łry ma wersje 4000FE i 2500FD m?łwił mi ostatnio, ?źe ta druga jest r?łwnie dobra :D

Osobiście w modelu FE nie pasowałoby mi to wysokie przeło?źenie.

Napewno musi byc swietna,i miec wszystko ok z 2000tyś,lecz czasem mo?źe pojawic sie jakies ...ALE... naprzykład zbyt mała ilosć smaru <_< (lub wog?łle),to taki mały OT za co sorka,ale czytałem na kt?łryms z for?łw,ze przekładaja FD nad FB lub odwrotnie,lecz nie wiem czym jest to spowodowane,pisali ze jakies tak stuki na przekładni i luzy,tak o jednej jak i o drugiej,wiec NAJLEPIEJ BEDZIE JAK SIE WYPOWIEDZA POSIADACZE, a nie jak ja, tylko plotkarze. :blush::unsure:

Tak sie poskladalo , ze jestem posiadaczem ( czy szczesliwym to sie okaze) tego kolowrotka . Narazie byl raz na rybach i niewiele mozna powiedziec .... Ciezko oceniac kolowrotek ktory w tym roku wszedl na rynek. W porownaniu z poprzednimi modelami podobno zmieniono rozmiar przekladni na wiekszy , ale jak to sie sprawdzi w praniu - czas pokaze.

Jesli bedzie tak dobry jak wszystkie poprzednie modele to bedzie genialny

Mam jednak dziwne wrazenie, ze jego praca nie jest tak maslana jak modeli FB i FD .

Jak oceniasz jego pracę nad wodą w trakcie łowienia ? Mo?źesz mu coś zarzucić ? Jakieś stuki czy tym podobne rzeczy ?

Jesli nowa Stella na pierwszym wyjezdzie na ryby ma wydawac dzwieki podczas pracy pod obciazeniem to chyba zblizamy sie do konca.

Moja SW 4000 po trzech latach lowienia na ciezko i kilku konkretnych rybach chodzi tak...ze jak chce miec porownanie jak chodzic powinien kolowrotek to wyjmuje ja i krece Embarassed

• Like 1

Napiszę tak jak Guzu bo nie bardzo wiem co mam odpowiedzieć .

Jak mo?źe kołowrotek tej klasy stukać czy pukać czy źle chodzić na pierwszym wędkarskim wyjeździe ?

Mam - 7 mo?źe 8 letnią stellę FA , kt?łra swojego czasu , przez 3 czy 4 sezony była naprawdę molestowana , męczona , zarzynana itp itd. Dzisiaj kiedy jadę z nią na ryby , zakładam do kija i macham przynętami , kt?łre są co najmniej m?łwiąc cię?źkie i stawiają du?źy op?łr w wodzie - mam wra?źenie , ?źe ten kołowrotek jest pierwszy raz na rybach , i ?źe dopiero co został zdjęty ze sklepowej p?łłki.

Przeszedłem przez wszystkie modele od F zaczynając na FE kończąc, do dzisiaj mam FA , FB , FD i teraz FE i nigdy , absolutnie nigdy , ?źaden z tych kołowrotk?łw mnie nie zawi?łdł ani nie stukał.

Ja sam raz jedną zepsułem , ale chyba ?źaden kołowrotek nie wytrzymałby przejechania po nim samochodem. Wędka zresztą te?ź nie wytrzymała.

Jeśli masz kupić to kup - ?źałować na pewno nie będziesz.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

Witam,panowie czym się r?ł?źni Stella FE na rynek japoński i europejski bądź amerykański?

O ile dobrze pamiętam...Brakiem nr na stopce - wersja USA/EU, kolorem korbki (?) srebrny/złoty(Japonia), uchwytem korbki w rozmiarach 2500/C3000 T-knob/I-knob, ale z tym było r?ł?źnie...

• 2 tygodnie później...