Skocz do zawartości

Shimano Stella FE - opinie

pablotor

Rekomendowane odpowiedzi

Oj,wiem Panie Tomaszu i Pan też to wie,że ta starsza produkcja oscylująca w latach 1995-2002 to złote czasy w produkcji kołowrotków.Wychodziły wtedy najlepsze konstrukcje bardzo dobrze dopracowane i co najważniejsze nie oszczędnościowe,tam gdzie miał być plastik lub teflon to był,a tam gdzie miała być tulejka mosiężna to była mosiężna itd.

Więc posiadacze takowego sprzętu zarówno Daiwy jak i Shimano do których i ja się zaliczam niech się cieszą i dbają o kultowe maszynki,bo takich już nie będzie.

Z drugiej jednak strony należałoby się przystosować do zachodzących zmian w konstrukcjach kołowrotków i wybierać te o najlepszych parametrach ( są jeszcze takie ),a pogodzić się z tym że nie będą już takie jak te starszej generacji. Bo przecież nawet te starszej generacji wieczne nie będą dla młodego wędkarza który kupił od kolekcjonera taką starą nówkę. Dla mnie moje wytrzymają do końca

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Józki z setki nie spuszczają więc nie dolecisz na starociach :lol: .

• Like 2

posiadam 4000fe juz od 2 latek przy lowieniu szczupala na ciezkie przynety kreciol chodzi jak bajka system x ship daje duza wygode ale przy niewielkim woblerku czasami zaczyna w srodku dziwnie kolebotac :wacko:  myslalem ze jest wadliwa ale znajomy posiada 3000fe i 4000fe  i ma ten sam problem 

nie jest to nic powaznego ale za ta cene jest to dosc irytujace 

Odniosłem się do powyższego zdania "X ship daje dużą wygodę... "

• 1 miesiąc temu...
  • 3 lata później...

Nie chcąc zakładać nowego wątku odkopałem ten i mam pytanie do znawców Stelli 2010 bo tu nie przewija się ten temat...

Jakie szpule poza oryginalnymi pasują to niej?

Edytowane przez Rheinangler

Mówimy o 3000C i po tabeli widać, ze tylko z 07' stelli pasuje, czyli wszystko jasne...

Orientujecie się czy można i w jakiej cenie kupić szpulkę czarną Yumeya do tego modelu?

Mówimy o 3000C i po tabeli widać, ze tylko z 07' stelli pasuje, czyli wszystko jasne...

Orientujecie się czy można i w jakiej cenie kupić szpulkę czarną Yumeya do tego modelu?

Z tym pytaniem najlepiej do Mefisto się zwrócić lub do najbliższego sklepu który prowadzi sprzedaż sprzętu SHIMANO  ;)

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Może to pomoże. Co prawda to nie C3000 ale pasują.

https://www.mefistofishing.pl/szpula-10-shimano-stella-2500-fe-p-1644.html

https://www.mefistofishing.pl/szpula-10-shimano-stella-3000-fe-p-1849.html

Z tego co kiedyś wyczytałem tutaj na forum (nie mogę teraz znaleźć tego tematu) to pasują też szpule od 2014 ale konieczna również wymiana pokrętła hamulca.

Edytowane przez ptr

Dzięki Piotr, to już widziałem i wiem, że pasują cena też nie zabija,- tylko nabyta przeze mnie Stelka jest zrobiona cała na czarno-srebrno dlatego poszukuję czarnych szpul...

Najfajniej by było jakby taka pasowała - oczywiście w odpowiednim rozmiarze:

https://guide.alibaba.com/shop/shimano-yumeya-12-vanquish-2000f4-spool-japan-import_44280710.html

Aaaaa teraz zrozumiałem aluzję... Daiwy odłożyłem na półkę,- za drogo chcę by się sprzedały na giełdzie a ciśnienia nie mam. Szpulkę dla Ciebie odłożyłem,- jak jeszcze ją chcesz....

Stelle kupiłem już taką od Przemka,- jest po serwisie u Józka i jest ponoć w znakomitym stanie  :) no i teraz muszę dokupić parę szpulek...

• Like 1

Dzięki Piotr, to już widziałem i wiem, że pasują cena też nie zabija,- tylko nabyta przeze mnie Stelka jest zrobiona cała na czarno-srebrno dlatego poszukuję czarnych szpul...

Najfajniej by było jakby taka pasowała - oczywiście w odpowiednim rozmiarze:

https://guide.alibaba.com/shop/shimano-yumeya-12-vanquish-2000f4-spool-japan-import_44280710.html

Już skojarzyłem że kupiłeś ostatnio na forum taką po tuningu ???? Podoba mi się i też nie założył bym do niej szpuli w oryginalnym kolorze ????

W zakupie chyba tylko Mefisto pomoże.

• Like 1