Skocz do zawartości

Shimano Stella FE - opinie

pablotor

Rekomendowane odpowiedzi

Nie założyłbym - to trochę za mocno powiedziane,- w końcu to tylko kołowrotek... Ale wolałbym taka czarnulkę  ;)

Szperam teraz trochę po necie, życzliwi koledzy coś tam podsyłają....

Ale obraz jaki mi się z tego wyłania ze względu na kompletną nieznajomość tematu jest raczej taki, że TO co kupiłem od Przemka to taki na pół prezent!!!

To co Przemek doinwestował do tego młynka to faktycznie cena nówki ale razy dwa :o

Reasumując kupiłem młynek w wyśmienitym stanie za połowę jego rzeczywistej wartości!

Nie założyłbym - to trochę za mocno powiedziane,- w końcu to tylko kołowrotek... Ale wolałbym taka czarnulkę ;)

Szperam teraz trochę po necie, życzliwi koledzy coś tam podsyłają....

Ale obraz jaki mi się z tego wyłania ze względu na kompletną nieznajomość tematu jest raczej taki, że TO co kupiłem od Przemka to taki na pół prezent!!!

To co Przemek doinwestował do tego młynka to faktycznie cena nówki ale razy dwa :o

Reasumując kupiłem młynek w wyśmienitym stanie za połowę jego rzeczywistej wartości!

Doprecyzuję ???? "Nie założył bym" bardziej chodziło mi o to, że jeśli szukał bym nowej to tylko takiej ładnej ???? Widziałem to ogłoszenie i gdyby nie fakt, że parę dni wcześniej kupiłem wersję JDM to ta Twoja byłaby moją ????

• Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Za ta kasę to warto nawet jak na trocie za lichy???? znajomek meczy 2500 z żyłka 0,25 jako uniwersał z 40 gramowy kijem, 3 rok . W lombardzie kupił za grosze już mocno Poobijana, przesmarowana i ciśnie .a gość na emeryturze to czasowy . Narazie kręci ładnie. Stelki nie są takie słabe , tylko czasem drogie i dlatego bardziej „śkoda panie”????????

• Like 1

Może i jakoś wytrzyma, ale ja również wyznaję zasadę, że do kija od uncji w górę i przynęt typu obrotówka 4 to już 4000. Zdecydowanie to nie jest przedział dla 2500-3000, choć z pewnością jakiś czas pokręcą, to męczyć się będą trochę ponad siły. Ostatnio na Drwęcę z uwagi na niską wodę sparowałem lżejszy zestaw, do Elity 2,75 10 lb 3-18g przyszła właśnie Stella FE 4000 z plecionką PE 1.0 i to pasuje idealnie: funkcjonalnie, z wyważeniem, optycznie. Dałem tylko ciut mniejszą korbę podwójną. Nie bójmy się większych młynków, teraz to już nie ciężkie betoniary, a pewien zapas mocy zawsze wskazany no i nawija to trochę lepiej.

Ja mam też 10 4000 do wszystkiego, ale jako ciekawostka pisałem ,ze ludzie też męczą mniejsze rozmiary, chociaż tu stella wyrwana za 450zl to mysle tez ma psychologiczny wplyw???? ,ale to jak z autem 3 cylindry tez jadą 140/150/h ale v6 się jednak mniej meczy????

Jestem podobnego zdania jak kolega wyżej, uważam że lepiej wziąć za mocny kołowrotek do zestawu niż za słaby który będzie się męczył. oglądając program z Wędką nad wodę widzę, że prowadzący program łowi wszystko, głównie sandacze stella fe w rozmiarze 2500 już kilka sezonów i chyba jest zadowolony. Wiec chyba jest to dowód na to, że młynek ogarnia takie rzeczy.

Shimano 2500 ma trochę większą przekładnię niż daiwa w tym rozmiarze, mimo iż średnica szpuli jest mniejsza co może stwarzać pozory "delikatniejszego" młynka. Trzeba to też brać pod uwagę. Stella 2500 u mnie służy do delikatniejszego łowienia.Do ciężkiego łowienia jest turek.

Edytowane przez Andru77

Shimano 2500 ma trochę większą przekładnię niż daiwa w tym rozmiarze, mimo iż średnica szpuli jest mniejsza co może stwarzać pozory "delikatniejszego" młynka. Trzeba to też brać pod uwagę. Stella 2500 u mnie służy do delikatniejszego łowienia.Do ciężkiego łowienia jest turek.

Wszystko zależy jaki model Shimano i jaki model Daiwy.

Ja do swoich uncjówek stosuję Stellę 4000FE i Daiwę 2500R Hyper Custom, przy czym Daiwę do najcięższej orki.

mam pytanie - czy stella jest dwa razy lepsza niż twin power? albo 4 razy lepsza niż stradic albo 10 razy lepsza niż ryobi zauber? bo tak sugerowałaby cena

Czy stek florencki jest 10 razy lepszy niż menu w mc Donald albo 15 razy lepszy niż kebsik na cienkim ?

Sugerowanie się ceną, a nie własnym potrzebami/możliwościami/ oczekiwaniami prowadzi do przejedzenia albo, co gorsza, biegunki

• Like 4

mam pytanie - czy stella jest dwa razy lepsza niż twin power? albo 4 razy lepsza niż stradic albo 10 razy lepsza niż ryobi zauber? bo tak sugerowałaby cena

Oczywiście, że tak. Gdybym powiedział żonie że mam 10 kołowrotkow to pozamiatane. Tak mówię że mam jeden i wszystko gra!

• Like 3

Odpowiedz jest tak bardzo subiektywna, że nie pozostaje Ci Kolego nic innego, jak kupić wszystkie i podzielić się z szanownym gronem swoimi odczuciami.

• Like 3

Dwa razy to może nie, ale tak od 1,34 do 1,73 raza lepsza jest bez wątpienia. Inni z kolei mówią, że o 27%. Ogólnie analizując ceny w ramach określonych marek i modeli wnoszę też, iż generalnie większe kołowrotki są lepsze od małych, a dłuższe wędki lepsze od krótkich.

Ps. Jest lepsza. Tyle.

Taka Daiwa Certate LT2500S ma koło przekładni średnicy 32mm czyli mniej więcej jak w Shimano 4000...

Przy szpuli 45mm daje to potężna moc :)

... przekładnia ... , to dopiero 1/2 świadcząca o "potędze" MOCY  :rolleyes:  , natomiast ta druga 1/2 , to obudowa i rotor oraz parę innych "drobiazgów;)  :)

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

... przekładnia ... , to dopiero 1/2 świadcząca o "potędze" MOCY  :rolleyes:  , natomiast ta druga 1/2 , to obudowa i rotor oraz parę innych "drobiazgów;)  :)

a jak się ma do podanego przykładu np taka daiwa bg za około400 - 500 zeta? Jak wyglada jej obudowa i przekładnia?

Nie wdając się za bardzo w szczegóły , nie bawiąc się w za i przeciw oraz wyliczaniu plusów dodatnich i ujemnych , to kołowrotek dość mocny i godny swojej ceny ...

... i oczywiście mówię o świadomym i oczywiście właściwym doborze jego wielkości do preferowanej metody oraz używanych przynęt i miejsca połowu  ;)