Skocz do zawartości

Mitchell Mag Pro Lite 2000 - problem

rybakaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie do użytkowników kołowrotka Mitchell Mag Pro lite 2000. Niedawno zakupiłem sobie ten kręcioł głównie z myślą o podpięciu go pod wędkę do średniego opadu na zalewowe sandacze i szczupaki. Na "sucho" kołowrotek chodzi bez zarzutu - leciutko, płynnie. Niestety po podpięciu do wędki (Mikado Kamisori Zander 240, 35g), założeniu przynęty (np. guma 7 cm + główka 18 g) zaczyna się dziwna rzecz. Przy podbijaniu przynęty (zwłaszcza przy użyciu kołowrotka ale także w wersji mieszanej - kołowrotek + wędzisko) czuć spory opór. Relatywnie ciężko kręci się korbką. Porównałem z inną wędką i innym kołowrotkiem. Przy takiej samej gramaturze przynęty opór jest zdecydowanie mniejszy. W momencie gdy podbijam przynętę samym wędziskiem i potem likwiduję luz plecionki kołowrotkiem problem nie jest zauważalny. Przeszukałem całe forum i nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Jak myślicie czy może to być kwestia tego, że ten kręcioł ma dosyć wysokie przełożenie (1:6,2) i w przypadku łowienia w opadzie będzie dawał aż taki opór? Wcześniej używałem go raz do rzecznego łowienia (żyłka 20-tka, obrotówki 1,2) i nie zauważyłem tego problemu. Co sądzicie na ten temat? 

Hej.

Sprawdź jeszcze rolkę prowadzącą linkę czy się obraca. A jeśli chodzi o wysokie przełożenie to jak najbardziej ma to wpływ. Parę razy używałem do opadu swojego Stradica 4000 i jest tak jak mówisz - ciężko się tym pracuje. Po założeniu kołowrotka o przełożeniu mnienszym ( zauber 4000) wraca przyjemność lekkiego podrywania przynęty. Opisywany kołowrotek zostaw na bolenie z tym przełożeniem będzie extra.

Rolka to była pierwsza rzecz jaką sprawdziłem - kręci się aż miło :) Potem sprawdziłem czy przypadkiem w porannym roztargnieniu nie przeciągnąłem plecionki obok przelotki i ta np. nie trze o ramkę albo stopkę - wszystko było OK. Na kolejne łowienie zabiorę jeszcze inny kołowrotek z mniejszym przełożeniem i poeksperymentuję. 

Przelozenie,przelozenie mialem z wyzszym Mitchella,Abu sx,Morethana,Twin Powera 98r wszystko stawialo duzy opor na korbie,a ja nie podbijam kolowrotkiem. Lepiej dziala Penn Atlantis z 5,8:1,ale ciezej niz np. tani Ryobi Slam,Spro BlueArc czy Certata z tradycyjnym przelozeniem w okolicach 5:1. Nie kupie pod sandacza juz zadnego kolowrotka z wyzszym przelozeniem,mam dosc sprzedawania ze strata.Roznice najlepiej widac-czuc jak ma sie ze soba dwa zestawy.Bierzesz do lapy ten wolniejsz i jak by bylo mniej ciezaru-oporu stawiala przyneta.

Lub potrenuj podbicie kijem a młynek niech tylko luz linki zbiera :-) i będzie bajka.

Troche mały ten młynek jak do ciężaru jaki dźwignie inazuma :-)

Podczep obrotówke nr 4 aglie to korbą nie ruszysz.

To małe cholerstwo metr linki zbiera za obrotem :-)

Edytowane przez przemow
  • Like 1

Zgadzam się z przedmówcami, duże przełożenie może być sprawcą zamieszania. Kilka razy łowiłem w ten sposób kołowrotkiem z dużym przełożeniem i odczułem opisane przez autora zjawisko. Poza tym, taki 6,2:1 długo nie pociągnie przy takim łowieniu. Całą robotę robi biedna korba.

Rzeczywiście jeżeli chodzi o rozmiarówkę i jej oznaczenia to Mitchell Mag Pro Lite całkowicie nie zgadza się z "klasyczną" numeracją. Ten w rozmiarze 2000 to coś w okolicy 3000 może 3500 w "klasycznym" układzie. A wracając do tematu wychodzi że "ten typ tak ma" i winowajcą jest wysokie przełożenie tak jak podejrzewałem. Zostaje odkurzenie starego TD 735FD do opadu sandaczowego a Mitchell będzie używany do innych celów np. bolenia. Szkoda bo liczyłem na jego szersze zastosowanie a kołowrotek bardzo mi pasuje.....