Skocz do zawartości

Nowe przepisy na wodach morskich

slawitogdy

Rekomendowane odpowiedzi

Ale konkretnie o co kaman?

O to?

"Nie prowadzi się połowów wędką na obszarze morskich wód wewnętrznych, w granicach portów morskich, od dnia 15 września do ostatniego dnia lutego:

1) w godzinach od 1700 do 0700;
2) metodą polegającą na wyrzucaniu i ściąganiu sztucznej przynęty, zwaną dalej "metodą spinningową";
3) wędką z przymocowaną linką zakończoną więcej niż jednym przyponem uzbrojonym w więcej niż jeden haczyk o więcej niż jednym ostrzu."
(§ 5 ust. 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia z dnia 6 lipca 2015 r. w sprawie wymiarów i okresów ochronnych organizmów morskich poławianych przy wykonywaniu rybołówstwa rekreacyjnego oraz szczegółowego sposobu i warunków wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego, Dz. U. poz. 1015 - w wersji obowiązującej od dnia 21 listopada 2016 r.)

Czy o coś innego?

Dokładnie

Zasięg polskich, morskich wód wewnętrznych, reguluje ustawa o obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej i administracji morskiej:

1. część Jeziora Nowowarpieńskiego i część Zalewu Szczecińskiego wraz ze Świną i Dziwną oraz Zalewem Kamieńskim, znajdująca się na wschód od granicy państwowej, między Rzecząpospolitą Polską, a Republiką Federalną Niemiec, oraz rzeka Odra, pomiędzy Zalewem Szczecińskim, a wodami portu Szczecin;
  2. część Zatoki Gdańskiej, zamknięta linią podstawową, biegnącą od punktu o współrzędnych 54°37′36″N 18°49′18″E (na Mierzei Helskiej) do punktu o współrzędnych 54°22′12″N 19°21′00″E (na Mierzei Wiślanej);
  3. część Zalewu Wiślanego, znajdująca się na południowy zachód od granicy państwowej między Rzecząpospolitą Polską, a Federacją Rosyjską na tym Zalewie;
  4. wody portów określone od strony morza, linią, łączącą najdalej wysunięte w morze stałe urządzenia portowe, stanowiące integralną część systemu portowego.

Morskie wody wewnętrzne RP stanowią terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

Edytowane przez slawito

Na obszarze morskich wód wewnętrznych, w granicach portów morskich.

Zakaz dotyczy obszarów, które położone są nie tylko na obszarze morskich wód wewnętrznych, ale jednocześnie w granicach portów morskich.

A więc poza granicami portów morskich można wędkować na dotychczasowych zasadach.

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

Na obszarze morskich wód wewnętrznych, w granicach portów morskich.

Zakaz dotyczy obszarów, które położone są nie tylko na obszarze morskich wód wewnętrznych, ale jednocześnie w granicach portów morskich.

A więc poza granicami portów morskich można wędkować na dotychczasowych zasadach.

Czyli gdzie? Bo czuję, że nie znasz tematu.

Ten zapis zakazał spinningu w zasadzie na całych wodach morskich.

Tapatalknięte z Teixa za pomocą Stelli

Czyli gdzie? Bo czuję, że nie znasz tematu.

Ten zapis zakazał spinningu w zasadzie na całych wodach morskich.

Przeczytaj jeszcze raz przepis. Zakaz dotyczy terenów, które spełniają jednocześnie dwie przesłanki: leżą na obszarze morskich wód wewnętrznych oraz leżą w granicach portów morskich. Tereny położone poza granicami portów morskich nie spełniają drugiej z tych przesłanek i nie są objęte zakazem.

Przeczytaj jeszcze raz przepis. Zakaz dotyczy terenów, które spełniają jednocześnie dwie przesłanki: leżą na obszarze morskich wód wewnętrznych oraz leżą w granicach portów morskich. Tereny położone poza granicami portów morskich nie spełniają drugiej z tych przesłanek i nie są objęte zakazem.

Zapoznaj się z linkiem wyżej - tam są granice portów.

Bo nadal mam odczucie, ze nie wiesz o czym piszesz...

Edytowane przez Dano-g

Zapoznaj się z linkiem wyżej - tam są granice portów.

Bo nadal mam odczucie, ze nie wiesz o czym piszesz...

Jest mi to niepotrzebne, bo nie wędkuję w Gdańsku. Mnie interesują tereny wokół wysp Wolin i Uznam.

Ale jeżeli w Gdańsku całe morskie wody wewnętrzne są jednocześnie położone w granicach portu morskiego to szczerze współczuję.

Jest mi to niepotrzebne, bo nie wędkuję w Gdańsku. Mnie interesują tereny wokół wysp Wolin i Uznam.

Ale jeżeli w Gdańsku całe morskie wody wewnętrzne są jednocześnie położone w granicach portu morskiego to szczerze współczuję.

No właśnie. Ale na robala można łowić :-(

Dalej nic nie piszę, bo się o politykę oprzemy :-)

Życzę wszystkim, abyśmy jak najmniej głupich przepisów musieli przestrzegać...

Na upartego da się to łatwo obejść, ale nie o to chodzi w tym hobby żeby cwaniakować i obchodzić przepisy. Po to płacimy dodatkowe 140zł składki żeby móc łowić normalnie. Pewnie kolegom z innych części kraju wisi to, ale Trójmiasto i okolice to ponad milionowa aglomeracja, której sztandarową wodą jest, czy może już była, Martwa Wisła. której sporą część objęły nowe przepisy. Na razie zyskali na tym jednie łowiący na trupka, panowie z bt i czerwonymi robalami i cała masa innych hien. Zapewne z czasem zyska na tym miłościwie panujący nam związek który ma w swoim posiadaniu część MW. Po dupie dostaną wszyscy fajni  street fishingu łowiący na Gdańskiej starówce, dostaną wszelkie imprezy z tym tematem związane. Tak się dba o turystykę wędkarską. Ciekaw jestem jak potoczy się dalej historia dla właścicieli jednostek pływających za łososiami bo słychać że i dla nich szykują się takie 'wisienki' na torcie...

• Like 1

Dlatego napisałem "na upartego". Wydaje mi się jednak, że kontrolujący (o ile w ogóle zjawią się nad wodą, bo z tym jest bardzo krucho) nawet nie spojrzą na osoby z dropshotem czy nawet z bocznym trokiem, mimo że na haczyku będzie dyndać twisterek. Według mnie ten przepis może być bardzo skutecznym narzędziem przeciwko szarpakowcom. Pytanie tylko, jaki użytek zostanie zrobiony z tej regulacji. Przyznaję jednak, że wprowadzając ten przepis nasza władza w pewnym stopniu "wylała dziecko z kąpielą".

Edytowane przez Krzysiek Rogalski