Skocz do zawartości

Plecionka Power Pro

wisnia023

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku postanowiłem odstawić ?źyłki i prze?źucić się na plecionki, większość os?łb chwali PP i dlatego i ja ją zakupiłem. I teraz pytanie... Czy wy te?ź macie problemy z tą plecionką? Moja skręca się jak stara ?źyłka i co kilka rzut?łw robią się na niej supełki :/ Więcej czasu na rybach zajęło mi rozplątywanie plecionki ni?ź wędkowanie, to strzasznie wkurza zwłaszcza jak się znajdzie w tygodniu tylko chwile na ryby... Du?źo się słyszy o podr?łbkach i ?źeby nie trafić bubla nie kupiłem jej przez allegro, tylko w sklepie, to się często zda?źa w tych plecionkach, czy jednak trafiłem bubel? Proszę o jakieś opinie :D Pozdrawiam!

I teraz pytanie... Czy wy te?ź macie problemy z tą plecionką? Moja skręca się jak stara ?źyłka i co kilka rzut?łw robią się na niej supełki

pytanie: jakimi przynetami lowiles (waga) i jakim kijem (akcja i cw)? pytam nie bez powodu bo ja np. PP wogole na kolowrotkach ze stala szpula unikam jak diabel swieconej wody, poniewaz sie placze! co jeszcze stwierdzilem, ze im lzejszy wabik, mocniejsza linka (a co za tym idzie takze grubsza) i sztywniejsza i mocniejsza wedka, tym wiecej mikroperuk i rozplatywania linki ... sytuacja wprawdzie bardzo niekomfortowa ale latwa do opanowania, wystarzcy uzywac wedki o troche glebszym ugieciu sparowanej z ciensza plecionka albo, co jest o wiele latwiejsze do zrealizowania - innej plecionki, np strena, sufixa czy innego cortlanda

I teraz pytanie... Czy wy te?ź macie problemy z tą plecionką? Moja skręca się jak stara ?źyłka i co kilka rzut?łw robią się na niej supełki

pytanie: jakimi przynetami lowiles (waga) i jakim kijem (akcja i cw)? pytam nie bez powodu bo ja np. PP wogole na kolowrotkach ze stala szpula unikam jak diabel swieconej wody, poniewaz sie placze! co jeszcze stwierdzilem, ze im lzejszy wabik, mocniejsza linka (a co za tym idzie takze grubsza) i sztywniejsza i mocniejsza wedka, tym wiecej mikroperuk i rozplatywania linki ... sytuacja wprawdzie bardzo niekomfortowa ale latwa do opanowania, wystarzcy uzywac wedki o troche glebszym ugieciu sparowanej z ciensza plecionka albo, co jest o wiele latwiejsze do zrealizowania - innej plecionki, np strena, sufixa czy innego cortlanda

Pitt, od 6 lat u?źywam PP na stałoszpulowcach i na multikach i nigdy nie plątała mi się.

Poszedłbym w innym kierunku - jakim kołowrotkiem łowisz?

Ja te?ź z czystym sumieniem poleciłbym tą plecionkę bo właściwie od kiedy jest dostępna na rynku nie łapałem na nic innego (opr?łcz barkleya). Czasem się plącze oczywiście , ale nie jest to proceder nagminny a wręcz powiedziałbym , ?źe sporadyczny.

Mo?źe jakbym spr?łbował innych plecionek to stwierdziłbym , ?źe PP to badziewie ale jak na razie dla mnie jest zupełnie wystarczająca i jakoś mnie jeszcze nie zawiodła.

Mo?źe rzeczywiście u Ciebie tak jak piszą koledzy , błąd w sztuce polega na źle dobranych parametrach - wędki , kołowrotka , przynęty i jej wagi - cię?źko powiedzieć

PP u?źywam od kilku sezon?łw.Na szpulę nawijałem na początku zeszłego sezonu PP 10lb, do tej pory mam problem, ?źeby ją zerwać na zaczepie. Piekielnie mocna, nie stwierdziłem, aby się strzępiła itp. W szafie czeka ju?ź nowiutka PP do nawinięcia.

Z czystym sumieniem polecam.

PP u?źywam od kilku sezon?łw.Na szpulę nawijałem na początku zeszłego sezonu PP 10lb, do tej pory mam problem, ?źeby ją zerwać na zaczepie. Piekielnie mocna, nie stwierdziłem, aby się strzępiła itp. W szafie czeka ju?ź nowiutka PP do nawinięcia.

Z czystym sumieniem polecam.

Jeśli chodzi o PP 10lb ze stan?łw to faktycznie wytrzymuje ona około 10kg,oczywiście na węźle palomar (sprawdzałem osobiście,przy pierwszej pr?łbie strzelił mi krętlik przy obcią?źeniu 8,5kg)

Amerykanie strasznie zani?źają wytrzymałości swoich plecionek.

W poprzednim sezonie na początku sierpnia zakupiłem PP 30lb , jestem bardzo niezadowolony .Wczorajszego dnia zrobiłem małe testy - plecionka pękała przy obcią?źeniu 5 kg .Nigdy wiecej nie kupie plecionki tej firmy dla mnnie to totalna lipa.

Łowię kołowrotkiem Spro inspiration 9300 FD, wędka dragon millrnium 5-25 super fast, ani razu nie u?źyłem obrot?łwki na tej plecionce, gł?łwnie gumy 7cm na 7-12 g gł?łwkach, plecionka jest dobrze nawinięta, nie spada ze szpuli :D A plecionka jakiej u?źywam to 0,15 mm :D

Łowię kołowrotkiem Spro inspiration 9300 FD, wędka dragon millrnium 5-25 super fast, ani razu nie u?źyłem obrot?łwki na tej plecionce, gł?łwnie gumy 7cm na 7-12 g gł?łwkach, plecionka jest dobrze nawinięta, nie spada ze szpuli :D A plecionka jakiej u?źywam to 0,15 mm :D

Podstawowe pytanie,jak du?źo plecionki nawinięte jest na szpulkę młynka?

Było 135 m + podkład, po tych supełkach jest ok 100 m + podkład :/ Szpula nawinięta prawie na full, ale nie spada z kołowrotka :>

Nie o to chodzi ?źe nie spada,plecionka nie jest jak ?źyłka ?źe po otworzeniu kabłąka i zluzowaniu zaczyna wyskakiwać zwojami ze szpuli jak sprę?źynka. Ale gdy masz jak m?łwisz nawiniętą szpulę prawie na full przy zarzucaniu ma prawo się plątać (sam wiem z doświadczenia,r?łwnie?ź nawinąłem kiedyś pletkę do samej krawędzi i tak samo jak Ty byłem zdziwiony dlaczego raz na jakiś czas robiły się brody) Pomogło dopiero jak po tych wszystkich ptasich gniazdach ucinałem plecionkę i szpula się troszkę opr?ł?źniła.

Moja rada to zdejmij nadmiar plecionki ze szpuli,tak ?źeby było powiedzmy 2mm wolnego miejsca do krawędzi szpuli.

Nie bede sie wdawal w szczegoly, zauwazylem, ze (a jest to temat walkowany od poczatku istnienia Jerkbaita) kazden jeden posiada swoja filozofie dobrosci i nie ma sensu tego odwracac...

Moje spostrzezenia odnosnie plecionek : PP, Stren Stealth, Spiderwire Suprebraid i ten najdrozszy Spiderwire - ultracast sa takie, ze najgorszy byl (jest) ten najdrozszy.

Wg mnie najwieksze problemy sprawiaja plecionki o najmniejszej wytrz (najciensze) i wychodzi mi, ze nie ma co sie bic ponizej ok.10LB (zalezy to od rodzaju ale ja juz ponizej nie kupie i koniec).

Plecionki jako takie nie maja tendencji do skrecania sie jak zylka (to jedna z pdst zalet), za to maja tendencje do czestych splatan. Splatania te sa tym czestsze im ciensza jest plecionka, im lzejsza jest przyneta (ciasnosc nawoju) i im silniejszy wieje wiatr. Wzglednie ktos operuje jakas ciekawa technika.

Otoz mniej wiecej rowno czesto plataly mi sie wszystkie w/w plecionki...

Roznica polegala na tym, ze dopoki PP miala ta swoja sztywnosc dopoty w zasadzie kazde splatanie dawalo sie rozplatac w prosty sposob.

Nieco gorzej ale jeszzce znosnie bylo ze Strenem i tansza SW, natomiast ultracast bez pudla - ile splatan tyle razy n?ł?ź byl w uzyciu. Moze to dlatego ze 8LB, nie wiem ale chyba juz nie sprobuje (cena ze 2 x wyzsza niz PP) - po 1 lowieniu brakowalo ze 30m juz...

Poza tym nie zanotowalem zadnych niekorzystnych zjawisk, bylo tak jak powinno byc (nie wchodzac w zjawiska paranormalne - np. jak ktos oczekuje, ze mu plecionka wytrzyma 200dni lowienia po kamieniach)

W zasadzie wszystko..aha...takie napisy na plecionce 015mm itp to wlasnie sygnal, ze cos nie tak.

Na tych odpowiednich bedzie drobnymi literkami informacje ,ze np grubosc plecionki jest porownywalna do srednicy zylki 2LB (015mm) zeby bylo mniej wiecej wiadomo ile tego wejdzie na kolowrotek. Natomiast to nie oznacza, ze plecionka ma srednice 015mm a jezeli taka kartka jest naklejona to znaczy ze ktos to przygotowal do sprzedazy na nasz rynek a skoro tak to powstaje pytanie czy ograniczyl sie jedynie do spreparowania tej kartki..

Gumo

W tym roku postanowiłem odstawić ?źyłki i prze?źucić się na plecionki, większość os?łb chwali PP i dlatego i ja ją zakupiłem. I teraz pytanie... Czy wy te?ź macie problemy z tą plecionką? Moja skręca się jak stara ?źyłka i co kilka rzut?łw robią się na niej supełki :/ Więcej czasu na rybach zajęło mi rozplątywanie plecionki ni?ź wędkowanie, to strzasznie wkurza zwłaszcza jak się znajdzie w tygodniu tylko chwile na ryby... Du?źo się słyszy o podr?łbkach i ?źeby nie trafić bubla nie kupiłem jej przez allegro, tylko w sklepie, to się często zda?źa w tych plecionkach, czy jednak trafiłem bubel? Proszę o jakieś opinie :D Pozdrawiam!

Podejrzewam ,ze plącze ci sie przy prowadzeniu lekkich przynęt skokami. Je?źeli nie łowiłeś wcześniej plecionkami to musisz troche poćwiczyć kontrolując zwijanie lu?źnel ecionki.

Na m?łj gust zander85 ma rację, przetestowałem to na sobie jak zaczynałem łowić plecionkami. Nauczyłem się do plecionki PP 10lb nie u?źywam l?źejszych przynęt jak np. 7cm kopytko z 5g gł?łwką, bo się robią brody niesamowite. Nawinąć jest te?ź dobrze mniej ni?ź ?źyłki. Na początku nawinąłem tak jak zazwyczaj ?źyłkę i nawet przy wiązaniu stalki zdarzało się, ?źe spadała z kołowrotka i problem gotowy.

Nauczyłem się do plecionki PP 10lb nie u?źywam l?źejszych przynęt jak np. 7cm kopytko z 5g gł?łwką, bo się robią brody niesamowite.

czyli nadal zamiast zwalczac przyczyne choroby zadowalamy sie usunieciem symptomow, mozna i tak :D

ja jednak zdecydowanie wole lowic przynetami takimi jakie preferuja ryby, a nie takimi, ktore mi zylki nie placza ... a ryby ewtl. nie chca na nie spojzec

To prawda, ze mi sie nie chce...czas poswiecony na tego rodzaju czynnosci uwazam za wyjety z zycia... <_<

Jezeli dobrze rozumiem chodzi o to, ze rolka sie nie obraca? No, sa pewne granice lenistwa, ztrzymanie rolki spowoduje jej przetarcie a w konsekwencji zniszczenie plecionki.

Jak na razie miewalem splatania w kolowrotkach rozmaitych (mowie o szpuli stalej) przy zalozeniu dosc cienkiej plecionki. Jezeli zakladalem 20LB badz wiecej problem zanikal (sila rzeczy waga przynety z reguly byla adekwatna do mocy linki).

Gumo