tymon Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 No to wchodzi mo?źe jeszcze nieumiejętność wykonywania rzut?łw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumofilc Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Najwyrazniej. A ze nad woda zaobserwowalem, ze nie jestem odosobniony w tej ulomnosci, przeto podzielilem sie swoimi doznaniami. To oczywiscie zadna sztuka - pokazanie tylko skutkow. Nalezaloby poszukac przyczyny i wdrozyc wytyczne, ktore wyeliminuja problem. Ale u mnie to niedlugo Sprawa jest w sumie prosta: trzeba lowic tylko w bezwietrzne dni, tylko z plaskiego brzegu lub z lodzi (tak, zeby nic za plecami nie przeszkadzalo w plynnym, wystudiowanym ruchu).Trzeba wybrac kawalek rzeki (na jeziorze na srodku zatoki) o rownym, prostoliniowo ukladajacym sie pradzie i odpowiedniej stalej glebokosci .Trzeba wykonywac rzuty tylko i wylacznie w ten sposob aby sciagac przynate prosto pod prad.Przynete dobrac o jak najbardziej skupionej masie, najlepsza bedzie boleniowa olowianka torpeda, ktora nie ma tendencji do koziolkowania w locie i ma kotwice przyspawana do konstrukcji.W/w zestaw trzeba sciagac rownym srednim tempem, bez zatrzyman. Nie wspomnialem o pedantycznym nawinieciu plecionki przed lowieniem, jej odpowiedniej ilosci (2,11mm od rantu), odpowiedniego kolowrotka ((najlepszy jakis Branzelino albo Steez (co najmniej certate custom ), wedziska dobranego c.w. do max 3/4 ciezaru przynety i nie mniej niz 1/2. Gwarantuje, ze zadnych splatan nikt nie bedzie mial,byle scisle przestrzegal w/w instrukcji. Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Gumo i tu się mylisz <_< Nie tylko Steez!!! Stella FE tez daje radę!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 10 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 PP u?źywam od kilku sezon?łw.Na szpulę nawijałem na początku zeszłego sezonu PP 10lb, do tej pory mam problem, ?źeby ją zerwać na zaczepie. Piekielnie mocna, nie stwierdziłem, aby się strzępiła itp. W szafie czeka ju?ź nowiutka PP do nawinięcia.Z czystym sumieniem polecam. Nawinąłem sobie w maju nową PP 10lb moss green i niestety muszę stwierdzić, ?źe to ju?ź nie jest taka sama jakość jak wcześniej.Ju?ź pod miesiącu u?źytkowania jestem wstanie obiektywnie dostrzec jej mankamenty: szybciej się przeciera, traci kolor...trzeba się przerzucić na coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 dokładnie.u?źywam 20lb ledwie starczyła na maj musiałem przewinąć.traci kolor strzępi się znatrznie spadła wytrzymałość na węzle.moja plećka pochodzi ze stan?łw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek_755 Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 Czyli to nie mity Te?ź mam z USA z tym ?źe 40Lb nowa. Mo?źe akurat moja jest dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2011 pierwsze oznaki pojawily sie jak normark przejal power pro, a to bylo juz kilka lat temu ... ale oczywiscie frakcja PP forever nie dopuscila nawet do mysli, ze nummero uno moze sie popsuc ... ja PP wyslalem juz jakies dwa lata temu na banicje i nie zaluje, bo nie ma czegoale jak widac, trzeba reke w otwarty bok wlozyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datoos Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Skoro PP, nie chce wsp?łłpracować z Twoim sprzętem itd., to musisz spr?łbować czegoś innego. Ja u?źywam PP i na razie jest wszystko w najlepszym porządku. Mo?źe spr?łbuj plecionki kt?łrą sprzedaje jaxon (ANCHOR). Ja kupiłem szpulkę bo pierwsze wra?źenie organoleptyczne wypadło pomyślnie. Produkcja Japan. Jednak nie nawinąłem jej jeszcze i nie testowałem w praniu. Szkoda tylko, ?źe szpule są po 100 metr?łw i pora?źająca cena nie pasuje do szajsu kt?łry sprzedaje jaxon, a jeśli ju?ź nie sprzedaje to przynajmniej ja tą firmę z tym uto?źsamiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Teraz samochody ju nie tej jakoś co dawniej, kołowrotki te?ź praktycznie ka?źy wyr?łb odbiega jakością od starych.Por?łwnuję power pro starą ( mam zapasy) do nowej i stara jest zupełnie inna.Stara grubsza, bardziej miękka(lepiej się układa na szpuli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 no to jak widac, musisz kupic inny sprzet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Teraz samochody ju nie tej jakoś co dawniej, kołowrotki te?ź praktycznie ka?źy wyr?łb odbiega jakością od starych.Por?łwnuję power pro starą ( mam zapasy) do nowej i stara jest zupełnie inna.Stara grubsza, bardziej miękka(lepiej się układa na szpuli).@Jozi a masz w zapasiku taką jasno zieloną?To była plecionka...Gdyby kończyła się data wa?źności i by Tobie zbywała to pisz priva... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 19 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 W tym roku postanowiłem odstawić ?źyłki i prze?źucić się na plecionki, większość os?łb chwali PP i dlatego i ja ją zakupiłem. I teraz pytanie... Czy wy te?ź macie problemy z tą plecionką? Moja skręca się jak stara ?źyłka i co kilka rzut?łw robią się na niej supełki :/ Więcej czasu na rybach zajęło mi rozplątywanie plecionki ni?ź wędkowanie, to strzasznie wkurza zwłaszcza jak się znajdzie w tygodniu tylko chwile na ryby... Du?źo się słyszy o podr?łbkach i ?źeby nie trafić bubla nie kupiłem jej przez allegro, tylko w sklepie, to się często zda?źa w tych plecionkach, czy jednak trafiłem bubel? Proszę o jakieś opinie Pozdrawiam! Podejrzewam ,ze plącze ci sie przy prowadzeniu lekkich przynęt skokami. Je?źeli nie łowiłeś wcześniej plecionkami to musisz troche poćwiczyć kontrolując zwijanie lu?źnel ecionki.A mo?źe to wina kołowrotka ?źle układającego pleckę i stąd te brody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 @Havy zawsze u?źywam ?ź?łłtej ale z zieleni mam 20lb jeszcze jak od hasiora kupiłem Aero 3000 .Trzymam ją na cię?źkie łowy typu kogucik i gumka 35g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasik Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Od lat u?źywam prawie wyłącznie r?ł?źnie opisywanych zar?łwno w mm (od 0,13 do 0,28) jak i lB ( o 15 do 30) plecionki PP (inne jak dostanę na przykład jako reklam?łwkę na zawodach). PP z r?ł?źnych źr?łdeł: dawniej sklep, potem sklep internetowy, zrzut z ameryki, ostatnio jerkbait. Bardzo, bardzo rzadko trafia się kiepska, bez względu na źr?łdło. A brody robią mi się jak nawinę niedokładnie świe?źej sztywnej za du?źo. Tak jak przedwczoraj w kupionej od kolegi z forum/ sprzedam ?ź?łłtej 15 lB.Istotne jest aby kołowrotek był dobrej jakości/ w dobrym stanie technicznym; u?źywam Pen Slammera 360 i dwu Shimano w cenie nie mniej ni?ź 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiewicz Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Nie zdarzają mi się takie splątania odkąd świe?źo nawijaną plecionkę uprzednio wrzucam ze szpulką do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 @Havy zawsze u?źywam ?ź?łłtej ale z zieleni mam 20lb jeszcze jak od hasiora kupiłem Aero 3000 .Trzymam ją na cię?źkie łowy typu kogucik i gumka 35g.I nici z priva... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
havy Opublikowano 20 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2011 Nie zdarzają mi się takie splątania odkąd świe?źo nawijaną plecionkę uprzednio wrzucam ze szpulką do wody.Zawsze tak nawijam i te?ź nie mam problem?łw z brodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczynumer1 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 Ja z problemem br?łd(a zdarzały mi się dość często) poradziłem sobie w następujący spos?łb.Po zarzuceniu przynęty i zamknięciu kabłąka, cofam szczyt?łwkę do momentu napięcia linki(likwiduję luz) i dopiero zaczynam zwijanie kołowrotkiem. Zauwa?źyłem, ?źe brody mi się robiły tylko wtedy, kiedy na szpuli był chocia?źby jeden luźny naw?łj linki.O ile boku cała ta technika wygląda dość komicznie, to mi to nie przeszkadza, bo nie mam ju?ź ?źadnego problemu ze splątaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 raczej nie rozchodzi się tu o kołowrotki stałoszpulowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinos25_ac Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Witam coś musi być z PP nie tak bo moja po dw?łch wyjazdach straciła dość mocno kolor a nie u?źywałem jej zbyt du?źo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 23 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2011 Moim zdaniem jak kupować power pro to tylko z pewnego zr?łdła. Ostatnio miałem styczność z pp 15lb i rwała się jak ?źyłka 0,18. W og?łle jakaś taka poskręcana dziwnie była i miała strasznie płaski splot... og?łlnie masakra jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Podepnę się z pytaniem.A kt?łra z około 6lb plecionek jest wg Was najlepsza (przekr?łj, strzępienie, trzymanie parametr?łw itd...) Szukam jakieś do wędki ok.10-12lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 A kt?łra z około 6lb plecionek jest wg Was najlepsza (przekr?łj, strzępienie, trzymanie parametr?łw itd...) pewnie nie najlepsza ale bardzo dobra http://www.sufix.com/international/fishing_line/high_perform ance_braided/performance_braid/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Na lekko u?źywam techrona black 0,08 i jest w miarę przyzwoity ale na kolana nie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi