Skocz do zawartości

Plecionka Power Pro

wisnia023

Rekomendowane odpowiedzi

I teraz pytanie... Czy wy te?ź macie problemy z tą plecionką? Moja skręca się jak stara ?źyłka i co kilka rzut?łw robią się na niej supełki

pytanie: jakimi przynetami lowiles (waga) i jakim kijem (akcja i cw)? pytam nie bez powodu bo ja np. PP wogole na kolowrotkach ze stala szpula unikam jak diabel swieconej wody, poniewaz sie placze! co jeszcze stwierdzilem, ze im lzejszy wabik, mocniejsza linka (a co za tym idzie takze grubsza) i sztywniejsza i mocniejsza wedka, tym wiecej mikroperuk i rozplatywania linki ... sytuacja wprawdzie bardzo niekomfortowa ale latwa do opanowania, wystarzcy uzywac wedki o troche glebszym ugieciu sparowanej z ciensza plecionka albo, co jest o wiele latwiejsze do zrealizowania - innej plecionki, np strena, sufixa czy innego cortlanda

Pitt, od 6 lat u?źywam PP na stałoszpulowcach i na multikach i nigdy nie plątała mi się.

Poszedłbym w innym kierunku - jakim kołowrotkiem łowisz?

Zgadzam się w 100 % Podstawa to kołowrotek szczeg?łlnie jeśli chodzi o wykonywanie dalekich rzut?łw. Je?źeli nie chcesz mieć jakichkolwiek problem?łw z plecionką w grę wchodzi jedynie najwy?źsza p?łlka tj. Daiwa od modelu Infinity Q w g?łrę po Shimano Twin Power w g?łrę. Gwarantuję Ci, ?źe bez względu na markę plecionki, akcję wędki ??? :)i innych bzdur :)nic nie będzie Ci się plątało.

A to ciekawostka, m?łj stary Shimano Super X GTM chyba nie wie o Twoim poście bo plecionka na nim nie plącze się od wielu lat ;)

Pewnie nie wiele łowisz bo ja GTM-a zar?źnąłem w p?łł sezonu z GT było ju?ź du?źo lepiej-mocniejsza przekładnia i to były jeszcze lata świetności mono a o plecionkach nikt nie śnił :mellow: Fakt ?źyłeczkę układały idealnie. Co do plecionek nie wiem; nie mam sentymentu do przestarzałego technologicznie sprzętu...

Po twoim poście postanowiłem przeprowadzić powa?źną rozmowę z moim Twinpowerem PG. Jak ci nie wstyd spytałem? Przecie?ź ci się zdarza gniazdo przy rzucie. A podobno twoją matką jest Stella!!!. Nic nie odpowiedział. Chyba się zawstydził. Powa?źnie rozwa?źam rozw?łd i odesłanie go do rodzinnej Japonii. :lol:

@Psulek, to jeszcze nic. Ja po tym co tu przeczytałem o jedynie najwy?źszej p?łłce, zszedłem do piwnicy i odgrzebałem najstarszego spiningowego Jaxona, zar?źniętego wiele lat temu. Zadałem mu to samo pytanie i odrzekł, ?źe jest z siebie dumny! :lol: Dodał te?ź, ?źe dziś takich Jaxon?łw jak kiedyś ju?ź się nie robi.. ;)

Pozdrawiam

Grzesiek

• 1 miesiąc temu...

odświe?źę trochę temat

Dwa lata u?źywałem PP i mniej więcej wszystko było ok.

Rok temu zakupiłem kolejną szpulę i po sezonie wędkowania mogę powiedzieć ?źe trafiła mi się podr?łba albo wykonanie pozostawili skośnookim.

15 lb na węźle rwie się jak dobra ?źyłka 0,20 mm nie wspominając o nasiąkaniu wodą.

Na szpuli kołowrotka ciągle zbierała się woda jak w szmatę do podłogi.

Co do jakości wizualnej nie mam zastrze?źenia.

Panowie czy w waszych przypadkach PP te?ź tak wsiąka wodę?

@Psulek, to jeszcze nic. Ja po tym co tu przeczytałem o jedynie najwy?źszej p?łłce, zszedłem do piwnicy i odgrzebałem najstarszego spiningowego Jaxona, zar?źniętego wiele lat temu. Zadałem mu to samo pytanie i odrzekł, ?źe jest z siebie dumny! :lol: Dodał te?ź, ?źe dziś takich Jaxon?łw jak kiedyś ju?ź się nie robi.. ;)

Pozdrawiam

Grzesiek

Wiem, ?źe odpowiadam na stosunkowo starego posta, ale nie mogłem się powstrzymać :lol: Jak mo?źna napisać o kołowrotku Jaxona, ?źe był zar?źnięty wiele lat temu ??? ;) Wiele lat temu to o Jaxon-e nikt nie słyszał ;) :lol: A o czarnych shimaniakach jak najbardziej. <_<

[quote title=janusz.walaszewski napisał(a) dnia nie, 29 styczeń 2012 10:20

Wiem, ?źe odpowiadam na stosunkowo starego posta, ale nie mogłem się powstrzymać :lol: Jak mo?źna napisać o kołowrotku Jaxona, ?źe był zar?źnięty wiele lat temu ??? ;) Wiele lat temu to o Jaxon-e nikt nie słyszał ;) :lol: A o czarnych shimaniakach jak najbardziej. <_<

Janusz pojęcie wiele lat temu jest względne, Jaxon raczy nas swoją obecniością ponad 25 lat. Sądzę, ?źe dla większości u?źytkownik?łw tego forum to szmat czasu. Kto i kiedy słyszał o Jaxonie to ju?ź inna kwestia, choć jestem przekonany, ?źe ka?źdy wędkarz słyszał tą nazwę. Większość wędkarzy te?ź ma o niej opinie.

Co do zar?źniętego wiele lat temu kołowrotka to akurat nic dziwnego, tylko po co kłaść go na p?łłkę i to jeszcze najwy?źszą? :lol:

Co do sedna wątku to u?źywam kilka lat PP i P-line od Pawła i nie mam z nimi ?źadnych niemiłych niespodzianek.

@lokoko83 najwyraźniej trafiłeś na podr?łbę, czasami tak bywa, gdy się kupuje z niewiadomego źr?łdła lub po okazyjnej cenie.

Ja te?ź u?źywam PP od wielu lat. Na początku spotkania z plećką kończyły się r?ł?źnie, bywały węzły, bywały brody. Po nabraniu nieco wprawy nie znam tego problemu, bez względu na sprzęt.

Jeśli chodzi o jakość PP, to ostatni raz kupowałem w USA du?źą porcję linek r?ł?źnej grubości i kolor?łw i ?źadna nie była podła. Faktem jest, ?źe nie u?źywam plecionki słabszej ni?ź 20 lbs.

Na pięćdziesięciofuntowej wyjąłem z bardzo szybko płynącej rzeki drzewo większe od siebie, więc chyba nie jest bardzo słaba. Swoją drogą, walka była zacna. :lol: Myślałem, ?źe mam potworeksa Embarassed

Ja od 3 lat łowię na PP. W ubiegłym roku kolega podr?ł?źował po stanach i przywi?łzł mi zakupioną tam PP30LB, kt?łra spisuje się o niebo lepiej ni?ź zakupiona 3 lata temu na allegro. Tamta po nawinięciu na szpulę splątała się kilka razy i bardzo wyraźnie straciła na mocy po odbarwieniu, chocia?ź podobno była oryginalna.

Co do chłonięcia wody, to do tej pory ani razu nie zwr?łciłem na to uwagi. Na pewno linka na szpuli jest wilgotna, ale nie mokra, a ju?ź na pewno ze szpuli nie ściekają krople wody.

Moje plecionki są mokre, ale zdecydowanie nie nasiąkają. Większość wody jest zdejmowana przez przelotki. Łowiłem w mroźne poranki i l?łd pojawiał się na 5-6 zwojach na młynku. Nigdy nie kapało mi z kołowrotka i nie pryskała woda w pysk.

Najstarsze PP, kt?łrymi łowię, mają 3,5 roku. Przechowuję szpulki w zamkniętych pokrowcach. Wydaje mi się, ?źe światło im szkodzi, ale to moja subiektywna ocena.

U?źywam plecionki PP od dobrych 3-4 lat, na początku ?ź?łłta 0.15, a przez ostatnie 2 sezony 0.12 do kołowrotka Shimano Seido i na początku nie byłem z niej zadowolony, choć brody mi nigdy nie zrobiła to się rozczarowałem na pierwszych 2-3 lekkich zaczepach, jednak p?łźniej ju?ź było tylko lepiej, a gdy na szpulce zostały jej resztki- jakieś niecałe 70m plecioneczki wyjąłem na nią w zeszłym roku z odry karpika 15kg jako przył?łw i prawie metrowego szczupaka.Według mnie mogę ją polecić z czystym sumieniem. Sam na ten rok zakupiłem ju?ź PP tym razem 0.15.

Swoją PowerPro kupiłem trzy lata temu i do dzisiaj ją u?źywam. Jet doskonała, nie mogę jej nic zarzucić. U mnie nie występuje ?źadne zjawisko typu broda, skręcanie się i inne historie.

Mo?źe autor wątku trafił po prostu na podr?łbę. Plecionki u?źywam z kołowrotkiem Shimano.

• 1 rok później...

Powiem że jak pamięcią sięgam a łowie tą plecionką już kilkanaście lat lub dłużej,to przypominam również sobie że każda kolejna poprawiona seria tej 4 splotowej plecki ma tendencje bycia coraz cienszą a zarazem automatycznie słabszą (mniej trwalszą powiedzmy ;) ). Słabość ta oczywiście polega na tym że producent dąży do zbliżenia się do swojego opisu parametrów podawanego na opakowaniu. To znaczy przykładowo - plecionka PP o mocy 10lb to ma być odpowiednik +- 0,15mm średnicy. Oczywiste jest że jest to czysta teoria bo jednego parametru czyli mocy nie da się w sposób matematyczny przeliczyć na średnicę w zaden sposób. Jankesi dobierają swój sprzęt według mocy my zaś według średnicy i C.W.a producent chce to wszystko pogodzić.

Choć pomału i u nas coś w tym temacie drgnęło w stronę bardziej ( według mnie ) oddającego prawdę opisu.

Wracając do tematu i porównując wcześniejsze egzemplarze tej samej plecionki oraz obecnie produkowane wygląda na to że ta sama plecionka np 10lb przez te wszystkie lata bardzo się odchudziła jeśli chodzi o swoją średnicę, mimo to dalej trzyma gwarantowane minimalne parametry mocy lecz w związku z tym odchudzaniem staje się niestety nmiej trwała. Praw fizyki i matematyki się nie zmieni.

Edytowane przez miramar69

• 1 rok później...