Skocz do zawartości
  • 0

Zbiorniki i linie paliwowe - oryginał czy zamiennik?

bankroot

Pytanie

Witam wszystkich,

proszę o Waszą opinię czy warto płacić więcej za "firmowe" zbiorniki i linie paliwowe czy może szkoda przepłacać i posługiwać się czymś tańszym ?

Zapewne znajdą się użytkownicy i takich i takich, zamierzam coś kupić i nie mam żadnego doświadczenia. Wydawałoby się, że jest to, jakby nie było, element  wpływający na bezpieczeństwo użytkowania, może jednak nie przesadzać ?

Np. oryginalna linia Suzuki to kkoszt ok. 300 Zł a zbiornik 12 L też tyle (pomijam milczeniem koszt zbiornika Tohatsu - ponad 1000PLN :)).

Zamienniki kosztują 1/3 lub 1/4 tego.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Giepol, widzisz jakąś różnicę w podawaniu paliwa wężykiem 10mm?

ja daje na lini filtr papierowy do przewodu fi 8 i jesli i rdzewieje to wole to niz smród w samochodzie.

Kobieta przynajmniej głowy nie suszy i mozna liczyc na przychylnosc

Ja daję taki filtr nawet przy plastikowym zbiorniku. Sitko przy ssaku z baku, filtr przy silniku, filtr na linii... filtrowania nigdy za wiele... ;)

Acha, nasunęło mi się pytanie do przewodniego tematu tej dyskusji - czy w zbiornikach "niefirmowych" zaciągane paliwo jest w jakiś sposób filtrowane czy zasysa je niczym nie zakończona rurka?

Edytowane przez r.t.

• 0

Na wężu jest napisane fuel hose - meets sae j1527 2nd and ISO 8469 turn class 2.

Próbowałem ustalić gdzie go kupiłem, ale niestety nie mogę znaleźć żadnych danych :(

Co do ukręcenia gwintu w korku to trzeba być wyjątkowo uzdolnionym :)

2016-11-25-15.33.13-1.jpg

Tak wygląda po kilku latach (fakt że niezbyt intensywnego używania).

PS. jak CBA zaskoczy że opłaciłem to się pojawi ;)

Korek i gwint gwintowi nie równy, ja pisałem o zbiornikach bigjoe tam ten odpowietrznik jest badziewny i potrafi przeciekać

• 0

Ja tam wolę pozostać przy fi8, będę miał pewność, że mniej paliwa pociągnie :P

O! Byłem właśnie wróciłem z Julii, gdzie macałem zbiorniki BiG Joe. Faktycznie, tanie to to jest ale nie chciałbym za żadne skarby, plastik jakiś taki cienki, napisałbym, że nie sprawia zaufania. Poza tym, naciskam ścianki i wpycham palec jak w plastelinę a w oryginalnym Yamahy nie daję rady...

Edytowane przez r.t.

• 0

ja kupiłem w zeszłym roku zbiornik 12l identyczny jak suzuki z korkiem poziomu podobnym jak yamahy.bardzo solidna konstrukcja-gruby plastyk jak w oryginale,w korku pływak jest wykonany z czarneho plastyku i niezbyt dobrze pokazuje poziom paliwa.co do gruszki polecam wyłącznie sirflexa.

• 0
  • 0

Ja do swoich potrzeb przerobiłem karnisterek 5L na linie paliwowa, szybko tanio i skutecznie :)

Oprocz Karnisterka za 20-25 zl potrzebny jest krucuec katowy np taki

http://aura.szczecin.pl/akcesoria-do-zbiornikw-paliwa/7903-set-d50-do-zbiornika-fuel-straight-ercolesogliola.html

Ja kruciec w korku zamontowalem, odpowietrznik z srubki :)

• 0

Polecam ten zbiornik -palucha nie wepchniesz [emoji38] [emoji38] :http://zefir.sklep.pl/pl/zbiorniki/2497-zbiornik-paliwa-red-22l-wskaznik-paliwa.html

Mam ten zbiirnik opisany jako rhino albo cos podobnie (z angielska sugerujacy mega moc). Fakt jest mocny jak diabli nic sie nie ugina etc. Tylko nie mam pojecia czy na wskazniku paliwa mozna polegac moj zawsze pokazuje to samo (raczej miewam od 100 do 60 % inaczej dolewam).

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

Do takiego silnika to chyba lepiej zalewac wewn. Zbiornik.

Nie. Nalewanie na wzburzonej wodzie to tragedia. A na takim 6 KM ponton 3,30-3,60 w pojedynkę w ślizgu płynie.

Jeżeli robisz trochę wody to w ciągu dnia trzeba kilka razy tankować, za każdym razem rozlewam :rolleyes:

Potwierdzam.

• 0

Nigdy mi sie nie skonczylo paliwo (mialem zbiornik w 6 suzuki) i oparlem seoj komentarz na zdaniu kolegi (plywa po morzu pontonem 3.2m i honda 2.5hp od kilku lat silnik nie ma podpiecia na zbiornik a ten wbudowany lekko styka na kilka h. A z silnikiem 2.5km nie chcesz plynac 3h od portu w jedna strone).

• 0

Nigdy mi sie nie skonczylo paliwo (mialem zbiornik w 6 suzuki) i oparlem seoj komentarz na zdaniu kolegi (plywa po morzu pontonem 3.2m i honda 2.5hp od kilku lat silnik nie ma podpiecia na zbiornik a ten wbudowany lekko styka na kilka h. A z silnikiem 2.5km nie chcesz plynac 3h od portu w jedna strone).

Jak pływasz cały dzień po jeziorze na 5-6 HP to dolewki musisz robić. I zawsze rozlejesz na wzburzonej wodzie.

• 0

No ale w takim razie może brać 12L zamiast kombinować z rękodziełem ? Jak miałem silnik ze zbiornikiem to gdy wiedziałem że będzie mało pływania brałem zbiornik do pełna i 2L paliwa w butelce PET (wyjątkowo 2 butelki), natomiast gdy był plan na dłuższe pływanie brałem 12L zbiornik. Jak nie zużyłem to miałem na następny wypad, albo przelewałem do samochodu.

• 0

Chciałem wymienić gruszkę w linii paliwowej, bo obecna sparciała. Czy ktoś może doradzić, na jakiej firmy wymienić, żeby nie okazało się, że nowa jest kiepskiej jakości. Na tutejszym forum Koledzy polecali gruszki jakiejś konkretnej firmy, ale nie mogę znaleźć tematu w którym to bylo. Wdzięczny będę za wszystkie rady i sugestie. Pozdrawiam