Skocz do zawartości
  • 0

Zbiorniki i linie paliwowe - oryginał czy zamiennik?

bankroot

Pytanie

Witam wszystkich,

proszę o Waszą opinię czy warto płacić więcej za "firmowe" zbiorniki i linie paliwowe czy może szkoda przepłacać i posługiwać się czymś tańszym ?

Zapewne znajdą się użytkownicy i takich i takich, zamierzam coś kupić i nie mam żadnego doświadczenia. Wydawałoby się, że jest to, jakby nie było, element  wpływający na bezpieczeństwo użytkowania, może jednak nie przesadzać ?

Np. oryginalna linia Suzuki to kkoszt ok. 300 Zł a zbiornik 12 L też tyle (pomijam milczeniem koszt zbiornika Tohatsu - ponad 1000PLN :)).

Zamienniki kosztują 1/3 lub 1/4 tego.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mi taka z gumy z metalowymi kroccamipo miesiącu użytkowania zaczyna lekko parciec przy łączeniach. Chyba trzeba będzie kupić oryginalny...

Sprzedałem przez lata tysiace tych pompek . Reklamacji tego typu nigdy nie było.

Teraz na rynku rządzi tania chińszczyzna.

• 0

WITAM

Mam pytanie – posiadam silnik suzuki z fabryczna linia paliwowa i zbiornikiem … teraz chce przenieść zbiornik do przedniej bakisty i musze zrobić sobie nowa linie bo stara jest za krótka … przewód paliwowy kupie sobie w zaprzyjaźnionym sklepie ale końcówki musze kupić przez neta … naczytałem się ze niektóre końcówki są słabe i warto kupić oryginał ( jak dla mnie bardzo drogie ) czy to tyczy się końcówki od strony silnia czy może baku … czy wszystkiego łącznie z gruszka ?

• 0

Po co kupować końcówki jak możesz rozkuć ze starej linii paliwowej te zaciśnięte opaski można rozgiąć i założyć , ja sobie poradziłem na wodzie jak zrobiła się dziura przy złączu.

można bez rozkuwania przedłużyć rozcinając przewód i w środek rurka miedziana lub plastikowa odpowiedniej średnicy i do tego zaciski i ma problem z głowy, a zawsze ma oryginalnie zakute końcówki

• Like 1

• 0

można bez rozkuwania przedłużyć rozcinając przewód i w środek rurka miedziana lub plastikowa odpowiedniej średnicy i do tego zaciski i ma problem z głowy, a zawsze ma oryginalnie zakute końcówki

I nieoryginalnie zakute dwa łączenia, czyli w sumie to samo. W linii Yamahy którą mam węże są tak dobrane, że wystarczyło zabezpieczyć trytytką dla pewności, a zdjęcie końcówki wymagało skrócenia węża. Fi6, tylko strasznie ciężko się wsuwa na króciec, za to ciasno jak po praniu.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

I nieoryginalnie zakute dwa łączenia, czyli w sumie to samo. W linii Yamahy którą mam węże są tak dobrane, że wystarczyło zabezpieczyć trytytką dla pewności, a zdjęcie końcówki wymagało skrócenia węża. Fi6, tylko strasznie ciężko się wsuwa na króciec, za to ciasno jak po praniu.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

zgadzam się z tobą - każdy sposób będzie dobry jak będzie dział i będzie dostosowany do aktualnych wymagań i sytuacji.

Ja robiłem linię do tohatsu i na początku nie było potrzeby stosowanie żadnego dodatkowego zabezpieczenia łączenia - tak ciasno wchodziły końcówki (mam założony dodatkowy filtr paliwa na linii paliwowej), ale po roku użytkowania musiałem zabezpieczyć trytkami, bo zaczęły się końcówki lekko obracać na wężu

• 0

Witam. Kupiłem ostatnio linie paliwową

Linia Paliwowa 2m TREM Italy taką z szarym wężem koszt ok 6 dych. Po wymianie, gdy w gruszce było paliwo, zrobiła się pod nią spora kałuża z benzyny. Wyczyściłem i oddałem do sklepu. Dostałem w zamian nową,podczas transportu nastąpił następny wyciek. Postanowilem zamiast latać do sklepu w tą i spowrotem załatwić sprawę opaskami skręcanymi. Wywaliłem te oryginalne i założyłem od strony węża opaski i okazuje się, że znowu cieknie. Teraz ostatnia szansa, założyć od strony gruszki i jak to nie pomorze to śmietnik. Zatem nie polecam tej marki, co ciekawe są w necie linie paliwowe różnych marek trochę droższe wyglądające praktycznie tak samo, być możec jakość gruszki lepsza, ale szczerze wątpie. Chyba czas kupić coś sensownego i zapomnieć o temacie, bo z tymi półśrodkami to ciągle są jakieś awarie.