Skocz do zawartości
  • 0

Zbiorniki i linie paliwowe - oryginał czy zamiennik?

bankroot

Pytanie

Witam wszystkich,

proszę o Waszą opinię czy warto płacić więcej za "firmowe" zbiorniki i linie paliwowe czy może szkoda przepłacać i posługiwać się czymś tańszym ?

Zapewne znajdą się użytkownicy i takich i takich, zamierzam coś kupić i nie mam żadnego doświadczenia. Wydawałoby się, że jest to, jakby nie było, element  wpływający na bezpieczeństwo użytkowania, może jednak nie przesadzać ?

Np. oryginalna linia Suzuki to kkoszt ok. 300 Zł a zbiornik 12 L też tyle (pomijam milczeniem koszt zbiornika Tohatsu - ponad 1000PLN :)).

Zamienniki kosztują 1/3 lub 1/4 tego.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam ,pływam po jeziorach  od 600h-1000h na  Hondzie  bf 20kM 4t głownie przemieszczanie się za miejscówkami  okoń ,szczupak ,sandacz zbiornik 12 l spokojnie mi wystarcza  na 3-4 wyjazdy, całego zbiornika jeszcze nigdy nie wypływałem.

Edytowane przez perch22

• 0

Ja nie lubię wiecznie tankować i pamiętać o tym więc kupiłem 24 sobie tyle, że od Yamahy w bo w Hondzie było 2 razy drożej. Zatankuję raz i jest na spory czas.

21.jpg

Zrobiłem sobie taki fotel obrotowy z planu znalezionego na którymś sowieckim forum, trochę go pod siebie zmodyfikowałem i ładnie pod niego zbiornik wchodzi. Mocuję paskiem i nie przeszkadza w niczym. Waga 24 nie jest przeszkodą dla mnie, a mam wygodę przynajmniej i nie muszę pamiętać co wyjazd żeby tankować. Jedynie co to jedno złącze w linii paliwowej musiałem zapodać od Yamahy.

3.jpg

• Like 1

• 0

Ja pływam na 20 hondy po największych zbiornikach na Mazurach Niegocin, Dargin, Mamry i powiem tak od rana do 17 w trolingu nie udało mi się wypalić 12 l. Lub start o 6 rano potem godzina na miejscówkę przy 40 km/h potem troling do 15 i do domu znowu godzina i zostaje litr. Na jesień wypływam z rana i skakanie po miejscówkach do 15 godziny , zbiornik 12 l wystarcza na 4 max 5 wypady.

• 0

Hej panie i panowie potrzebuje waszej pomocy w znalezieniu takiej złączki paliwowej zamawialem już w 2 miejscach i niestety musiałem odesłać bo nie pasowała moję złacze to Tohatsu niestety uszkoadziłem ją przypadkiem stanełem na nią i pękła.Nie chcem już marnować czasu zamawiać i odsyłać może znajdzie się ktoś kto nawet taką posiada na zbyciu.

post-65666-0-47508500-1618947645_thumb.jpgpost-65666-0-28352700-1618947654_thumb.jpgpost-65666-0-05718500-1618947667_thumb.jpg

• 0

Trochę mnie zainspirowaliście tymi 12 litrowymi zbiornikami i na pewno jest w tym wiele racji, że na jakieś popołudnie nie ma potrzeby targać 24 litry. Na alledrogo są ze złączem Yamahy i wskaźnikiem takie jak niżej za 239 + 15 przesyłka. Ale "przycebuliłem" i kupiłem ten sam na ali

https://pl.aliexpress.com/item/32974918077.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.353f5c0fPWVtWO

10 dni i jest PL. Zostanie cebulionów na zatankowanie pierwszy raz do pełna :).

• 0

A ja poszedłem w drugą stronę. Chiński zbiornik 24l zamieniłem na używkę z jerka Yamahy 12l. Linie paliwową kupiłem w foxie też orginał Yamahy.

Z chińskimi nic się nie działo ale zasilenie w paliwo uważam za dość ważne element więc tu nie ma co cebulowac.

Wysłane z mojego SM-N770F przy użyciu Tapatalka

• 0

Czym różni się linia paliwowa 6mm i 8 mm.

Jest to tylko grubszy materiał, czy również od tego zależy przepływ paliwa??

poszukuję oryginalnej linii do YAMAHY F25 z 2016

Różni się średnicą wewnętrzną rurki. Czyli przepływ w rurce fi 8mm będzie większy.

• 0

Wszystko pewnie zależy jaka łódź a dokładnie wielkość bakisty i jaki zbiornik chcemy tam schować. 

Jako info to powiem ,że do bakisty paliwowej łódki  Wigry 355 mieści się na styk ori zbiornik Yamahy o poj. 12 plus zapasowy kanister 5L i akumulator AGM 22Ah :)   

• 0

Akurat mam bliźniaka czyli solara 360 ;) tylko najgorzej że przez środek bakisty idzie rura co odprowadza wodę z pokładu. Na przyszly sezon chce schować zbiornik z akumulatorem i ładowanie podpiąć. Nowe echo jedank dużo ciągnie a szkoda mieć ładowanie a z niego nie korzystać. Druga sprawa że tego covera z akumulatorami się nosić nie chce ;)

• 0

Akurat mam bliźniaka czyli solara 360 ;) tylko najgorzej że przez środek bakisty idzie rura co odprowadza wodę z pokładu. Na przyszly sezon chce schować zbiornik z akumulatorem i ładowanie podpiąć. Nowe echo jedank dużo ciągnie a szkoda mieć ładowanie a z niego nie korzystać. Druga sprawa że tego covera z akumulatorami się nosić nie chce ;)

W moim przypadku to wkładanie zbiornika do bakisty tylko pustego ! Bo wkładam bokiem ,obracam i wsuwam. Jak był nowy to było łatwiej teraz trochę spuchł od oparów i jest nieco trudniej . Ale za to jest ciasno i brak luzu do podskakiwania :)  

• 0

Wszystko pewnie zależy jaka łódź a dokładnie wielkość bakisty i jaki zbiornik chcemy tam schować. 

Jako info to powiem ,że do bakisty paliwowej łódki  Wigry 355 mieści się na styk ori zbiornik Yamahy o poj. 12 plus zapasowy kanister 5L i akumulator AGM 22Ah :)   

Baaaardzo nie bezpiecznie w jednej bakiście trzymać aku i paliwo . A że ludzi tak robią , nu cóż ....... ich wybór . W dużych poważnych łódkach z silnikami stacjonarnymi nawet przed odpaleniem obowiązkowa procedura , wentylacja komory silnikowej . Ciekawe dla czego  ;)  . 

• Like 1