Skocz do zawartości
  • 0

Zbiorniki i linie paliwowe - oryginał czy zamiennik?

bankroot

Pytanie

Witam wszystkich,

proszę o Waszą opinię czy warto płacić więcej za "firmowe" zbiorniki i linie paliwowe czy może szkoda przepłacać i posługiwać się czymś tańszym ?

Zapewne znajdą się użytkownicy i takich i takich, zamierzam coś kupić i nie mam żadnego doświadczenia. Wydawałoby się, że jest to, jakby nie było, element  wpływający na bezpieczeństwo użytkowania, może jednak nie przesadzać ?

Np. oryginalna linia Suzuki to kkoszt ok. 300 Zł a zbiornik 12 L też tyle (pomijam milczeniem koszt zbiornika Tohatsu - ponad 1000PLN :)).

Zamienniki kosztują 1/3 lub 1/4 tego.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Najfajniejszy przewód jaki miałem to był oryginał Tohatsu. Mięciutki, silikonowy, nic się z nim nie działo. Ale poszedł z silnikiem do ludzi.

..u mnie oryginalny do Tohatsu był ....Quicksilver  :D  - może dlatego ze łódź tez - póki co tak zostanie...

..jakiś miesiąc temu taka sama linie paliwowa wywaliłem ale chyba stara mocno była 

• 0

Witam

Zamierzałem kupić zbiornik 12l Quicksilvera lub Suzuki. Znalazłem na necie takiego sprzedawcę i taki towar.
http://moto-racing.pl/pl/p/ZBIORNIKKANISTER-PALIWA-12L-ZLACZE-DO-SUZUKI/16211
Nie doczytałem, że to zbiornik do Suzuki a nie Suzuki  :huh:  Napisów nie ma ale wizualnie są bardzo podobne.

Teraz nie wiem czy zwracać korzystając z przysługującego mi prawa 14dni, czy spróbować z tego korzystać ...
Ktoś zna sprzedawcę, albo ten zbiornik? Wygląda solidnie, twardy plastik.
W załączeniu zdjęcia. Nie wiem co robić. Czy zwrócić i kupić 30pln drożej z napisami? Nie wiem co to warte, stąd rozterki  :unsure:

Może są dobre i niepotrzebnie biję pianę?

Pomoże ktoś?

post-47937-0-77017600-1582214881_thumb.jpg

post-47937-0-05284300-1582214889_thumb.jpg

post-47937-0-06924000-1582214898_thumb.jpg

post-47937-0-73158200-1582214906_thumb.jpg

• 0

Elpojo - dzięki za info. Jaką złączkę kupiłeś do tego zbiornika? Masz jakiś symbol? Końcówka do szybko złączki  ma jakiś dziwny wymiar. Był z moim zbiornikiem kolega w Suzuce (na Wale w Wawie), to jakoś dziwnie na to popatrzyli i nic nie dopasowali.  w Yaszce i Hondzie też nic nie znaleźli, bo wszytko za małe. Jedna złączka wchodziła ale jakoś luźno i sami w salonie nie byli pewni czy będzie dobra :/ 

• 0

Elpojo - dzięki za info. Jaką złączkę kupiłeś do tego zbiornika? Masz jakiś symbol? Końcówka do szybko złączki ma jakiś dziwny wymiar. Był z moim zbiornikiem kolega w Suzuce (na Wale w Wawie), to jakoś dziwnie na to popatrzyli i nic nie dopasowali. w Yaszce i Hondzie też nic nie znaleźli, bo wszytko za małe. Jedna złączka wchodziła ale jakoś luźno i sami w salonie nie byli pewni czy będzie dobra :/

Kupiłem na chybił trafił 2 różne na jakimś portalu żeglarskim, jedna podpasowała. Niestety, nie jestem w stanie namierzyć gdzie to było.

• 0

Takiej potrzebujesz

https://zefir.sklep.pl/zlacza-paliwowe/1569-zlacze-paliwowe-128mm-honda-suzuki-chrysler.html?search_query=01724&results=2

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Z ciekawości zajrzałem dziś do piwnicy i obejrzałem zbiornik na paliwo. Ku mojemu zdziwieniu ujrzałem taki o to widok. Zbiornik stał w ciepłym miejscu i na 100 nie spadło na ziemię. Ktoś z kolegów może wie co się mogło stać, w przyszłości chciałbym uniknąć takich niespodzianek.

Dzięki za info.

post-53143-0-07900600-1614027114_thumb.jpeg

• 0

Z ciekawości zajrzałem dziś do piwnicy i obejrzałem zbiornik na paliwo. Ku mojemu zdziwieniu ujrzałem taki o to widok. Zbiornik stał w ciepłym miejscu i na 100 nie spadło na ziemię. Ktoś z kolegów może wie co się mogło stać, w przyszłości chciałbym uniknąć takich niespodzianek.

Dzięki za info.

Mi to wygląda na ultrafiolet, czyli efekt długotrwałej ekspozycji na światło słoneczne. Czyli wskaźnik z tworzywa biodegradowalnego?

• 0

Od UV to może by raczej pożółkło? No i w piwnicy raczej mało prawdopodobne, jeszcze w zimie.  @tibhar sprawdź, czy to jest rzeczywiście fizycznie popękane, tak jak wygląda. Może jakiś dodatek czy ciężka frakcja odparowała z resztek paliwa i tak fikuśnie się wytrąciła że wygląda jak popękane. Miałem raz w zbiorniku Yamachy, co ma wskaźnik w korku, że coś się wytrąciło z paliwa na szybce i zmętniała lekko. Jak to wytrącenia, to możliwe , że spłukają się po zalaniu świeżego paliwa. Jeżeli popękało, to widocznie z resztek powstało takie ciśnienie, że rozsadziło, a korek i odpowietrznik nie były wystarczająco poluzowane.

Edytowane przez psulek

• 0

Z tym ciśnieniem i zakręconym zbiornikiem nie przesadzajcie. Woziłem zbiornik z paliwem w temperaturze przekraczającej 40 st. C. Zakręcony na maksa. I co? I nic! 

Szyba w stalowych drzwiach mojego garażu pękła podczas mrozów. Była po prostu za mocno spasowana.  To samo miałem kiedyś z szybą w Tarpanie podczas mrozów. I to dwa razy. Zima po zimie.

PS. Gdyby rozwaliło to ciśnienie, to cały zbiornik byłby zniekształcony, a szybkę wywaliło by jak korek od szampana.

Edytowane przez Janusszr

• 0

To jest raczej ich wada fabryczna. Mam Quiksilvera i z ciekawości swój obejrzałem. Na zaokrągleniach wskaźnika też ma pajączki. Odpowietrznik był odkręcony. Jeśli już to coś w lato mogłoby się dziać kiedy przy dużych temperaturach ciśnienie wzrastało.

• Like 1

• 0

Nie jest to uszkodzenie ciśnieniem, choć wiem że  i resztki paliwa mogą je wytworzyć. Przyczyną jest starzenie plastiku. Zawsze coś zapakują lipnego by po kilku latach kupić nowy. Ja w swoim wymieniłem pływak wskaźnika na ... korek od wina :good:

Sprawdziłem też materiał bańki - HDPE.

• 0

Zimą, przy niższych temperaturach w zbiornikach na paliwo szczelnie zakręconych latem, tworzy się  podciśnienie. Mam taki plastikowy czerwony i ścianki zrobiły się teraz wklęsłe. Praca bocznych ścianek zbiornika mogła uszkodzić wskaźnik. Gdyby zbiornik był kulą nic by nie pękało.

• 0

12L Ci wystarczy chyba ze naprawde setki hektarów opływasz :)

jak bys potrzebował to mam na zbyciu 12 L z wtykiem do Hondy - pisz na priv jak jestes zainteresowany

24L jest duzy ciezki i naprawde zupełnie neipotrzebny

ja gdybym mógł dostac kupiłbym do mojego Tohatsu 5KM 6L a resze  trzymałbym w kanistrze

Edytowane przez selk