Skocz do zawartości

Technika L UL

rothen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pytanie banał ,ale mam pytanie jaką technikę przy rzucie macie przy L i UL .Konkretnie z jednej czy z dwóch rąk.Bo moi serdeczni baitcastingowcy na widok mojej techniki rzutu z dwóch rąk załamywali ręce :) Ale Adebaran Bfs Xg+ Avail i brązowa St.Croix 5S60MLF ( dolnik 20 cm )z moją dwuręczną technika pokazały jednak klasę :)

Edytowane przez rothen

Jak ma być jak najdalej to 2 ręce,za pleców,z boku czy roll...wszelkie kombinowane to tylko jedna ręka.Choćby trzymając tylko za końcówkę dolnika i to tylko za pomocą 2 palców,jestem w stanie przyłożyć sporo więcej energii do pełnego naładowania kija i dużo lepiej wyczuć jego kulminacyjny moment.

Edytowane przez Paavo

Czyli kombinują :) U mnie blisko,daleko ,z boku,czy spod spódnicy zawsze z dwóch rąk i daję radę.Czyli to jednak gusta o których się nie dyskutuje :)

Jak ma być jak najdalej to 2 ręce,za pleców,z boku czy roll...wszelkie kombinowane to tylko jedna ręka.Choćby trzymając tylko za końcówkę dolnika i to tylko za pomocą 2 palców,jestem w stanie przyłożyć sporo więcej energii do pełnego naładowania kija i dużo lepiej wyczuć jego kulminacyjny moment.

• Like 1

Witam

Pytanie banał ,ale mam pytanie jaką technikę przy rzucie macie przy L i UL .Konkretnie z jednej czy z dwóch rąk.Bo moi serdeczni baitcastingowcy na widok mojej techniki rzutu z dwóch rąk załamywali ręce :) Ale Adebaran Bfs Xg+ Avail i brązowa St.Croix 5S60MLF ( dolnik 20 cm )z moją dwuręczną technika pokazały jednak klasę :)

Tomuś, Elitką siepiesz jak samurai mieczem :) Szacun za dwuręczne miotania bo tak naprawdę nie mam pojęcia jak mieścisz na dolniku obie dłonie, które mówiąc między nami  są większe niżeli norma wskazuje :)

• Like 1

Coś faktycznie w tym jest.Napiszę tak. Ogólnie rzucam trzymając dwie dłonie na patyku. Wyjątek to rzuty z backhandu i forehandu na bliższe odległości i precyzyjne ulokowanie przynęty. Nie łowię UL, więc w caście to mi wystarcza. Ale mam świadomość ( testowałem UL w castingu) iż rzut obydwoma dłońmi bardziej napędza kij, co czasami nie jest wskazane przy UL. Przy odpowiednim sprzęcie ( którego nie posiadam) myślę, iż spokojnie dałbym radę. Ale ja na UL łowię rzadko, nawet na spiningu rzadko się w to bawiłem.

Dziś porzucałem, nie żeby jakiś tam instruktaż tak że proszę tylko ładne komentarze i bez podśmiechujek  :lol:

https://www.youtube.com/watch?v=woRzVx86QqQ

i tak latało aż się dolatało, miał być niby okoń a wyszło jak zwykle.

31108728602_87a9e3fccf_b.jpg

• Like 14

Dziś porzucałem, nie żeby jakiś tam instruktaż tak że proszę tylko ładne komentarze i bez podśmiechujek  :lol:

Rzuty takie od niechcenia (chyba) a jak ładnie się wszystko ładuje

Widać że jest wprawa  :D