Michał pc Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) Witam Panowie ostatnio udało mi się wyrwać cardinala c4 nówke która lezała x lat w szafie.Smarowanie czyszczenie i chodzi jak igiełka ,jest natomiast jeden problem.Rolka ceramiczna kabłąka się nie obraca.Rozkreciłem i mam tulejke i rolke,skręca się to śrubką z podkładką sprężynującą.Patrząc na schemat widze ,że jest tam jakaś podkładka dana do środka natomiast pod śrubką nic nie ma.Podejrzewam ,że ktoś z was posiada jeszcze taki kręciołek i jest w stanie mi pomóc.Próbowałem dorabiać podkładeczki ustawiać ale nic to niedaje rolka sie blokuje.Przepraszam teraz widze ,że nie ten dział powinno być w majsterkowaniu.Prosze Pana moderatora o przeniesienie. Edytowane 26 Listopada 2016 przez Michał pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Rolka ceramiczna nie jest wbrew pozorom symetryczna. Spróbuj ją włożyć odwrotnie, sprawdziłem u siebie i obraca się tylko odpowiednio włożona. A podkladki sprężynującej nie mam w moim. I raczej nigdy jej nie było. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał pc Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Potwierdzam rolka nie jest symetryczna.Czy ta podkładka jest dana do wewnątrz czy pod śrubke?ja takiej tam nie posiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał pc Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Nawetniewiem czy mam orginalną rolke moja jest dziwnie czerwonawaczy ktoś jest w stanie to potwierdzić.gwiazdkowa podkładka i śrubka tez są dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 (edytowane) Z tego co pamiętam, podkładki "gwiazdkowej" nie było. Rolka minimalnie niesymetryczna, jak pisali koledzy powyżej.PS.Wkręt posiadał kulisty łepek Edytowane 26 Listopada 2016 przez popper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał pc Opublikowano 26 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Dorabiałem podkładeczki wszelakie, zastanawiam sie czy ta rolka ma sie obracać płynnie.Szukam wszędzie dawcy,ewentualnie jakiegoś rozwiazania.Ciężko z częściami do takich zabytków,kolowroteczek trafił sie nówka tyle że ktoś w rolce kąbinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Szukam wszędzie dawcy,http://jerkbait.pl/topic/82845-cardinal-cassic/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n15 Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Nawetniewiem czy mam orginalną rolke moja jest dziwnie czerwonawaczy ktoś jest w stanie to potwierdzić.gwiazdkowa podkładka i śrubka tez są dziwne.Zdjęcie-0073.jpg Oryginał jest taki jak na zdjęciu kol. etherni. Płaska cienka podkładka idzie od wewnątrz, tak jak na zdjęciu.U ciebie podkładka i śrubka z pewnością nie są oryginalne. Co do rolki to trudno mi z twojego zdjęcia stwierdzić w sposób jednoznaczny, ale pewne wątpliwości budzą proporcje pomiędzy rolką a wałkiem na którym jest osadzona. Prawidłowo jest tak jak na wspomnianym zdjęciu kol. etherni. Oryginalna rolka ma kolor bardzo ciemnej kawy, jest ciemnobrązowa, sąsiadujące z nią elementy, tak jak korpus kołowrotka, są czarne. Rolka oczywiście w sposób płynny się obraca i w moich, prawie 30 letnich kołowrotkach (ciągle intensywnie używanych), nigdy nie miałem z tym problemów mimo że praktycznie tego nie smaruję. Nie ma też na rolkach żadnych śladów związanych z wieloletnim używaniem plecionek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał pc Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 W takim razie moja jest nie oryginalna ,to dlatego się nie obraca.Panowie niewiecie gdzie można dostać orginał ,może komuś sie wala po szufladzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 27 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Rolka, śrubka i podkładka są nieoryginalne. Rolka wygląda na wziętą z węgierskiego Neptuna. Nawet na zdjeciu widać że to "warsztat Wiesia" w pełnej krasie. To nie ma prawa działać. Lata 80/90 to były czasy wielkich kombinacji z naprawami sprzętu, ale nie wszystkie "patenty" działały i były dobre. Chociaż do np. prexera fajnie pasowała rolka od ruskiego oriona, lepsza, gładsza i płynniej się obracała. Tyle że lepsze konstrukcje zachodnie, częściej były psute niż poprawiane. Polski majsterkowicz, przyzwyczajony do techniki sowieckiej, gniotsa-niełamiotsa, precyzja zależna od stanu upojenia ekipy w fabryce (to nie żart), w spotkaniu z Cardinalem albo co gorsza Mitchellem 300 , był raczej bezradny i poprawiał na siłę. Części dostać będzie trudno, ale nie jest to nierealne. Poszukaj na ebayu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi