Skocz do zawartości

Blank batsona na bolenie

and67

Rekomendowane odpowiedzi

Dodam tylko, że górny cw. w serii SH 102.-2 nie jest - w przeciwieństwie do niektórych Batsonów (np. MB) niedoszacowany. Mam casty SH 1025-2 i 1026-2.

A do Ciebie @Krzysiek, mam pytanie odwrotne, bo masz casty. Czy użytkowałeś ich rzutowo w rzecznych warunkach? Bo jeśli to wędki w uchwyty, to nic mnie to nie daje A pytanie, czy masz je sparowane ze sprawnym rzutowo kołowrotkiem i jakie są możliwości kija w ładowaniu lżejszych, nieco gorzej lotnych, pływających przynęt boleniowych. Mam na myśli tego słabszego 17 lb, SH1025-2. Czy te 10g to faktycznie minimum, aby przyzwoicie poleciało? Może na przykładach konkretnych przynęt byłoby najłatwiej to opisać?

Będę wdzięczny za te informacje, a nuż Kolegom też się w rozważaniach przydadzą. Jeśli ktoś inny ma swoje doświadczenia z uncjowymi Salmon&Steelhead Batsona do porównania, to proszę śmiało!

Pozdrawiam

Grzesiek

@Maynard, pamiętam ;) .

Moje odczucia o w/w blanku odnoszą się do założeń pytajacego. Gwarantuję, że kij poradzi sobie na pewno z tymi 28gr - ba, ja łowiłem nim nawet 3-calowymi gumami plus 20-25gr....

Dodatkowo nadmienię, że w 99% łowiłem nim z wody - a tam panują inne warunki.

To nie kij sandaczowy, gdzie podbijasz gume z kija - IMHO inna równiez powinna byc akcja i ugięcie.

Dzięki za fotkę (fajna B) ), właśnie takiego głęboko pracującego kija potrzebuję. Krzysiek, no właśnie dlatego mi się podoba, pod plecionkę taki mniej zbieżny kijek chciałbym, żeby giął się głęboko, amortyzował walnięcia bolkowe, ale żeby też nie był zupełna klucha. No i żeby przyzwoicie ładował się w dolnej części optymalnego CW. Jeśli dawałeś @Patu ponad 20 g + guma, znaczy że powinien się nadać do tego co potrzebuję, chociaż zdaję sobie sprawę z charakteru tego SH i nie oczekuję po nim jigowej sprawności. Obawy mam tylko o ładowanie się w dolnym CW, bo jeśli tu będzie niedomagał, to pod cast z brzegu nie będzie optymalny, bo nie wszędzie można się obszernie zamachnąć, czasem łowi się z krzaków...

OT. Sandacz to chyba ostatnia ryba za którą ganiam po Warcie, czasem tylko po zmroku latem jakiś psiutek się zaplącze, ale wtedy i jigówki nie potrzeba Zupełny OT, gdybym łowił bolki z wody, nikt by mi spinningu nie wcisnął do ręki. ;) Ruchoma szpula + nurt + łódź, a do tego + ciut cięższe przynęty, to musi być bajka, przyjemność i skuteczność szatańska <_< ale na całe szczęście, nie wszyscy lubią to samo.

Dzięki Panowie!

Pozdrawiam

Grzesiek

• 3 tygodnie później...

No i tytułowy bohater Aspius Vorax trafił do mnie po tułaczce drogą lądową i macaniu przez pocztowców.Jestem zachwycony kijaszkiem i to nie dlatego że to mój pierwszy na zamówienie,wykonanie ,wprost genialna prostota bez zbędnych bajerów rodem z bolka i lolka i b.ważne dla mnie dopasowanie długości dolnika poniewaz rzucam z lewej a potem przekładam kij do prawej(taki wybryk natury :huh: ).Wstawię fotki jeżeli uproszę Tomyego o ich zrobienie nową zabawką <_< .

Mekamil dziękuje.

Eee ... tego ... jeżeli:

nie dlatego że to mój pierwszy na zamówienie,wykonanie ,wprost genialna prostota bez zbędnych bajerów rodem z bolka i lolka i b.ważne dla mnie dopasowanie długości dolnika poniewaz rzucam z lewej a potem przekładam kij do prawej(taki wybryk natury,

to dlaczego? :unsure:

Pzdr,

Fatso

P.S. :mellow:

No i tytułowy bohater Aspius Vorax trafił do mnie po tułaczce drogą lądową i macaniu przez pocztowców.Jestem zachwycony kijaszkiem i to nie dlatego że to mój pierwszy na zamówienie,wykonanie ,wprost genialna prostota bez zbędnych bajerów rodem z bolka i lolka i b.ważne dla mnie dopasowanie długości dolnika poniewaz rzucam z lewej a potem przekładam kij do prawej(taki wybryk natury :huh: ).Wstawię fotki jeżeli uproszę Tomyego o ich zrobienie nową zabawką <_< .

Mekamil dziękuje.

Zrobię fotki jak wyjdę z szoku.Kamil napiszę tyle na razie-ROBOTA MEGA PERFEKCJA-tak czysto i dokładnie zrobionej wędki to ja daaaawno nie widziałem.Na tym blanku oczywiście i u Ciebie zamawiam Casta.Brachu jak się nie popsujesz to z podejściem do klienta plus to perfekcyjne wykonanie jestem przekonany w 100% i wierzę w Twój pełny sukces w temacie rodbuildingu.Wielkie gratulację,ukłony.szacun i pozdrowionka.-Tomy-