Skocz do zawartości
  • 0

UWAGA-KONKURS!

Gość

Pytanie

Dużymi krokami zbliża się jesień, czyli czas przez wielu uznawany za najlepszy okres na szczupaka. Wobec tego chciałbym wykorzystać nadarzającą się okazję i ogłosić konkurs. Konkurs na przynętę szczupakową – jerka Waszych „marzeń” (jesteśmy w końcu na forum jerkbait.pl). Zasady są nadzwyczaj proste. Pod tym postem piszcie swoją „wizję” idealnego jerka, przynęty której nie macie jeszcze w pudełku, a którą chcielibyście mieć, która śni się Wam po nocach… Opiszcie wszystko w szczegółach, im więcej informacji tym lepiej. Moja skromna osoba oraz Remek ze zbioru wszystkich propozycji wybierze jedną, naszym zdaniem najciekawszą (co ważne możliwą do wykonania w warunkach domowych). Nagroda w tym konkursie wydaje się oczywista, autor pomysłu otrzyma ode mnie 3 sztuki wymyślonego przez siebie jerka - jedynego i niepowtarzalnego. Remek jako właściciel jerkbait.pl obejmuje patronat nad konkursem, a tym samym zobowiązuje się do ufundownia drobnego upominku (myślę, że sam o tym napisze). Zdaje sobie sprawę, że będzie to bardzo duże wyzwanie dla mnie jednak postaram się zrobić wszystko żeby się udało a tym samym żeby Was nie zawieść. No to do dzieła, macie od jutra 2 tygodnie.

Pozdrawiam!

Marcin - Yokozuna B)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

WOW no to nas zaskoczyliście... Trzeba będzie trochę nad tym pomyśleć... Domyślam się, że zabawaki z samonaprowadzaniem oraz kamerami odpadają

a tak na poważnie ŚWIETNY POMYSŁ!!!!!

dlatego zeby mieć szanse na wygraną chyba będę musiał to poważnie przemysleć

• 0

Witam,

Pomysł uważam za fantastyczny i bezprecedensowy. Spełnić swoje marzenia dotyczące przynęty? To jest coś!

Tak jak Marcin powiedział z mojej strony wybrany projekt zostanie nagrodzony specjalnym podarunkiem. Co to będzie? Niespodzianka :D jednakże podobnie jak sam konkurs unikatowa.

W imieniu moim i Marcina (Yokozuna) zapraszam do udziału i dyskusji. Pełna dokumentacja (wraz ze zdjęciami) wykonania projektu w postaci blogu (dziennika) zostanie opublikowana na naszej stronie. Jestem przekonany, znając talent Marcina, że będzie w stanie spełnić wasze marzenie.

Pozdrawiam serdecznie

Remek

P.S.

Szkoda, że nie mogę wziąć udziału .... :D

• 0

No to spróbujmy...

15-16 cm długości, tonący, waga 60-70 g, jointed jak na zdjęciu (to model Otto) - ale odrobinę bardziej wygrzbiecony w części przedniej, dwie kotwice.

Chciałbym mieć tego glidera w 3 kolorach.

1. agresywny typu GT

2. jak najbardziej naturalny typu RR

3. Jasny z siateczką łusek i szarymi płetwami (przypominający śledzia)

No co? Pomarzyć sobie nie wolno??

Gadda

post-4-1348913152,5189_thumb.jpg

• 0

Chciałbym żeby to był Glider łamaniec. Wielkość 12-16cm jest najbardziej wskazana. Pływalność: tonący lub zbliżony do suspending. Kształt w przekroju raczej wysoki niż podłużny. Wymyśliłem sobie że mógłby mieć dwa zaczepy do agrafki. W zależności od tego za który by się zapięło pracowałby na róznych głębokościach i prawdopodobnie z różną intensywnością.

Kolorki 2 naruralne i jeden oczojeb.

Do tego przydałby się nadajnik dzięki któremu można by odnaleźć odstrzelonego woblera ;)

• 0

Info dodatkowe dot. mojego wyśnionego Yoko-glidera.To o czym pisałem jeśli chodzi większe wygrzbiecenie części przedniej jest dobrze widoczne na załączonym zdjęciu.

Dolny kolorek REWELA!!

Wszystkie zdjęcia pochodza z http://www.lurebuilding.nl/indexeng.html

Pozdrawiam,

Gadda

post-4-1348913152,5608_thumb.jpg

• 0

ja mam dwoch faworytow konkursowych, i nie dlatego ze ilosc sie liczy, tylko po prostu sa to modele, rzadko spotykane na rynku, w zasadzie trudno osiagalne, a juz z cala pewnoscia nie ma modelu laczacego wszystkie ponizej podane cechy:

1. wolno tonacy jointed jerk bait, sredniej wielkosci lamaniec (okolo 12 cm i 50 gram), tak wywazony, ze juz samo sciaganie linki powoduje prace charakterystyczna dla woblerow jointed; jednakze ten wabik musi umiec wiecej, chcialbym aby ten jerk byl jednoczesnie gliderem, i szybowal z prawej na lewa, jezeli bedzie 'szarpany', bez roznicy wolno czy tez szybko;

2. srednio szybko i gleboko tonacy, mocno lusterkujacy w opadzie i podczas sciagania linki kolowrotkiem, smukly glider (okolo12-15 cm i 50-60 gram); do polowu gleboko stojacych szczupakow zima lub latem; wabik powinien sie charakteryzowac opadem w absolutnym poziomie i 'umiejetnoscia' szybkiego jak i powolnego prowadzenia;

lakierowanie raczej naturalne, z kuszaco polyskujacymi flankami, optymalnym wzorcem bylby salmoski RGS (ze wzgledu na lusterkowanie jasnymi flankami) lub 'lakierowanie owrotne' (brzuchem do gory, jak to umierajace rybki w zwyczaju maja);

konkurs_jerkbait_pl.pdf

• 0

Jerk marzeń wyglada tak:

1. Trzyczęściowiec z tym że 3-cia część jest ogonkiem tak jak wFox Wag Tail. Wszystkie części są połączone podwójnymi przegubami.

2. Długość 15 cm, waga 50-60 g

3. Model tonący (zanurzający się trochę szybciej od Slidera tonącego 10). Przy opadzie przód ma opadać jako pierwszy (ale powiedziane :lol: )

4. Kształt: ciało ogólnie nie wygrzbiecone, bardziej podchodzące pod płoć lub sieje w stylu Fox Live Wire. Powierzchnia boczna spłaszczona jak w Fox Jointed Dolphin.

5. Kolor: TT (Tinsel Town, tak jak robi Salmo, nie wymagam oczywiście oryginału :lol: ). Idealny kolor. Ogonek raczej w tonacji wyblakłej czerwieni. Faktura na powierzchni: łuska (to jest to :mellow: )

6. Uzbrojenie: dwie kotwiczki No. 1. Co do ogonka, on pozostaje wolny

7. Praca: przy drobnych pociągnięciach lekka praca. Raczej ma pracować jak glider.

No i chyba to wszystko B) Może jeszcze coś do głowy przyjdzie.

• 0

Ja to widzę tak

1. długość 10cm

2. waga ok. 40 - 50 gramów

3. pływający lub wolno tonący

4. dwa oczka zaczepowe, myślę tu o dwóch różnych akcjach

a)jedno w osi (lub okolicy) tak by pracował szeroko ( wiem to jest bardzo zależne od punktu drugiego wiec pozostawiam to możliwościom konstruktora)

b)drugie około 2 - 3 cm w stronę grzbietu. wtedy jago praca była by gdzieś około Rattlin’ Rapala. By wpadał w drgania podobne do pracy woblera ze sterem.

5. wabik akustyczny (grzechotka) :D

Pozdrawiam

Siudak

• 0

no to jak się bawimy to i ja coś dodam:

Ja bym to widział tak:

1. TOnący aby operował na 6-3 metrów głębokości (w zależności od tempa prowadzenia)

2. 10 cm w naturalnych kolorach.

3. Dwu częściowy (ale nie koniecznie)

4. Chyba najważniejsze - praca:

- chciałbym aby opadając lusterkował na boki, jednak co najważniejsze, po podciągnieciu wychodził do góry kłądąc się na bok! Czyli tak jak slider robi odjazdy do boku, tak ten powinien jechać do góry, kładąc się przy tym na dowolny bok (Tak jak ranna rybka) Najlepiej jeszcze aby w trakcie tego podciągniecia/wyjazdu do góry miał drobną migotliwą akcję.

- Opadając ponownie ustawiał się w normalnej pozycji i lusterkowanie.

Ot taki mam pomysł. Jak to zrobić nie mam pojęcia, ale może nasi mistrzowie coś wymyślą.

Baloo

• 0

Moja propozycja to przyneta podobna do rybki położonej na boku, coś w stylu deadfisha ale oczywiście bez bez steru. W zależności od siły pociągnięć przynęta będzie pracować w płaszczyźnie pionowej lub poziomej (skręcać na boki). Przynęta powinna pracować na 1-3m głębokości. Generalnie przynęta ma udawać rybkę w agonii.

Pozdrowienia

• 0

@Baloo

niedawno i niechcąco zrobiłem jerk podobny do Twojego opisu,

długosć 11cm

dwuczęściowy

tonący: dość szybko około 1m/3sek

podczas opadania lusterkuje (przy napiętej lince)

przy spokojnych podciąganiach odjeżdża lekko na boki około 15 -20 cm w każdą stronę jednocześnie wychodzi do góry, prowadzony przy powierzchni imituje okonia polującego na małe rybki czyli takie małe cmok raz z lewej a raz z prawej.

nie dostaje drgawek (migotania) podczas podciągania.

Siudak

• 0

@Sidak - no ja niestety nie dam rady dotrzeć nad Wygonin. Nie będę miał więć okazji poznać Cię osobiście i pobwaićsię naszymi ulubionymi zabawkami. Wspomniana przeze mnie przynęta wydałą mi się bardzo ciekawa i nie doszukałem się podobnych w ofercie firm produkujących jerki. Jeśli kiedyś pokusisz się o wystruganie drugiego klocka tego modelu to chętnie zostałbym właścicielem. Chyba, że Yoko uzna mój pomysł za warty świeczki i sam spróbuje sprostać temu wyzwaniu.

Pozdrawiam