Skocz do zawartości
  • 0

Zakup programu Reefmaster

siarq

Pytanie

Witam

Trochę zejde z tematu . Ale czy ktoś z was szanownych kolegów wie jak wygląda sprawa z licencja na reefmaster . Dokładnie chodzi mi o to czy po zakupie licencji program można zainstalować na dwoch komputerach ? Mam laptopa i stacjonarnego i chciał bym korzystać na duch komputerach?

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

* Prices are in US dollars and do not include VAT, which must be charged for purchases made within the EU and the state of California.

to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe opłaty na stronie producenta. Kup tam gdzie ci wychodzi taniej, chociaż znane mi są tylko 2 opcje: strona producenta lub best sonar, ale tam program jest niedostępny i widnieje nr telefonu. chyba nie ma co zwlekać bo kurs $$ dół nie poszybuje ;-)

• 0

jest jeszcze jedna rzecz, o której nie mówicie. podana przez Ciebie cena, to cena samego Reefmaster'a Pro. stosunkowo niedawno kupowałem (via net) program z modułami (Sidescan Mosaic i Bottom Composition). wówczas cena rośnie. w moim przypadku było to blisko 1300 PLN'ów.

Edytowane przez StCroix

• 0

* Prices are in US dollars and do not include VAT, which must be charged for purchases made within the EU and the state of California.

to tyle jeżeli chodzi o dodatkowe opłaty na stronie producenta. Kup tam gdzie ci wychodzi taniej, chociaż znane mi są tylko 2 opcje: strona producenta lub best sonar, ale tam program jest niedostępny i widnieje nr telefonu. chyba nie ma co zwlekać bo kurs $$ dół nie poszybuje ;-)

Wygląda na to, że VAT trzeba doliczyć i taniej wyjdzie w best sonar. Program oznaczony jako niedostępny jest do kupienia po telefonie pod podany numer ...dzwoniłem, nie będzie problemu.

Koledze. który proponował zakup wspólny dziękuję za propozycję, ale jestem już "ugadany" z kolegą z którym wspólnie sfinansujemy zakup i podzielimy się licencją. Co do dodatkowych modułów. Poczytałem o tym i uznałem, że nie będą mi potrzebne. A nawet jeśli, to dokupię w późniejszym terminie. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam.

• 0

Taaa, ale póki co to mój sprzęt jest za słaby na to.

Inne działanie - ponoć  ciągnie bardziej z karty grafiki niż z procka.

Propsy mają ci, ze sprzętem do profesjonalnych zastosowań graficznych

Wywala mi się co chwila, nie mogę wygenerować widoku mapy nawet, nie wiem, czy to przez mój sprzęt -znaczy bidną kartę graficzną zintegrowaną na płycie....

Interface wymaga przyzwyczajenia

Ładnie mozaiki układa - jeżeli ktoś się tym bawi.

• 0

1. zmieniły się możliwości sonar view - nie da się zmienić głębokości - tylko szerokość. tzn. w niewielkim stopniu wpływa to na wskazywaną głębokość, ale generalnie jest źle.

2. trudno mi wygenerować dobrze wyglądającą mapę - kolorystycznie jakoś tak do dupy wychodzi.

3. zapowiadana możliwość wybierania spośród większej ilości "Background Map" nie wypaliła. do wyboru dwie mapy - w moim przypadku złe albowiem pokazują polder po zalaniu, nie w stanie w jakim jest w rzeczywistości.

ogólnie rzecz ujmując pozytywów jeszcze nie znalazłem, za to bolączek kilka (pewnie nie o wszystkich wspomniałem).

• 0

+ obrobka struktury , pelen zoom z daleka

- dalej muli przy obrobce kilku gb danych

poki co dla mnie tez szalu nie ma , fajna opcja dodana pod mapowanie -  wyznaczanie obszaru i trasy naplywania , z tym sonarem kupa ze nie mozna w pionie rozciagac. zapewne pojawi sie nascie aktualizacji

• 0

Ja musiałem zejść z niego do 1.8 na powrót - komp mi nie dawał rady tego przemielić. Korekcja dna jest wygodniejsza - ta żółta linia pomaga w dokładnym wygłaskaniu pingów. Łudziłem się, że Mat zaimplementuje przeróbkę kanałów SI na DI od Humminbirdów. Lipa, DI w sonarze nieaktywne.

• 0

Witam. Jak u Was z obróbką mozaiki z sonaru bocznego? Bo mi nakłada się jedno na drugie i właściwie wychodzi nic. Nie mówiąc już o pasach nie skanowanego odcinka pod samą łodzią. Zakładam, ze coś złe robię. Pewnie można to ręcznie jakoś ogarnąć ale myślałem, ze program to sam zrobi. Czy Wam ten sidescan mozaic wychodzi?

• 0

Q: z jaki sonarem pływasz?

Ja mozajkuję od niedawna, ale staram się przygotować do tego już w domu:

post-55901-0-46350000-1540208860_thumb.jpg

Na posiadaną mapę nakładam w RM siatkę o rozstawie adekwatnym do mocy ducera, pływam równolegle- ale nie zawsze tak idzie

Najlepsze odczyty są z tras w poprzek jeziora, wzdłużnie można, owszem - dodać później następną naklejkę do posiadanej już mapy.

Pływając w poprzek jeziora zapobiegasz szerokiemu stykowi obu stron bocznego, bo trudno wymagać od echa by zrobiło prosty obraz z obu stron przetwornika, gdzie zmiana głębokości zacieni ci jedną ze stron, albo przepali- jak się wypłyca.

Zakręty to zgroza, należy ich unikać- nawet z SS3D, który ma heading czyli kompas dla wzmocnienia dokładności obrazowania- rozmywa się detalizacja na bocznym. Dlatego trzeba pływać od początku do końca, ew. na początku zrobić rundę wzdłuż brzegu

RM ma mozliwość ścinania brzegów SI tak od zewnatrz i od wewnątrz. Możesz dzielić trasę na krótsze kawałki i każdy z osobna edytować, zapisywać, importować .

Ustawienia obrazu, palety są bardzo ważne- to trzeba zrobić wedle siebie, jak wejdziesz na forum RM, znajdziesz tam paletę kolorów w odcieniach turkusu, która jest bardzo podobna do kolorystyki Lowrance po update wiosennym.

Ja trochę opadłem z emocjami mozajkowymi, bo łowię na naturalnych jeziorach,a tam rzadko coś się dzieje na dnie. Postanowiłem robić tylko wycinkami- gdzie mam mapę zrobioną wcześniej i są kontakty z rybą

post-55901-0-22984800-1540209609_thumb.jpg

ten sam fragment wody, widoczny jest garb na dole jak i górka podwodna

Powodzenia.

• 0

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz Maciej. Pływam z Elitką 9 Ti i Totalscanem. Po zobaczeniu mozaiki promującej RM oczy mi się zaświeciły. Nieomal jakby ktoś wypompował wodę z jeziora. Zrobiłem wiec kilka kursów co kilka, kilkanaście metrów na ulubionej miejscówkę i zapisałem logi. Efekt jak możesz się domyślać mierny. Zastanawiałem się czy może coś źle robię ale jak widać rejestrowane dane musza być idealnie nałożone bo program pozwala tylko na małe poprawki. Myślałem, ze RM sam zbierze ostry obraz ze wszystkich naplynięc i połączy w jedną mapę. Niestety jednak sprowadziles mnie na ziemie. Mam wersje testową i zastanawiam się czy zainwestować w pełną. Dziś powalczę jeszcze z mapami twardości dna i zobaczymy co z tego wyjdzie. Na razie jestem raczej na nie. Zwłaszcza, ze pływam na dużym i znanym jeziorze gdzie samą batymetrie i to dosyć dokładną mam już z Genesis.

• 0

Dolne zdjęcie jest słabej rodzielczosci- w programie jest lepiej, tutaj wycinałem dane wrażliwe  w zrzucie z ekranu, zwiększyłem rozmiar pliku, i stąd prawdziwa mozajka.

Poza tym RM nie jest najlepszym softem do mozajek-ale jest najwygodniejszy.

Mam też SonarTRX, i tam akceleracja graficzna oddaje lepiej szczegóły na dnie.

Niestety, nie możesz oczekiwać od programu, że porobi za ciebie korekcje, szerokości tras, zakręty.Tego nie oferują softy do zastosowań profesjonalnych,a w pieniadzach nie realnych w naszych warunkach - SonarWiz i jemu podobne.

Wiesz, jeżeli masz np sztuczny zbiornik- z atrakcjami na dnie, to moim zdaniem mapa mozajki jest absolutnym musthave, bo płyniesz do określonego miejsca na dnie, nie potrzebujesz waypointów i przeglądania w domu logów- jak już bedziesz miał taką nakładkę na mapę . po prostu uruchamiasz nakładkę i jesteś w stanie dowolnie zmienić strategię łowienia. Poza tym boczny to najszybszy sposób rozpoznania wody.

Zbieraj dane, to zawsze lepiej mieć niż nie mieć.

p.s. Gnojno warto byłoby zrobić, taka mapa w smartfonie to miód na lód. ;)

• 0

Pobawiłem się trochę opcją twardości dna. Fajna funkcja. Zauważyłem ewidentną zależność między twardością a braniami w danych miejscach. Ameryki nie odkryłem ale ta funkcja faktycznie może zaoszczędzić czas. I teraz pytanie. Czy kupowaliście ten program z kimś na spółkę? Licencja obejmuje dwa komputery. Czy są to zupełnie niezależne licencje? Program z dodatkami to koszt około 1200zl. Na dwie osoby byłoby do przyjęcia ;)

• 0

Pobawiłem się trochę opcją twardości dna. Fajna funkcja. Zauważyłem ewidentną zależność między twardością a braniami w danych miejscach. Ameryki nie odkryłem ale ta funkcja faktycznie może zaoszczędzić czas. I teraz pytanie. Czy kupowaliście ten program z kimś na spółkę? Licencja obejmuje dwa komputery. Czy są to zupełnie niezależne licencje? Program z dodatkami to koszt około 1200zl. Na dwie osoby byłoby do przyjęcia ;)

A gdzie żeś tak tanio to wyczail? Ja widziałem w podobnych $ w niemcowni. u nas bliżej 1,5kpln bywało