Skocz do zawartości

Casting Tuning

brig

Rekomendowane odpowiedzi

Jazda oplem to hard core......miałem Astrę i rdzewiała szybciej niż jeździła :lol:  :lol:  :lol:  Obawiam się, że moja Astra nie przeszłaby rosyjskiego testu na szczelność samochodu, w której szczelność sprawdza się wpuszczając koty i jeśli będąc głodne nie uciekły to znaczyło, że auto szczelne :D  :D  :D

• Like 1

Czy ja się poniecam?:D Kiedyś standardem były szpulki po kilkanaście gram w tzw ultra lajcie :) Ja osobiście widzę duży skok może nie tylko z powodu wagi ale precyzji wykonania/wyważenia i osiągów.

• Like 1

Moj model to 2016 bfs xg, waga szpulki jest taka jaką podałem. Z ciekawości zapytam, jaka szpula jest lżejsza?

Napisałem o CNQ5014tr - 5,6gr z łożyskiem żeby podzielić się info.........też się tym nie podniecam, jestem zadowolony z tego co mam - czyli 6gr i mi starcza.

Przemo też miałem Asterixa hehe. I bardzo miło go wspominam. Fakt rdzewiał szybciej niz pedzi sie szpulka na ceramikach.

Co do postępu Slawku to masz rację. Skok jest mega. Pamiętam jak wyszła konstrukcja z 14 gramową szpulką z przeznaczeniem do ultra lighta i byla to ów czasie sygnowana nowość na rynku. A na pstrągi chodziło sie z zillionami. Teraz to ja czuje wiatr w żaglach heh.

• Like 2

Panowie tylko po co szpulki 3 lub 4 gramowe. Obecne szpule uogolniając wagę już w okolicach 5 gram dają mega możliwości. Szpula to nie wszystko. Co z tego ze mamy ferrari jak umiemy jezdzić tylko oplem ✌✌✌

Nie wiem czy już było, ale nieźle gość wymiata...

https://www.youtube.com/watch?v=b5EM9_VAVZs

• Like 2

W CiAR nie ma łożyska montowanego na osi szpuli chamulec magnetyczny też nie jest na osi tylko przyczepiony na ramie nic więcej jej nie obciąża . wiec waga jest taka sama jak u Ciebie z lożyskiem.

Jak u Ciebie wygląda hamulec?

Nie wspomnę że przy oddawaniu linki jest terkotka :D

. Mógłbyś w wolnej chwilki powrzucać fotki tego multika?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie wiem czy już było, ale nieźle gość wymiata...

Było, było ;). Co nie znaczy ze Ty tak nie możesz wymiatać

Ja podobnie, czuję watr w krzakach   ;) już odliczam dni...

sorry za OT.

Ja się jeszcze cieszę złotą polską jesienią, krótkie info z poprzedniego sezonu: 
Edytowane przez Andan
  • Like 2

Czy ja się poniecam?:D Kiedyś standardem były szpulki po kilkanaście gram w tzw ultra lajcie :) Ja osobiście widzę duży skok może nie tylko z powodu wagi ale precyzji wykonania/wyważenia i osiągów.

to nie wiem kiedy to było może przed moim debiutem w 2007 r z 51 ss w tedy to był skok I przez te 10 lat nie widze przepaści miedzy 51 a obecnym xul

Przepraszam ale szału nie ma .

W 2007 roku mój xul to kij na blanku seeker 2-10 gram i właśnie 51 ss

Edytowane przez Dawid@

To myślę jest subiektywne odczucie czy jest skok, dzisiejsze konstrukcje są bardzo lekkie, finezyjne, pozwalają łowić komfortowo/celnie, dlatego podkreślam że jest to wyłącznie moje zdanie ale multik o wadze 130g pozwalający na łowienie przynętami poniżej 2g już mocno zbliża się do granicy, przepaści się nie spodziewam :) Chętnie porównałbym kiedyś możliwości obecnego aldka vs CC z availem. Z perspektywy czasu np. avail + ceramiki + magnetyk w cu51 w porównaniu do tego co mam teraz to kosmos.

W zależności od warunków najczęściej coś krótkiego, major craft finetail 4'11" 6lb lub palms egeria 5'3" 6lb lub ten z fotki wyżej zmodyfikowany chińczyk 5'6" ok 3lb a na jeziorowe okonie elitka 8lb

Swoja drogą Sławek ile waży Twoja fabryczna? Sa jakies rozbieżności pomiędzy katalogiem a faktyczną wagą?

Tomek, waga szpulki 16 Aldebaran bfs XG zgadza się z danymi katalogowymi. Shimano podaje 7.2g bez łożyska i tak też to wygląda.

post-49385-0-04457200-1507535943_thumb.jpg

post-49385-0-86071000-1507535961_thumb.jpg

Dzięki Sławek za info.

Mam do Ciebie prośbę o ocenę hamulca hybrydowego jaki masz w Aldku porównując go do systemu z Daiwy.

Czy każdy klik na poliku powoduje zauważalne zmiany czy też 2-3 kliki niczego nie zmieniają ? Jakieś zmiany po zmianie łożysk?

Interesuje mnie to ponieważ CC chodzi mi po głowie. Zdaję sobie również sprawę, że Twoja ocena będzie raczej subiektywna ale jestem ciekaw jak ocenisz "hybrydę" :)

PS. IMO nie ma dostępnych łożysk AIR BFS do Aldka BFS 16->. Według mnie masz założone chyba Air .

Edytowane przez sucks_one

Tomek, nastawy hamulca są płynne, orientacyjnie jest 6 cyferek od 1 do 6 natomiast nastawy nie są określone przez klik przez co poziomów ustawień jest teoretycznie nieskończenie wiele. Nie potrafię jednoznacznie ocenić czy ten system jest relatywnie lepszy natomiast to co zauważyłem to bardzo dobre niwelowanie różnic prędkości obrotu szpulki np kiedy przynęta zmienia nieco kierunek lotu albo fiknie kozła w powietrzu, jest to mocno komfortowe. Po zmianie łożysk lepszy start szpuli aczkolwiek fabryczne łożyska są mocno zbliżone do air bfs. Do tego kręciołka jak najbardziej istnieją air bfs chociaż hedgehog tego nie opisuje. Rozmiar obu to 730 tak jak w aldku 2015. Odległości po zmianie łożysk takie same, przynajmniej takie mam odczucie, zwiększyła się nieco celność, w przypadku fabrycznych łożysk i bardzo lekkich przynę typu smużak 2g musiałem nieco wcześniej wypuszczać szpulkę, jeszcze w trakcie ładowania wędki, wiesz co mam na myśli. Po zmianie łożysk nie ma takiej potrzeby. Chętnie zrobiłbym porównanie z cc i availem ale nie mam możliwości. Co dla mnie było istotne to fakt że fabryczny już pozwala na bardzo komfortowe łowienie lekkimi wobkami na małych rzekach. Po zmianie szpulki kolejne 10 pkt do celności:) i wyraźnie większa swoboda rzutu. Wezmę go na dadaj to ocenisz sam.

Pozdrawiam!

• Like 2

Preparat mega słaby... Nie barwi praktycznie żadnego elementu z multika. Owszem, na dzien dobry powierzchnia robi się czarna ale po przetarciu papierem wszystko schodzi. Kombinowałem z różnymi czasami zanurzenia i schnięcia i bez roznicy. Jedynie śrubki mocujące panele boczne zostały lekko przyciemnione i ze srebrnych zrobiły się gunsmoke i to tez po 3-4 krotnym powtórzeniu operacji.

Osłona wałka posuwu wodzika nie naruszona (zapewne pokryta jest jakimś chromem albo coś). Blaszka mocująca nakretke korby nie zabarwiona. Dopiero po starciu papierem ściernym wierzchniej warstwy preparat miejscowo ją zabarwił na czarny mat ale wyglada to mało estetycznie, wręcz kiczowato.

No nic, pozostaje szukać oryginalnych czarnych elementów.

Edytowane przez Żbiku

W rzeczywistości nie są tak intensywne - telefon podbija czerwień dodatkowo dziś oświetlenie naturalne. W tych modelach cześć są kompatybilne więc Citika dostała znów dodatki gunmetal, a Scorpiona czerwone.

Edytowane przez snup
  • Like 1

• 1 rok później...

Witajcie!

Szukam korbki na wzór tej z Cardiff 301 tyle, że z ramieniem długości 106-110mm.

Poratuje ktoś informacją?

Może ktoś posiada takową która by pasowała do Shimano?

Warunek- kolor tytan lub szara????

Knoby obojętnie.

Z góry dzięki.

Edytowane przez Wiesiek2602