Skocz do zawartości

Casting Tuning

brig

Rekomendowane odpowiedzi

Tak już byłem z nim nad wodą, różnica w stosunku do oryginalnej jest i to widoczna, szybszy start i można jeszcze niżej z gramaturą. Szpulka cc bfs ma inne wymiary przynajmniej wg opisów. Cc 32/21mm, aldek 32/22mm

Ta szpulka jest dedykowana tylko do aldka. Patrzac na wagę domyslam sie ze masz model ´15 w modelu '16 jest o dziwo ciezsza o 0.2 grama.

W przypadku Shimano jest to najlżejsza szpulka na świecie. Podobnie jak kolega wczesniej zauważył widziałem już lżejsze ✌✌✌

Ps. Wojtasz do Twojego cc bfs pod warunkiem ze jest to model '17 tez jest szpula dedykowana z brandu K.T.F.

Edytowane przez Andan

Nawet sobie nie wyobrażasz co narobiłem w sobotę i nie będę się tym chwalił ;P gdyby taki wypad zdarzał się co tydzień to szpulka pletki wystarczała by na miesiąc i to przy dobrych wiatrach. Gdybym cię posłuchał i nie zamawiał plecionki cienkiej jak włos anioła pewnie wiele dało by się odzyskać ;D ale człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach

Sorry za off topic nie śmiece już

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Xiaou

Dawno juz nie interesowalem się szpulami , ale 6,5 grama to nie jest żadne zaskoczenie jak napisałem, mam taką w ABU CIAR i jest ona w sprzedaży minimum od 5 lat

Wagi szpulek podawane są zwykle pustych, bez łożysk, systemów hamulca itd. Tak więc waga to 5.6g jest to moim daniem wynik rewelacyjny, szpulki dodatkowo nic nie obciąża ponieważ łożysko nie wpływa na masę startu szpuli. Do C iar łożysko jest wewnątrz ale również jest. 1g różnicy w wadze takiej szpulki to sporo.

Mateusz ja nawijam 30m, łowie zwykle na dystansie 15-25m tak że nie magazynuję linki której nie używam.

• Like 2

Położę na wadze i sprawdze dokladnie , 1 gram to sporo ale kilka lat postepu to jeszcze więcej . Moja szpula nie jest ażurowa a Twoja?

Jezeli dla Ciebie rewelacja jest to co było 5-7 lat temu to ok , dla mnie nie jest.

Edytowane przez Dawid@

W CiAR nie ma łożyska montowanego na osi szpuli chamulec magnetyczny też nie jest na osi tylko przyczepiony na ramie nic więcej jej nie obciąża . wiec waga jest taka sama jak u Ciebie z lożyskiem.

Jak u Ciebie wygląda hamulec?

Nie wspomnę że przy oddawaniu linki jest terkotka :D

Edytowane przez Dawid@

Moja jest ażurowa, do 1500c jest pełna availa tak? Teraz nadrabiają wytrzymałością materiału i nawet z cieńszego materiału robią ażurowe stąd ubytek wagi i pewnie też muszą brać pod uwagę linki PE. Podobno były przypadki zgniatania szpuli przez plecionki w t3 air z początku produkcji, nie wiem ile w tym prawdy że na początku były mega papierowe dlatego zalecali wyłącznie nylon.

http://www.avail.jp/shop/products/ms_cnq5014tr/index.html     tutaj jest szpulka do CC51 waga 5,6 i to razem z łożyskiem, czyli jakieś 4,6-4,8 bez łożyska, więc ta jest chyba najlżejsza z dostępnych do shimano  :DNiestety nie jest już produkowana, szukałem jej w internecie przez ponad rok i nikt nie chciał sprzedać. Dzięki uprzejmości Andana udało się mi kupić nowy wypust o wadze 6gr z łożyskiem, czyli ok 5 bez łożyska i jestem mega zadowolony.

Dawid dodatkowe łożysko montowane czasem na szpulce nie obciąża szpulki i ostatecznie nie zwiększa jej masy, bo jest osadzane w gnieździe w multiku i nie ma wpływu na masę szpulki, jak pozostałe łożyska na których wspiera się szpulka. 

PS Info o najlżejszej szpulce wkleiłem, bo Sławek pytał o lżejsze od KTF jeśli jakieś znamy.

post-50775-0-51275000-1507491695_thumb.jpg

Edytowane przez minecjusz
  • Like 4

W CC51 waży z łożyskiem 5,5 grama mam tą szpule kupilem razem z 51-OM od Pytona@ z m.pl

Wiem Minenciusz , mi chodzi tylko o to że nie ma sie co podniecać i pisac o najlżejszych szpulach na świecie jak blisko 10 lat temu tak jak do 51 były lżejsze oczywiście bez osobistej urazy poprostu po 12 latach lowienia multi oczekiwał bym czegoś w granicach 3-4 gram, ale to pewnie przed nami .

Mam nadzieje ze nikogo nie uraziłem jeśli tak to z góry przepraszam .

Edytowane przez Dawid@

..... poprostu po 12 latach lowienia multi oczekiwał bym czegoś w granicach 3-4 gram, ale to pewnie przed nami .

Nie ukrywam, że też mi się to marzy i za tym czekam....mogliby zrobić szpulkę z włókna węglowego, pewnie wtedy zeszliby do tych 3-4gr.