Skocz do zawartości

Rewolucja czy tylko przelom ?

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Przez 20 lat nie pogubiłem bocznych paneli na rybie, więc te Okumy chyba nie są dla mnie ???? a tak poważnie, to kolejne bzdury byle coś sprzedać. Skoro te korpusy są takie zajebiste to wszystkie kołowrotki Okumy powinny mieć taką ramę z tworzywa lub metalu, a chyba nie mają.

Nasi politycy powinni chodzić w takich Torsion Control Armor, ponieważ ubrane w nią elementy, cytuję "nie zmieniają swojej orientacji pod obciążeniem".

A tak serio, stawiam jedynie na marketing, nie sądzę, żeby były to zupełne banialuki, bo jednak okuma to dość solidna marka. Poza tym, to nie tylko sztywność korpusu robi robotę, bo te zazwyczaj są dostatecznie sztywne, ale przede wszystkim osadzenie przekładni, spasowanie łożysk ją podpierających w gniazdach i jakość samych łożysk, no i spasowanie z porządnie osadzonym pinionem oraz połączenie z mechanizmem oscylacji, jaki by on nie był). Tych inżynieryjnych aspektów sama sztywność korpusu nie zastąpi.

I już czysto spekulacyjnie, bo nie miałem tego młynka w rękach, nie przemawia do mnie to mocowanie do ramy na trzy wkręty - tzn. póki co, nie budzi mojego zaufania.

• Like 2

Patrząc na rotor i opis...będzie szumieć o kilka decybeli donośniej od Vanquisha 2012. A może i zagwiżdże przy odpowiednich warunkach oraz zawziętości kręcącego :rolleyes: Rewolucji po Okumie się nie spodziewam, nawet przełomu, zwykły chwyt dizajnerski, ubrany w techniczną i niby-techniczną nomenklaturę, dla przykładu "dozowalność siły hamowania" czy "ściskanie pod wysokim naciskiem" B)

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

No nie wiem...jeśli nie będzie dbałości o szczegóły, do tego całe to super-hiper-mega-długowęglowe plastikowe tworzywo okaże się zwykłym plastikiem, na dokładkę pomalowanym nieciekawymi farbkami, nici z zapowiadanego uroku. Rzut z góry niestety nie nastraja optymistycznie, nie dostrzegam lekkości :rolleyes: Może wyjść kolejna stylistyczna "legenda" :D

spro-red-arc-legend-4-1000x1000.jpg

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

Milo, że wątek wzbudził zainteresowanie.

Moja opinia niewiele by tu wniosła, bo Internet udziela odpowiedzi na moje tytułowe pytanie :

"Prawdziwa rewolucja od Okumy! Po raz kolejny taiwańska firma udowadnia, że gra w pierwszej lidze producentów kołowrotków. Inspira to, w pełnym tego słowa znaczeniu, supernowoczesny kołowrotek spinningowy,naszpikowany innowacjami designerskimi i technologicznymi. Bardzo lekki i mocny, oferujący najwyższy komfort wędkowania i zwracający uwagę wygląd."

Dziękuję, dobranoc :D

• Like 1

U mnie za oknem zima jak malowana, taki zawadiacki tytuł musiał wzbudzić zainteresowanie...rewolucja czy tylko przełom? Dobre! Już na wstępie zmusza się biednego forumowicza do opowiedzenia się po jednej ze stron...a figa z makiem :rolleyes:

Lata temu porucznik Zubek został sprowadzony na ziemię, twierdził bowiem, że na każde pytanie można odpowiedzieć "tak", "nie", "nie wiem", nie poradził sobie jednak z banalnie bezczelnym "czy przestał pan już brać łapówki?". Okumowy dylemat jest równie bezczelny, przy czym pozbawiony banalności. Żeby sobie z tym wszystkim poradzić, należy dogłębnie przeanalizować definicje "rewolucji" i "przełomu".

A więc "rewolucja"...etymologia...z wczesnośredniowiecznej łaciny: revolutio – "toczenie się do tyłu, powrót", z łacińskiego: revolvere – przewracać, obracać...obraca się rotor w Okumie? a może do tego jest bieg wsteczny, a nie jak w tych najnowszych Shimano, gdzie tylko do przodu? zapewne dwa razy TAK, jest więc rewolucja pełną słownikową gębą!

Teraz "przełom"...mądre księgi donoszą, że to między innymi nagła, zasadnicza zmiana w przebiegu czegoś...ale także odcinek doliny o wąskim dnie i stromych zboczach, w którym rzeka przedziera się przez pasmo górskie lub inną wyniosłość terenu...teraz wystarczy spojrzeć na Okumę od dołu, czy to nie wygląda jak Przełom Dunajca? czy subtelna linia dupki Okumy nie zmienia się nagle i zasadniczo? właściwie to nawet dopiero teraz, pierwszy raz w historii, dupka kołowrotka wygląda jak dupka, co same w sobie powinno zostać odebrane i jako przełom, i jako rewolucja :)

Podsumowując należy stwierdzić, że Autor wątku nie docenił tajwańskich inżynierów, Inspira wymyka się zero-jedynkowemu szufladkowaniu! Jest to rewolucja, przełom i do tego naszpikowany innowacjami super kołowrotek za trzy stówki, który to w krótkim czasie wyprze z rynku Zaubery i Stelle! 

Dzień dobry B)

Edytowane przez cristovo
  • Like 5