Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "Prawo wodne"

bazyloss

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pytanie czy przyczepka jest pojazdem mechanicznym?. Wg mnie i przeczytaniu w necie kilku definicji nie jest.

A wiec można będzie wjechać samą przyczepą, a auto będzie na brzegu. W przypadku dużej płycizny może być problem z slipowaniem.

Teoretycznie skończą przeprawy rolnikom przez płytkie rzeki w okresie np. suszy, kiedy to skracali sobie drogę do własnych pól. 

• Like 1

• 0

wystarczy że wszystkie mariny podniosą cenę za cumowanie łodzi bo muszą płacić za wykorzystywane dno zbiornika, trzeba na 500+ zarobić a najlepiej na tych bogatych co mają łodzie i jachty

http://www.zagle.com.pl/wydarzenia/podatek-podwodny-2600-zl-oplaty-dla-kazdego-posiadacza-jachtu,1_18507.html

• Like 3

• 0

Zwykła logika człowieka rozumiejącego to co czyta podpowiadałaby przytomnie rzucić - p......na Unia!

Niezwykła logika równie powszechna wśród użytkowników forum wędkarskiego co i  telewidzów, nie pozostawia najmniejszego wyboru - p .....ne 500+ :)  

• Like 2

• 0

jak Unia daje ogrom kasy na ochronę naszych wód (kanalizacja, oczyszczalnie) to jest OK

jak próbuje podciągnąć nas pod swoje standardy ochrony środowiska, to bee - głupia

Mądry jak wie, że będzie musiał dostosować przepisy, to wcześniej buduje sieć profesjonalnych slipów (na takim nie ma potrzeby wjeżdżania do wody autem, bo głównie chodzi o ograniczenie możliwości dostania się do wody olejów i paliwa) - a potem zmienia przepisy do zmienionej już rzeczywistości

• Like 5

• 0

Mądry człowiek to ten nieuzależniony od bieżącej mody/trendu/przekazu dnia, mogący stanowić własne prawo.

Unia nie daje nam kasy, raczej prowadzi redystrybucję składek z krajów członkowskich, a jeśli kiedyś coś nam netto dawała to była skala od 1 do 3 maksimum procent PKB. Głównie na zakup usług, towarów albo koszty programów dostosowawczych płodzonych nieustannie przez eurokratów. Dziś jesteśmy płatnikiem brutto..

Ochrona środowiska to jest standardowa broń w prowadzonych nieustannie wojnach gospodarczych,  zwyczajowo używana przez silnych wobec słabeuszy. Zwłaszcza tych regularnie duraczonych :)  

Slipy ideologiczne.. :D      

• Like 2

• 0

Zawsze możesz wyjechać poza teren UE, jak staram się Tobą nie polemizować ... , to kwiecista poezja w tym wypadku ma niewiele wspólnego z prawdą (20 lat pracuję w branży Inżynierii Środowiska, zarówno jako Zamawiający w budżetówce , jak i potem Dostawca) i tu nawet nie chodzi o to, czy brutto, czy netto (ja wiem najlepiej x2, to wtedy nie jest bee), ale o ukierunkowanie wydatków, nawet jeśli dawałaby x3, ale bez pytania, rozliczania, opiniowania, to do dziś mielibyśmy gospodarkę wodno-ściekową na poziomie tal 80-tych

• Like 4

• 0

"Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ?

witam Prawo prawem ale jest jeszcze jedno prawo zakaz połowu z środków pływających co może ustalić każdy okręg wędkarski na swoich łowiskach.

• 0

Pewnie..

Żargon europejsów jest niektórym bliższy jak mowa ojczysta. Ale zgadzam się..

Nowe prawo wodne oparte o unijne regulacje - podobnie jak osiemdziesiąt procent całego stanowionego prawa krajowego, przeniesie nas w zupełnie nową jakość. I będzie za co walczyć z globalnym ociepleniem.. Czego jęczycie.. :)

• Like 1

• 0

http://audycje.tokfm.pl/podcast/Zmiany-w-prawie-wodnym-uderza-w-zeglarzy-Mowi-kpt-Jaromir-Rowinski/43932#

Osobiście najbardziej interesują mnie tematy:
1) slipowanie lodzi (np. czy dopuszczalne byłoby slipowanie przy pomocy samej przyczepy, bez wjeżdżanie samochodem do wody)
2) używanie silników >9.9km
3) opłaty za trzymanie lodzi w portach

Edytowane przez SzymusS
  • Like 1

• 0

"Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ?

Nie szukałem jeszcze za głęboko, ani nie czytałem tego projektu, ale:

Aktualna sytuacja:

Mam samochód z napędem na tylko jedną oś. Stąd zjazd nim na mokry slip jest dosyć ryzykowny

Stąd wpadłem na pomysł, że zamontuje sobie dodatkową ręczną wyciągarkę na przyczepie. Wtedy samochodem będę podjeżdżał do okolic slipu, odpowiednio odczepię przyczepę od samochodu i przyczepię ją do niego ale przy pomocy tej wyciągarki. Wtedy do wody będę już zjeżdżał samą przyczepą z łodzią, przy pomocy wyciągarki. I w analogiczny sposób będę wyciągał przyczepę z wody.

Jak to się sprawdzi - zobaczymy, ale wydaje mi się że powinno to zagrać :)

Mój plan vs nowe prawo:

Jak tam jest napisane tak: "zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno".

A w myśl interpretacji wikipedii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Pojazd_mechaniczny) przyczepa to nie pojazd mechaniczny.

To mój pomysł powinien być zgodny z tym przepisem 

Tylko pewnie diabeł tkwi w szczegółach. Będę musiał jeszcze poszukać

• Like 1

• 0

Tylko wypłaty mamy nie niż UE czy takim DE. Mamy być równi w płaceniu a nie w zarabianiu. To samo dotyczy nowych opłat za samochody z zagranicy. Pomysł szczytny, Polacy kupujcie nowe tylko ja sie pytam "Za co kur...wa?"

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

• 0

Po co ta cała dyskusja o Unii ? Większość chciała- większość ma to co chciała!

Milton Friedmann (laureat Nagrody Nobla z ekonomii) w czasie wizyty w Polsce w latach 90-tych powiedział prorocze słowa, że Polska chcąc być bogata powinna naśladować bogate kraje ale w taki sposób, w jaki bogate kraje "działały" jak były tak biedne jak Polska.

W Unii zmuszają nas byśmy robili tak jakbyśmy byli bogaci tak jak oni.

Sorry za offtop, ale nie mogę tego czytać (o tych dopłatach, wpłatach i innych pierdoletach)

• Like 1