Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "Prawo wodne"

bazyloss

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wyjedź do Niemiec to sobie zarobisz na akcyzę ;-) a zakaz wjazdu do rzek nie jest taki głupi.

Chyba że nie przeszkadza wam jazda terenowek bp po tarliskach łososiowatych.

Wjazd do wody wyczerpuje znamiona czynu zabronionego opisanego

w Art 40 ust1 pkt4 Prawa wodnego ( obowiązuje od 18 lipca 2001 !!!).

Tak więc, obecnie wprowadzane przepisy nie wprowadzają nic nowego

w zakresie ochrony strumieni, tarlisk, gospodarki ściekowej etc. :angry:

Posiadają natomiast "drugie dno"  -  bliższe pomroczności jasnej.

.

Ps.        A tak na marginesie, zarobkowo to wyjadą za parę lat dzisiejsi 

beneficjenci 500+ A u nas jak zwykle będzie kolejny niż demograficzny.

Edytowane przez Lepton

• 0

Dlaczego grupa AMAX tak w petycji chce zmienić art 232 który nam wędkarzom pomaga . Pokupowali za grosze  ziemie nad rzekami i jeziorami i przeszkadza im ten zapis . Biedolą że całe życie harowali żeby kupić te 100 h a teraz musza na swój teren wpuszczać  wędkarzy . Tylko nikt jakoś nie napisał że nie kupili wody tylko ziemie przyległą a te 1,5 od wody dla wędkarzy to stary przepis a oni się z tym nie mogą pogodzić . Gdzie ścieżki wędkarskie przy podziałach  geodezyjnych ziemi na działki letniskowe . W swoim życiu widziałem jedną wśród działek nad Narwią  1,5 m szerokości .

Co do podatków za dno pod marinami to lipa . Za tak duże akweny to trzeba będzie wybulić kasy . Pod pomostami zgoda tylko jak płacić za pomosty na jeziorach które istnieją od 30 lat i nie mają właścicieli  sa bo są a użytkują je wszyscy wędkarze i turyści politycy też .

Wszyscy piszą o 500+ że to głupota tak za darmo rozdawać kasę . Widzę na co dzień biedę  ludzi nie pijących statecznych ale nie zaradnych życiowo jak im ta kasa pomaga . Nie żałujcie kasy na dzieci bo to wstyd .

Może tak piszcie o darmozjadach z Wiejskiej i w urzędach ile oni kasy trzepią ile w gminach etacików niepotrzebnych ile lekarze kasy zarabiają ,

itd ,  

Edytowane przez Tabor

• 0

Wszyscy piszą o 500+ że to głupota tak za darmo rozdawać kasę . Widzę na co dzień biedę ludzi nie pijących statecznych ale nie zaradnych życiowo jak im ta kasa pomaga . Nie żałujcie kasy na dzieci bo to wstyd .

Ale właśnie pincet plus generuje kolejne etaciki dla znajomych.

Zebym dostał 500 to panstwo najpierw zabiera mi 700.

To ja w dupie mam taki interes. Niech mi po prostu tych 500 nie zabierają.

A realizacja bardzo banalna- odpis od podatku. Nie potrzeba kolejnego urzedasa co kasę przyjmie tylko po to żeby za chwilę oddać.

Wysłane z mojego HUAWEI CUN-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

jak Unia daje ogrom kasy na ochronę naszych wód (kanalizacja, oczyszczalnie) to jest OK

jak próbuje podciągnąć nas pod swoje standardy ochrony środowiska, to bee - głupia

Mądry jak wie, że będzie musiał dostosować przepisy, to wcześniej buduje sieć profesjonalnych slipów (na takim nie ma potrzeby wjeżdżania do wody autem, bo głównie chodzi o ograniczenie możliwości dostania się do wody olejów i paliwa) - a potem zmienia przepisy do zmienionej już rzeczywistości

Wiem, że każdy patrzy z perspektywy czubka swego nosa, ale może wreszcie mistrzowie kładuff przestaną wjeżdżać do wody z plaży tam, gdzie kąpią się dzieci. Osobiście zaobserwowany przypadek.

Edit podpowiada, że doopa z tego. Oni prawa wodnego zapewne nie czytają.

Edytowane przez Młody wędkarz

• 0

@ Bazyl, rozumiem Twój punkt widzenia i jak najbardziej popieram. :)  Teraz, to ja się do kładoffcuf ładnie uśmiechnę, poproszę o replay i powtórny przejazd przez rzeczkę z możliwością nagrania, Potem... :ph34r: . Poprzednim razem obawiałem się o stan mojej szczęki.

Edytowane przez Młody wędkarz

• 0

Wjazd do wody wyczerpuje znamiona czynu zabronionego opisanego

w Art 40 ust1 pkt4 Prawa wodnego ( obowiązuje od 18 lipca 2001 !!!).

Tak więc, obecnie wprowadzane przepisy nie wprowadzają nic nowego

w zakresie ochrony strumieni, tarlisk, gospodarki ściekowej etc. :angry:

Posiadają natomiast "drugie dno" - bliższe pomroczności jasnej.

.

Ps. A tak na marginesie, zarobkowo to wyjadą za parę lat dzisiejsi

beneficjenci 500+ A u nas jak zwykle będzie kolejny niż demograficzny.

Nie wiedzialem o tym ze to juz jest zakazane, zaciekawiles mnie i chcialem poznac szczegoly. Aczkolwiek wszedlem na ta ustawe: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20011151229 i nie znalazlem tego zapisu we wskazanym miejscu.

Czy moglbys sprawdzić to i podac zrodlo lub po prostu np podac stronę tej ustawy?

Jestem szczerze ciekawy jak to doslownie brzmi i czy tam nie ma wyjątkow wykluczajacych z obowiązywania tego zakazu

Edytowane przez SzymusS

• 0

We wskazanym miejscu ( Art 40,ust1 pkt4) ustawodawca zabrania

konkretnie ,mycia pojazdów.  Tak można również zakwalifikować wjazd

do wody.W innym miejscu zabrania się niszczenia,uszkadzania koryta 

rzeki. Co czynią koła pojazdu itd. itd.

Temat jest stary i wielokrotnie  "wałkowany"

zerknij np Flyfishing.pl - Quadem po Sanie.

• 0

To jest jednak duza różnica. W ustawie z 2001 wynikaloby to z dziwnej interpretacji przepisow i glownie dotyczy rzek , a nowy projekt mówi o tym doslownie (art.77.l "zakaz poruszania sie pojazdami w wodach").

Zobaczymy jak to się rozwinie, ale liczę ze conajmniej wprowadza wyjatki umozliwiajace wodowanie lodzi przez wedkarzy

• 0

Mały update:

"Ministerstwo Środowiska przyznaje, że ustawa – Prawo wodne nie wejdzie w życie tak jak planowało 1 stycznia 2017 r. Parlament przyjmie ją najwcześniej w I kw. 2017 r."

http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/999894,prawo-wodne-zmiany-2017.html

• 0

"Pomimo tego, że w ubiegły piątek Ministerstwo Środowiska przekazało projekt ustawy Prawo wodne do Kancelarii Premiera, do dziś nie są znane jego szczegóły. Władze nie publikują dokumentu, ale zapowiadają, że ustawa wejdzie w życie 1 lipca 2017 roku."

https://www.teraz-srodowisko.pl/aktualnosci/nowe-prawo-wodne-wejdzie-w-zycie-w-lipcu-3134.html

• 0

1. Zapis art. 34 ust.9 (wbrew zapowiedziom twórców utrzymany został bez żadnych zmian) sprawi, że pływanie jednostkami wyposażonymi w silnik spalinowy o mocy ponad 9,9 KM poza drogami wodnymi stanie się... "szczególnym korzystaniem z wód". Poruszanie się wyposażonej w silnik o mocy ponad 9,9KM jednostki, jeżeli tylko zboczy ona z wyznaczonej przepisami drogi wodnej, jako „szczególne korzystanie z wód” wymagać będzie wcześniejszego uzyskania... pozwolenia wodnoprawnego.

Ku...wa toć my łowimy również poza drogami - "dobra zmiana" zafunduje nam kolejny koszty.

Ciekawe co ze skuterami? 

Ciekawe czy PSR i inne służby też będą musiały mieć pozwolenie - bo jak taka Straż ma ratować, jak im nie będzie wolno pływać.

Albo może jak to źle zinterpretowałem  :wacko:

• 0

Ku...wa toć my łowimy również poza drogami - "dobra zmiana" zafunduje nam kolejny koszty.

Ciekawe co ze skuterami?

Ciekawe czy PSR i inne służby też będą musiały mieć pozwolenie - bo jak taka Straż ma ratować, jak im nie będzie wolno pływać.

Albo może jak to źle zinterpretowałem :wacko:

Tak Pietruk, ja tak samo to rozumiem:(

Będzie to albo martwy przepis, albo lodzie wedkarskie 10km+ będą dyskryminowane na wodzie :(

Sent from my SM-G870F using Tapatalk

Edytowane przez SzymusS

• 0

Skad takie informacje?

Prosze podaj przepis/artykul w ustawie lub jakieś inne źródło

Sent from my SM-G870F using Tapatalk

Aktualny „nowy/stary” projekt ustawy „Prawo Wodne” można obejrzeć na stronach Sejmu:

http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/agent.xsp?symbol=RPL&Id=RM-10-115-16

Edytowane przez JayD

• 0

http://audycje.tokfm.pl/podcast/Zmiany-w-prawie-wodnym-uderza-w-zeglarzy-Mowi-kpt-Jaromir-Rowinski/43932#

Osobiście najbardziej interesują mnie tematy:

1) slipowanie lodzi (np. czy dopuszczalne byłoby slipowanie przy pomocy samej przyczepy, bez wjeżdżanie samochodem do wody)

2) używanie silników >9.9km

3) opłaty za trzymanie lodzi w portach

Od 1 lipca mogą wejść trzy skrajnie niekorzystne dla nas przepisy...

.zapis art34.ust9-sprawi, że pływanie jednostkami wyposażonymi w silnik spalinowy o mocy ponad 9,9 KM poza drogami wodnymi stanie się... "szczególnym korzystaniem z wód". Poruszanie się wyposażonej w silnik o mocy ponad 9,9KM jednostki, jeżeli tylko zboczy ona z wyznaczonej przepisami drogi wodnej, jako „szczególne korzystanie z wód” wymagać będzie wcześniejszego uzyskania... pozwolenia wodnoprawnego.

.zapis art77.ust.1 pkt7-twardo zakazuje "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami".W  zapisie projektu jest co prawda pewien ograniczony katalog wyjątków od zakazu – ale nie obejmuje on slipowania łodzi – a jedynie roboty inwestycyjne, utrzymaniowe oraz działania prowadzone przez właścicieli wód lub „służby”.

Sprawa, która wzbudza najwięcej emocji – czyli "podatek podwodny" (art 260, 261 i)-Wszelkie  pomosty i nabrzeża – – mają zostać objęte stawka 5zl/m2  a oplata za trzymanie lodzi np. w portach 0.89zl/m2.

Edytowane przez JayD