bazyloss Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 "Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Czyli nastąpi renesans wózków slipowych i silników małej mocy.Pytanie: Przyczepka bez samochodu jest pojazdem mechanicznym? Jeżeli nie, to trzeba będzie odpinać ją od auta i używać potem wciągarki.Łowiska komercyjne dostaną po tyłku podatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Z tego co mi wiadomo nic nie zostało jeszcze uchwalone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Czyli nastąpi renesans wózków slipowych i silników małej mocy.Pytanie: Przyczepka bez samochodu jest pojazdem mechanicznym? Jeżeli nie, to trzeba będzie odpinać ją od auta i używać potem wciągarki.Łowiska komercyjne dostaną po tyłku podatkami.Też o tym już myślałem Ale z tego co sprawdzałem pobieżnie, przyczepa to też pojazd mechaniczny. Prośba o poprawę, jeśli ktoś orientuje się w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Z tego co mi wiadomo nic nie zostało jeszcze uchwalone.Uchwalone zostało (odbyło się głosowanie w sejmie, temat przeszedł większością głosów)Ale zanim trafi do realizacji musi przejść dalszą ścieżkę (np. teraz trafi do senatu) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 Nie licz na senat tam jest więcej myśliwych niż wędkarzy Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&nrkadencji=7&nrposiedzenia=66&nrglosowania=18W poprzedniej kadencji Sejmu głosowanie za projektem ustawy było dokładnie odwrotne niż wczoraj.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 19 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2017 W poprzedniej kadencji był to również projekt "poselski" z trzynocnym trybem legislacyjnym? Jak lobbować m.in. w naszej sprawie, skoro z nikim nie chcą rozmawiać?Tu nie chodzi o prawo, bo umysł nie powinien być przeciwko niemu,ale o jego jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 20 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2017 Skuteczność jest w cenie bez względu na porę dnia Dla naszego ogłupionego mediami, pasywnego sześćsettysięcznego środowiska, niezdolnego, wręcz genetycznie niechętnego choćby do samodzielnego utrzymania własnego stowarzyszenia albo stworzenia jakiejkolwiek innej jako tako sprawnej formy organizacyjnej, próba używania pojęcia lobbing jest co najmniej wysoce nietrafiona.Piszta raczej petycje do klubu geja albo Gaja, do Brukseli modne donosy i skargi, wreszcie wezwijta na pomoc kultowych rednaczy oraz ich vicków.One was powiodą w świetlaną przyszłość, one was urządzą.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pi_ter Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Podbiję temat bo nowe prawo stało się faktem. Wie ktoś jak to wpłynie na pływanie z większymi silnikami? Czy są jakieś szczegółowe rozporządzenia co jak i komu trzeba będzie płacić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 A z czego ta opłata ma wynikać? Spotkałem tylko gdzieś wzmiankę o tym, że wynika to z art. 34 ust. 9 ustawy, jednak w tym artykule nie ma aż tylu Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maxer Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 No niestety Prezydent 2.08 podpisał ustawę która wchodzi w życie od 1.01.2018 roku tak wiec lodzie do 10 kW poza szlakiem wodnym chyba że uzyska wędkarz pozwolenie wodnoprawne na " szczególne używanie wód " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marioo Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Koledzy jakie prawo prawo wodne?Będąc ostatnio na Mazurach przecietałem oczy ze zdumienia jeziora pogrodzone do samej wody,prawdziwe zasieki,pod prądem,brak dostępu do wody,mało tego gospodarstwa rybackie sprzedają zezwolenia plus pieniążki dla rolnika za wstęp na jego teren.Tak właśnie wygląda w Polsce prawo wodne. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maxer Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Nowe prawo zakazuje grodzenie do samej wody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Nowe prawo zakazuje grodzenie do samej wodyJak dobrze pamiętam, poprzednie przepisy tez tego zabranialy Sent from my SM-G870F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 No niestety Prezydent 2.08 podpisał ustawę która wchodzi w życie od 1.01.2018 roku tak wiec lodzie do 10 kW poza szlakiem wodnym chyba że uzyska wędkarz pozwolenie wodnoprawne na " szczególne używanie wód "Podaj podstawę prawną, bo nie mogę znaleźć. Było gdzieś na forum żeglarskim, ale w ustawie nie ma takiej informacji, albo nie mogę znaleźć. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) Dobra, znalazłem. Jeszcze nie opublikowana. Jakby ktoś chciał: http://orka.sejm.gov.pl/opinie8.nsf/nazwa/1529_u/$file/1529_u.pdf Dobrze, że Wisła jest drogą wodną i raczej się to nie zmieni. Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maxer Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ale znalazłem informacje że pozwolenie wodno prawne ma być wydawane na środek pływający nie na akwen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tubylec1982 Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Jeszcze niech zrobią że wykupując pozwolenie wodno-prawne można pływać w strefach ciszy dowolnym silnikiem ale ograniczoną prędkością . Przecież to dodatkowe pieniążki dla nich taki potencjał się marnuje . Oj się rozmarzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2017 Ale znalazłem informacje że pozwolenie wodno prawne ma być wydawane na środek pływający nie na akwenGdzie to znalazles?Czy jest ten napisane jak to uzyskać i jaka bedzie cena? Sent from my SM-G870F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Fajnie byłoby jakbyś podał link do tej informacji o wydawaniu pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maxer Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jeszcze nie ma oficjalnego stanowiska mini środowiska bo tą kompetencją prawdopodobnie zajmować się będzie nowy urząd Wody Polskie. Wyczytałem to gdzieś na forum żeglarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Paradoksalnie ten zapis o silnikach 9,9 km poza torem wodnym jest przecież na rękę nam wędkarzom.... Ile razy były nerwy, że skutery, motorówki itp. zapieprzają przez łowisko z mocą 100 i więcej km. Najwyżej Ci wędkarze, co mają większe silniki, zamienią je na takie 9,9 i gitara. Skończą się wyścigi, zacznie się wędkowanie A jaki spokój na łowisku..... Ps. A co do tego zakazu "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami..." to przecież na slipie nie wjeżdżam na "grunt" pod wodą tylko koła stoją na betonkach czy czymś takim. Chyba, że chodzi na dziko... Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta. To w czym problem :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Paradoksalnie ten zapis o silnikach 9,9 km poza torem wodnym jest przecież na rękę nam wędkarzom.... Ile razy były nerwy, że skutery, motorówki itp. zapieprzają przez łowisko z mocą 100 i więcej km. Najwyżej Ci wędkarze, co mają większe silniki, zamienią je na takie 9,9 i gitara. Skończą się wyścigi, zacznie się wędkowanie A jaki spokój na łowisku..... Ps. A co do tego zakazu "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami..." to przecież na slipie nie wjeżdżam na "grunt" pod wodą tylko koła stoją na betonkach czy czymś takim. Chyba, że chodzi na dziko... Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta. To w czym problem :) :)To zakazmy uzywania w ogole spalin i wtedy plywanie bedzie tylko na elektryku lub wioslach. Będzie cisza i spokój;) Zart oczywiście. Na serio to teraz mielibyśmy się przesiadac na pontony i mniejsze lodzie, a wszystko co wieksze to sprzedac lub kupic silnik 9.9 i nim napedzac? ... nie tedy droga. Moc to tez bezpieczenstwo, szybsza zmiana miejscowek, mozliwosc napedzania wiekszych lodzi. Jak obawa jest predkosc poza torem wodnym, to wystarczyloby ograniczenie predkosci poza torem wodnym.Nie znam rzeczywistych intencji tego paragrafu, jedynie domyślam sie, ale nie jest to zapis na korzysc wedkarzy. Podobnie z tym wodowaniem:"Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta."Przyczepa, jak dobrze pamiętam, to tez pojazd mechaniczny, ktorego ten zakaz wiec obejmuje:/ Sent from my SM-G870F using Tapatalk Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez SzymusS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Te, przeprowadz te lodke to Ci zrobię zablokuje znowu na 9.9 a nie tu mądrości uprawiasz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tubylec1982 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Duża część chłopaków pływa solidnymi łódkami i 9.9 to może być do ładowania aku co najwyżej więc bez głupot. Wystarczy ograniczyć prędkość poza torem lub postawić znaki zakaz falowania i będzie ok. I kontrolować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bazyloss
"Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ?
Top użytkownicy dla tego pytania
37
33
30
30
Popularne dni
20 Lut
49
19 Mar
31
19 Lut
20
24 Sie
18
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 37 odpowiedzi
nurek28 33 odpowiedzi
SzymusS 30 odpowiedzi
S.O.D. 30 odpowiedzi
Popularne dni
20 Lut 2021
49 odpowiedzi
19 Mar 2018
31 odpowiedzi
19 Lut 2021
20 odpowiedzi
24 Sie 2017
18 odpowiedzi
Popularne posty
bazyloss
jak Unia daje ogrom kasy na ochronę naszych wód (kanalizacja, oczyszczalnie) to jest OK jak próbuje podciągnąć nas pod swoje standardy ochrony środowiska, to bee - głupia Mądry jak wie, że będzie mu
bazyloss
Zawsze możesz wyjechać poza teren UE, jak staram się Tobą nie polemizować ... , to kwiecista poezja w tym wypadku ma niewiele wspólnego z prawdą (20 lat pracuję w branży Inżynierii Środowiska, zarówno
womaly23
A propos strażaków bo dzisiaj święto a zapewne trochę tu ich - nas jest zarówno funkcjonariuszy jak i druhow Panowie: Ja obywatel Rzeczpospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków Strażaka, u
Opublikowane grafiki
588 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi