Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "Prawo wodne"

bazyloss

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czyli nastąpi renesans wózków slipowych i silników małej mocy.

Pytanie: Przyczepka bez samochodu jest pojazdem mechanicznym? Jeżeli nie, to trzeba będzie odpinać ją od auta i używać potem wciągarki.

Łowiska komercyjne dostaną po tyłku podatkami.

• 0

Czyli nastąpi renesans wózków slipowych i silników małej mocy.

Pytanie: Przyczepka bez samochodu jest pojazdem mechanicznym? Jeżeli nie, to trzeba będzie odpinać ją od auta i używać potem wciągarki.

Łowiska komercyjne dostaną po tyłku podatkami.

Też o tym już myślałem ;)

Ale z tego co sprawdzałem pobieżnie, przyczepa to też pojazd mechaniczny. Prośba o poprawę, jeśli ktoś orientuje się w tym temacie.

• 0

http://www.sejm.gov.pl/sejm7.nsf/agent.xsp?symbol=glosowania&nrkadencji=7&nrposiedzenia=66&nrglosowania=18

W poprzedniej kadencji Sejmu głosowanie za projektem ustawy było dokładnie odwrotne niż wczoraj.. :)

• 0

W poprzedniej kadencji był to również projekt "poselski" z trzynocnym trybem legislacyjnym? Jak lobbować m.in. w naszej sprawie, skoro z nikim nie chcą rozmawiać?Tu nie chodzi o prawo, bo umysł nie powinien być przeciwko niemu,ale o jego jakość.

• 0

Skuteczność jest w cenie bez względu na porę dnia  :)

Dla naszego ogłupionego mediami, pasywnego sześćsettysięcznego środowiska, niezdolnego, wręcz genetycznie niechętnego choćby do samodzielnego utrzymania własnego stowarzyszenia albo stworzenia jakiejkolwiek innej jako tako sprawnej formy organizacyjnej,  próba używania pojęcia lobbing jest co najmniej wysoce nietrafiona.

Piszta raczej petycje do klubu geja albo Gaja, do Brukseli modne donosy i skargi, wreszcie wezwijta na pomoc kultowych rednaczy oraz ich vicków.

One was powiodą w świetlaną przyszłość, one was urządzą.. :) 

• Like 3

• 0

Koledzy jakie prawo prawo wodne?Będąc ostatnio na Mazurach przecietałem oczy ze zdumienia jeziora pogrodzone do samej wody,prawdziwe zasieki,pod prądem,brak dostępu do wody,mało tego gospodarstwa rybackie sprzedają zezwolenia plus pieniążki dla rolnika za wstęp na jego teren.Tak właśnie wygląda w Polsce prawo wodne.cfdefc992173552418fe5c71159424c2.jpg9e2e2236e62bdd461929b28e0a21e31e.jpg

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• 0

No niestety Prezydent 2.08 podpisał ustawę która wchodzi w życie od 1.01.2018 roku tak wiec lodzie do 10 kW poza szlakiem wodnym chyba że uzyska wędkarz pozwolenie wodnoprawne na " szczególne używanie wód "

Podaj podstawę prawną, bo nie mogę znaleźć. Było gdzieś na forum żeglarskim, ale w ustawie nie ma takiej informacji, albo nie mogę znaleźć.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Dobra, znalazłem. Jeszcze nie opublikowana.

Jakby ktoś chciał:

http://orka.sejm.gov.pl/opinie8.nsf/nazwa/1529_u/$file/1529_u.pdf

Dobrze, że Wisła jest drogą wodną i raczej się to nie zmieni.

Edytowane przez psulek

• 0

Paradoksalnie ten zapis o silnikach 9,9 km poza torem wodnym jest przecież na rękę nam wędkarzom.... Ile razy były nerwy, że skutery, motorówki itp. zapieprzają przez łowisko z mocą 100 i więcej km. Najwyżej Ci wędkarze, co mają większe silniki, zamienią je na takie 9,9 i gitara. Skończą się wyścigi, zacznie się wędkowanie :)  A jaki spokój na łowisku..... :D 

Ps. A co do tego zakazu "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami..." to przecież na slipie nie wjeżdżam na "grunt" pod wodą tylko koła stoją na betonkach czy czymś takim. Chyba, że chodzi na dziko... Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta. To w czym problem :) :) :) :)

• 0

Paradoksalnie ten zapis o silnikach 9,9 km poza torem wodnym jest przecież na rękę nam wędkarzom.... Ile razy były nerwy, że skutery, motorówki itp. zapieprzają przez łowisko z mocą 100 i więcej km. Najwyżej Ci wędkarze, co mają większe silniki, zamienią je na takie 9,9 i gitara. Skończą się wyścigi, zacznie się wędkowanie :) A jaki spokój na łowisku..... :D

Ps. A co do tego zakazu "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami..." to przecież na slipie nie wjeżdżam na "grunt" pod wodą tylko koła stoją na betonkach czy czymś takim. Chyba, że chodzi na dziko... Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta. To w czym problem :) :) :) :)

To zakazmy uzywania w ogole spalin i wtedy plywanie bedzie tylko na elektryku lub wioslach. Będzie cisza i spokój;)

Zart oczywiście. Na serio to teraz mielibyśmy się przesiadac na pontony i mniejsze lodzie, a wszystko co wieksze to sprzedac lub kupic silnik 9.9 i nim napedzac? ... nie tedy droga. Moc to tez bezpieczenstwo, szybsza zmiana miejscowek, mozliwosc napedzania wiekszych lodzi. Jak obawa jest predkosc poza torem wodnym, to wystarczyloby ograniczenie predkosci poza torem wodnym.

Nie znam rzeczywistych intencji tego paragrafu, jedynie domyślam sie, ale nie jest to zapis na korzysc wedkarzy.

Podobnie z tym wodowaniem:

"Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta."

Przyczepa, jak dobrze pamiętam, to tez pojazd mechaniczny, ktorego ten zakaz wiec obejmuje:/

Sent from my SM-G870F using Tapatalk

Edytowane przez SzymusS