bazyloss Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 "Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Jak obawa jest predkosc poza torem wodnym, to wystarczyloby ograniczenie predkosci poza torem wodnym.Tylko pytanie, kto i jak to sprawdzi. Na pomponie 3 metry z silnikiem 9.9 będzie płynął blisko 40 km/h więc zaraz użytkownicy takowych skarżyliby się mocno, że im nie wolno Nie znam rzeczywistych intencji tego paragrafu, jedynie domyślam sie, ale nie jest to zapis na korzysc wedkarzy.Money, Money, Money Owczarek niemiecki musi być posłuszny swemu panu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Tylko pytanie, kto i jak to sprawdzi. Na pomponie 3 metry z silnikiem 9.9 będzie płynął blisko 40 km/h więc zaraz użytkownicy takowych skarżyliby się mocno, że im nie wolno Money, Money, Money Owczarek niemiecki musi być posłuszny swemu panu Na zachodzie i polnocy jest utrzymywane ograniczenie predkosci (co więcej, w pl tez są takie znaki), wiec nie widzę problemu ze u nas poza torem wodnym nie można:) Odnosnie pontonu i 9.9 - no wlasnie, jesli intencja mialo byc ograniczenie prędkości/ zafalowan, to rozwiązaniem nie jest ograniczenie mocy silnika, tylko ograniczenie predkosci. Nie komplikujmy prostych spraw. A prawdziwe intencje- dokladnie tego samego sie domyslam...:/ Sent from my SM-G870F using Tapatalk Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez SzymusS 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Paradoksalnie ten zapis o silnikach 9,9 km poza torem wodnym jest przecież na rękę nam wędkarzom.... Ile razy były nerwy, że skutery, motorówki itp. zapieprzają przez łowisko z mocą 100 i więcej km. Najwyżej Ci wędkarze, co mają większe silniki, zamienią je na takie 9,9 i gitara. Skończą się wyścigi, zacznie się wędkowanie A jaki spokój na łowisku..... Ps. A co do tego zakazu "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami..." to przecież na slipie nie wjeżdżam na "grunt" pod wodą tylko koła stoją na betonkach czy czymś takim. Chyba, że chodzi na dziko... Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta. To w czym problem :) :)Coś ci się pomyliło. Zapis dotyczy drogi wodnej. Tor wodny to całkiem inna rzecz. Wisła ma status drogi wodnej, a toru na wielu odcinkach ni ma. Droga wodna to cały zbiornik. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Na zachodzie i polnocy jest utrzymywane ograniczenie predkosci (co więcej, w pl tez są takie znaki), wiec nie widzę problemu ze u nas poza torem wodnym nie można:)Niestety, nam daleko do cywilizacji. Z reguły nie respektujemy prawa, ustawodawcy dobrze o tym wiedzą... Odnosnie pontonu i 9.9 - no wlasnie, jesli intencja mialo byc ograniczenie prędkości/ zafalowan, to rozwiązaniem nie jest ograniczenie mocy silnika, tylko ograniczenie predkosci. Nie komplikujmy prostych spraw.Jest to ze sobą sprzeczne. Powiedz temu, który właśnie kupił skuter 300 hp, że ma pływać 20 km/h Musimy pamiętać o tym, że nie jesteśmy głównym ani jedynym użytkownikiem wody. Są wodniacy, żeglarze, rowerki, kajaki itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 To ja chcę zobaczyć kontrole u mnie na Niegocinie w godzinach szczytu. Kto był latem na Mazurach ten wie o czym mówię. Policja Wodna będzie miała kolejny obowiązek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 robas Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 a jak odnieść się do tego wpisu ? nowe prawo znosi moc silnika ? do zdobycia patentu i przerzuca to na prędkość ?http://allegro.pl/silnik-zaburtowy-yamaha-20-koni-i6927477961.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Ktoś chyba nie ma pojęcia o czym piszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Niestety, nam daleko do cywilizacji. Z reguły nie respektujemy prawa, ustawodawcy dobrze o tym wiedzą... Jest to ze sobą sprzeczne. Powiedz temu, który właśnie kupił skuter 300 hp, że ma pływać 20 km/h [emoji38]Musimy pamiętać o tym, że nie jesteśmy głównym ani jedynym użytkownikiem wody. Są wodniacy, żeglarze, rowerki, kajaki itp.Lepiej mu to powiedzieć, niż to ze teraz swoj nowiutki skuter musi sprzedać lub patrzec na niego w garazu, bo nigdzie poza Wisla i paroma wyjątkami nie ma prawa na nim pływać Generalnie, tak jak pisalem, jesli intencja byla nadmierna predkosc, to ograniczeniem powinno być ograniczenie predkosci. Nie komplikujmy spraw, bo tworzymy paradoksy. A wychodzac z założenia, że nie ma sensu tworzyc prawa, bo go malo kto go respektuje, to w pl nie powinno być wprowadzonych wiekszosci innych przepisów;) Sent from my SM-G870F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Te, przeprowadz te lodke to Ci zrobię zablokuje znowu na 9.9 a nie tu mądrości uprawiasz:)A Ty to się tam wczasuj w tej Hameryce a nie po internetach chodzisz.... Ps. No i do sklepu zajrzyj jednego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Niestety, nam daleko do cywilizacji. Z reguły nie respektujemy prawa, ustawodawcy dobrze o tym wiedzą... Jest to ze sobą sprzeczne. Powiedz temu, który właśnie kupił skuter 300 hp, że ma pływać 20 km/h Musimy pamiętać o tym, że nie jesteśmy głównym ani jedynym użytkownikiem wody. Są wodniacy, żeglarze, rowerki, kajaki itp. No właśnie... Ci na skuterach dawno zapomnieli, że nie są jedynym użytkownikiem wody. W dupiu mają rowerki, kajakarzy itp.... Może czas im przypomnieć.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 To ....... , szybsza zmiana miejscowek, mozliwosc napedzania wiekszych lodzi. ....................... Przestań... A to nie można wolniej zmienić miejscówki? Większych łodzi..... - tak już prawie kutry pływają po kałużach kilkuset ha z wędkarzami Podobnie z tym wodowaniem:"Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta."Przyczepa, jak dobrze pamiętam, to tez pojazd mechaniczny, ktorego ten zakaz wiec obejmuje:/ Wycofuję.... Ale, na logikę, tak czy siak na dziko przecie nie powinno się wodować.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Przestań... A to nie można wolniej zmienić miejscówki? Większych łodzi..... - tak już prawie kutry pływają po kałużach kilkuset ha z wędkarzami Podobnie z tym wodowaniem:"Ale tam z kolei wjeżdżam tylko kołami przyczepki a nie kołami auta."Przyczepa, jak dobrze pamiętam, to tez pojazd mechaniczny, ktorego ten zakaz wiec obejmuje:/ Wycofuję.... Ale, na logikę, tak czy siak na dziko przecie nie powinno się wodować....To nam pytanie do Ciebie: co bardziej Tobie by przeszkadzalo: a) ponton gnajacy w slizgu na Twojej miejscowce z prędkością 45km/h b ) czy lodz 5m z silnikiem 50km poruszajaca się prędkością 5km/h ?Raczej a...Dlaczego więc karać tez tych kulturalnych, którzy nie przeszkadzaja innym i przestrzegaja przepisów... Wprowadzenie takiego przepisu w obecnej wersji (o ile chodziło o predkosci, fale itd- gdyż wg mnie chodzi o money) to zagmatwanie sprawy. Za rok może sie okazac ze 9.9 km to jednak za duzo i zostanie wprowadzona nowelizacja o limicie np. 5km, za 2 lata tylko 2km lub elektryki Stad jak ludziska poruszaja się z za duza prędkością, to wprowadzic ograniczenia tej prędkości o wkreslonych rejonach a nie tworzyć jakies kwadratury kola A slipowanie na dziko- hmmm obecnie mozna wjezdzac pojazdami na dno, wiec i można się chyba slipowac. W kazdym razie nie znam przepisu tego zabraniajacego i tak się czesto slipuje;) Sent from my SM-G870F using Tapatalk Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez SzymusS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 To nam pytanie do Ciebie: co bardziej Tobie by przeszkadzalo: a) ponton gnajacy w slizgu na Twojej miejscowce z prędkością 45km/h b ) czy lodz 5m z silnikiem 50km poruszajaca się prędkością 5km/h ?Raczej a...Dlaczego więc karać tez tych kulturalnych, którzy nie przeszkadzaja innym i przestrzegaja przepisów... A slipowanie na dziko- hmmm obecnie mozna wjezdzac pojazdami na dno, wiec i można się chyba slipowac. W kazdym razie nie znam przepisu tego zabraniajacego i tak się czesto slipuje;) Sent from my SM-G870F using TapatalkPytania nie rozumiem, zresztą nie wiem czy to do mnie bo sam se odpowiedziałeś Ja nie chcę nikogo karać Co do slipowania... - ja też nie znam przepisów zabraniających, pisałem, że "...nie powinno się...". Chodziło mi bardziej o bezpieczeństwo.... Ja też tak często woduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Pytania nie rozumiem, zresztą nie wiem czy to do mnie bo sam se odpowiedziałeś Ja nie chcę nikogo karać Co do slipowania... - ja też nie znam przepisów zabraniających, pisałem, że "...nie powinno się...". Chodziło mi bardziej o bezpieczeństwo.... Ja też tak często woduję Dobra, zamykamy ta dyskusje, bo to dywagacje na temat naszych punktow widzenia potencjalnych przyczyn i ich argumentacji , a nie zastanego stanu rzeczywistego nowych przepisow prawa wodnego Osobiście aktualnie bardzo mnie interesuje jak uzyskac to pozwolenie na plywanie 10km+ poza drogami wodnymi Sent from my SM-G870F using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maxer Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Czekamy w spokoju na publikowanie ustawy w dzienniku ustaw i na rozporządzenie Ministra w sprawie wydawania pozwoleń wodno-prawnych które będa w kompetencji nowego urzędu Wody Polskie :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Z drugiej strony może będzie przyczynek, żeby w końcu wywrzeć nacisk na rządzących, żeby powstała jakaś infrastruktura żeglarska, bo obecnie jest tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Jak już ktoś napisał: 2 sierpnia prezydent podpisał ustawę Prawo wodne.To ostateczny kształt: http://orka.sejm.gov.pl/proc8.nsf/ustawy/1529_u.htmDla nas dwa kluczowe zapisy:Pierwszy:Art. 77. 1. Zakazuje się:1) .......7) poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami, z wyłączeniem pojazdów:a) jednostek organizacyjnych wykonujących uprawnienia właścicielskie w stosunku do wód lub urządzeń wodnych zlokalizowanych na wodach, jednostek wykonujących roboty inwestycyjne lub prace utrzymaniowe,c) jednostek organizacyjnych podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub przez niego nadzorowanych,d) jednostek ratowniczych,e) organów lub jednostek wykonujących kontrolę w zakresie określonym w przepisach ustawy i przepisach odrębnych.Interpretuję to w ten sposób, że od 1 stycznia 2018 całkowity zakaz wodowania jakimikolwiek pojazdami na dziko. Wolno tylko na slipie albo dźwigiem . Drugi:Art. 34. Szczególnym korzystaniem z wód jest korzystanie z wód wykraczające poza powszechne korzystanie z wód oraz zwykłe korzystanie z wód, obejmujące:1) .......... uprawianie na wodach sportu, turystyki lub rekreacji przy pomocy jednostek pływających wyposażonych w silnik spalinowy o mocy silnika powyżej 10 kW, z wyłączeniem dróg wodnych.....;A jak szczególne to trzeba pozwolenia (chyba to będzie zgoda wodnoprawna, ale nie wiem).A ja mam silnik 9,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Było to już chyba tutaj dyskutowane: nie tylko na dziko, ale rozumiane jest to ze też po slipie (!). Dziwny wiec ten przepis;)Czyli tylko dźwigi;) Sent from my SM-G870F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 No, nie tylko. Teleportacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tubylec1982 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Czyli nic się nie zmieni dalej do wody i poważaniu prawo . No bo jak slipu nie ma to co dźwig trzeba ciągać będzie jeszcze z łódką ? Ten kRaj na psy schodzi . No chyba że lobbyści poduszkowców mają tu swój udział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Jak chciałem zniżkę na OC na samochód i pani zapytała czy mam lub miałem wcześniej jakieś pojazd to powiedziałem że mam od 5 lat przyczepkę do łodzi a ona że to nie jest pojazd mechaniczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Jak chciałem zniżkę na OC na samochód i pani zapytała czy mam lub miałem wcześniej jakieś pojazd to powiedziałem że mam od 5 lat przyczepkę do łodzi a ona że to nie jest pojazd mechaniczny.Bo nie jest. Pojazdy mają cykliczne przeglądy techniczne, a przyczepka ma? Nie ma, ma bezterminowy. Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Chyba że ma hamulec najazdowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 w ustawie Prawo Wodne ustawodawca posługuje się następującymi pojęciami- pojazd- pojazd mechaniczny- pojazd samochodowy Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym ma takie definicje31) pojazd – środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane;32) pojazd silnikowy – pojazd wyposażony w silnik, z wyjątkiem motoroweru i pojazdu szynowego;33) pojazd samochodowy – pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;34) pojazd wolnobieżny – pojazd silnikowy, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 25 km/h, z wyłączeniem ciągnika rolniczego;art. 2 pkt 50 – przyczepa – pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem; art. 2 pkt 51 – przyczepa lekka – przyczepę, której DMC nie przekracza 750 kgdo tego proszę przeczytać różne definicje pojazdu mechanicznego, w WIKI https://pl.wikipedia.org/wiki/Pojazd_mechaniczny#Pojazd_mechaniczny moim zdaniem każda przyczepa jest pojazdem w rozumieniu Prawa Wodnego,a niestety mowa o pojeździe w kontekście art 77 ust 1 pkt 7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 (edytowane) Jesteś w błędzie co do uzasadnienia. Nie możesz brać sobie definicji pojazdu z oderwanych od siebie ustaw. Definicję pojazdu możesz brać tylko z ustawy podstawowej dla danej dziedziny. Jako że ustawa prawo wodne jest ustawą podstawową samą w sobie, a nie ma w niej definicji pojazdu, to stosuje się definicję słownikową: pojazd - urządzenie do transportu lądowego przystosowane do poruszania się na kołach, gąsienicach lub płozachpo szynach, po drodze lub bezpośrednio po gruncie Więc jest to wbrew pozorom jasno sprecyzowane. Tak naprawdę wszystko co jeździ łapie się w kategorię pojazd, nawet furmanka. Gdyby brać tak z różnych ustaw, to by wyszło, że łódka to też pojazd, bo tak jest postrzegana w kontekście kodeksu karnego. I karramba. Tak dla ciekawości, wg SN motorower jest pojazdem mechanicznym Edytowane 24 Sierpnia 2017 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bazyloss
"Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ?
Top użytkownicy dla tego pytania
37
33
30
30
Popularne dni
20 Lut
49
19 Mar
31
19 Lut
20
24 Sie
18
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 37 odpowiedzi
nurek28 33 odpowiedzi
SzymusS 30 odpowiedzi
S.O.D. 30 odpowiedzi
Popularne dni
20 Lut 2021
49 odpowiedzi
19 Mar 2018
31 odpowiedzi
19 Lut 2021
20 odpowiedzi
24 Sie 2017
18 odpowiedzi
Popularne posty
bazyloss
jak Unia daje ogrom kasy na ochronę naszych wód (kanalizacja, oczyszczalnie) to jest OK jak próbuje podciągnąć nas pod swoje standardy ochrony środowiska, to bee - głupia Mądry jak wie, że będzie mu
bazyloss
Zawsze możesz wyjechać poza teren UE, jak staram się Tobą nie polemizować ... , to kwiecista poezja w tym wypadku ma niewiele wspólnego z prawdą (20 lat pracuję w branży Inżynierii Środowiska, zarówno
womaly23
A propos strażaków bo dzisiaj święto a zapewne trochę tu ich - nas jest zarówno funkcjonariuszy jak i druhow Panowie: Ja obywatel Rzeczpospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków Strażaka, u
Opublikowane grafiki
588 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi