bazyloss Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 "Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 (edytowane) Ciekawe jak zareaguje kontrolujący na slipowanie łodzi z przyczepy w wodzie na mojej działce której granica została zalana czyli paliki graniczne są w wodzie? Prawo Wodne Art. 77.1.7 mówi: Art. 77. 1. Zakazuje się: 7) poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami, (...) Prawo Wodne Art. 16.16 określa co to jest grunt pokryty wodą: Art. 16. Ilekroć w ustawie jest mowa o: 16) gruntach pokrytych wodami – rozumie się przez to grunty tworzące dna i brzegi cieków naturalnych, jezior oraz innych naturalnych zbiorników wodnych w granicach linii brzegu, a także grunty wchodzącew skład sztucznych zbiorników wodnych, stopni wodnych oraz jezior podpiętrzonych,będące gruntami pokrytymi wodami powierzchniowymi przed wykonaniem urządzeń piętrzących Reasumując - to, że stan wody powierzchniowej się podniósł i linia brzegu przesunęła się na Twoją działkę nijak się ma do zwolnienia Ciebie z zakazu poruszania się w wodach powierzchniowych i po gruntach pokrytych wodami. Własność gruntu pokrytego wodą nie ma tu znaczenia. Istotne jest czy pojazd znalazł się w wodzie powierzchniowej czy też nie. Edytowane 18 Marca 2018 przez @Wyspa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Sądzę że nie masz racji. Jeżeli jest to wynik chwilowego podtopienia (a tak wnioskuję z opisu), to trzeba by rozpatrywać to wg. przepisów: 1. Linię brzegu dla cieków naturalnych, jezior oraz innych naturalnych zbiorników wodnych stanowi krawędź brzegu lub linia stałego porostu traw albo linia, którą ustala się według średniego stanu wody z okresu co najmniej ostatnich 10 lat.2. Linię brzegu ustala, w drodze decyzji, na wniosek mającego interes prawny lub faktyczny:1) właściwy terenowy organ administracji morskiej - dla morskich wód wewnętrznych wraz z morskimi wodami wewnętrznymi Zatoki Gdańskiej oraz wód morza terytorialnego;2) właściwy marszałek województwa - dla wód granicznych oraz śródlądowych dróg wodnych;3) właściwy starosta realizujący zadanie z zakresu administracji rządowej - dla pozostałych wód.3. Podstawę ustalenia linii brzegu stanowi dostarczony przez wnioskodawcę projekt rozgraniczenia gruntów pokrytych wodami od gruntów przyległych, który, z zastrzeżeniem ust. 4, zawiera:1) opis uwzględniający oznaczenie wnioskodawcy, ze wskazaniem jego siedziby i adresu, przyjęty sposób ustalenia projektowanej linii brzegu, ustalenie stanu prawnego nieruchomości objętych projektem z oznaczeniem właścicieli wraz ze wskazaniem ich siedziby i adresu oraz stan stosunków wodnych na gruntach przylegających do projektowanej linii brzegu;2) mapę inwentaryzacji powykonawczej budowli regulacyjnych lub zaktualizowaną kopię mapy zasadniczej, w skali, w jakiej jest sporządzony projekt regulacji wód śródlądowych, lub w skali 1:500, 1:1000, 1:2000 albo 1:5000, z wykazaniem:a) punktów stałych osnowy poziomej nawiązanych do sieci państwowej, granicy stałego porostu traw,c) krawędzi brzegów, przymulisk, odsypisk i wysp,d) proponowanej linii brzegu.4. Organ, o którym mowa w ust. 2, może, w drodze decyzji, zwolnić wnioskodawcę, na jego wniosek, z obowiązku zawarcia w projekcie niektórych informacji, o których mowa w ust. 3.5. Jeżeli krawędź brzegu jest wyraźna, linia brzegu biegnie tą krawędzią.6. Jeżeli krawędź brzegu nie jest wyraźna, linia brzegu biegnie granicą stałego porostu traw, a jeżeli granica stałego porostu traw leży powyżej stanu wody, o którym mowa w ust. 1 - linią przecięcia się zwierciadła wody przy tym stanie z gruntem przyległym.7. Jeżeli brzegi wód są uregulowane, linia brzegu biegnie linią łączącą zewnętrzne krawędzie budowli regulacyjnych, a przy plantacjach wikliny na gruntach uzyskanych w wyniku regulacji - granicą plantacji od strony lądu.8. Decyzja ustalająca linię brzegu obejmuje swym zakresem odcinek i brzegi cieku naturalnego objęte projektem regulacji.9. Jeżeli ustalenie linii brzegu jest konieczne w związku z wykonaniem urządzeń wodnych lub kształtowaniem nowych koryt cieków naturalnych, postępowanie w sprawie ustalenia linii brzegu przeprowadza się łącznie z postępowaniem w sprawie wydania pozwolenia wodnoprawnego.10. Decyzja o ustaleniu linii brzegu może być wydana po uzyskaniu przez zakład pozwolenia wodnoprawnego na wykonanie niecierpiących zwłoki budowli regulacyjnych.10a. Organem właściwym w sprawach, o których mowa w ust. 9 i 10, jest organ właściwy do wydania pozwolenia wodnoprawnego.11. W przypadku zmiany linii brzegu decyzja, o której mowa w ust. 2, może być zmieniona w trybie i na zasadach właściwych dla jej wydania.12. Jeżeli ustalenie linii brzegu następuje w związku z trwałym zajęciem przez wody płynące lub wody morskie, w sposób naturalny, gruntu niestanowiącego własności właściciela wody, koszty projektu, o którym mowa w ust. 3, ponosi właściciel wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Wszystkie decyzje ustalające linie przegową były wydane i oznaczone 25 lat temu.Mi sprzedali działkę gdzie paliki są 2 m w wodzie na odcinku 300 m .Kawał wyłączony z użytkowania a podatki trzeba płacić. Na razie nigdzie się nie zwracam poczekam i zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Więc jak masz ustaloną linię brzegu, to moim zdaniem możesz sobie wjeżdżać, bo w świetle ustawy nie jest to grunt pokryty wodą (do linii brzegu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Prawo Wodne Art. 77.1.7 mówi: Art. 77. 1. Zakazuje się: 7) poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami, (...) A czy ktoś brał pod uwagę to że, łódź napędzana silnikiem np. spalinowym jest już pojazdem mechanicznym?A taki to wniosek mi się nasunął po lekturze https://forum.zegluj.net/viewtopic.php?f=17&t=5791 Absurd, ale..., przyczepka jest też pojazdem .... Edytowane 19 Marca 2018 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Myślę że za wjechanie do wody przyczepką podczas wodowania nie zostaniemy ukarani dlaczego bo przyczepka pod łodziowa nie jest pojazdem mechanicznym .Pojęcie pojazdu mechanicznego, stosowane w kodeksie karnym i kodeksie wykroczeń, nie zostało zdefiniowane ustawowo. Sąd Najwyższy w 2007 r. dokonał wyszczególnienia tego pojęcia, określając je jako pojazd zaopatrzony w poruszający nim silnik, taki jak pojazd samochodowy, maszyna rolnicza, motocykl, lokomotywa kolejowa, samolot, helikopter, statek wodny, a także pojazd szynowy zasilany z trakcji elektrycznej (tramwaj, trolejbus)[2].W uchwale Sądu Najwyższego z 28 lutego 1975 r.[3] zawarto następującą definicję:Pojazdem mechanicznym w ruchu lądowym w rozumieniu przepisów kodeksu karnego jest każdy pojazd drogowy czy szynowy napędzany umieszczonym w nim silnikiem, jak również maszyna samobieżna i motorower.W przypadku przyczepy i naczepy silnik nie jest umieszczony na pojeździe (tylko poza nim), co jednoznacznie zalicza te pojazdy do grona pojazdów niemechanicznych[10]. Wydrukować sobie ustawę i wozić na rybki w schowku łódki . Edytowane 19 Marca 2018 przez Tabor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Myślę że za wjechanie do wody przyczepką podczas wodowania nie zostaniemy ukarani dlaczego bo przyczepka pod łodziowa nie jest pojazdem mechanicznym .Pojęcie pojazdu mechanicznego, stosowane w kodeksie karnym i kodeksie wykroczeń, nie zostało zdefiniowane ustawowo. Sąd Najwyższy w 2007 r. dokonał wyszczególnienia tego pojęcia, określając je jako pojazd zaopatrzony w poruszający nim silnik, taki jak pojazd samochodowy, maszyna rolnicza, motocykl, lokomotywa kolejowa, samolot, helikopter, statek wodny, a także pojazd szynowy zasilany z trakcji elektrycznej (tramwaj, trolejbus)[2].W uchwale Sądu Najwyższego z 28 lutego 1975 r.[3] zawarto następującą definicję:Pojazdem mechanicznym w ruchu lądowym w rozumieniu przepisów kodeksu karnego jest każdy pojazd drogowy czy szynowy napędzany umieszczonym w nim silnikiem, jak również maszyna samobieżna i motorower.W przypadku przyczepy i naczepy silnik nie jest umieszczony na pojeździe (tylko poza nim), co jednoznacznie zalicza te pojazdy do grona pojazdów niemechanicznych[10]. Wydrukować sobie ustawę i wozić na rybki w schowku łódki .To definicja pojazdu by się zgadzała.Jak chciałem ubezpieczyć pierwszy raz samochód to pani zapytała czy mam jakiś pojazd powiedziałem że mam przyczepę do łodzi a ona odpowiedziała że to nie jest pojazdem mechanicznym silnikowym i musiałem zapłacić frycowe w postaci 100% stawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Więc jak masz ustaloną linię brzegu, to moim zdaniem możesz sobie wjeżdżać, bo w świetle ustawy nie jest to grunt pokryty wodą (do linii brzegu). ... i w tym wypadku przychyliłbym się do Twojego wywodu pod warunkiem, że operacja wprowadzania przyczepy do wody i wodowania łódki odbywa się po powierzchni ziemi a nie po ustawowym gruncie pokrytym wodą - czyli zakończy się bez naruszania gruntu pokrytego wodą. Inaczej mówiąc przyczepa może dojechać do ustalonej prawnie linii brzegu i z tej pozycji wykiprować łódkę. @nurek28 - wypada tylko dać na interncję aby ten stan wody nigdy się nie obniżył a przynajmniej trwał do kolejnych 10-ciu lat po którym to ustawowym okresie można zmienić linię brzegu a więc i pewnie podatek gruntowy się zmniejszy bo i powierzchnia działki się zmniejszy Edytowane 19 Marca 2018 przez @Wyspa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (...) Jak chciałem ubezpieczyć pierwszy raz samochód to pani zapytała czy mam jakiś pojazd powiedziałem że mam przyczepę do łodzi a ona odpowiedziała że to nie jest pojazdem mechanicznym silnikowym i musiałem zapłacić frycowe w postaci 100% stawki. "Ta pani" była pracownikiem firmy ubezpieczeniowej i postępowała zgodnie z Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia (OWU) i wytycznymi swojego pracodawcy a nie Prawem o ruchu drogowym. W tych OWU pewnie są pewnie szczegółowe definicje. "Pani" powinna się zapytać czy ma pan drugi samochód ponieważ ulgi sa stosowane za ubezpieczenie w tej samej firmie wszystkich swoich samochodów ora innego mienia - ale wiadomo - jak to "pani" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Nie wiem czy jeszcze trzeba coś pisać odnośnie wjazdu do wody przyczepką z łódką Według prawa wolno wjechać przyczepką z łódka do wody bo przyczepka ,, nie jest pojazdem mechanicznym nie posiada silnika '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Myślę że za wjechanie do wody przyczepką podczas wodowania nie zostaniemy ukarani dlaczego bo przyczepka pod łodziowa nie jest pojazdem mechanicznym .(...) Tak, masz rację, przyczepa zgodnie z Prawem o ruchu drogowym Art. 2 - nie jest pojazdem mechanicznym - jest "tylko" pojazdem. Art. 2. Objaśnienie pojęćUżyte w ustawie określenia oznaczają: (...)31) pojazd – środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane50) przyczepa - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem; 51) przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg; 52) naczepa - przyczepę, której część spoczywa na pojeździe silnikowym i obciąża ten pojazd;(...) A Prawo wodne 2017 Art. 77 mówi o zakazie dotyczącym pojazdów a nie pojazdów mechanicznych: Art. 77. 1. Zakazuje się:(...)7) poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami(...) ... nie można ukarać ? a jak odczytasz ten Art 475 Prawa wodnego 2017 ? Art. 475. Kto niszczy lub uszkadza brzegi śródlądowych wód powierzchniowych, brzegi wód morskich, budowle, w tym mury, niebędące urządzeniami wodnymi, tworzące brzeg lub grunty pokryte śródlądowymi wodami powierzchniowymi – podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. Zauważ, że nie ma tutaj nic o pojazdach ani o innych narzędziach czy sposobie niszczenia brzegów. Wystarczy, że nastapił fakt niszczenia czegoś co dotyczy wód powierzchniowych - bo Prawo wodne zajmuje się wodami i do pudła nawet na rok albo areszt domowy Edytowane 19 Marca 2018 przez @Wyspa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Miałem to napisać, Ale skoro napisałeś to ja wydumałem coś takiego: Czyli: 1. Po przyjechaniu nad wodę demontujemy zaczep, tym krokiem pozbawiamy pojazd łączenia i staje się wózkiem.2. Slipujemy łódkę (trzeba trochę siły, samemu może być ciężko, dlatego szukamy towarzyszy podobnej niedoli)3. Po wędkowaniu i wyciągnięciu łodzi, przykręcamy zaczep do wózka by stał się pojazdem.4. Oddalmy się do domku. A i skończyło się jeżdżenie po lodzie. Edytowane 19 Marca 2018 przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 "Ta pani" była pracownikiem firmy ubezpieczeniowej i postępowała zgodnie z Ogólnymi Warunkami Ubezpieczenia (OWU) i wytycznymi swojego pracodawcy a nie Prawem o ruchu drogowym. W tych OWU pewnie są pewnie szczegółowe definicje. "Pani" powinna się zapytać czy ma pan drugi samochód ponieważ ulgi sa stosowane za ubezpieczenie w tej samej firmie wszystkich swoich samochodów ora innego mienia - ale wiadomo - jak to "pani" Przecież napisałem pierwszy samochód.Co do brzegu zalanego wodą to powiedzmy 15 arów pod wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Nie wiem czy jeszcze trzeba coś pisać odnośnie wjazdu do wody przyczepką z łódką Według prawa wolno wjechać przyczepką z łódka do wody bo przyczepka ,, nie jest pojazdem mechanicznym nie posiada silnika '' ... przeczytałeś mój post powyżej dotyczący Art. 77 i Art. 2 - odpowiednio: Prawo wodne i Prawo o ruchu drogowym ?... czy Prawo wodne mówi coś o pojeździe mechanicznym ?... czy przyczepa jest pojazdem ? Edytowane 19 Marca 2018 przez @Wyspa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tabor Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Czytałem @Wyspa cały czas trzymałem się stwierdzenia pojazd mechaniczny .Tu masz racje napisane jest pojazd . Przyczepka to pojazd i dupa nawet rower to pojazd tylko że niemechaniczny . Ciekawe jak sobie cykliści zawody nad moją rzeczką zrobią legalnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Przecież napisałem pierwszy samochód.Co do brzegu zalanego wodą to powiedzmy 15 arów pod wodą.Tak, Ty chciałeś ubezpieczyć samochód a "pani" zadała nieścisłe pytanie o drugi pojazd ... więc Ty zgodnie z prawdą i Prawem o ruchu drogowym odpowiedziałeś jej że masz drugi pojazd (przyczepkę) - ale dla "pani" określenia pojazd i samochód są widocznie jednoznaczne - ona myślałą o "samochodzie" zgodnie z (OWU) a powiedziała "pojazd" - co jest oczywistym błędem 15 arów - czyli łódka odpłynie z przyczepy zanim tylna oś przekroczy ustawową linię brzegu ? Edytowane 19 Marca 2018 przez @Wyspa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Zgadza się ale za kasę za zalaną część do końca życia miałbym opłaty portowe razem z zimowaniem i osobistym ochroniarzem Edytowane 19 Marca 2018 przez nurek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (...) ja wydumałem coś takiego:1. Po przyjechaniu nad wodę demontujemy zaczep, tym krokiem pozbawiamy pojazd łączenia i staje się wózkiem.2. Slipujemy łódkę (trzeba trochę siły, samemu może być ciężko, dlatego szukamy towarzyszy podobnej niedoli)3. Po wędkowaniu i wyciągnięciu łodzi, przykręcamy zaczep do wózka by stał się pojazdem.4. Oddalmy się do domku. Polak "potrafi" - Polak ma zaszyte w genach omijanie przepisów - każdych, włącznie z Konstytucją Zakładasz, że przyczepa po wyczepieniu z pojazdu nie będzie wyglądała już jako przyczepa ale jako wózek podwórkowy ? ... ale Prawo o ruchu drogowym określa cechy pojęcia "przyczepa": Art. 2. Objaśnienie pojęćUżyte w ustawie określenia oznaczają: (...)31) pojazd – środek transportu przeznaczony do poruszania się po drodze oraz maszynę lub urządzenie do tego przystosowane50) przyczepa - pojazd bez silnika, przystosowany do łączenia go z innym pojazdem; (...) Twoja przyczepa po wyczepieniu z pojazdu mechanicznego, np traktora nadal bedzie posiadała cechy przyczepy: przystosowana do łączenia z innym pojazdem - patrz pkt 50) uprd* dyszel* linka asekuracyjna*zamek do łączenia z hakiem holowniczym pojazdu mechanicznego. Ponadto będzie posiadała cechy pojazdu poruszajacego sie po drogach - patrz pkt 31) upw:* tablica rejestracyjna* oświetlenie. Prawo wodne nie mówi, że przyczepa (pojazd) musi być do czegoś podczepiona aby nie mogła jeździć po gruntach pokrytych wodą - ona nie może jeździć po gruntach pokrytych wodą powierzchniową niezaleznie od tego czy jest podczepiona czy też nie. Zakładając jeszcze jeden absurdalny wariant, że obedrzesz całą przyczepę z dyszla i świateł - z tablicy rejestracyjnej i wjedziesz na zakazany grunt - to podpadniesz pod Art. 475 Prawa wodnego: Art. 475. Kto niszczy lub uszkadza brzegi śródlądowych wód powierzchniowych, brzegi wód morskich, budowle, w tym mury, niebędące urządzeniami wodnymi, tworzące brzeg lub grunty pokryte śródlądowymi wodami powierzchniowymi – podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku. ... a w nim nie ma już mowy ani o przyczepie ani o wózku tylko o fakcie niszczenia brzegu Zauważ, że polskie prawo również tworzą Polacy (ci z genetycznymi przypadłościami omijania prawa) i jak widać starają się myśleć jak "złodziej" i przeciwko temu złodziejowi gotują zasadzki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Eeeeetam, cicho być (jak to śp. Smoleń mówił) Każdy ustrój tworzy inny ustrój. Nawet nie dałeś się nacieszyć pomysłem. ==== A swoją droga wózek też ma dyszel, a oznaczony być musi jak będę go ciągnął po drodze publicznej.A będę ciągnął bo lubię mieć światła w wózku, zasilane z akumulatora w wózku. Wiem wiem, zamknięte koło. Edytowane 19 Marca 2018 przez Pietruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Zgadza się ale za kasę za zalaną część do końca życia miałbym opłaty portowe razem z zimowaniem i osobistym ochroniarzem ... to Forum wyzwala w Polakach inicjatywy - wystarczy zgłosić potrzebę zmiany linii brzegu do właściwego urzędu (powyżej masz gotowy konspekt) - wnieść stosowne opłaty - zaprosić geodetów w celu dokonania nowych pomiarów i oznakowania granic (opłata), zmienić Księgę Wieczystą (opłata) - pozyskać wypis i wyrys z nieruchomości (opłata) - i... po bólu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Eeeeetam, cicho być (jak to śp. Smoleń mówił) Każdy ustrój tworzy inny ustrój. Nawet nie dałeś się nacieszyć pomysłem. ... sorry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) ..... widzę, że nie odpuszczasz, kontynuuj to może być ciekawe przeżycie jak na końcu uzyskasz "produkt" godny Polaka z genetycznymi..... Edytowane 19 Marca 2018 przez @Wyspa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Czytałem @Wyspa cały czas trzymałem się stwierdzenia pojazd mechaniczny .Tu masz racje napisane jest pojazd . Przyczepka to pojazd i dupa nawet rower to pojazd tylko że niemechaniczny . (...)... czasami człowiek wbije się w jakiś kanał , że nie sposób zmienić mu tok myślenia - aż przychodzi "wstrząs" a następnie olśnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 ..... widzę, że nie odpuszczasz, kontynuuj to może być ciekawe przeżycie jak na końcu uzyskasz "produkt" godny Polaka z genetycznymi..... Nie wstydzę się swojej narodowości i przypadłości jakie odziedziczyłem wraz z nią. Choć nie zawsze się zgadzam z tym co się dzieje w mojej ojczyźnie.Fantazji mi nie brakuje, ale to nie miejsce....Nie każdy też pomysł czy fantazja musi przybierać rzeczywistą formę.A prawo szanuję mimo posiadanego genotypu. Pozdrawiam,Polak Pietruk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 @Wyspa Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) A i skończyło się jeżdżenie po lodzie. Nie skończyło się jeżdżenie po lodzie - ponieważ Prawo wodne 2017 Art. 77: Art. 77. 1. Zakazuje się: 7) poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami, (...) ...zakazuje jeżdżenia w wodach oraz po dnie a lód jest nad dnem oraz nie jest wodą ---> pozwala to na jazdę pojazdami nad dnem/gruntem - po lodzie ---> quady Uprzedzę jeszcze kolejne dywagacje i odniosę się do pojęcia "poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych". Pojazdy jakie nam się kojarzą na pierwszy rzut to takie co mają koła, gąsienice i odpowiedni ciężar co wymusza na nich jazdę po dnie w tym wypadku po gruntach pokrytych wodą - ponieważ są cięższe od wody. Takim pojazdom ustawodawca wprowadza zakaz: *poruszania się po gruntach pokrytych wodą. Ale są też pojazdy które jeżdżą po drogach i pływają jednocześnie czyli posiadaja wyporność. Takim pojazdom ustawodawca wprowadza jednocześnie dwa zakazy: *poruszania się w wodach powierzchniowych i jednocześnie*poruszania się po gruntach pokrytych wodą. Jakie to pojazdy ? Amfibie... Edytowane 19 Marca 2018 przez @Wyspa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bazyloss
"Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ?
Top użytkownicy dla tego pytania
37
33
30
30
Popularne dni
20 Lut
49
19 Mar
31
19 Lut
20
24 Sie
18
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 37 odpowiedzi
nurek28 33 odpowiedzi
SzymusS 30 odpowiedzi
S.O.D. 30 odpowiedzi
Popularne dni
20 Lut 2021
49 odpowiedzi
19 Mar 2018
31 odpowiedzi
19 Lut 2021
20 odpowiedzi
24 Sie 2017
18 odpowiedzi
Popularne posty
bazyloss
jak Unia daje ogrom kasy na ochronę naszych wód (kanalizacja, oczyszczalnie) to jest OK jak próbuje podciągnąć nas pod swoje standardy ochrony środowiska, to bee - głupia Mądry jak wie, że będzie mu
bazyloss
Zawsze możesz wyjechać poza teren UE, jak staram się Tobą nie polemizować ... , to kwiecista poezja w tym wypadku ma niewiele wspólnego z prawdą (20 lat pracuję w branży Inżynierii Środowiska, zarówno
womaly23
A propos strażaków bo dzisiaj święto a zapewne trochę tu ich - nas jest zarówno funkcjonariuszy jak i druhow Panowie: Ja obywatel Rzeczpospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków Strażaka, u
Opublikowane grafiki
588 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi