bazyloss Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 "Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno zbiornika - czy wjazd tylko przyczepą do wody traktowany jest również jako pojazd mechaniczny ( przyczepa + pojazd, ale tylko koła przyczepy wjeżdżają do wody) ?, czy dno zbiornika to także „slip” który wyłożony jest płytami itp. ? Przyczepa jest również pojazdem, tylko że holowanym. Należy również podkreślić, że slipuje się jednostki pływające, a nie pojazdy. Nowe Prawo wodne mówi aby poruszać się poza drogami wodnymi z silnikami pow. 10 KW potrzebne będzie dodatkowe zezwolenie. Wykaz dróg wodnych znalazłem, pytanie dotyczy wszystkich innych zbiorników-rzek nie będących drogami wodnymi – gdzie takie zezwolenie uzyskać, jakie są koszta uzyskania zezwolenia, na jaki okres będą wydawane zezwolenia, czy wydawane zezwolenie będzie wydawane na jednostkę pływającą czy może na nazwisko czy to będzie jeszcze inna forma zezwolenia, czy zezwolenie będzie wydawane osobno na każdą wodę czy jedno ogólne? Zgodnie z przepisem art. 389 pkt 2 ustawy Prawo wodne pozwolenie wodnoprawne jest konieczne na szczególne korzystanie z wód . Przepis art. 34 pkt 9 wskazuje, że uprawnianie na wodach sportu, turystyki lub rekreacji przy pomocy jednostek pływających wyposażonych w silnik spalinowy o mocy silnika powyżej 10 kW z wyłączeniem dróg wodnych jest takim szczególnym korzystaniem z wód. Wobec powyższego na wyżej wskazane sposób korzystania z wód niezbędne jest uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego. Taką odp uzyskałem z RZGW W-wa - mało rzeczowa odp Edytowane 22 Lutego 2018 przez womaly23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Przyczepa jest również pojazdem, tylko że holowanym. Należy również podkreślić, że slipuje się jednostki pływające, a nie pojazdy. Przyczepa jest pojazdem mechanicznym?Za rok o tej samej porze, komentarze będą bardziej treściwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Maxer Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Wydawanie pozwolenia wodnoprawnego będzie trwało 2-3 tygodnie tak wiec w połowie marce powinno się złożyć wniosek tak żeby w kwietniu go otrzymać i od 1.05 szaleć na łowisku :-) ale czuje że tak nie będzie :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niko333 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 A czy ktoś wie jakie będą ewentualne sankcje za brak takiego pozwolenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 A czy ktoś wie jakie będą ewentualne sankcje za brak takiego pozwolenia?Mandat i won z wody..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Edytowane 22 Lutego 2018 przez S.O.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rybak109 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Wydawanie pozwolenia wodnoprawnego będzie trwało 2-3 tygodnie tak wiec w połowie marce powinno się złożyć wniosek tak żeby w kwietniu go otrzymać i od 1.05 szaleć na łowisku :-) ale czuje że tak nie będzie :-(Normalnie na wydanie decyzji (m.in. pozwolenia wodnoprawnego) urząd ma dwa miesiące... ale patrząc na paraliz w Polskich Wodach, niedobory kadrowe, często elenentarny brak wiedzy i kompetencji nowych pracowników to obstawiam że może to potrwać dłużej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno zbiornika - czy wjazd tylko przyczepą do wody traktowany jest również jako pojazd mechaniczny ( przyczepa + pojazd, ale tylko koła przyczepy wjeżdżają do wody) ?, czy dno zbiornika to także „slip” który wyłożony jest płytami itp. ? Przyczepa jest również pojazdem, tylko że holowanym. Należy również podkreślić, że slipuje się jednostki pływające, a nie pojazdy. Nowe Prawo wodne mówi aby poruszać się poza drogami wodnymi z silnikami pow. 10 KW potrzebne będzie dodatkowe zezwolenie. Wykaz dróg wodnych znalazłem, pytanie dotyczy wszystkich innych zbiorników-rzek nie będących drogami wodnymi – gdzie takie zezwolenie uzyskać, jakie są koszta uzyskania zezwolenia, na jaki okres będą wydawane zezwolenia, czy wydawane zezwolenie będzie wydawane na jednostkę pływającą czy może na nazwisko czy to będzie jeszcze inna forma zezwolenia, czy zezwolenie będzie wydawane osobno na każdą wodę czy jedno ogólne? Zgodnie z przepisem art. 389 pkt 2 ustawy Prawo wodne pozwolenie wodnoprawne jest konieczne na szczególne korzystanie z wód . Przepis art. 34 pkt 9 wskazuje, że uprawnianie na wodach sportu, turystyki lub rekreacji przy pomocy jednostek pływających wyposażonych w silnik spalinowy o mocy silnika powyżej 10 kW z wyłączeniem dróg wodnych jest takim szczególnym korzystaniem z wód. Wobec powyższego na wyżej wskazane sposób korzystania z wód niezbędne jest uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego. Taką odp uzyskałem z RZGW W-wa - mało rzeczowa odp Piotrek - w kwestii wjeżdżania do wody Prawo wodne nie mówi o pojeździe mechanicznym, tylko w ogóle o pojeździe - a więc i przyczepce...Odpowiedź na drugą kwestię jakby to..... nie jest zaskoczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kristofer232 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Mi się wydaje że jeszcze sami nie wiedzą jakie opłaty będą obowiązywać, ja z Białegostoku bardzo podobną odpowiedź dostałem. A pytałem też o procedury ceny i okresy obowiązywania. A nic prócz tego co kolega wyżej nie dostałem. A na chłopski rozum biorąc to takie zezwolenia i kasa za nie powinny być jakoś rozróżniane. Bo amatorski połów ryb trochę mniejszy wpływ ma na środowisko niż np wypożyczalnia sprzętu wodnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Trochę naciągane te argumenty. Slip nie jest dnem, tylko budowlą. Gorzej jak ktoś nie ma takowego w okolicy. Z drugiej strony może wywoła to należyte parcie środowiska i takowe powstaną. Z trzeciej jest problem z ludźmi na quadach rozjeżdżających strumienie.Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 22 Lutego 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Wysłałem odpowiedź żeby doprecyzowali odp na 2 pyt- na jaki okres, na ile zbiorników, na kogo zezwolenie itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nowy76 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Mi się wydaje że jeszcze sami nie wiedzą jakie opłaty będą obowiązywać, ja z Białegostoku bardzo podobną odpowiedź dostałem. A pytałem też o procedury ceny i okresy obowiązywania. A nic prócz tego co kolega wyżej nie dostałem. A na chłopski rozum biorąc to takie zezwolenia i kasa za nie powinny być jakoś rozróżniane. Bo amatorski połów ryb trochę mniejszy wpływ ma na środowisko niż np wypożyczalnia sprzętu wodnego.rybołówstwo jest wyłączone tak samo jak żeglowanie z pozwolenia wodno prawnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kristofer232 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 Rybołówstwo tak ale turystyka przy pomocy silnika większego niż 10kw już nie, no i amatorski połów ryb to nie rybołówstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 rybołówstwo jest wyłączone tak samo jak żeglowanie z pozwolenia wodno prawnegoJest chyba różnica pomiędzy słowem "rybołówstwo", a "wędkarstwo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nowy76 Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 rybołówstwo jest też wędkarstwem parę postów wcześniej wkleiłem odpowiedź z Augustowa na temat pływania po ich wodach i łowienia ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 22 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2018 (edytowane) Kolega nowy76 ma chyba sporo racji, tylko niewłaściwie to formułuje. W przepisie nie ma mowy o rybołówstwie, tylko rybackim korzystaniu z wód. Zarówno rybactwo jak i wędkarstwo jest korzystaniem rybackim, przynajmniej tak mi wychodzi z tego co czytałem. Ale jak wiemy, logika w prawie często nie obowiązuje, więc może wypowie się ktoś bardziej doświadczony. Edytowane 22 Lutego 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Rybołówstwem nazywa się gospodarcze wykorzystywanie zasobów morskich. Rybactwo to śródlądzie. Prawo nie rozróżnia rodzajów rybackiego użytkowania wody ze względu na używane narzędzia - zresztą po co by to było robić, skoro finalnie nie widać żadnej różnicy..Oczywiście wędkarstwo ma większy potencjał biznesowy, ale rybactwo pełni rolę ważnej posługi społecznej dla dużo szerszego grona.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lucas Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Najlepiej nie dążyć tematu po urzędach i im nie przypominać cały czas o tym bo jeszcze się poważniej zainteresują, ja mam nadzieję że to będzie martwy przepis albo my go źle interpretujemy i żadnych znaczących zmian nie będzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 womaly23 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Nie do końca, na tą chwilę zezwolenie jest wymagane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 polak9 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 No dobra a kto ma to sprawdzać bo policja nic nie wie i mało tego nawet nie chcą wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) Mi się wydaje że jeszcze sami nie wiedzą jakie opłaty będą obowiązywać, ja z Białegostoku bardzo podobną odpowiedź dostałem. A pytałem też o procedury ceny i okresy obowiązywania. A nic prócz tego co kolega wyżej nie dostałem. A na chłopski rozum biorąc to takie zezwolenia i kasa za nie powinny być jakoś rozróżniane. Bo amatorski połów ryb trochę mniejszy wpływ ma na środowisko niż np wypożyczalnia sprzętu wodnego.Jak to nie wiadomo. Wiadomo. Przeczytaj mój post nr 237... Okres obowiązywania - tego też nie napiszą wprost. Z prawa wynika tylko, że pozwolenie wodnoprawne wydaje się na okres do 20 lat. Zależy więc w tym przypadku na ile zawnioskujesz. Jak na 10 - dadzą na 10, jak na 20 dadzą na 20 - proste.Niewiadomą jest natomiast czy pozwolenie będzie wydawane na nazwisko, nr rejestracyjny łodzi, no i na ile zbiorników (wg mnie - jak wcześniej pisałem jedno pozwolenia na jeden Zarząd Zlewni). Mapa ZZ jest na stronie RZGW Edytowane 23 Lutego 2018 przez S.O.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 No dobra a kto ma to sprawdzać bo policja nic nie wie i mało tego nawet nie chcą wiedzieć.Na razie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 S.O.D. Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Najlepiej nie dążyć tematu po urzędach i im nie przypominać cały czas o tym bo jeszcze się poważniej zainteresują, ja mam nadzieję że to będzie martwy przepis albo my go źle interpretujemy i żadnych znaczących zmian nie będzie.Ignorantia legis non excusat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Piotrek - w kwestii wjeżdżania do wody Prawo wodne nie mówi o pojeździe mechanicznym, tylko w ogóle o pojeździe - a więc i przyczepce...Odpowiedź na drugą kwestię jakby to..... nie jest zaskoczeniemCzy na to tez będzie potrzebne zezwolenie?https://youtu.be/MSkxcNVk-Ps Heheh jak ja na ryby dojadę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 23 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Czy na to tez będzie potrzebne zezwolenie?https://youtu.be/MSkxcNVk-Ps Heheh jak ja na ryby dojadę? Widzę że mamy podobny dojazd do łowiska ,tylko ja jeszcze z przyczepą się pcham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bazyloss
"Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ?
Top użytkownicy dla tego pytania
37
33
30
30
Popularne dni
20 Lut
49
19 Mar
31
19 Lut
20
24 Sie
18
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 37 odpowiedzi
nurek28 33 odpowiedzi
SzymusS 30 odpowiedzi
S.O.D. 30 odpowiedzi
Popularne dni
20 Lut 2021
49 odpowiedzi
19 Mar 2018
31 odpowiedzi
19 Lut 2021
20 odpowiedzi
24 Sie 2017
18 odpowiedzi
Popularne posty
bazyloss
jak Unia daje ogrom kasy na ochronę naszych wód (kanalizacja, oczyszczalnie) to jest OK jak próbuje podciągnąć nas pod swoje standardy ochrony środowiska, to bee - głupia Mądry jak wie, że będzie mu
bazyloss
Zawsze możesz wyjechać poza teren UE, jak staram się Tobą nie polemizować ... , to kwiecista poezja w tym wypadku ma niewiele wspólnego z prawdą (20 lat pracuję w branży Inżynierii Środowiska, zarówno
womaly23
A propos strażaków bo dzisiaj święto a zapewne trochę tu ich - nas jest zarówno funkcjonariuszy jak i druhow Panowie: Ja obywatel Rzeczpospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków Strażaka, u
Opublikowane grafiki
588 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi