Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "Prawo wodne"

bazyloss

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
  1. Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno zbiornika  - czy wjazd tylko  przyczepą do wody  traktowany jest również jako pojazd mechaniczny  ( przyczepa + pojazd, ale tylko koła przyczepy wjeżdżają do wody) ?,  czy dno zbiornika to także „slip” który wyłożony jest płytami itp. ?

Przyczepa jest również pojazdem, tylko że holowanym. Należy również podkreślić, że slipuje się jednostki pływające, a nie pojazdy.

1. Nowe Prawo wodne mówi aby poruszać się poza drogami wodnymi z silnikami pow. 10 KW potrzebne będzie dodatkowe zezwolenie. Wykaz dróg wodnych znalazłem, pytanie dotyczy wszystkich innych zbiorników-rzek  nie będących drogami wodnymi – gdzie takie zezwolenie uzyskać, jakie są koszta uzyskania zezwolenia, na jaki okres będą wydawane zezwolenia,  czy wydawane zezwolenie będzie wydawane na jednostkę pływającą czy może na nazwisko czy to będzie jeszcze inna forma zezwolenia, czy zezwolenie będzie wydawane osobno na każdą wodę czy jedno ogólne?

Zgodnie z przepisem art. 389 pkt 2 ustawy Prawo wodne pozwolenie wodnoprawne jest konieczne na szczególne korzystanie z wód . Przepis art. 34 pkt 9 wskazuje, że uprawnianie na wodach sportu, turystyki lub rekreacji przy pomocy jednostek pływających wyposażonych w silnik spalinowy o mocy silnika powyżej 10 kW z wyłączeniem dróg wodnych jest takim szczególnym korzystaniem z wód. Wobec powyższego na wyżej wskazane sposób korzystania z wód niezbędne jest uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego.

Taką odp uzyskałem z RZGW W-wa - mało rzeczowa odp

Edytowane przez womaly23

• 0

Przyczepa jest również pojazdem, tylko że holowanym. Należy również podkreślić, że slipuje się jednostki pływające, a nie pojazdy.

Przyczepa  jest pojazdem mechanicznym?

Za rok o tej samej porze, komentarze będą bardziej treściwe :)

• 0

Wydawanie pozwolenia wodnoprawnego będzie trwało 2-3 tygodnie tak wiec w połowie marce powinno się złożyć wniosek tak żeby w kwietniu go otrzymać i od 1.05 szaleć na łowisku :-) ale czuje że tak nie będzie :-(

Normalnie na wydanie decyzji (m.in. pozwolenia wodnoprawnego) urząd ma dwa miesiące... ale patrząc na paraliz w Polskich Wodach, niedobory kadrowe, często elenentarny brak wiedzy i kompetencji nowych pracowników to obstawiam że może to potrwać dłużej...

• Like 1

• 0

1. Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno zbiornika  - czy wjazd tylko  przyczepą do wody  traktowany jest również jako pojazd mechaniczny  ( przyczepa + pojazd, ale tylko koła przyczepy wjeżdżają do wody) ?,  czy dno zbiornika to także „slip” który wyłożony jest płytami itp. ?

1. Nowe Prawo wodne mówi aby poruszać się poza drogami wodnymi z silnikami pow. 10 KW potrzebne będzie dodatkowe zezwolenie. Wykaz dróg wodnych znalazłem, pytanie dotyczy wszystkich innych zbiorników-rzek  nie będących drogami wodnymi – gdzie takie zezwolenie uzyskać, jakie są koszta uzyskania zezwolenia, na jaki okres będą wydawane zezwolenia,  czy wydawane zezwolenie będzie wydawane na jednostkę pływającą czy może na nazwisko czy to będzie jeszcze inna forma zezwolenia, czy zezwolenie będzie wydawane osobno na każdą wodę czy jedno ogólne?

Zgodnie z przepisem art. 389 pkt 2 ustawy Prawo wodne pozwolenie wodnoprawne jest konieczne na szczególne korzystanie z wód . Przepis art. 34 pkt 9 wskazuje, że uprawnianie na wodach sportu, turystyki lub rekreacji przy pomocy jednostek pływających wyposażonych w silnik spalinowy o mocy silnika powyżej 10 kW z wyłączeniem dróg wodnych jest takim szczególnym korzystaniem z wód. Wobec powyższego na wyżej wskazane sposób korzystania z wód niezbędne jest uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego.

Taką odp uzyskałem z RZGW W-wa - mało rzeczowa odp

Piotrek - w kwestii wjeżdżania do wody Prawo wodne nie mówi o pojeździe mechanicznym, tylko w ogóle o pojeździe - a więc i przyczepce...

Odpowiedź na drugą kwestię jakby to..... nie jest zaskoczeniem

• 0

Mi się wydaje że jeszcze sami nie wiedzą jakie opłaty będą obowiązywać, ja z Białegostoku bardzo podobną odpowiedź dostałem. A pytałem też o procedury ceny i okresy obowiązywania. A nic prócz tego co kolega wyżej nie dostałem. A na chłopski rozum biorąc to takie zezwolenia i kasa za nie powinny być jakoś rozróżniane. Bo amatorski połów ryb trochę mniejszy wpływ ma na środowisko niż np wypożyczalnia sprzętu wodnego.

• 0

Trochę naciągane te argumenty. Slip nie jest dnem, tylko budowlą. Gorzej jak ktoś nie ma takowego w okolicy. Z drugiej strony może wywoła to należyte parcie środowiska i takowe powstaną. Z trzeciej jest problem z ludźmi na quadach rozjeżdżających strumienie.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Mi się wydaje że jeszcze sami nie wiedzą jakie opłaty będą obowiązywać, ja z Białegostoku bardzo podobną odpowiedź dostałem. A pytałem też o procedury ceny i okresy obowiązywania. A nic prócz tego co kolega wyżej nie dostałem. A na chłopski rozum biorąc to takie zezwolenia i kasa za nie powinny być jakoś rozróżniane. Bo amatorski połów ryb trochę mniejszy wpływ ma na środowisko niż np wypożyczalnia sprzętu wodnego.

rybołówstwo jest wyłączone tak samo jak żeglowanie z pozwolenia wodno prawnego

• 0

Kolega nowy76 ma chyba sporo racji, tylko niewłaściwie to formułuje. W przepisie nie ma mowy o rybołówstwie, tylko rybackim korzystaniu z wód. Zarówno rybactwo jak i wędkarstwo jest korzystaniem rybackim, przynajmniej tak mi wychodzi z tego co czytałem. Ale jak wiemy, logika w prawie często nie obowiązuje, więc może wypowie się ktoś bardziej doświadczony. 

Edytowane przez psulek

• 0

Rybołówstwem nazywa się gospodarcze wykorzystywanie zasobów morskich. Rybactwo to śródlądzie. Prawo nie rozróżnia rodzajów rybackiego użytkowania wody ze względu na używane narzędzia - zresztą po co by to było robić, skoro finalnie nie widać żadnej różnicy..

Oczywiście wędkarstwo ma większy potencjał biznesowy, ale rybactwo pełni rolę ważnej posługi społecznej dla dużo szerszego grona.. :) 

• 0

Najlepiej nie dążyć tematu po urzędach i im nie przypominać cały czas o tym bo jeszcze się poważniej zainteresują, ja mam nadzieję że to będzie martwy przepis albo my go źle interpretujemy i żadnych znaczących zmian nie będzie.

• Like 1

• 0

Jak to nie wiadomo. Wiadomo. Przeczytaj mój post nr 237... Okres obowiązywania - tego też nie napiszą wprost. Z prawa wynika tylko, że pozwolenie wodnoprawne wydaje się na okres  do 20 lat. Zależy więc w tym przypadku na ile zawnioskujesz. Jak na 10 - dadzą na 10, jak na 20 dadzą na 20 - proste.

Niewiadomą jest natomiast czy pozwolenie będzie wydawane na nazwisko, nr rejestracyjny łodzi, no i na ile zbiorników (wg mnie - jak wcześniej pisałem jedno pozwolenia na jeden Zarząd Zlewni). Mapa ZZ jest na stronie RZGW

Edytowane przez S.O.D.

• 0

Piotrek - w kwestii wjeżdżania do wody Prawo wodne nie mówi o pojeździe mechanicznym, tylko w ogóle o pojeździe - a więc i przyczepce...

Odpowiedź na drugą kwestię jakby to..... nie jest zaskoczeniem

Czy na to tez będzie potrzebne zezwolenie?

https://youtu.be/MSkxcNVk-Ps

Heheh jak ja na ryby dojadę? :)