bazyloss Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 "Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wedkarski365.pl Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Dlaczego w 23 ponownie? bo tak zapisali w nowej ustawie, że obecne numery i rejestracje zachowują ważności do określonej daty w zależności kiedy łódź była zarejestrowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nowy76 Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 I ma być prowadzony jeden rejestr w UM w Szczecinie, a rejestrować bedzie można nawet w starostwie, opłata 10% najniższej krajowej i najważniejsza zmiana łodzie do rekreacji nie będą musiały przechodzić przeglądów co 3 lata jak w PZMiNW, nie będzie potrzeby rezerwacji nazw łodzi jak PZŻ. Wymagania wyposażenia łodzi będą jednakowe dla danej klasy łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 20 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 No to się zrobi drożej - w tym roku 260 PLN, w przyszłym 300. Każda zmiana w papierach tak samo. Nie sądzę, żeby starostwa konkurowały ze sobą "u nas zarejestrujesz za 5% krajowej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 U mnie w starostwie rejestracja bez opłaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Widać powiat bogaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 karkoszek Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 Generalnie za rejestrację nie pobierają opłaty, ale za wydanie zaświadczenia 17 zł już pobierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 piernik Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2020 Został opublikowany jednolity tekst ustawy – Prawo wodne , w której 1.art. 34 pkt.9 Został usunięty kontrowersyjny zapis : "uprawianie na wodach sportu, turystyki lub rekreacji za pomocą jednostek pływających wyposażonych w silnik spalinowy mocy powyżej 10 kW" za tzw. szczególne korzystanie z wód ), 2. Art.77 pkt.7 Wyłączono z zakazu " poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami, z wyłączeniem pojazdów :" - f) używanych do slipowania łodzi, w miejscach do tego wyznaczonych. http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001566/U/D20171566Lj.pdf 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 luk_80 Opublikowano 23 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 Skopiowane z profilu Jacka Kolendowicza. Od 1 sierpnia 2020 r. zostaje zniesiony obowiązek rejestracji niewielkich łodzi wędkarskich, kajaków, pontonów i wszelkich pływadełek!Od tej daty obowiązkowi rejestracji podlegają jedynie:1) jachty oraz jednostki pływające używane do amatorskiego połowu ryb, o długości większej niż 7,5 m lub napędzie mechanicznym o mocy większej niż 15 kW (20 KM);2) jednostki pływające używane do połowów rybackich,3) jednostki pływające uprawiająca żeglugę poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej – o ile nie posiadają innej niż polska przynależności.Dużym uproszczeniem przepisów jest również wprowadzenie dla statków do 24 metrów jednego jawnego rejestru – zamiast dotychczasowych sześciu.Aktualne, szczegółowe przepisy na ten temat znajdziecie w ujednoliconym tekście „Ustawy z dnia 12 kwietnia 2018 r. o rejestracji jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m”: http://isap.sejm.gov.pl/…/…/WDU20180001137/U/D20181137Lj.pdf 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 GoloGolo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Czyli bede mógł zdrapać ten szpetny nuner z mojego pięknego kajaka... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pawlo29 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Wydaję mi się że najpierw jak to jest prawdą , zanim się zetrze to trzeba w urzędzie takie numery wyrejestrować . Osobiście nie jestem za takim rozwiązaniem , bo może być ciekawie na wodzie jak będziemy anonimowi , numery w niczym MI nie przeszkadzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Aby plywac i lowic na srodlondowych wodach lodzia 4m z silnikiem do 15kW , czy wedlug nowych przepisow trzeba miec kolo ratunkowe i kamizelki ratunkowe oraz bosak?Z teg oco czytam to nawet nie trzeba numerow naklejac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Janusszr Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Rozsądek podpowiada, że sprzęt ratunkowy trzeba mieć! Niezależnie od przepisów. Chociaż nie sądzę, aby w tym przypadku przepisy były zmienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Jeżeli państwo ustawą zniesie numery, podejrzewam ze PZW każe je mieć. Jest to logiczne, w razie klusownictwa, ucieczki itp zawsze jest to jakiś sposób na identyfikację. U mnie SSR zawsze z daleka przez lornetkę lub drona zapisują numery pływających, nawet jak nie mogą mnie kontrolować bo są z brzegu. Mi to nie przeszkadza tylko mogli by się zdeklarowac, miałem plan naklejać nr z materiału pontonowego ale przez ta ustawę się wstrzymałem i mam zwykle za 40. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 pzw wg mnie nie da rady, bo jak? każdy z czterdziestu kilku okręgów swoje numery? do tego dochodzi zbieranie danych osobowych a to już podpada pod cudowne RODO, na jakiej podstawie dane te będą udostępniane do PSR czy innych służb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bartsiedlce Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Marcin, to już chyba jest załatwione, każdy okręg ma inspektora, a każdy opłacający składki wypełniał ankietę, w której zgodził się na przetwarzanie i udostępnianie swoich danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hvast Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Na podstawie DODO. Służb nie obowiązuje RODO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Bartek, ale na jakiej podstawie udostępniać dane służbom? Do tego rejestr łodzi to nowy rejestr, który trzeba zgłosić. Widzę zalety tego aby każde pływadło miało numery ale z wykonaniem tego będzie gorzej. Służb nie obowiązuje, ale tego co udostępnienia tak, nie może ot tak sobie bez dokumentacji przekazać danych służbom, na telefon będą tych danych udzielać? A co z SSR? Edytowane 25 Czerwca 2020 przez wuran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcipas Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Aby plywac i lowic na srodlondowych wodach lodzia 4m z silnikiem do 15kW , czy wedlug nowych przepisow trzeba miec kolo ratunkowe i kamizelki ratunkowe oraz bosak?Z teg oco czytam to nawet nie trzeba numerow naklejac.To na jakiej podstawie teraz ktoś stwierdzi, że dane pływało ma 3,3 czy 3,6m?Przecież od długości zależy wyposażenie. Edytowane 25 Czerwca 2020 przez Marcipas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Baza wszystkich wędkarzy juz jest. Sam wprowadzam wszystkich składki, odznaczenia, kary itp z naszego koła. Nie problem dopisać nr. Plywadła. Wtedy SSR i PSR ma dostęp z telefonu/tableta do twoich danych. Wszyscy wędkarze będą w końcu w systemie na razie w naszym okręgu skarbnicy mają 15 laptopów na pozostałe okręgi 45. Jeżeli się to przyjmnie za 2 lata każdy skarbnik będzie miał laptopa i wszystko będzie w systemie. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 meps Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Mniej biurokracji, mniej opłat i kombinowania z jakimiś numerami. W końcu raz zrobili coś pożytecznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) pzw wg mnie nie da rady, bo jak? każdy z czterdziestu kilku okręgów swoje numery? do tego dochodzi zbieranie danych osobowych a to już podpada pod cudowne RODO, na jakiej podstawie dane te będą udostępniane do PSR czy innych służb? @wuran i @tresor Nie wiem czemu miałby służyć ten rejestr numerów. Przecież użytkownik rybacki może sobie wprowadzić w pozwoleniu zapis, że połów ryb tylko z zarejestrowanych środków pływających. Mamy wtedy dwa przypadki użycia: 1. Łowisz ze środka niezarejestrowanego - podstawa do wezwania policji za łamanie warunków licencji, czyli kłusujesz.2. Kłusujesz z łódki z rejestracja - podstawa do zgłoszenia sprawy na Policję wraz z numerami. Chyba, że coś przeoczyłem. Edytowane 25 Czerwca 2020 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RedJin Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 A to nie jest tak że teraz obowiązek połowu z zarejestrowanej jednostki wynika z ustawy? To skoro prawo się zmienia to po co użytkownik rybacki miał by być mądrzejszy niż ustawa przewiduje? Żeby utrudniać tylko? Ale to czas pokaże. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hvast Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Ciekawe czy policja będzie działać na podstawie aktów prawnych czy regulaminu jakiegoś stowarzyszenia. Edytowane 25 Czerwca 2020 przez hvast87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 Policja może nie, ale już SSR tak. Przykład Odra droga wodna wszystko może pływać od pontonu po barki slizgacze skutery itp... Odra płynie 20km przez park jakiś tam. PZW wymyśliło ze nie wolno wędkować ze spaliną bo park... Będą chcieli to wprowadza wewnętrzny prikaz i co zrobisz. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 luk_80 Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2020 @wuran i @tresor Nie wiem czemu miałby służyć ten rejestr numerów. Przecież użytkownik rybacki może sobie wprowadzić w pozwoleniu zapis, że połów ryb tylko z zarejestrowanych środków pływających. Mamy wtedy dwa przypadki użycia: 1. Łowisz ze środka niezarejestrowanego - podstawa do wezwania policji za łamanie warunków licencji, czyli kłusujesz.2. Kłusujesz z łódki z rejestracja - podstawa do zgłoszenia sprawy na Policję wraz z numerami. Chyba, że coś przeoczyłem.Zależy gdzie zarejestrowanych. Skoro obowiązek ustawowy rejestracji znika to użytkownik rybacki nie może zrobić zapisu o połowie ryb ze środków pływających bo takowy nie będzie istniał. Może oczywiście wymyślać swój rejestr ale po co. Jeden jest członkiem PZW inny nie. Moim zdaniem PZW nie będzie robić problemów i przychyli się do nowych przepisów tak jak zrobiło to w nowym RAPR gdzie większość limitów, wymiarów wprost odwołuje się do ustawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
bazyloss
"Nowe Prawo wodne zakazuje na przykład wjazdu pojazdów mechanicznych na dno jeziora. Z pozoru zapis sensowny", ale w konsekwencji wjazd autem z przyczepą do zbiornika może skończyć się mandatem ?
Top użytkownicy dla tego pytania
37
33
30
30
Popularne dni
20 Lut
49
19 Mar
31
19 Lut
20
24 Sie
18
Top użytkownicy dla tego pytania
psulek 37 odpowiedzi
nurek28 33 odpowiedzi
SzymusS 30 odpowiedzi
S.O.D. 30 odpowiedzi
Popularne dni
20 Lut 2021
49 odpowiedzi
19 Mar 2018
31 odpowiedzi
19 Lut 2021
20 odpowiedzi
24 Sie 2017
18 odpowiedzi
Popularne posty
bazyloss
jak Unia daje ogrom kasy na ochronę naszych wód (kanalizacja, oczyszczalnie) to jest OK jak próbuje podciągnąć nas pod swoje standardy ochrony środowiska, to bee - głupia Mądry jak wie, że będzie mu
bazyloss
Zawsze możesz wyjechać poza teren UE, jak staram się Tobą nie polemizować ... , to kwiecista poezja w tym wypadku ma niewiele wspólnego z prawdą (20 lat pracuję w branży Inżynierii Środowiska, zarówno
womaly23
A propos strażaków bo dzisiaj święto a zapewne trochę tu ich - nas jest zarówno funkcjonariuszy jak i druhow Panowie: Ja obywatel Rzeczpospolitej Polskiej, świadom podejmowanych obowiązków Strażaka, u
Opublikowane grafiki
588 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi