Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "Prawo wodne"

bazyloss

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I ma być prowadzony jeden rejestr w UM w Szczecinie, a rejestrować bedzie można nawet w starostwie, opłata 10% najniższej krajowej i najważniejsza zmiana łodzie do rekreacji nie będą musiały przechodzić przeglądów co 3 lata jak w PZMiNW, nie będzie potrzeby rezerwacji nazw łodzi jak PZŻ. Wymagania wyposażenia łodzi będą jednakowe dla danej klasy łódki.

• 0

Został opublikowany jednolity tekst ustawy – Prawo wodne , w której 

1.art. 34  pkt.9    Został usunięty kontrowersyjny zapis : "uprawianie na wodach sportu, turystyki lub rekreacji za pomocą jednostek pływających wyposażonych w silnik spalinowy mocy powyżej

10 kW"   za tzw. szczególne korzystanie z wód  ),

2. Art.77 pkt.7  Wyłączono z zakazu " poruszania się pojazdami w wodach powierzchniowych oraz po gruntach pokrytych wodami, z wyłączeniem pojazdów :"

- f) używanych do slipowania łodzi, w miejscach do tego wyznaczonych.

http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20170001566/U/D20171566Lj.pdf

• Like 2

• 0

Skopiowane z profilu Jacka Kolendowicza.

Od 1 sierpnia 2020 r. zostaje zniesiony obowiązek rejestracji niewielkich łodzi wędkarskich, kajaków, pontonów i wszelkich pływadełek!
Od tej daty obowiązkowi rejestracji podlegają jedynie:
1) jachty oraz jednostki pływające używane do amatorskiego połowu ryb, o długości większej niż 7,5 m lub napędzie mechanicznym o mocy większej niż 15 kW (20 KM);
2) jednostki pływające używane do połowów rybackich,
3) jednostki pływające uprawiająca żeglugę poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej – o ile nie posiadają innej niż polska przynależności.
Dużym uproszczeniem przepisów jest również wprowadzenie dla statków do 24 metrów jednego jawnego rejestru – zamiast dotychczasowych sześciu.
Aktualne, szczegółowe przepisy na ten temat znajdziecie w ujednoliconym tekście „Ustawy z dnia 12 kwietnia 2018 r. o rejestracji jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m”: http://isap.sejm.gov.pl/…/…/WDU20180001137/U/D20181137Lj.pdf

• Like 2

• 0

Wydaję mi się że najpierw jak to jest prawdą , zanim się zetrze to trzeba w urzędzie takie numery wyrejestrować . Osobiście nie jestem za takim rozwiązaniem , bo może być ciekawie na wodzie jak będziemy anonimowi , numery w niczym MI nie przeszkadzają

• 0
Gość Michal Sz

Aby plywac i lowic na srodlondowych wodach lodzia 4m  z silnikiem do 15kW , czy wedlug nowych przepisow trzeba miec kolo ratunkowe i kamizelki ratunkowe oraz bosak?

Z teg oco czytam to nawet nie trzeba numerow naklejac.

• 0

Jeżeli państwo ustawą zniesie numery, podejrzewam ze PZW każe je mieć. Jest to logiczne, w razie klusownictwa, ucieczki itp zawsze jest to jakiś sposób na identyfikację. U mnie SSR zawsze z daleka przez lornetkę lub drona zapisują numery pływających, nawet jak nie mogą mnie kontrolować bo są z brzegu.

Mi to nie przeszkadza tylko mogli by się zdeklarowac, miałem plan naklejać nr z materiału pontonowego ale przez ta ustawę się wstrzymałem i mam zwykle za 40.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• 0

Bartek, ale na jakiej podstawie udostępniać dane służbom? Do tego rejestr łodzi to nowy rejestr, który trzeba zgłosić. Widzę zalety tego aby każde pływadło miało numery ale z wykonaniem tego będzie gorzej. Służb nie obowiązuje, ale tego co udostępnienia tak, nie może ot tak sobie bez dokumentacji przekazać danych służbom, na telefon będą tych danych udzielać? A co z SSR?

Edytowane przez wuran

• 0

Aby plywac i lowic na srodlondowych wodach lodzia 4m z silnikiem do 15kW , czy wedlug nowych przepisow trzeba miec kolo ratunkowe i kamizelki ratunkowe oraz bosak?

Z teg oco czytam to nawet nie trzeba numerow naklejac.

To na jakiej podstawie teraz ktoś stwierdzi, że dane pływało ma 3,3 czy 3,6m?

Przecież od długości zależy wyposażenie.

Edytowane przez Marcipas

• 0

Baza wszystkich wędkarzy juz jest. Sam wprowadzam wszystkich składki, odznaczenia, kary itp z naszego koła. Nie problem dopisać nr. Plywadła. Wtedy SSR i PSR ma dostęp z telefonu/tableta do twoich danych.

Wszyscy wędkarze będą w końcu w systemie na razie w naszym okręgu skarbnicy mają 15 laptopów na pozostałe okręgi 45. Jeżeli się to przyjmnie za 2 lata każdy skarbnik będzie miał laptopa i wszystko będzie w systemie.

• 0

pzw wg mnie nie da rady, bo jak? każdy z czterdziestu kilku okręgów swoje numery? do tego dochodzi zbieranie danych osobowych a to już podpada pod cudowne RODO, na jakiej podstawie dane te będą udostępniane do PSR czy innych służb?

@wuran i @tresor  Nie wiem czemu miałby służyć ten rejestr numerów. Przecież użytkownik rybacki może sobie wprowadzić w pozwoleniu zapis, że połów ryb tylko z zarejestrowanych środków pływających. Mamy wtedy dwa przypadki użycia:

1. Łowisz ze środka niezarejestrowanego - podstawa do wezwania policji za łamanie warunków licencji, czyli kłusujesz.

2. Kłusujesz z łódki z rejestracja - podstawa do zgłoszenia sprawy na Policję wraz z numerami.

Chyba, że coś przeoczyłem.

Edytowane przez psulek

• 0

A to nie jest tak że teraz obowiązek połowu z zarejestrowanej jednostki wynika z ustawy? To skoro prawo się zmienia to po co użytkownik rybacki miał by być mądrzejszy niż ustawa przewiduje? Żeby utrudniać tylko? Ale to czas pokaże.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

• 0

Policja może nie, ale już SSR tak.

Przykład Odra droga wodna wszystko może pływać od pontonu po barki slizgacze skutery itp... Odra płynie 20km przez park jakiś tam. PZW wymyśliło ze nie wolno wędkować ze spaliną bo park...

Będą chcieli to wprowadza wewnętrzny prikaz i co zrobisz.

• 0

@wuran i @tresor  Nie wiem czemu miałby służyć ten rejestr numerów. Przecież użytkownik rybacki może sobie wprowadzić w pozwoleniu zapis, że połów ryb tylko z zarejestrowanych środków pływających. Mamy wtedy dwa przypadki użycia:

1. Łowisz ze środka niezarejestrowanego - podstawa do wezwania policji za łamanie warunków licencji, czyli kłusujesz.

2. Kłusujesz z łódki z rejestracja - podstawa do zgłoszenia sprawy na Policję wraz z numerami.

Chyba, że coś przeoczyłem.

Zależy gdzie zarejestrowanych. Skoro obowiązek ustawowy rejestracji znika to użytkownik rybacki nie może zrobić zapisu o połowie ryb ze środków pływających bo takowy nie będzie istniał. Może oczywiście wymyślać swój rejestr ale po co. Jeden jest członkiem PZW inny nie. Moim zdaniem PZW nie będzie robić problemów i przychyli się do nowych przepisów tak jak zrobiło to w nowym RAPR gdzie większość limitów, wymiarów wprost odwołuje się do ustawy.

• Like 1