Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "Prawo wodne"

bazyloss

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W ustawie nie masz napisane " i " lecz "lub", więc którykolwiek parametr przekroczysz musisz rejestrowac. Dodatkowo jeżeli z dokumentów łodzi wynika że maksymalny silnik może być np. 30KM, a będziesz chciał zarejestrować z 40KM to rejestracja nie przejdzie!

• Like 1

• 0

Czyli jak kupuję łódkę , na którą producent w kwitach daje 15 kucyków to nie zarejestruję , jeżeli mam silnik 20KM ? (Producent łodzi twierdzi , że bez żadnych ceregieli pawęż w tej łodzi wytrzymuje i 25KM)

To inaczej.

Nie mogę zarejestrować łodzi bez silnika? A De facto pływać z 20ką? ( mówię o łodzi 4m- której wcale nie muszę rejestrować- ale ja chcę mieć rejestrację)

To może powiedzieć producentowi , żeby nie montował tabliczki i w urzędzie powiem , że łódkę sam sobie " ulepiłem" ?

Edytowane przez binio1111

• 0

Mam problem z rejestracją łodzi . dodam od razu że mój okręg wymaga rejestracji. Kupiłem łódź alu 4 metrową mam wszystkie dokumenty wnioski wszystko oddane do starostwa i dostaje informacje że musze podać numer silnika bez tego mi nie zarejestrują łodzi. Problem w tym że silnik zamówiony jest ale bedzie dopiero w połowie czerwca pewnie zejdzie do lipca a sezon otwieram w maju . Nie po to człowiek wydaje kilka dziesiąt tysięcy złotych by oglądać łódź w garażu . macie jakiś patent by mi zarejestrowali ?

• 0

Mam problem z rejestracją łodzi . dodam od razu że mój okręg wymaga rejestracji. Kupiłem łódź alu 4 metrową mam wszystkie dokumenty wnioski wszystko oddane do starostwa i dostaje informacje że musze podać numer silnika bez tego mi nie zarejestrują łodzi. Problem w tym że silnik zamówiony jest ale bedzie dopiero w połowie czerwca pewnie zejdzie do lipca a sezon otwieram w maju . Nie po to człowiek wydaje kilka dziesiąt tysięcy złotych by oglądać łódź w garażu . macie jakiś patent by mi zarejestrowali ?

Jak Twój okręg to Mazowiecki to proszę poczytaj wyżej posty...

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• 0

Mar23, co do zasady wymaganie starostwa jest niezgodne z art. 6 ustawy, ust. 1 pkt. i:

i)     o rodzaju napędu jednostki pływającej, a w przypadku napędu mechanicznego, także o jego mocy,

Natomiast można te dane podać dobrowolnie, więc może narobiłeś sobie sam bigosu:

4. Wniosek o rejestrację może zawierać dodatkowe informacje podane w celu zwiększenia skuteczności prowadzenia działań ratowniczych lub przeciwdziałania kradzieży, w szczególności:

1)     dane osób, z którymi należy się kontaktować w razie prowadzenia działań ratowniczych;

2)     kolor lub znaki charakterystyczne na kadłubie lub żaglach;

3)     następujące dane dotyczące silnika zaburtowego: producent, typ silnika, moc w kW oraz numer silnika.

Ale nie musi. Natomiast jak już wybrałeś, to powinieneś podać wszystkie dane. Rozwiązanie - zarejestrować podając tylko moc silnika, natomiast ewentualnie zaktualizować wpis później. Moc najlepiej wpisać gdzieś pośrodku. Tolerancja jest 10٪ w górę i w dół, jak wpiszesz 55KM, to możesz mieć w przedziale 50-60KM. Analogicznie 27,5 to od 25 do 30hp.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• 0

Moc silnika jest napisana w deklaracji od producenta max 30 km a starostwo wymaga odemnie numerów silnika . a co jak będe miał dwie łodzie postawione na dwóch jeziorach i jeden silnik? Podam moc silnika a pytają o numery silnika i nie da się tego zaktualizować bo będzie trzeba rejestrować na nowo. Będe chciał zmienić silnik to będe musiał znów rejestrować masakra.

• 0

Mar23, co do zasady wymaganie starostwa jest niezgodne z art. 6 ustawy, ust. 1 pkt. i:

i)     o rodzaju napędu jednostki pływającej, a w przypadku napędu mechanicznego, także o jego mocy,

Natomiast można te dane podać dobrowolnie, więc może narobiłeś sobie sam bigosu:

4. Wniosek o rejestrację może zawierać dodatkowe informacje podane w celu zwiększenia skuteczności prowadzenia działań ratowniczych lub przeciwdziałania kradzieży, w szczególności:

1)     dane osób, z którymi należy się kontaktować w razie prowadzenia działań ratowniczych;

2)     kolor lub znaki charakterystyczne na kadłubie lub żaglach;

3)     następujące dane dotyczące silnika zaburtowego: producent, typ silnika, moc w kW oraz numer silnika.

Ale nie musi. Natomiast jak już wybrałeś, to powinieneś podać wszystkie dane. Rozwiązanie - zarejestrować podając tylko moc silnika, natomiast ewentualnie zaktualizować wpis później. Moc najlepiej wpisać gdzieś pośrodku. Tolerancja jest 10٪ w górę i w dół, jak wpiszesz 55KM, to możesz mieć w przedziale 50-60KM. Analogicznie 27,5 to od 25 do 30hp.

To jakieś chore wymagania , jeżeli mogę założyć silnik 30 KM bo taki ma w dokumentach to co na 6 KM nie wolno mi pływać . Pożyczę silnik 9.9 to co popełniam wykroczenie . Teraz to nawet w samochodach nie sprawdzają numerów silnika na przeglądzie . Coś się komuś w głowie przewróciło  ,  zarejestrowałem swoje pływadło pokazałem certyfikat  i do mnie należy żeby nie przekroczyć mocy silnika jaka jest w papierach łódki  , a nie coś tworzyć po środku taką czy inną moc silnika , mam kasę to co miesiąc zmieniam silnik i co wtedy ??? kto mi za broni tak zrobić

Edytowane przez pawlo29

• 0

Moc silnika jest napisana w deklaracji od producenta max 30 km a starostwo wymaga odemnie numerów silnika .

Co mam ci napisać. Z ustawy wynika, że masz podać moc silnika jaki będzie na łodzi . Poducenta, model i numery seryjne jak będziesz chciał. Jak wpisałeś we wniosku producenta i model silnika, to i chcą od ciebie i numer, bo dane niekompletne. Powiedziałeś A to i musisz B. Wywal te dane i tyle. Jak przyjdzie silnik zaktualizujesz.

Zapytaj w takim razie starostwa, z którego punktu ustawy wynika taki obowiązek. Sam jestem ciekaw, co ci odpowiedzą.

• 0

Moc silnika jest napisana w deklaracji od producenta max 30 km a starostwo wymaga odemnie numerów silnika . a co jak będe miał dwie łodzie postawione na dwóch jeziorach i jeden silnik? Podam moc silnika a pytają o numery silnika i nie da się tego zaktualizować bo będzie trzeba rejestrować na nowo. Będe chciał zmienić silnik to będe musiał znów rejestrować masakra.

Ja mam jedną łódkę i trzy silniki spalinowe plus jeden elektryczny o  wiosłach nie wspomnę  i co w takim przypadku? 

• 0

Okręg Bielsko Biała .

Więc tak, jestem po rozmowie z Dyrektorem Biura Zarządu okręgu Bielsko-Biała i tak jak pisałem wcześniej, oni również w pełni respektują zapisy obowiązującej ustawy. W wypadku gdy posiadasz łódkę do 7,5m długości i silnik do 15KW, rejestracja nie jest konieczna. W mojej ocenie już w całym kraju przyjęto ustanowione prawo i nad tym nie ma co dywagować. 

Reasumując, ktokolwiek na terenie RP posiada łódź spełniającą powyższy zapis, chcąc spokojnie prowadzić amatorski połów ryb nie musi jej rejestrować!

W tej kwestii uważam temat za zamknięty! 

• Like 1

• 0

Pawlo29, postaram Ci się wytłumaczyć jak to wygląda.

Zarejestrowałeś łódkę z silnikiem 30km, możesz spokojnie do tej łodzi zamontować silnik z przedziału od 0km do 33km! Na przykład w czasie awarii twojego. Musisz poddać się ponownej rejestracji jeżeli wielkość mocy przekroczy 33km! Ten zapis wprowadzono dla celów bezpieczeństwa na wodzie, zdarzało się, że łódka nie wytrzymywała większego silnika. Producent szacował swoje parametry, a użytkownik instalował co miał.

Druga sprawa, jeżeli Twoja łódka spełnia wymogi obecnej ustawy, bez potrzeby rejestracji, to nie musisz jej ponownie rejestrować. Wystarczy usunać numery, choć takiego obowiązku też nie ma. W tym momencie to będzie jej ozdoba jedynie.

Edytowane przez Matteoo