Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "Prawo wodne"

bazyloss

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzisiaj byłem w Wodach Polkskich i miła pani powiedziała że nic się nie zmieni.

A Pływanie poza drogami wodnymi interpretowane jest jako pływanie na silnikach spalinowych w strefie ciszy itp np w rezerwatach.

A weź się dowiedz, czy strefa ciszy to dowolne jezioro z taką strefą, czy tylko rezerwaty?

Bo może można wykupić pozwolenie na pływanie w strefie ciszy na spalinie i mieć głęboko w poważaniu np. zakazy OM.

• 0

Strefę ciszy może ustanowić postanowieniem powiatu czy jakoś tak .Kiedyś dyskutowałem z policjantem jak mnie złapał na jeziorze ze strefą ciszy i pokazał kartki z ustanowioną strefą ciszy na moim jeziorze podjętą przez ...

A rezerwat ustanawia Ministerstwo Środowiska.

Co do kontroli . To pani powiedziała że nie ma fizycznej możliwości złapania czy wyłapania wędkarzy żeglarzy czy motorowodniaków którzy mieli by opuścić tor wodny. Dlatego pewnie chodzi o opuszczenie drogi wodnej.

Edytowane przez nurek28

• 0

Janusz nie udawaj że nie wiesz o co chodzi.

Przecież mowa o wjeżdżaniu przyczepami i samochodami do wody.

A jak jesteś taki dociekliwy to podjeź do siedziby Wód Polskich to będziesz mógł sam się wszystkiego dowiedzieć.

I sam zadasz pytania które ci się nasuwają w związku z nowym rozporządzeniem.

I to tyle z mojej strony.

• 0

Ciekawe jak ta ustawa będzie się miała do Wisły?? Niby jakiś tam szlak jest wytyczony ale jak to będzie wyglądało w praktyce?

Nic się nie zmieni. Wisła prawie w całości jest drogą wodną. To czy jest wyznaczony tor wodny nie ma znaczenia.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

No i chyba tak kolorowo nie będzie a przynajmniej tam gdzie nie ma szlaków wodnych,prawdopodobnie trzeba jakieś pozwolenie wodno-prawne i to na każdą taka wodę oddzielne. Coś mi powiedziano o 217zł, tylko nie wiem czy to na rok czy na ile. No i powyżej 10 kw lub km tego jeszcze nie jestem pewien.A taki wniosek to chyba też nie taka prosta sprawa. Na razie to takie moje szczątkowe przez telefon przekazane dane, ale nie brzmią ciekawie.

• 0

Panowie, trzymajmy się terminologii, bo zaraz będzie taki burdel, że przeciętny niewtajemniczony się nie połapie. Intersuje nas tylko to:

Droga wodna - droga wodna wymieniona w wykazie. Możliwość pływania bez ograniczeń, dostępne w całości, niezależnie od tego, czy wytyczony jest szlak/tor żeglugowy. Wykaz dostępny tu:

http://www.kzgw.gov.pl/index.php/pl/materialy-informacyjne/srodladowe-drogi-wodne-w-polsce

Tory, szlaki i inne takie zostawmy w spokoju. Wszystko co nie jest w wykazie nie jest drogą wodną i będzie wymagane pozwolenie na mocniejsze silniki.

• Like 1

• 0

Fajnie byłoby uzyskać takie zezwolenie np. na Wigrach, które nie są  drogą wodną. Park Narodowy.

Chociaż znam jednego wędkarza, że gościu pływa na elektryku i dodatkowo na pawęży wisi Mercury ze śrubą podniesioną ponad lustro wody.

• 0

No nic, ważne, że na Wiśle nie będzie problemu. Jak będzie się jechać na jakieś "bajoro" to na pantograf 5 km, a 30 do góry... Żeby było ogólnie na jedno pozwolenie na wszystkie wody to jeszcze można się skusić. Jak na każdy zbiornik osobno to już lipa po całości...

• 0

Raczej wątpie żeby wydawali pozwolenie na spłynięcie z drogi wodnej czyli na wpłynkęcie na jezioro ze ztrefą ciszy czy rezerwat bo nie będzie żadnego jeziora na którym będzie spokój.

Chyba że będzie tak jak z wycinką drzew jak się zorientowali że każdy tnie jak chce to po posiedzeniu nocnym wprowadzili zakaz.

Nie wyobrażam sobie że skuterami będzie można rozjeżdżać rezerwaty czy strefy ciszy za 200 parę złotych.

• 0

Panowie, trzymajmy się terminologii, bo zaraz będzie taki burdel, że przeciętny niewtajemniczony się nie połapie. Intersuje nas tylko to:

Droga wodna - droga wodna wymieniona w wykazie. Możliwość pływania bez ograniczeń, dostępne w całości, niezależnie od tego, czy wytyczony jest szlak/tor żeglugowy. Wykaz dostępny tu:

http://www.kzgw.gov.pl/index.php/pl/materialy-informacyjne/srodladowe-drogi-wodne-w-polsce

Tory, szlaki i inne takie zostawmy w spokoju. Wszystko co nie jest w wykazie nie jest drogą wodną i będzie wymagane pozwolenie na mocniejsze silniki.

Cytat ze strony RZGW Warszawa.

"Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2002 r., w sprawie śródlądowych dróg wodnych (Dz. U. Nr 210, poz. 1786) wprowadza wykaz śródlądowych dróg wodnych. RZGW w Warszawie administruje następującymi śródlądowymi drogami wodnymi:

• Rzeka Wisła na odcinku od ujścia Sanny (km 295+200) do m. Korabniki (km 684+000),
  • Rzeka Narew od ujścia do Wisły (km 0+000) do km 248+500 (ujścia rzeki Biebrzy) wraz z Jeziorem Zegrzyńskim,
  • Rzeka Bug od ujścia do Narwi (km 0+000) do km 587+200,
  • Rzeka Pisa od ujścia do Narwi (km 0+000) do Jeziora Roś (km 80+000),
  • Kanał Augustowski od połączenia z rzeką Biebrzą (km 0+000) do granicy Państwa (km 83+000), wraz z jeziorami znajdującymi się trasie tego kanału,
  • Kanał Żerański dł. 17+200."

Źródło:

https://warszawa.rzgw.gov.pl/nasza-dzialalnosc/szlaki-zeglowne

• 0

W linku który podesłałem, a który zacytowałeś, jest podany wykaz dróg dla wszystkich RZGW. Poza tym, jeżeli WP podają, że RZGW Warszawa zarządza Jeziorami Mazurskimi, to ja wierzę im, a nie RZGW Warszawa

Edytowane przez psulek

• 0

A jak tak dalej to będzie szło, to jeszcze niektórzy zapiszczą, że oni by chętnie te 210 zapłacili, tylko do cholery jak wystąpić o to pozwolenie. Bo przepisów wykonawczych brak.

• 0

To jakiś  żart .

Do śródlądowych drug wodnych między innymi należy rzeka Bug od ujścia do Narwi (km 0+000) do km 587+200

Co to jest droga wodna .

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Ar%C3%B3dl%C4%85dowe_drogi_wodne

Śródlądowe drogi wodne – śródlądowe wody powierzchniowe, na których z uwagi na warunki hydrologiczne oraz istniejące urządzenia wodne możliwy jest przewóz osób i towarów statkamiżeglugi śródlądowej[1]. To akweny o specjalnym statusie. Istotnie, status ten posiadają wyłącznie akweny wymienione z nazwy w przepisach.

Integralnymi elementami definicji – drogi wodnej są:

• port lub przystań, tj. akwen i grunt oraz związana z nimi infrastruktura znajdująca się w granicach portu lub przystani;
  • szlak żeglowny, którym jest pas wody przeznaczony do żeglugi;
  • głębokość tranzytowa, którą jest najmniejsza głębokość szlaku żeglownego określonego odcinka drogi wodnej .

Według mnie obecnie można po Bugu pływać  balią lub kajakiem jednoosobowym i nie można tej wody nazwać drogą wodną 

Ze względu na Narurę 2000 nic się  nie zmieni w najbliższym czasie . 

• 0

Nie rozumiem twojego oburzenia, przecież z punktu widzenia przepisów, kajak jednoosobowy i balia są statkami i doskonale wpisuje się w definicję. Nikt nie mówi, że wszystkie statki łącznie z barkami. Już mieliśmy, że ślimak to ryba itp, itd :D

Edytowane przez psulek