Skocz do zawartości
  • 0

Nowe "Prawo wodne"

bazyloss

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

NA chwile obecną, a dzwoniłem do Wód Polskich i RZGW Warszawa, nikt nie wie jak, i w jakim trybie i przez kogo ma być wydawane pozwolenie wodno-prawne na to aby można pływać silnikiem powyżej 10KW poza drogą wodną. Niewiedzą nawet czy bezie wydawane na środek pływający czy na każdy zbiornik oddzielnie. To jakiś dramat  :wub:

• 0

Zgodnie z art. 388 pkt. 3 ppkt 2)  prawdopodobnie pozwolenie o którym piszecie wydawać będzie dyrektor zarządu zlewni. Zatem można wywnioskować, że dotyczyć będzie obszaru działania danego zarządu zlewni (czyli np. wszystkich zbiorników położonych na tym obszarze). 

Na przykładzie. Jeśli zwrócimy się z wnioskiem do Zarządu Zlewni w Augustowie, to powinien wydać pozwolenie na jeziora i zbiorniki przez siebie administrowane, czyli położone na tym różowym obszarze zaznaczonym na mapce (link poniżej): 

http://www.kzgw.gov.pl/index.php/pl/jednostki-organizacyjne/mapa-obszarów-działania

W Polsce jest 50 zarządów zlewni. Ergo: jeżeli ktoś założy, że będzie pływał po wszystkich zbiornikach w kraju potrzebne mu 50 pozwoleń wodnoprawnych.

Ps. Tak ja to interpretuję - ale zobaczymy, czy mam rację :)

Edytowane przez S.O.D.

• 0

Bardzo jestem ciekaw jak wy to sobie wyobrażacie.

Że każdy Kowalski dostanie odpłatnie pozwolenie na opuszczenie  drogi wodnej.

Jeśli tak to ja jestem bardzo chętny na zakup pozwolenia na opuszczenie drogi wodnej na kilka jezior.

I ciekawe czy będzie pozwolenie na człowieka czy na środek pływający.

Ktoś pisał że będzie potrzebne pozwolenie powyżej 10 KM

Jeśli to będzie prawda to tak jak pisałem wcześniej zniknie strefa ciszy i wszelkiej maści rezerwaty .

• 0

A wykaz dróg wodnych to wykaz dróg wodnych dostępne do wglądu w poście u psulka , a strefa ciszy to strefa ciszy na której również obowiązuje zakaz pływania na silnikach elektrycznych. Silniki spalinowe możesz uzywac tam gdzie nie ma żadnych zakazów na danych zbiornikach w itd , 90% zbiorników nie jest droga wodna i nie jest strefa ciszy itd więc o czym wy piszecie?

Bo my piszemy o nowym prawie wodnym, które mówi że aby poruszać się poza droga wodna łódka z silnikiem pow 10 KW potrzebne będzie dodatkowe zezwolenie???

Edytowane przez womaly23
  • Like 1

• 0

45dB z tego co pamiętam, zakaz używania silników o napędzie mechanicznym...

Ale nie o to chodzi. Panowie albo ja nie do końca wiem o czym pisze albo wy...

To tak jak by oglądać ten sam mecz i mówić o dwóch różnych wynikach :)

Napisałem maile z zapytaniem do dwóch " instytucji" tj rzgw i wp - jak odpiszą wkleje :)

Jak sądzę nic sensownego nie odpiszą :/

Edytowane przez womaly23

• 0

U Ciebie tak u mnie nie, bo wszystkie zbiorniki nie występują w wykazie dróg wodnych więc problem jest - pytanie które zadałem to między innymi - na jaki okres będą wydawane zezwolenia, na jaki obszar, czy to będzie zbiornik czy województwo czy h.... j wie co, czy zezwolenie będzie na lodke na nazwisko czy h.... j wie na co. Oczywiście zadane pytania były bez h... j :)

Masakra bezsensowna jest z tym wszystkim, na zbiornikach ograniczenia do 5 km, 5 km w pontonnie może dać ślizg na mojej lodce może 5 km/h, zamiast wprowadzić zakaz pływania w ślizgu to km ograniczają, na Czorsztynie zakaz pływania na spalinach- można zdjąć śrubę odpalić spaline i ładować nim aku który zasila elektryka itd itp

Najlepiej mieć silnik 5 km, 13.5 KM, i duży na drogi wodne:/

Edytowane przez womaly23

• 0

Dyskutowałem kiedyś z policją wodną w Warszawie na temat strefy ciszy i w przepisach jest wyraźnie strefa ciszy to zakaz wydawania dźwięków powyżej 42 db, ale nie ma nigdzie jak to zmierzyć np. przy motorach jest wyraźnie to opisane przy tłumiku i 10000 obrotów co do stref ciszy żadnego rozporządzenia nie ma, są za to dodatkowe regulaminy wód np. zakaz używania silników spalinowych i wtedy leżymy, ale jest też taki śmieszny zakaz jak używania napędów mechanicznych i wtedy i elektryki kwiczą, a że dość często pojawia się strefa ciszy i zakaz spalin lub mechanicznych to co innego.

Co do przepisów wystarczyło by wprowadzić zakaz falowania poza szlakiem żeglownym i byłby spokój, tak jak jest na jakimś już jeziorze

• 0

45dB z tego co pamiętam, zakaz używania silników o napędzie mechanicznym...

Ale nie o to chodzi. Panowie albo ja nie do końca wiem o czym pisze albo wy...

To tak jak by oglądać ten sam mecz i mówić o dwóch różnych wynikach :)

Napisałem maile z zapytaniem do dwóch " instytucji" tj rzgw i wp - jak odpiszą wkleje :)

Jak sądzę nic sensownego nie odpiszą

Dobrze sądzisz. :) :D W ogóle to najsensowniej piszę ja :lol: 

• 0

Przepisy Prawa wodnego weszły w życie zaledwie 1 miesiąc temu i już są zgłaszane pierwsze zmiany do ustawy: http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/Projekty/8-020-842-2018/$file/8-020-842-2018.pdf

Widać w jakim pośpiechu ta ustawa była szykowana.

Niestety ta poprawka nie dotyczy pływania z silnikami > 10kW, ani wodowania się

• 0

Przepisy Prawa wodnego weszły w życie zaledwie 1 miesiąc temu i już są zgłaszane pierwsze zmiany do ustawy: http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/Projekty/8-020-842-2018/$file/8-020-842-2018.pdf

Widać w jakim pośpiechu ta ustawa była szykowana.

Niestety ta poprawka nie dotyczy pływania z silnikami > 10kW, ani wodowania się

Bo tak naprawdę stołki w tym wszystkim najważniejsze jak zwykle.

• 0

Pytanie wysłane do RZGW w Białymstoku

Wysłane: 6 lutego 2018 18:53
Do: Dyrekcja RZGW Białystok (RZGW Białystok)
Temat: Należności z tytułu korzystania ze śródlądowych dróg wodnych oraz urządzeń wodnych stanowiących własność Skarbu Państwa, usytuowanych na śródlądowych wodach powierzchniowych;

Dzień dobry,

Wybieram się do Augustowa z łódką wyposażoną w silnik 25 km, i chciałbym się dowiedzieć jak mam załatwić sobie i ile kosztuje zezwolenie wodno-prawne na spłynięcie ze szlaku żeglownego w celu wędkowania na jeziorach Necko, Rospuda, Białe i Studzieniczne i jaki czas trwa załatwienie wszystkich formalności oraz czy można to załatwić korespondencyjnie, czy trzeba się stawiać osobiście w urzędzie.

Pozdrawiam,

A tu odpowiedź z Augustowa

Dzień Dobry​.

Szlak żeglowny na wymienionych jeziorach jest wyznaczonym torem wodnym, na którym obowiązują przepisy żeglugowe. Po wszystkich wymienionych jeziorach może Pan pływać na silniku spalinowym jednak na jeziorze Studzienicznym obowiązuje ograniczenie prędkości. Do pływania po wodach śródlądowych nie jest wymagane pozwolenie wodnoprawne, ale patent sternika motorowodnego (ale o tym Pan na pewno wie). Jedynie na wędkowanie na tych jeziorach, rzekach czy kanale potrzebuje Pan Karty Wędkarskiej oraz wniesienia opłaty za wędkowanie. Opłaty dokona Pan w każdym sklepie wędkarskim w Augustowie.

Pozdrawiam 

Krzysztof Czarniecki

Państwowe Gospodarstwo Wodne Wody Polskie

Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Białymstoku, 

Zarząd Zlewni w Augustowie

ul. 29 Listopada 5, 16-300 Augustów

tel.: (87) 643 28 07, fax: (87) 643 28 86

• Like 1