Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird 798CI HD SI

radosla

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jak widać poniżej można. Czy potrzebne są okulary...? Pewnie lepszy jest większy ekran, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.... Używam do swoich potrzeb 998 i jest lepiej. Ale pewnie za jakąś chwilę podłączę na wyjściu wideo jakiegoś laptopa, najlepiej wodoszczelnego :)

post-53519-0-22993700-1366027512_thumb.png

post-53519-0-51417500-1366027523_thumb.png

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Osobiscie, jestem zaskoczony jakoscia obrazu w tych malych okienkach, widac duzo szczegolow. (test domowy)

Szkoda tylko ze nie ma mozliwosci podzielenia ekranu na widok sonar/down imaging w pionie, Jest tylko poziome ustawienie.

Co myslicie o zielono czerwonej palecie kolorow w widoku SI? Na czerwono pokazuje twarde dno. Testowal ktos w praktyce?

• 0

Trzeba zachować wolne 180 stopni. Wiązka jest wąska więc swobodnie mieści się pomiędzy pawężą a kolumną silnika. Ja jak pływam na Minn Kocie to zakładam przetwornik na pędniku i jest super czysta sprawa. Duży przetwornik od 998 mieści się idealnie pomiędzy płetwą a propelerem, jest tam nawet bezpieczny ponieważ płetwa idealnie go osłania od uderzeń o kamienie.

• 0

nieprawda, jak chcesz mieć pewność co do jakości sygnału, to przetwornik musi być oddalony od kolumny silnika (spalinowego) a 12-15cm, czym więcej tym lepiej, ale należy go utrzymywać w miarę laminarnej strefie (np. z dala od redanów), przy silnikach elektrycznych sprawa dużo prostsza, bo to żaden ciąg, ni ma kawitacji, a nawet bąbelków nie bardzo. ważne jest też pilnowanie ustawienia przetwornika względem zwierciadła wody (w obu płaszczyznach)

oczywiście przetwornik musi swobodnie widzieć w obu kierunkach (płaszczyzna skanowania)

Edytowane przez bazyloss

• 0

że wystarczy wtrynić wiązkę w malutką przestrzeń między pawęż a silnikiem i będzie git :)

ale tak napisałem przy silnikach elektrycznych 70% problemów z prawidłową konfiguracją przetwornika odpada

dodatkowo jeśli chce się pływać szybciej niż 5-7km/h, wolne przeloty, bo 4-7km/h to optimum dla skanowania, to przy pontonach i konstrukcjach dna łodzi dostępnych w PL to jest praktycznie nie możliwe (bez wyciągania przetwornika z wody)

• 0

No bardzo odkrywcze te prędkości, bardzo... Tylko, że to akurat jest opisane w każdej instrukcji obsługi echosondy z SI. A wiązkę faktycznie wystarczy wtrynić w tę malutką przestrzeń a jak jej zabraknie to należy podnieść silnik na trymie i robi się jej znacznie więcej a przy okazji przy niskich prędkościach wyższy trym silnika  nie wpływa na pływanie. Jak się poświęci trochę czasu na znalezienie właściwego miejsca na montaż przetwornika na pawęży to potem ma się problem właściwego skanowania z głowy. Niestety konstrukcja przetwornika zakłada, że będzie on przykręcony na stałe do pawęży a w naszych warunkach 95% przetworników jest mocowanych na różnych uchwytach dlatego są problemy z pływaniem przy wyższych prędkościach. Ale coś za coś. 

• Like 1

• 0

Według moich obserwacji im wolniej tym lepiej. Nie można oczywiście przesadzić z obniżaniem prędkości bo spowoduje to wydłużenie obiektów na ekranie. Będziemy mieli błędne wrażenie, że obiekt jest dużo większy niż jest w rzeczywistości. Widać to doskonale podczas przeglądania logów sonaru np. w programie DeepView. Ma on narzędzie do pomiaru obiektów i zdarza się, że pozornie obiekty "duże" okazują się znacznie mniejsze niż inne tej samej wielkości na ekranie ale zeskanowane z większą prędkością łodzi.

Jeżeli używasz elektryka to dosyć dobrym miejscem na montaż przetwornika jest pędnik silnika elektrycznego ( dokładnie pod pędnikiem za płetwą ochronną a przed śrubą napędową). W sprzedaży są takie uchwyty montażowe do silników elektrycznych.

• 0

Do podstawowych różnic w stosunku do 798ci HD SI należy  wymienić;

Brak możliwości pracy w sieci,

brak możliwości współpracy z Humminbird 360 Imaging

brak trzech programowalnych przycisków,

brak możliwości używania przetwornika QuadraBeam, 

pojedynczy slot na karty SD i to chyba ( z dużym naciskiem na chyba) wszystkie różnice, myślę że pewnie coś jeszcze by się znalazło

• 0

Czy ktoś z Was orientuje się czy można używać drdepth do tworzenia map przy użyciu si? Użytkownicy serii 798 podajcie mi proszę przykładowe ścieżki plików jakie tworzy urządzenie. temat interesuje mnie z powodu możliwości obróbki tych plików jak również potwierdzenia ze seria 598 zapisuje identyczne dane.

• 0

Czy ktoś z Was orientuje się czy można używać drdepth do tworzenia map przy użyciu si? Użytkownicy serii 798 podajcie mi proszę przykładowe ścieżki plików jakie tworzy urządzenie. temat interesuje mnie z powodu możliwości obróbki tych plików jak również potwierdzenia ze seria 598 zapisuje identyczne dane.

Sonar TRX ma całkiem ciekawe możliwości jeśli chodzi o SI, z resztą zobacz sam:

http://www.sonartrx.com/web/

Nie jest też jakoś kosmicznie drogi.

Poza tym to w kwestii Humminbirdów to polecam to forum:

http://forums.sideimagingsoft.com/index.php?action=forum