Skocz do zawartości
  • 0

Humminbird 798CI HD SI

radosla

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Poczytaj na stronie humminbird. Ale pewnie znaczących zmian nie ma.

soft 7 600 do HB 798 si

New Features:

• Added support for Humminbird Lakemaster Plus cards with Aerial Photography.
  • Added support for Humminbird ChartSelect.
  • Added support for Jigging Mode (798ci HD SI only)
  • Added support for Navigation Show Routes.
  • Added support for Bluetooth Dongle and Bluetooth Remote.
  • Added support for Link 2015 features, which include:
    • Show Routes
    • Move / Copy iTracks
    • Prop Auto-on
    • BackTrack Distance

General Fixes:

• Fixed issue where boat icon would spin 360 if you crossed from 359 à 0 or from 0 à 359.
  • Fixed blended beam Fish ID
  • Fixed issue where Custom Chart Layers menu option was not being removed when a LakeMaster card was inserted.
  • Fixed issue where track depths were being saved as 0ft if the user shut down their unit before saving the track. 

• 0

Kup tylko DI, bez SI. Będziesz miał prawdziwe DI pionowe bez korekty softowej. Ale jak chciałbyś mapy robić na DI? Żaden soft tego nie robi...Albo używasz stożków 20/60 albo z SI robisz "mozajkę". Który soft (u jakiegokolwiek producenta echa) używa DI do mapowania??? Właściwie do map izobarycznych największą dokładność daje 200kHz, czyli stożek 20stopni. Osobiście nie jestem zwolennikiem nanoszenia mozajki na mapę. Od tego mam SI w czasie rzeczywistym. Nagranie zawsze mogę sobie zrobić i wrzucić do humviewera...

Mój helix sadzi pingi w zależności od ......nie wiem czego na tzw. drugim odczycie dna, zazwyczaj od 0,6 do 1.4m poniżej dna . W reefmasterze 1.8 można te pingi ręcznie korygować jeżeli chodzi o głębokość. DI daje najdokładniejszy pomiar głębokości, najlepsze rozróżnianie linii dna, no i potem trzeba ręcznie je poprzeciągać, by było zgodnie z prawdą. Dopiero wtedy mapa jest w miarę wiarygodna. Niby nie jest to problem, ale na płyciznach można się zdziwić, zwłaszcza jak poziom wody opadnie względem pierwszego, zafałszowanego pomiaru.

Jeżeli chodzi o batymetrię to coś tam się da zrobić przy pomocy drdepth

Wysłano z MI 5 przy użyciu Tapatalka

To i tak lepiej niż wyeksportowane  przez Reefmastera izobaty, tam nie ma nawet głębokości, jedyne co możesz, to kolory im przypisac i mieć jako - takie rozróżnienie organoleptyczne.

• 0

Mój helix sadzi pingi w zależności od ......nie wiem czego na tzw. drugim odczycie dna, zazwyczaj od 0,6 do 1.4m poniżej dna . W reefmasterze 1.8 można te pingi ręcznie korygować jeżeli chodzi o głębokość. DI daje najdokładniejszy pomiar głębokości, najlepsze rozróżnianie linii dna, no i potem trzeba ręcznie je poprzeciągać, by było zgodnie z prawdą. Dopiero wtedy mapa jest w miarę wiarygodna. Niby nie jest to problem, ale na płyciznach można się zdziwić, zwłaszcza jak poziom wody opadnie względem pierwszego, zafałszowanego pomiaru.

To i tak lepiej niż wyeksportowane  przez Reefmastera izobaty, tam nie ma nawet głębokości, jedyne co możesz, to kolory im przypisac i mieć jako - takie rozróżnienie organoleptyczne.

Na częstotliwości DI (455) echo nie odczyta głębokości...Odczyt zawsze w HB pochodzi z 200kHz. Oczywiście, na ekranie będzie odczyt (obraz), ale głębokość zawsze z 200kHz. Odłącz fizycznie z transducera częstotliwości 200/83 i zobaczysz, czy sonda wyświetli Ci głębokość. Poczytaj na http://forums.sideimagingsoft.com/ lub http://bb.sideimageforums.com/ . Cytat z tego drugiego forum, Wayne P. to expert humminbird. Pytanie dotyczy czegoś innego, ale odpowiedź zawiera wskazówkę do Twojego cytatu.

NO
  •  

Postby Wayne P. » Mon Oct 08, 2012 4:20 pm

You can turn off all the sonar functions, but not any individual one except the 83 kHz. 

The depth reading comes from the 200 kHz frequency. 

83 and 200 kHz are generated by the same crystal on the same pair of wires.

Wayne Purdum 

Charlottesville, Va.

• 0

To jest ten soft z sideimaging forum ? Widzę że masz więcej kolorów u siebie , czyli coś tam jest w tym nowszym sofcie

I tak i nie....Mam kontakt z Jonasem, rozwinął trochę ten soft...ale nie mogę go przekonać do tego, żeby dopisał głębokości na izobatach. Tylko kolory dla poszczególnych głębokości.

• 0

Weź reefmastera 1.8. Dokop się do show sonar - w menu edit track. Zobaczysz tam 4 kanały: 1,2,ds,ss. teraz uruchom w menu trybu na jednym z kanałów 1,2 show track points. Zobaczysz pingi. Możesz je wertykalnie przesuwać. W ten sposób edytujesz, korygujesz sygnał. Cokolwiek byś nie zrobił, kanał DS jest martwy, znaczy biały. W zapisie logów lowrance'a kanał sygnału DI czyli 455khz jest widoczny, pingi edytujesz jak chcesz, a są one dokładniejsze od tych w 2d, bo wynika to z uformowania wiązki DI, która jest wąska, co za tym idzie mierzona praktycznie pionowo. Wskazane fora znam, pisywałem tam pytania w innych sprawach. Natomiast sprawa kanału wizyjnego DI jest związana z programem reefmaster i tam kierowałem swoje zapytania, nie jedyny byłem, Matt odpisał własnie tak jak podałem powyżej. Nie jestem specjalistą od softu, nie wiem czy obraz tworzony jest z 2D/DI czy tylko 2D, ale organoleptycznie twierdzę, że widoku DI nie ma w programie do robienia batymerii , czyli w reefmasterze, organoleptycznie widziałem logi z Lowrance'a.

Żebyś nie tylko Ty się Waynem P. podpierał ;), to zerknij tutaj, na sam dół http://bb.sideimageforums.com/viewtopic.php?t=9211

ta 570 ma wariant GPS?

• 0

Weź reefmastera 1.8. Dokop się do show sonar - w menu edit track. Zobaczysz tam 4 kanały: 1,2,ds,ss. teraz uruchom w menu trybu na jednym z kanałów 1,2 show track points. Zobaczysz pingi. Możesz je wertykalnie przesuwać. W ten sposób edytujesz, korygujesz sygnał. Cokolwiek byś nie zrobił, kanał DS jest martwy, znaczy biały. W zapisie logów lowrance'a kanał sygnału DI czyli 455khz jest widoczny, pingi edytujesz jak chcesz, a są one dokładniejsze od tych w 2d, bo wynika to z uformowania wiązki DI, która jest wąska, co za tym idzie mierzona praktycznie pionowo. Wskazane fora znam, pisywałem tam pytania w innych sprawach. Natomiast sprawa kanału wizyjnego DI jest związana z programem reefmaster i tam kierowałem swoje zapytania, nie jedyny byłem, Matt odpisał własnie tak jak podałem powyżej. Nie jestem specjalistą od softu, nie wiem czy obraz tworzony jest z 2D/DI czy tylko 2D, ale organoleptycznie twierdzę, że widoku DI nie ma w programie do robienia batymerii , czyli w reefmasterze, organoleptycznie widziałem logi z Lowrance'a.

Żebyś nie tylko Ty się Waynem P. podpierał ;), to zerknij tutaj, na sam dół http://bb.sideimageforums.com/viewtopic.php?t=9211

ta 570 ma wariant GPS?

Nie wiem jak jest w Lowrance, może jest inaczej. Jest mierzona pionowo, ale jest szeroka :) i jeśli dno pod samą łodzią jest głębsze, a po bokach płytsze to jaką głębokość pokaż echosonda???? Potwierdziłeś, że w RM kanał DS jest martwy...więc jest to tylko "wizja" bez parametrów (głębokości). Na logikę, głębokość musi być odczytywana jak najbardziej punktową wiązką (więc 2D w HB 200kHz). Z SI nie odczytasz głębokości (tylko pod łodzią, poza kolumną wody już nie). Fizycznie nie jest to możliwe, żeby było z należytą dokładnością. Realne DI mają humminbirdy DI ONLY. Wtedy jest zastosowany inny przetwornik, kryształy są w nim inaczej ustawione. I faktycznie, obraz DI z echosondy, która nie ma SI jest zdecydowanie lepszy od obrazowania DI z dedykowanego stożka, bo jest to faktyczny obraz uśredniany tylko w jednej płaszczyźnie, a nie przekręcany programowo o 90 stopni obraz SI. Z tego co się orientuję, nie ma HB (nie wiem jak lowrance), które pokazują SI i DI z różnych kryształów przetwornika...570 DI jest bez GPS

Edytowane przez epopado

• 0

Wizje ma HB SI ;) , reef odczytuje DI od Lowrancea, które ma przecież wszystko w jednym bądź co bądź dużym przetworniku. Tak czy siak do zastosowań wędkarskich dokładność edycji  pingów 2d jest wystarczająca, ale w wypadku DI to HB jest z tyłu i tyle. Pewnie dla tego nowe ich wypusty- czli G2N jak sama nazwa wskazuje są do podłączeń różnych dodatków, także przetworników.

• 0

Wizje ma HB SI ;) , reef odczytuje DI od Lowrancea, które ma przecież wszystko w jednym bądź co bądź dużym przetworniku. Tak czy siak do zastosowań wędkarskich dokładność edycji  pingów 2d jest wystarczająca, ale w wypadku DI to HB jest z tyłu i tyle. Pewnie dla tego nowe ich wypusty- czli G2N jak sama nazwa wskazuje są do podłączeń różnych dodatków, także przetworników.

Czy jest z tyłu? Nie mam pojęcia. Wiem, że obraz z dedykowanego przetwornika DI jest super, nigdy nie używałem zresztą takiego echa (znam ze screenów) a lowrance'a wcale nie używałem i nie będę, bo blokują GPS.... :D

• 0

Dobra, ale nie ma tutaj kompaktowości już. Musisz brać 2 urządzenia, poziomować przetworniki, cudować - chcąc mieć dokładną mapę. Pewnie w wyższych modelach da się rozszczepic obrazy i podpiąć przez blackboxa przetwornik do każdego odczytu, ale po co?

• 0

Czytałem na którymś z w/w forów, że kolesie próbują zastępować przetwornik HDSI (częstotliwości 455 i 800) przetwornikami DI, łącząc je odpowiednim kablem i otrzymują:

1. Świetne DI

2. Świetne SI - tylko po jednej stronie

Nie widziałem jednak screenów z tego doświadczenia...Nie patrzą na kompaktowość ale na jakość obrazu.

• 0

Polska nie hameryka, tam mają czasem i 3 ekrany na łodzi, więc faktycznie nie chodzi o kompaktowość.

ja będę robił testy jak zadziałają 2 echa na łódce. Z jednego (598) SI, DI, GPS i ewentualnie mapa, a z HB560 (tylko stożek 20 stopni) głębokość. Nie wiem tylko jak się będzie zachowywać SI i DI, jeśli echo nie będzie odczytywać głębokości, czytałem, że pingi mogą mieć małą moc a tym samym może być kiepściocha. Ale na pewno będę stosował drugi przetwornik wklejony do bakisty (200/83), a compact będzie służył tylko do SI i DI. Kupiłem już kabelek rozdzielający, jest w drodze...W ślizgu nie będzie chlapania i wykluczę możliwość uszkodzenia przetwornika SI bo go wyżej podniosę.

Edytowane przez epopado

• 0

Witam ,czy ktoś z kolegów wie w jakim formacie plików (Fat ,Fat32 )ma być formatowana karta SD ,czy kartę formatuje się z poziomu urządzenia ?.Jeszcze jedno który slot karty ma priorytet aby zapisywać logi z SI.Dziękuję za podpowiedzi. Robo