kardi Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Drodzy Koledzy i Koleżanki ! Proponuję by w ramach jednego wątku omawiać wszelkie zagadnienia dotyczące połowu metodą muchową przy użyciu streamera.Wiele informacji zawarto w tematach o wędziskach, linkach, przyponach i kołowrotkach stosowanych w tej metodzie.Wiele pięknych streamerów opisano w dziale o muszkach, wiele metod prowadzenia tej przynęty w dziale o połowie na mokrą i głowacicowych łowach.Myślę, że zgromadzenie informacji przydatnych zwolennikom rzucania "czymś większym" w jednym wątku jest wysoce zasadne.Jako entuzjasta tej metody proponuję więc otwarcie nowego wątku Liczę na Wasze uwagi, wspomnienia, dywagacje sprzętowe i opisanie metod prowadzenia streamera, co chyba jest w gruncie rzeczy jest najwazniejsze. Zdjęcia? Daj Boże liczne zdjęcia z salmonidami (i nie tylko ) ze streamerem w paszczy "ubogacą wątek.Paweł 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Tak żabka skuteczna była ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Paweł fajny pomysł. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Tak żabka skuteczna była ? Tak! :blink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To może skromnie zacznę ... Sanowy łakomczuch - marzec 2016- w towarzystwie członków klubu 50 plus. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zack Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Witam, u mnie zadziałała mała tuba sunnray shadow, miałem kilka boleni i kleni, rzut po skosie ,lub prostopadle na przelew,spław po łuku z delikatnymi podciągnięciami,na kijku #5 hol bardzo emocjonujący 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Widzę, że Andrzej Stanek dostrzegł nowy temat.Proszę Cię o fotki Twoich streamerow,Wykonanie perfekcyjne, dobór kolorow na miarę Degasa. no i skuteczność... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Akurat jestem na czasie z tematem.Kilka zonkerów na muddlerowej główce.Muchy dosyć spore, zawiązane na haku w rozmiarze 0.Z założenia mają kusić steelheady, ale myślę, że spokojnie nasze pstrągi czy nawet głowacice nie pogardzą takim kąskiem. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Oj chyba będzie jak z działem nasze muchy Zamieniam się obserwatora bo ja tu nie pogadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Oj chyba będzie jak z działem nasze muchy Zamieniam się obserwatora bo ja tu nie pogadam.Wręcz przeciwnie, pytania, wątpliwości to własnie TU .Dział "nasze muchy" jest bardzo wartosciowy, lecz lubię, gdy muszka pojawia się w określonym kontekście, przygoda, połów, porazka...Tak też wstawiam moje karakany.,lubię zdjecia modelek, lecz te rodzinne kręca mnie bardziej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Wiele informacji zawarto w tematach o wędziskach, linkach, przyponach i kołowrotkach stosowanych w tej metodzie. DSCN9909 (2).JPG DSCN0480.JPGMnie zaciekawiła końcówka tego zdania. Bo wynika z niej, że są jakieś kołowrotki dedykowane do streamera ewentualnie lepiej nadające się do te metody. Czym powinien się charakteryzować taki kołowrotek do streamera i czym różni się na przykład od kołowrotka do mokrej muchy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Dzięki Paweł za miłe słowa, żuczek jestem... Kręcę amatorsko dla potrzeb własnych, czasami coś się uda zrobić lepiej. Na początek wstawiam fotki Twojej osoby, by Koledzy wiedzieli z kim pisać będą... 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Eeee, tam chyba po prostu zabrakło przecinka między "kołowrotkach" a "stosowanych" Jest taki dowcip; czym się różni gołąb od zwłaszcza ? otóż; gołąb siada na oknie, a zwłaszcza na parapecie. i taka sama jest różnica miedzy kołowrotkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Andrzeju. Twe doświadczenia nam posłuża, O zdjęcia przynęt proszę bez kokieterii...A , że robisz świetne fotografie...to chyba nie nowość dla jerkbaitowcow...Myśle o calosciowym potraktowaniu tematu, sprzęt, pora roku, .ryby, i w końcu, bo na tym zawsze sie kończy -" na co wziął"czyli także o przynętach.Mam trochę fot w zanadrzu, także baaardzo starych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 30 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Mnie zaciekawiła końcówka tego zdania. Bo wynika z niej, że są jakieś kołowrotki dedykowane do streamera ewentualnie lepiej nadające się do te metody. Czym powinien się charakteryzować taki kołowrotek do streamera i czym różni się na przykład od kołowrotka do mokrej muchy?Jest często większy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Wręcz przeciwnie, pytania, wątpliwości to własnie TU .Dział "nasze muchy" jest bardzo wartosciowy, lecz lubię, gdy muszka pojawia się w określonym kontekście, przygoda, połów, porazka...Tak też wstawiam moje karakany.,lubię zdjecia modelek, lecz te rodzinne kręca mnie bardziej... To tak żeby moje muchy miały rację bytu w tym wątku podrzucam przygodę, połów i nawet porażkę.Spełniając wszystkie kryteria, zapraszam do kina. Te ryby łowione były na rodzimej wodzie, na rodzime muchy, bardzo podobne do tych zaprezentowanych wyżej, lecz o dwa rozmiary mniejsze. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Kilka następnych które znalazłem na dysku, generalnie to starocie. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To ja mam już pusto... Kołowrotki do "streamer-a" są tutaj - http://www.andrzejstanek.pl/post/43 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Stałeś Michał w najlepszym miejscu na duże "kropy". Pochwal się jeszcze na jakie mięso brały żeby niektórych uświadomić że na kawie też biorą. Oczywiście ten roku (2013), a w zasadzie powódź zmiotła gościowi z Wańkowej stawy z takimi właśnie tęczorami i dlatego miałeś często ... pogiętego kija. Edytowane 30 Listopada 2016 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 To był dzień konia a właściwie 2h, na przybierającej wodzie.Miałem na kiju 5 pięknych ryb w tym głowacicę, której nie udało mi się wyjąć (ryba z filmu, która spadła)4 tęczaki w granicach 55-60cm wylądowały w podbieraku. Ryby zostały złowione na białe zonkery o ile dobrze pamiętam.Po dziś dzień wspominam ten cudowny ból całego przedramienia ;-)W całej swojej muszkarskiej karierze nie miałem takiego wyniku w niespełna 2 godziny ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Dzisiaj 80% mojego muszkowania to szczupak na zaporówce. Stosuję streamery średniej wielkości, moda na "potworki" w moim przypadku przeminęła. Łowi się równie skutecznie i z mniejszym siłowym zaangażowaniem. Brodzenie to podstawa, przyszły rok również znad wody. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Michale gdybyś miał filmiki z łowienia ale do momentu brania czyli rzut, prowadzenie itd to myślę, że nie tylko ja ale i koledzy chętnie by popatrzyli. Jeśli nie masz filmików może opisz prowadzenie, Masz może jakieś ulubione "myki" specyficzne sposoby prowadzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Niestety nie mam filmików, które zawierałyby rzuty czy moment zacięcia.Streamerem łowię stosunkowo rzadko, bo to akurat nie jest moja ulubiona metoda.Jeśli już mi się przydarzy, to mój zestaw zazwyczaj składa się z dwóch much zawiązanych na dość długim przyponie w odległości około 1,2 do 1,5m od siebie. (duża rzeka typu San czy Dunajec)Wyjątkiem jest polowanie na grubego "zwierza", gdzie na końcu przyponu dynda jedna konkretna mucha.Jeśli chodzi o prowadzenie przynęt, to tutaj niczym wyjątkowym nie zaskoczę. Na dużych rzekach ustawiam się zazwyczaj z nurtem i oddaję maksymalnie długie rzuty gdzieś na godzinę 14.Swoim muchom pozwalam zatonąć i ściągam je do siebie (kombinując z prędkością i głębokością). Można by tu pisać cały elaborat o streamerowaniu, bo metody tej używa się właściwie w każdych warunkach, w łowieniu jeziorowym , morskim rzecznym i wszędzie tam, metoda ta wymaga indywidualnego podejścia.Tak jak każdy łowiący tą metodą kombinuję z linkami, ciężarem much i staram się aby wszystkie te składowe wzorowo grały ze sobą na określonym akwenie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukomat Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 Akurat jestem na czasie z tematem.Kilka zonkerów na muddlerowej główce.Muchy dosyć spore, zawiązane na haku w rozmiarze 0.Z założenia mają kusić steelheady, ale myślę, że spokojnie nasze pstrągi czy nawet głowacice nie pogardzą takim kąskiem. A gdzie na steelheady z tymi muchami ruszasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 A gdzie na steelheady z tymi muchami ruszasz?Na pocztę, odbiorcą jest takie jeden redneck z PA ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi