kardi Opublikowano 31 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2018 Nieee! Inny znany producent! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klim Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Hardy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Ja dowiązywałem uszko z grubej żyłki. Odcinek kilkucentymetrowy składałem na pół, miejsce przylegania do haczyka karbowałem kombinerkami, mocowałem nicią wiodącą (z pończochy) Do strimera i mokrych much jakoś dawało radę.Stare haki łososiowe/steelheadowe też nie miały oczka i wiązało się pętelkę z żyłki. Podobnego myku używało przed era much tubowych, gdzie pierwsze intrudery miały w tylnej części małą pętelkę z żyłki i przypon przechodził przez muchę przelotowo podobnie jak w tubach. Z resztą wielu jeszcze w ten sposób muchy wiąże. Wracając do haków bez oczka, można czasem jeszcze takie trafić na speypages.Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 CześćZ myśla o ulubionej metodzie wylicytowałem zgrabne, leciwe wędzisko muchowe ulubionej marki i opisywanej oraz fotografowanej wcześniej serii Ma 10 stop, wt 7 i jest złozone z 4 części - jak sadzę bedzie przebojem,Ciekaw jestem czy zgadniecie co mnie powtornie uwiodlo... Co by to nie było zostanie dobrze naoliwione... A ja zaskoczę Was czymś takim - NANOFLEX z FA. Jedyny na tym globie, wkrótce inauguracja - OS SAN. /fotki - z pracowni FA/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2018 HardyTrafione!Stary model, czasem spotykany w wersji czteroczęściowej.Nie ma spigotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 Witam. Może ktoś wie gdzie kupię linkę Sink Tip Wf6F z końcówką w 5 bądź 6 klasie toniecia? W miarę dobrych pieniądzach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 https://bogdangawlik.pl/product-pol-10324-Cortland-444-Classic-Sink-Tip-3m-6-Stopien.html tu masz super linke...i się szybko decyduj,bo zara nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 No właśnie jak by jeszcze była to bym dawno kupił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2019 No właśnie jak by jeszcze była to bym dawno kupił...Aj źle spojrzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baboon Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Witam, Wczoraj mój pierwszy dzień ze streamerem, mała podlaska rzeka , szerokosc ok 5-8 metrów, dołki po 1.5 metra, bardzo mocny wiatr. Łowiłem na kijek #4 bo sprzęt dedykowany do streamera się na razie kompletuje i na streamerki na hakach #10. Łowiłem najpierw na sznur pływający a potem na intermediate, miałem wrażenie że przynęta idzie zbyt płytko. Rzucałem na godzinę 14 w sosunku do nurtu, i albo po chwili zaczynałem przynęte sciągać albo dawałem jej spłynąć pod mój brzeg takim dead driftem i dopiero wtedy sciągałem. Moje ogólne wrażenia: Miałem wrażenie że przynęta idzie za płytko - czy warto kupić jakis sznur z sink tipem ? Na tej rzece da się rzucać w poprzek nurtu, ale na większosci tych naszych małych rzeczek można rzucać tylko w dół lub górę nurtu i może ten sink tip będzie zbędny bo one są płytkie, wąskie i pewnie można sobie poradzic innym sznurem np z dłuższym przyponem ( dobrze kombinuję ? )Jaka długosc przyponu i czy koniczny jest potrzeby - ja do tego streamerka miałem 0.16 ?Czy streamer musi jakos napinać ten zestaw? Dopiero jak streamer był pod moim brzegiem to zanurzałem szczytówkę w wodzie ( 90 stopni w stosunku do linki ) i miałem wrażenie że mam nad tym kontrolęCzy linka musi być przedłużeniem wędki ? Dużo pytań Będę wdzięczny za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Łowię na tych samych wodach. Używam mocniejszej wędki i sink tipa, ale rozumiem że zakup nowej wędki to melodia przyszłości. Na teraz radzę:- kup ze 2-3 Polyleadery (intermedialny, 3 i 6 stopień tonięcia)- przypon minimum 0,20 mm,- długość przyponu- 0,6- 1m, z jednego kawałka żyłki,- trochę większe muchy i możesz je trochę dociążyć (ja mam w pudełku kilka identycznych much, ale różnie dociążonych),- linka powinna być przedłużeniem wędki, ale nie zawsze się da .- staraj się kontrolować zestaw cały czas, przynajmniej wzrokowo . Edytowane 30 Marca 2020 przez Mysha 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baboon Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Łowię na tych samych wodach. Używam mocniejszej wędki i sink tipa, ale rozumiem że zakup nowej wędki to melodia przyszłości. Na teraz radzę:- kup ze 2-3 Polyleadery (intermedialny, 3 i 6 stopień tonięcia)- przypon minimum 0,20 mm,- długość przyponu- 0,6- 1m, z jednego kawałka żyłki,- trochę większe muchy i możesz je trochę dociążyć (ja mam w pudełku kilka identycznych much, ale różnie dociążonych),- linka powinna być przedłużeniem wędki, ale nie zawsze się da .- staraj się kontrolować zestaw cały czas, przynajmniej wzrokowo . Mam w szafie #6 TFO BVK kupionego pod streamera, ale w związku z obecną sytuacją na rynku pracy chyba nie szarpnę się na młynek no może w maju, a maj to wiadomo, - streamer pewnie pójdzie w kąt - łowicie na streamera cały rok ?Czy te polyleadery nie obciążą mi za bardzo wędki ? Nie lepiej sink tip jednak ? Znalazłem Rio za 199 zł w klasie #4 własnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Polyleadery 5' Airflo z seri Light Trout. Przeznaczone do wędek w klasie 4-5. Da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Na streamera łowię do czasu gdy zaczyna się sucha (czyli przełom kwietnia/maja). Po prostu- sucha ponad wszystko ????. Polyleader nie powinien Ci przeciążyć wędki. 10-15 metrami sznura się nie rzuca. Najczęściej używasz 4-5 metrów plus przypon. Ja do swojej wędki używam sznura o klasę wyżej i w niczym mi to nie przeszkadza. Lepsza opcją byłby zakup kołowrotka i sznura do tego TFO. Może być budżetowo lub z drugiej ręki. Nie musi być to jakiś młynek ajwaj. Do 100 PLN coś znajdziesz. Marian dał Ci dobry trop. Posłuchaj bo dobrze pisze ????. Edytowane 30 Marca 2020 przez Mysha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baboon Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Polyleadery 5' Airflo z seri Light Trout. Przeznaczone do wędek w klasie 4-5. Da radę. Na stronie viżona jest że klasa 5-6 ale ok, kupię na próbę, rozumiem że to jest połączenie loop - loop ze sznurem ( mogę tutaj użyć pływającej linki ? ) a na drugim końcu na tym tippet ringu wiążę sobie np 100 cm 0,20 żyłki albo fluorocarbonu, do takich małych strimerków #10 ta 0.20 nie będzie za sztywna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Nie zaglądałem do Visiona.Airflo miało light trout dla 4-5, trout dla 6-8 i potem Salmon, pike i inne. Różniły się wagą, długością i wytrzymałością rdzenia. Edit. Coś mi autokorekta poprawia [emoji6] Edytowane 30 Marca 2020 przez venom_666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baboon Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Nie zaglądałem do Visiona.Airflo miało light trout dla 4-5, trout dla 6-8 i potem Salmon, pike i inne. Różniły się wagą, długością i wytrzymałością rdzenia. Edit. Coś mi autokorekta poprawia [emoji6]ok znalazłem airflo mogę te przypony wrzucić normalnie na pływająca linkę ? Czy one też są ok do mokrej ? W przypadku użycia tych przyponów trzeba jakos dodatkowo obciążać przynętę ? Myslę ze jest tu najwyżej kilka niedobitków - dołków po 1.5 metry bo kilka lat temu wszystko wyrównała kopara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fario1969 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 Jeżeli mogę poradzić. Używałem przez długi czas polyleaderów AirFlo. Niestety ostatnimi czasy coś z jakością się pogorszyło. Bardzo często pęka otulina (zwłaszcza jak próbuję odczepić muchę z zaczepu). Zostaje odsłonięty rdzeń mono, na odcinku powiedzmy 3-5 mm. Zdarzyło się również, że pękła oryginalna pętla w polyleaderze.Ostatnio stosuję Vision i jest lepiej.Ja na podobną rzekę używałem:- AirFlo 5" light trout w wersji Extra fast Sinking- Vision 2,44 m trout w wersji Extra fast Sinking.W połączeniu z linką pływającą nie rzuca się tym komfortowo, ale na krótkie dystanse nie jest to wielki problem.W tej chwili "przesiadłem" się na linkę #4 sink tip w 5 klasie tonięcia. Jednak w porównaniu do polyleadera Extra Fast.... tonie zdecydowanie wolniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 30 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) Mysha dobrze radzi kup byle kręcioł i linkę.Kręcioł z czasem se zmienisz.Ja wolę sink tipa,ale jeśli rzeczki na których łowię są małe to po pierwsze linka o klasę wyższa,po drugie tip tonący nie dłuższy niż 3 metry,choć ja osobiście skracam od razu do 2.Piąta klasa tonięcia.Polecam linkę gudeline 4 cast.Krótka zwarta głowica.Generalnie łowię kijem w #5 klasie. Edytowane 30 Marca 2020 przez Radek79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 15 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Cześć, może zaciekawi Was kilka refleksji, także o streamerach oczywiście. http://jerkbait.pl/blog/14/entry-612-stoj%C4%85ca-woda-p%C5%82yn%C4%85cy-czas/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) Panowie jakimi linkami lowicie na streamera w wąskich i zakrzaczonych rzekach? Chodzi mi o małe rzeczki o szerokości 3-6m i krótkie rzuty w okolicach 6m długości. Jaki profil glowicy sprawdza się wam w takich warunkach? Edytowane 29 Listopada 2020 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konstanty Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Panowie jakimi linkami lowicie na streamera w wąskich i zakrzaczonych rzekach? Chodzi mi o małe rzeczki o szerokości 3-6m i krótkie rzuty w okolicach 6m długości. Jaki profil glowicy sprawdza się wam w takich warunkach?krótki przypon i Scientific Anglers TC Skagit Extreme Head320 grain, 5,8 metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nord91 Opublikowano 29 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) A jakieś linki ze zintegrowaną rozbiegówką? Edytowane 29 Listopada 2020 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jezier Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Royal wulff ambush short. Używam do większych much. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 30 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2020 Witam.Jak łowisz z prądem to każda linka S3 lub Inter będzie zdatna, w zależności od głębokości i uciągu rzeczki. Nie trzeba rzucać, tylko wypuszczasz linkę.Z pływających, każda DT będzie też dobra, zwłaszcza jak rolki muchami trzeba robić.Ambush, o którym Jezier wspomniał jest świetny, ale nie tani. Przy okazji - Jezier napisz proszę, jakiej wagi ambush'a używasz i do jakiego kija (klasa i długość).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi